Съдът върна делото срещу Валери Симеонов за "група кресливи жени с уж болни деца"

Първо Комисията за защита от дискриминация, а след това и Административният съд в Пловдив решиха, че Валери Симеонов не е осъществил дискриминация, а е изявил правото си на мнение, но сега върховните магистрати отменят решението.

© Велко Ангелов

Първо Комисията за защита от дискриминация, а след това и Административният съд в Пловдив решиха, че Валери Симеонов не е осъществил дискриминация, а е изявил правото си на мнение, но сега върховните магистрати отменят решението.Върховният административен съд (ВАС) върна в Комисията за защита от дискриминация делото срещу Валери Симеонов по повод изявленията му от 2018 г., че Законът за хората с увреждания е "опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни хора без грам майчинско чувство, грижа за тях".


По този начин ВАС отмени предходно решение на Административен съд - Пловдив, с което бе потвърдено решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че с това свое деяние Симеонов - към онзи момент вицепремиер и съпредседател на коалицията от крайни националистически партии "Обединени патриоти" - не е осъществил дискриминация.


Жалбоподатели по делото са семейство Мавродиеви - Петър, който е младеж с церебрална парализа, и неговите родители Емил и Кремена, представлявани пред съда от адвокатите на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщиха от организацията.
В мотивите на Комисията, потвърдени впоследствие от административния съд в Пловдив, пише че изявлението на Симеонов не е направено спрямо конкретните жалбоподатели, а общо, както и че това е израз на конституционното му право да изрази мнение по дадена тема.


"Oт пpoчитa нa цeлия ocпopeн aĸт (cъcтoящ ce пpeдимнo oт излoжeниe нa твъpдeниятa нa cтpaнитe в пpoизвoдcтвoтo пpeд KЗД) и cъдъpжaщитe ce дaнни в cъпътcтвaщaтa aдминиcтpaтивнa пpeпиcĸa, нe мoжe дa ce ycтaнoви зaщo opгaнът фopмиpa тoзи извoд" пише в решението на върховните съдии.


В него се подчертава още, че КЗД не е изяснила фактите по спора, а именно - дали жалбоподателите са носители на защитения от закона признак "увреждане", дали са свързани с такова лице, и дали твърденията на Симеонов са приложими за тях.


"Дълги години наблюдаваме несигурност в практиката на КЗД по дела за дискриминационен тормоз, най-вече когато се случва под формата на реч на омразата от политици", коментира директорът на програмата за правна защита на БХК адв. Адела Качаунова.


По думите й през последните години обществените нагласи срещу ромите, бежанците и ЛГБТИ хората се нагнетени именно с активното участие на политици. Липсва всякаква стратегия от националния орган по равенството за превенция и санкциониране на тези прояви, а ако има такава, тя остава невидима дори за нас, като хора, които специализирано се занимават с въпроса", допълни адв. Качаунова.


След решението на ВАС преписката се връща в КЗД за ново произнасяне.В жалбата си семейството пише, че и тримата са се почувствали засегнати, наранени и унижени от думите "кресливи жени", "уж болни деца", които манипулират обществото, понеже вроденото увреждане на сина им е от сериозно значение за живота на семейството.


Първоначално Симеонов отказваше да се извини за думите си, като твърдеше, че не е разбран правилно. След бурна обществена реакция и след коалиционен съвет той се извини. Въпреки това майките на деца с увреждания настояха за неговата оставка, която дойде месец след изказването му. При обявяването на оставката си Симеонов заяви, че решението е лично негово и е в отговор на медийна кампания, която удря по авторитета на правителството.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Още един експонат от политическия паноптикум.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Почна се тупането на топката.Туп,туп,туп....

 3. 3 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Ето заради такива хора като този индивид, "политика" в България е мръсна дума. Исках само едно обещание да изпълни - това за релсата. Е не го изпълни и него.

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  "По думите й през последните години обществените нагласи срещу ромите, бежанците и ЛГБТИ хората се нагнетени именно с активното участие на политици."

  Стига бе, вие сериозно ли си мислите, че те формират мнението на българина по въпросите за циганите, педе..ите и "инжинерите" ог Африка и Азия?

 5. 5 Профил на ooz471048453
  ooz471048453
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Точно навреме. Съвсем да се сринат "Обеднелите Български Патриоти".

 6. 6 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2085 Гневно

  "Реч на омразата, мигранти, лгбти"

  Пази, Боже!

  И у нас ли!?

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Любопитно

  "опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни хора без грам майчинско чувство, грижа за тях"
  "Кресливи" е обидно. Останалото от изказването, показва по-скоро загриженост за изкараните на студ и пек деца.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  "По думите й през последните години обществените нагласи срещу ромите, бежанците и ЛГБТИ хората се нагнетени именно с активното участие на политици."Стига бе, вие сериозно ли си мислите, че те формират мнението на българина по въпросите за циганите, педе..ите и "инжинерите" ог Африка и Азия?
  —цитат от коментар 4 на georgievb


  Формират го случки като Виена и Вюрцбург (за нашествениците), както и всекидневните зверства на циганите срещу българи по малките населени места .... все теми, които са табу за някои "медии" и "институции" на хранилка от чужди НПО-та.

 9. 9 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 421 Весело

  Удри ВАС по тази куха манерка и бияч на бабички!!!

 10. 10 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Ненадменен, вулгарен, осъждащ всичко покрай него без да се вглежда в самия себе си.

  Как може да критикуваш родители, чиито деца изобщо не са имали избор в живота, след като си се провалил в отглеждането на собствения си син, който е имал избор, но поради една или друга причина е избрал грешния път?
  Също така, какъв трябва да си, за да гониш бабички по границата?

  Ако теглим чертата на всички знайни и незнайни изпълнения на Валери Симеонов, то съд му е малко!

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Гневно

  Мотивировката на този съд е смешна и позорна!
  Така той също се подиграва на болните деца и родителите им.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Не чувам напоследък майките да протестират за решаване на проблемите им. Да смятаме ли, че тези проблеми са вече решени?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Фактите на всички са ясни, само не и на съда.

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Делото са го върнали, щото лудите не ги съдят.

 15. 15 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А за Тошко африкански и Бойко Рашков кога?????
  Техните изказвания за журналисти и бивши хора по - малко скандални ли са???????

 16. 16 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Весело

  Татарина да плаща 1 милион глоба 🎃🤣☪️🇹🇷

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Гневно

  Не чувам напоследък майките да протестират за решаване на проблемите им. Да смятаме ли, че тези проблеми са вече решени?
  —цитат от коментар 12 на Hristo Daskalov


  Не ти ли е поне неудобно да пускаш такива коментари!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Не чувам напоследък майките да протестират за решаване на проблемите им. Да смятаме ли, че тези проблеми са вече решени?
  —цитат от коментар 12 на Hristo Daskalov


  Майките протестираха.
  Съответните служби ги приеха . Обсъдиха проблемите и се съгласиха.
  Приеха се промените . Ако добре си спомням всъщност им се увеличи помощта. Промените всъщност бяха че всички помощи се събраха в едно цяло. Но при това положение трябваше да си плащат нчкакви осигуровки ли данъци ли. .
  Това не им се хареса и мисля че сега подкрепиха Мая на протестите за да им върне старото положение .
  Не разбрах минутното НС дали им върна старото положение .
  Та за какво им бяха виковете толкова време??
  "Кресливи" било обидно . А те не крещяха ли?
  Четох някъде че били разчаровани от Мая и не я подкрепят вече.
  Е?
  Не разбрах. Дело за обида ли водят срещу бачо Варели?
  Те не крещяха ли всъщнот?

  А статийката е да се оплюват другите та електората да гласува за нас.
  Ако отида на тези избори Бачо е един от няколкото ми избора .

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Гневно

  До коментар [#15] от "galina georgieva":

  А за теб кога?
  Твоите обидни думи не са ли скандални?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Весело

  Тези деца сигурно само имат усещане за болест.
  Както ние имам усещане за правова държава.
  А ГРОБ-арите имат усещане за капитолация и дай Боже клоустрофобия зад решетките :)

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Валерката скромен. 11-12 трола само.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK