Най-сетне има критерии кога и какво да се затваря заради коронавируса

Най-сетне има критерии кога и какво да се затваря заради коронавируса

© Надежда ЧипеваБлизо година и половина след началото на епидемията от коронавирус в България страната има план и критерии за въвеждането на ограничения според степента на разпространение на заразата. Зоните са четири и се определят на база новите заразени на 100 хил. население за период от 14 дни:

- зелена: до 100 души на 100 хил. население и до 2500 настанени в болница
- жълта: от 100 до 200 души на 100 хил. население и от 2500 до 6 хил. настанени в болница
- червена: от 200 до 500 души на 100 хил. население и от 6 хил. до 9 хил. настанени в болница
- тъмночервена: над 500 души на 100 хил. население и над 9 хил. настанени в болница

От значение ще е и заетостта на леглата за COVID-19, като планът на Министерството на здравеопазването предвижда разчет по области кои болници да настаняват пациентите, както и кои отделения в тях да се запълнят първи. Целта е да не бъде блокирана останалата работа на лечебното заведение, обяви зам.-министър Тома Томов.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


По думите на зам.-министъра на здравеопазването Александър Златанов някои от ограниченията няма да важат за ваксинирани срещу COVID-19, като посочи за пример посещенията на детски градини. Според плана те следва да спрат работа, ако заболеваемостта достигне тъмночервената зона. Изключения обаче ще има за местата, в които персоналът е изцяло ваксиниран, както и за децата, чиито родители са си поставили инжекции.
В отговор на въпрос на "Дневник" здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че показателите следва да бъдат достигнати на национално ниво, а не ограничения да се въвеждат поотделно в областите, когато заболеваемостта се покачи. В случай че в даден район се регистрира рязко влошаване на обстановката, мерки все пак може да бъдат въвеждани.


Планът за следващата COVID вълна и мерките, които ще се въвеждат според разпространенията на заразата, все още не е публикуван на сайта на здравното министерство. Затова конкретика какво и кога затваря засега не може да бъде представена. (В следобедните часове Министерството на здравеопазването публикува плана с мерките. За тях четете тук)


Определените от здравното министерство прагове за преминаване от една зона към следваща са по-високи от показателите, по които се публикуват карти за епидемията всяка седмица от Националния център по заразни и паразитни болести. Центърът следва ориентирите на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията.Попитан от "Дневник" за причината за разликата в праговете, Кацаров отговори общо, че "така прецениха нашите експерти, на база опита, който имат за нашата страната".


Гледайте "Кой ще управлява България" изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тукВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK