Съдът върна делото срещу Валери Симеонов за "група кресливи жени с уж болни деца"

Първо Комисията за защита от дискриминация, а след това и Административният съд в Пловдив решиха, че Валери Симеонов не е осъществил дискриминация, а е изявил правото си на мнение, но сега върховните магистрати отменят решението.

© Велко Ангелов

Първо Комисията за защита от дискриминация, а след това и Административният съд в Пловдив решиха, че Валери Симеонов не е осъществил дискриминация, а е изявил правото си на мнение, но сега върховните магистрати отменят решението.Върховният административен съд (ВАС) върна в Комисията за защита от дискриминация делото срещу Валери Симеонов по повод изявленията му от 2018 г., че Законът за хората с увреждания е "опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни хора без грам майчинско чувство, грижа за тях".


По този начин ВАС отмени предходно решение на Административен съд - Пловдив, с което бе потвърдено решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че с това свое деяние Симеонов - към онзи момент вицепремиер и съпредседател на коалицията от крайни националистически партии "Обединени патриоти" - не е осъществил дискриминация.


Жалбоподатели по делото са семейство Мавродиеви - Петър, който е младеж с церебрална парализа, и неговите родители Емил и Кремена, представлявани пред съда от адвокатите на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщиха от организацията.
В мотивите на Комисията, потвърдени впоследствие от административния съд в Пловдив, пише че изявлението на Симеонов не е направено спрямо конкретните жалбоподатели, а общо, както и че това е израз на конституционното му право да изрази мнение по дадена тема.


"Oт пpoчитa нa цeлия ocпopeн aĸт (cъcтoящ ce пpeдимнo oт излoжeниe нa твъpдeниятa нa cтpaнитe в пpoизвoдcтвoтo пpeд KЗД) и cъдъpжaщитe ce дaнни в cъпътcтвaщaтa aдминиcтpaтивнa пpeпиcĸa, нe мoжe дa ce ycтaнoви зaщo opгaнът фopмиpa тoзи извoд" пише в решението на върховните съдии.


В него се подчертава още, че КЗД не е изяснила фактите по спора, а именно - дали жалбоподателите са носители на защитения от закона признак "увреждане", дали са свързани с такова лице, и дали твърденията на Симеонов са приложими за тях.


"Дълги години наблюдаваме несигурност в практиката на КЗД по дела за дискриминационен тормоз, най-вече когато се случва под формата на реч на омразата от политици", коментира директорът на програмата за правна защита на БХК адв. Адела Качаунова.


По думите й през последните години обществените нагласи срещу ромите, бежанците и ЛГБТИ хората се нагнетени именно с активното участие на политици. Липсва всякаква стратегия от националния орган по равенството за превенция и санкциониране на тези прояви, а ако има такава, тя остава невидима дори за нас, като хора, които специализирано се занимават с въпроса", допълни адв. Качаунова.


След решението на ВАС преписката се връща в КЗД за ново произнасяне.В жалбата си семейството пише, че и тримата са се почувствали засегнати, наранени и унижени от думите "кресливи жени", "уж болни деца", които манипулират обществото, понеже вроденото увреждане на сина им е от сериозно значение за живота на семейството.


Първоначално Симеонов отказваше да се извини за думите си, като твърдеше, че не е разбран правилно. След бурна обществена реакция и след коалиционен съвет той се извини. Въпреки това майките на деца с увреждания настояха за неговата оставка, която дойде месец след изказването му. При обявяването на оставката си Симеонов заяви, че решението е лично негово и е в отговор на медийна кампания, която удря по авторитета на правителството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK