Ако се ваксинират, учителите получават два дни допълнителен платен отпуск

Ако се ваксинират, учителите получават два дни допълнителен платен отпуск

© Георги КожухаровУчителите, които се ваксинират срещу COVID-19, ще получат два дни допълнителен платен отпуск - това решение е взело Министерството на образованието и науката (МОН) по предложение на социалните партньори, съобщи пресцентърът на ведомството. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.


Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве. Проучване на министерството обобщава, че към началото на юли в едва 4% от училищата в България е ваксиниран над 70% от персонала, а при детските градини този дял е дори още по-малък - 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите.


Министерството започна информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините. Провеждат се регионални срещи с директори на детски градини и училища, на които медицински специалисти отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. МОН изготвя и насоки и материали за връщане към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK