Училища, заведения, спорт, събирания: новите изисквания за COVID ограничения

Училища, заведения, спорт, събирания: новите изисквания за COVID ограничения

© Георги КожухаровЗдравното министерство публикува списък на ограниченията, които следва да се въвеждат при достигане на определени нива на заболеваемост, след като по-рано в четвъртък (8 юли) обяви, че около година и половина след първите случаи на COVID-19 в България вече ще има критерии кога и какви мерки да се предприемат.


Праговете на заболеваемост (брой нови заразени на 100 хил. население за две седмици) са четири и имат следните параметри:

- зелена: до 100 души на 100 хил. население или до 2500 настанени в болница
- жълта: от 100 до 200 души на 100 хил. население или от 2500 до 6 хил. настанени в болница
- червена: от 200 до 500 души на 100 хил. население или от 6 хил. до 9 хил. настанени в болница
- тъмночервена: над 500 души на 100 хил. население или над 9 хил. настанени в болница.

Някои от ограниченията са нови и досега не са били въвеждани - напр. да са разрешени домашни събирания само с членовете на дадено домакинство, но не и външни посетители, както и да бъдат затваряни търговски обекти, когато не са от първа необходимост. Това би включвало книжарници, фризьорски салони. Има и някои облекчения за ваксинирани. "Дневник" обобщава основните акценти, а пълния списък с ограниченията може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


В образованието
Детските градини, училищата, университетите, центровете и занималните извън училищата могат да водят присъствени обучения (с досегашните изисквания за маски, дистанция и дезинфекция), докато страната попада в жълтата зона на заболеваемостта - до 200 нови заразени на 100 хил. население.


В червената зона (от 200 до 500 нови заразени на 100 хил. население):

- детските градини са отворени
- училищата работят по график (досега разделението се е правило по класове)
- университетите преминават онлайн, с изключение на упражнения в някои специалности
- занимални, обучителни центрове, школи провеждат занятия онлайн.

В тъмночервената зона (над 500 души на 100 хил. население) детските градини са затворени, но има изключение:

Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чиито семейства също притежават такива сертификати.


Министерството на здравеопазването

Всички останали форми на обучение (с изключение на упражненията в някои университетски специалности) следва да се провеждат в електронна среда.


Събития на закрито


Докато ситуацията с епидемията от коронавирус поставя страната в зелената зона културни и развлекателни събития от всякакво естество може да се провеждат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, дистанция от 1.5 метра и носене на маски. В жълтата зона допустимият капацитет намалява на 30%.


В червената зона културни събития на закрито не може да се провеждат, с изключение на такива, "които могат да се мотивират и контролират". В документа на здравното министерство няма дефиниция или алгоритъм за организиране на подобно събитие. Ако разпространението на вируса достигне тъмночервената зона, културни събития на закрито въобще не е разрешено да се провеждат. В списъка не са представени условия за провеждането на културни събития на открито.


Допустимата заетост при конгресите и конференциите е аналогична на тази при културните събития, когато ситуацията с епидемията е в зелената или жълтата зона. При червената и тъмночервената събития на закрито е забранено да се провеждат.


Частни събития (вкъщи)


Докато страната е в зелената зона, са разрешени:

- до 20 посетители от 3 до 4 домакинства на домашни събирания
- до 100 души на открито и до 200 на открито за частни събития като кръщенета, сватби, погребения.

Докато страната е в жълтата зона, изискванията са:
- до 15 души от 2 до 3 домакинства или до 10 души от едно домакинство
- до 50 души на закрито и до 100 души на открито за частни събития като кръщенета, сватби, погребения.

Ако страната попада в червената зона се допускат:
- до 7 души от 2 домакинства или само членове на едно домакинство
- до 15 души на закрито и до 25 души на открито за частни събития като кръщенета, сватби, погребения.

Ако се достигнат стойностите на тъмночервената зона, където заболеваемостта е над 500 нови заразени на 100 хил. население за две седмици, изискванията гласят:
- Само членове на домакинството - без посетители
- Събирания извън дома не са позволени.

И преди е имало изисквания за събирания от частен характер, но ограничението бе само за брой хора (до 15 души), но не и от колко домакинства да са хората. Презумпцията при изискването за ограничени домакинства е, че в случай на заразяване при събиране, впоследствие ще са по-малко новите семейни огнища. Не се посочват облекчения за ваксинирани.


В спорта


Докато ситуацията с епидемията се числи към зелената зона, е позволено да се допуска публика на спортни състезания на закрито и открито на 50% от капацитета, като се спазва дистанция и се носят маски. Половината от възможните места следва да се използват и във фитнеси, спортни зали, басейни, спа центрове. Ако случаите се увеличат до жълтата зона, допустимият капацитет намалява до 30%


В червената зона (от 200 до 500 души на 100 хил. население за две седмици):

- на закрито се провеждат само професионални спортни събития; без публика
- на открито се провеждат спортни събития (и за любители); без публика
- фитнеси, зали, басейни са отворени само за "индивидуално ползване".

В тъмночервената зона (над 500 нови заразени на 100 хил. население):
- без мачове и други спортни събития на закрито и на открито
- затворени са фитнеси, спортни зали, басейни, спа-центрове.

За реакциите след успеха на Англия на полуфинала на Евро 2020 четете тук


Заведения


Нощни заведения, игрални зали и казина не следва да приемат клиенти, ако заболеваемостта в страната достигне 200 нови заразени на 100 хил. население или 6 хил. души с COVID-19, настанени в болници.


Кафенета и ресторанти, когато ситуацията с коронавируса е в червената зона, следва да:

- осигурят два метра между посетителите
- не настаняват повече от 6 човека на маса
- работят до 22 часа
- правят доставки.

На кафенета и ресторанти, когато ситуацията с коронавируса е в червената зона, е разрешено да правят единствено доставки по домовете.


Ако в страната COVID ситуацията е спокойна, заведенията от всякакво естество следва да:

- за зелената зона: да се използват не повече от 50% от капацитета, персоналът да носи маски
- за жълтата зона: да се използват не повече от 30% от капацитета, персоналът да носи маски, не повече от шест човека на една маса (от до 3 домакинства), работно време от 6 ч. до 23 ч.

И едно облекчение за ваксинирани и преболедували:

При персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни.


Министерството на здравеопазването


Търговци и услуги


Когато страната е в зелената зона, магазините и местата за предоставяне на услуги от всякакво естество (от разкрасителни до финансови) са отворени, като трябва да се спазват отдавна познатите условия за носене на маски и спазване на дистанция. Предпазни средства може да не се носят, когато персоналът е под десет души и хората имат сертификат за преболедуване (важи до шест месеца от датата на положителния PCR тест) или ваксинация.


Когато страната е в жълтата зона, магазините и местата за предоставяне на услуги да "работят при ограничен капацитет", но не се посочва какъв да е точно той. Когато персоналът е под десет души, хората може да не носят маски, ако имат валиден сертификат за преболедуване или ваксинация.


Когато страната достигне червената зона, в моловете и търговските центрове следва да работят само магазините за храна (за хора и животни), аптеки, оптики, дрогерии, офисите за финансови, застрахователни, пощенски, куриерски, телекомуникационни услуги.


За магазините, търговските обекти, места за услуги (извън моловете и търговските центрове) следва "да се въведе специален режим на работа", но здравното министерство не уточнява какво точно има предвид с това. Логично е все пак да се предположи, че не трябва да се допускат струпвания на хора.


Ако страната е в тъмночервената зона, Министерството на здравеопазването е определило:

Само ключови бизнеси - аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други бизнеси са затворени.​​​​​​​


Министерството на здравеопазването

Тъй като изключения не се посочват, следва да се заключи, че ако заболеваемостта в България надвиши 500 души на 100 хил. население за период от две седмици или настанените в болница са повече от 9 хил. души, то би следвало да затворят малките магазини, както и местата за предоставяне на услуги, които не са от първа необходимост.


Да откриеш зоната


До началото на май в официалния портал за коронавируса всекидневно се публикуваше информация за достигнатото ниво на заболеваемостта, но след 10 май данни липсват.


Всяка седмица Националният център по заразни и паразитни болести публикува данни за ситуацията с епидемията по области. Най-актуалната графика на сайта на институцията сочи, че към 4 юли заболеваемостта на 100 хил. население в страната е 14.8 нови заразени за период от 14 дни.


За справка на ситуацията по области в страната е важно да се обърне внимание, че макар и цветовете по скалата на заболеваемостта да са идентични, то стойностите към тях са различни за Министерството на здравеопазването и Националния център по заразни и паразитни болести. За да няма заблуда, човек следва да се ориентира за ситуацията с епидемията в областта си по цифровия, а не по цветовия показател.


В отговор на въпрос на "Дневник" здравният министър обясни, че ограниченията ще се въвеждат при достигането на стойностите на средно национално ниво, а не на всяка област поотделно.


Гледайте "Кой ще управлява България" - изборното студио на "Дневник", на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тукВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  Колко време "ваксината" ще дава привилегии? И на базата на какви научни доказателства?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Майко мила!!!
  Извинявай, Кацаров, но да говорите и да планирате затваряне на бизнеси и ограничаване на основни човешки права при положение, че са осигурени достатъчни количества ваксини е мега идиотщина. Вече всеки човек може да се погрижи сам за себе си. Защо са необходими тия ограничения? Да не говорим, че подобно говорене е огромна спирачка в мотивацията на хората да се ваксинират. Хората биха си казали "Защо да се ваксинирам като пак ще ме ограничават?" Аз не се страхувах от китайската кашлица, но се ваксинирах и вече съжалих 1000 пъти. Ако знаех, че пак ще планирате да ме ограничавате, нямаше никога да се ваксинирам! След представянето на вашия план мога с чиста съвест да призова - Хора, не се ваксинирайте! Няма никакъв смисъл! Те планират отново да ви ограничават!
  Предишните идиоти са заменени от актуални мегаидиоти!

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Глупости.
  Има ли ваксини достатъчно - има.
  Който иска, да се ваксинира.
  Който не иска, си е за негова сметка и на негова отговорност.
  Не приемам вече никой да ме затваря!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ти какво предлагаш ,след като не щеш ваксината и на базата на какви научни доказателства го предлагаш ,щото Делтата наближава , заразата е особено бързо разпространяваща се , вместо да даваш заключения от компа за "ваксините " що не се запишеш доброволец и да покажеш компетентност и патриотизъм ,да помогнеш на тежко болен като теб заразен ,но неваксиниран ,щото е страшно ....скоро ще ти се отдаде възможност ,дай пример .

 5. 5 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати.
  ---
  Демек децата, на които родителите им не са ваксинирани, нямат право да посещават детска градина. Дискриминацията започна.
  Кацарооов, какво говореше преди да станеш министър и какво говориш сега!!! Преобърна се на 180°!
  Като ще поставяте такива условия, махнете подписването на декларацията и направете ваксината задължителна. Стиска ли ви да направите това, фашисти!

 6. 6 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1289 Весело

  Бърз въпрос!

  - зелена: до 100 души на 100 хил. население или до 2500 настанени в болница

  Нула заразени и нула в болниците също отговаря на критериите за зелена зона т.е. ние вечно и завинаги ще търпим тъпи ограничения, така ли, драги ми Стойчо? Думи нямам за да изразя възмущението си от лицето-министър. Може би трябваше да науча сръбски за да ми се леят леко и неусетно, че българските вече не ми стигат и ми се струват слаби ...

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иполит Матвеевич":

  Хората да не се ваксинират , но се заразяват на 100 % ,а ти няма да отидеш да помогнеш на нито едно ниво ,пак ще трябва да мрат медиците ,на които също им обещаха критерии при заплащане за преглед на ковидни ,дето се вика за 1-2 лева ще си длъжен да преглеждаш, да се заразяваш и умираш ,щото някой си пазел здравето като не се ваксинирал ....,тоест новите критерии предполагат безплатно медика да си рискува живота от мазохистични чувства към собственото си здраве ,да ,ама не .

 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Вече всеки човек може да се погрижи сам за себе си.
  —цитат от коментар 2 на Иполит Матвеевич


  С изключение на тези, които са на респиратори.

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Досега не сме имали повече от 90 заразени на 100 000, но сме имали над 9000 в болница... Дай Боже да не се повтаря.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Нямам ли право да съм информиран? Аман от манипулации. Ти ми отговори като си толкова учен и честен доктор. Не ми го усуквай по килифарски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1289 Весело

  До коментар [#7] от "edin drugii":

  " ... пак ще трябва да мрат медиците ,на които също им обещаха критерии при заплащане за преглед на ковидни ,дето се вика за 1-2 лева ще си длъжен да преглеждаш, да се заразяваш и умираш ,щото някой си пазел здравето като не се ваксинирал ..."

  Изобщо не ми дреме за медиците вече. Осигурени са ваксини достатъчно. Да са се ваксинирали като не искат да мрат! Аз съм направил каквото обществото искаше от мен - ваксинирах се, въпреки че не ме беше страх от китайската кашлица ама хич. Писна ми да ме затварят и ограничават за да пазя медици и всякакви останали, които не искат да се ваксинират! Решението си е тяхно! Отговорността също! Край!

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  На булгар-булгар все още му изглежда весело, а?
  Развява бабаитлък и простотия пред настъпващия Делта вариант, а?
  В страни като Англия и Америка с повече от 50% ваксинирани вече настъпва много сериозно, и Заразените са в огромната си част неваксинирани местни бабаити.

 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  дето се вика за 1-2 лева ще си длъжен да преглеждаш, да се заразяваш и умираш ,щото някой си пазел здравето като не се ваксинирал
  —цитат от коментар 7 на edin drugii


  Не разбирам - нали ваксините пазят и лекарите са ваксинирани? От какво се притесняват? Пък и ковид не се кара по три пъти на сезон...

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drugii":

  Грижих се за двама доказано болни и то у дома и ги излекувах. ТИ колко болни обгрижи в дома си другарю.
  И освен това аз се погрижих БЕЗ ПАРИ. Ти кога лекува без пари някого???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drugii":

  Нали, ако се ваксинират докторите, най-много да го изкарат като лека настинка? Защо ще мрат, ако са ваксинирани?!
  А, сетих се, защото и те не искат да се ваксинират, интересно защо ли?

 17. 17 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1289 Весело

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Не мога да разбера каква е тази драма, която се създава от страна на разни хора, какви са тия призиви за ваксинация, та ваксинация. Който иска да се ваксинира, който не иска - здраве да е. Условия за ваксинация са създадени, ваксини са осигурени. Аз съм се ваксинирал и ми е през оная работа дали другите са се ваксинирали. Всеки решава сам за себе си. Ако някой се разболее и пострада от вируса си е за негова сметка. Той е взел решението за себе си като възрастен човек. Той носи отговорността за себе си и НИКОЙ ДРУГ. Защо е тази драма? Щял да дойде делта вариант, епсилон вариант. Ами, да идва. Голям праз! Щели да се увеличат заболелите. Голям праз! Да са се ваксинирали!

  Осигурените условия, които ползволяват всеки да се погрижи сам за себе си автоматично отменят необходимостта от извънредната обстановка. Отменяйте всички ограничения и махайте извънредната обстановка! Отменяйте парцалите!

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#8] от "taratanki":

  По-скоро без интубираните. Респиратора не те ограничава да се грижиш сам.
  Мой роднина се обдишваше сам в дома си.И се излекува.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Осигурените условия, които ползволяват всеки да се погрижи сам за себе си автоматично отменят необходимостта от извънредната обстановка.
  —цитат от коментар 17 на Иполит Матвеевич


  Това дори и в Израел не работи. Скоро ще видим и в САЩ и ОК. Целта не е здравето, кога ще го разберете?

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  Добре е че предварително са дефинирани ситуациите и при настъпване как ще се реагира. Няма да се влияе от политиците

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#20] от "pet_fire":

  Освен когато данните се МАНИПУЛИРАТ както правеха ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 1039 Весело

  Т.е. при 2500 "заразени" дневно - тотален локдаун.

  Явно Някой има сериозно желание да предизвика бунтове в държавата.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лео":

  Целта е здравето НО финансовото такова на определен много тесен кръг от човечеството.
  Какво стана с разследването на създалите вируса ?
  Нещо замряха работите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1289 Весело

  До коментар [#22] от "probba":

  Предните отърваха боя с тояги, заради идиотщините си, но следващите, които се опитат да наложат подобни идиотщини, няма да могат да се отърват. Сигурен съм ...

 25. 25 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1289 Весело

  Ваксини има достатъчно. Има хора от Група 1, които мислят за себе си и за околните, проявили са чувство за принадлежност и дълг към обществото и са се ваксинирали. Има хора от Група 2, които не мислят за себе си и за околните, не са проявили чувство за принадлежност и дълг към обществото и не са се ваксинирали. Сега министър Стойчо е направил план как да предпази недобросъвестните хора от Група 2 като наложи ограничения на добросъвестните хора от Група 1. Това не е ли малоумие от негова страна??? Не се ли замисля той, че в страната има и нормално мислещи хора, които търпят, тъпрят, но в един момент търпилото им свършва и става мазало ...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Shadow":
  Де да беше за негова сметка, ама не е. Всички плащаме някои болни да стоят по три месеца в болницата.

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Здравните власти да направят протокол за постъпване в болница.
  Това което беше досега да вкарват хремави и там ги доразболяват и дори умъртяват за да получат бонус или си правят експерименти трябва да се преустанови при следващата грипна вълна, която неминуемо ще дойде както снега.

 28. 28 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  Ковид не променя нещата ни на йота. И преди него аз плащах за чуждо лечение. Проблемът ни най-малко не е, че неваксинирани ще се лекуват. Просто всеки трябва да си плаща за своето лечение винаги.

 29. 29 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 265 Неутрално  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Знаеш ли какво е Antibody-dependent enhancement (ADE)?

 30. 30 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чичо Гошо, пак ли се включи с алабализмите си?
  Пет пъти болен самия той, излекувал една камара хора с ей тия две ръце, ваксината я слага в кавички, защото ЗНАЕ, че не е ваксина, ами е неккав "продукт", раздава акъл и мнения на кило и така - всеки божи ден.
  ЕЕЕЙЙ, голем си, чичо Гошо, голем!
  Друг като теб няма.
  ...
  Чичо Гошо, между нас да ти кажа - говориш повечето време пълни глупости...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 31. 31 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#29] от "pwq381057889":


  Четем ли ги фейк-сайтовете?
  Ама всеки ден ли ги четем?
  Ама знаем ли, че са за идиоти?
  ...
  А пардон, то като си идиот нема как да го разбереш...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 32. 32 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#31] от "pariah":

  Чета nature и не пиша клишета.

 33. 33 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Ограничения в "зелена" зона? Т.е. и при 0 случая пак?! Доживотно?!

 34. 34 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Напънал се д-р Стойчо, и снесъл... ограничения.
  Ако се понапъне още малко, ще снесе и стратегия.
  Държ се, Ковиде, дните ти са преброени!

 35. 35 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  До коментар [#32] от "pwq381057889":
  Чорбанка, ти ли си бе бате...?!?!
  Сори обърках те, с тоя тролски ник...
  И какво викаш, четеш Нейчър? Тцтцтц...
  Ама ти така казваше и за професията си - "имунолог".
  Па то било прост биотехнолог.
  ...
  И я кажи сега къде ин виво има регистрирани случаи на АДЕ.
  Ама не лабораторни някакви изследвания и хипотези, ама народ, реален народ, поне 100-200 души, които да са проявили АДЕ и това да е влошило здравето им?
  Или викаш, "най-лошото предстои" и е "рано да се каже"?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#30] от "pariah":

  За експерименталните препарати ли говорите?
  За тези дето леля Фон Уши изтъргува за милиарди за пет години напред, включително и 350млн евра за въздух, НИЩО на приятелското семейство от Германия?
  Да знам, ще се мре яко. Миризмата от труповете в парковете не се трае в тази жега, обаче от инат и напук няма да им клекнем и уредим далаверата
  Ха ма, ха!
  Нас тия не минават!

 37. 37 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Идиототе Гейбери са заменени от мегаидиотите славчовци и продайбългаровци...

 38. 38 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Ежко, привет! Пак ли си сменил дилъра или си
  купил някоя цар Кировка отлежала от 90-те.
  Готин трол си, носиш на майтап, но се притеснявам за психичното ти здраве. Ясно е, че Ковидя нема да те гепи, щот си набоцкан и маскиран, но недей да се мислиш за безсмъртен и да даваш наклон на **я на другите. Ако мислиш, че си се прееб@л с препарата, който няма да пребори гръцката азбука - си е за твоя сметка.

  Наздраве и бъди позитивен (но не както го тълкувате вие короноидите)! Животът е кратък, но за сметка на това несправедлив!
  😉

 39. 39 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#35] от "pariah":

  „ADE и ERD са докладвани за SARS-CoV и MERS-CoV както in vitro, така и in vivo. Степента, до която ADE допринася за имунопатологията на COVID-19, се изследва активно”.
  Виж как си знаеш,че„най-лошото предстои”.А познай как се изследва активно.

 40. 40 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лео":Целта е здравето НО финансовото такова на определен много тесен кръг от човечеството.Какво стана с разследването на създалите вируса ?Нещо замряха работите.
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА


  Напротив по чуждестранните вестници и телевизии говорят и дават доста сведения. Жалко, че тук не пишат. Дори онзи ден даваха за ръководителката на тази лаборатория.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 41. 41 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Шибинга тря продължи, нема се плашите, новото нормално е тук и няма да си тръгне, ако ще и 8 милиона инджекций да си забиете. Другаде е проблемът и все повече е ясно, че не е медицински.

 42. 42 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#13] от "Таралеж":
  завивай през глава манерката и чакай 9- та вълна и вади сала, та евем у чугуна умрел

 43. 43 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не ми харесва това, че праговете се определят на нива заболели за 2 седмици. Като се вземе предвид че положителния тест се появява около седмица след заразяването седмиците стават три и реакцията и в двете посоки - въвеждане на мерките или отмяната им се оказва закъсняла. По-добре беше да се взимат предвид случаите за една седмица, както се прави например в Германия или Великобритания.

 44. 44 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  А това е от днес:

  Джузепе Конте и Роберто Сперанца може да имат проблеми. Обвинението, около 2099 страници, идва от семействата на жертвите на коронавирус. Папката, съдържаща номера, документи, реконструкции, журналистически запитвания и правни разследвания, ще бъде представена от адвокатите по гражданското дело тази сутрин на 8 юли в Гражданския съд в Рим. Това са 70 групи, включително роднини на жертвите на първата / втората / третата вълна, които са разчитали на пула от адвокати, ръководени от Консуело Локати. Целта е да се получи от правителството признаването на претърпените щети в размер на 100 милиона евро .
  В рамките на страниците има три раздела: обвиненията срещу правителството (Conte II) и Министерството на здравеопазването, тези срещу региона Ломбардия и хрониките за това как жертвите са паднали в долините между Бергамо и Бреша. Адвокатите обвиняват - както съобщава Il Giornale - институциите в " пропуски или комисии в нарушение на закона и националните и наднационални регулаторни разпоредби". По-конкретно бившият премиер и шефът на здравния отдел се озовават в полезрението. Причините включват липсата на актуализация на пандемичния план и решението да не се прилага този, макар и остарял, от 2006 г.
  И отново изпращането на самооценки до СЗО, „несъответстващи“ на подготовката на страната. Трето: „съобщаване на риска“ на гражданите, „които не са в съответствие“ с насоките на СЗО. Четвърто: изготвянето на таен план „набързо“, когато вирусът вече вземаше жертви. Пето: липсата на наблюдение, което би направило възможно намирането на Covid преди февруари 2020 г. „Всичко, което трябваше да има нашата страна и което е в основата на подготовката за пандемия, в действителност не е имало “, са думите на възмущение от адвокатите, които сега ще се борят за потъпканите от предишното правителство интереси на гражданите .

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 45. 45 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Глупости. Ваксини се бракуват, а се чудят какво да затварят.
  Налице достъпно и безплатно защитно средство и няколко месеца време през, което да се направи ваксина и избор между няколко вида.
  Не може да става въпрос за затваряне на нищо.

 46. 46 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 397 Неутрално

  На мачовете за европейското са нагъчкани един до друг. Реват. Крещят. Пеят. В спавнение с тях Ишгл, дето го нарочиха за виновен миналата година за ада в Бергамо, е клакс в сравнение с това, което се вихри сега. За какви мерки дрънкате, пардон?

 47. 47 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Кацаров задраска 2.5 милиона българи, които са преболедували вируса и реши да даде картбланш на една малка част ваксинирани. Защо, бе Кацаров? Най-защитените са преболедувалите. Техния имунитет не е само срещу шипчето, а е срещу всяка част от тоя вирус. Преболедувалите имат лигавичен имунитет - първия и най-сигурен щит на тая гадост Ковид. Нощо, което липсва при ваксинираните, които спокойно могат да разпрострасняват вируса, защото имунната реакция започва на ниво lgG и Т-клетките, дълбоко в организма, след като е преминал горните дихателни пътища и носоглъдката. Няма такава тъпотия и липса на медицинска логика!

 48. 48 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Най-шокиращото в този "велик" план е , че в него НЯМА ситуация, в която да нямя никакви мерки! Дори и за зелената зона пак ща важат изисквания за брой хора на събирания и ще се носят маски. Значи излиза, че няма ситуация, в която да нямя мерки и да живеем както преди! Зелена зона значи безопасна зона, но пак ще има мерки!
  Завинаги ли ще носим маски на закрито и особено в училищата, а, гадове?! Какво ви става, бе, нали и вие и вашите деца трябва да носите тия парцали?! Аз като съм ваксинирана, защо трябва да преподавам в училища с маска, дори и да сме в зелената зона?! Отговорите ги знаем, но не са тези, които официално давате, продажници долни!

 49. 49 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Добре е че предварително са дефинирани ситуациите и при настъпване как ще се реагира. Няма да се влияе от политиците
  —цитат от коментар 20 на pet_fire


  Що за идиоти са натракали минуси...

 50. 50 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Стойчо, и тебе мечка ще те гази ... за здраве, де. Няма полза от затваряния. Нали трябва някой нещо да произвежда, предимно храна и лекарства. Всичко опира до човешкия фактор. Нивата сама не може се изоре, само нещо не може да се произведе или от тук до там без човека да пристигне и т.н. до боцкането. Отдели болните, не здравите в затворено пространство. Нали някой от нас трябва да произведе това, което ще сложиш ти и подобните ти в устата? Всичко тръгва от там по веригата. Ако искате да съществуват хора, които да ви играят по свирката, ще премахнете ограниченията. Който желае да се ваксинира, има възможности. Но не се опитвайте да ми го натягвате на мен. Щом сте с ваксина, значи сте защитени. Мен кучета ме яли.

 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#43] от "blagoj":

  > Не ми харесва това, че праговете се определят на нива заболели за 2 седмици.
  > Като се вземе предвид че положителния тест се появява около седмица след
  > заразяването седмиците стават три и реакцията и в двете посоки - въвеждане
  > на мерките или отмяната им се оказва закъсняла.

  И мен силно ме притеснява това. За 18 месеца не се научиха.

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на kfg20652309
  kfg20652309
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drugii":Грижих се за двама доказано болни и то у дома и ги излекувах. ТИ колко болни обгрижи в дома си другарю.И освен това аз се погрижих БЕЗ ПАРИ. Ти кога лекува без пари някого???
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  ама ти вярваш, че този платен трол с марксистки убеждения е лекар ли?

 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#48] от "Diana Stamenova":

  > Най-шокиращото в този "велик" план е , че в него НЯМА ситуация, в която да нямя никакви мерки!

  Според мен за зелена зона в Мерките могат да оставят само Миенето на Ръце.

  Евентуално и Къпането Два Пъти Седмично.

  Ама кой съм аз да давам съвети на професионалисти.

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Друго не разбирам. Година и половина пандемия и пак накрая при 9 хил. приети в болница системата да почва да изнемогва. Наляха се милиарди, колко пък да е трудно да се увеличат леглата.

  Впрочем за ковид не ти трябват какви да е легла, а разширена пулмология със съответни специалисти. Иначе лекуват ковид, докато на човека съвсем му се увредят дробовете.

 55. 55 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#39] от "pwq381057889":

  Тоест, ти смяташ, че потенцирането на имунния отговор от ваксините може да настъпи след...? А не по време на...?
  Давай де, чети там и ако разбираш, кажи на мен, несведущия.
  Щом тепърва предстои, ние ваксинираните кога ще почувстваме зловредния ефект?
  Да подготвям ли нещата в Орландовци?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 56. 56 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати.---


  Демек децата, на които родителите им не са ваксинирани, нямат право да посещават детска градина. Дискриминацията започна.Кацарооов, какво говореше преди да станеш министър и какво говориш сега!!! Преобърна се на 180°!Като ще поставяте такива условия, махнете подписването на декларацията и направете ваксината задължителна. Стиска ли ви да направите това, фашисти!
  —цитат от коментар 5 на 4u4o


  Демек или си функционално неграмотен, или нарочно пропускаш първата част от текста - много евтина манипулация.

  "В тъмночервената зона (над 500 души на 100 хил. население) детските градини са затворени, но има

  ^^^^изключение:^^^^

  Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати."

 57. 57 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Не ми харесва това, че праговете се определят на нива заболели за 2 седмици. Като се вземе предвид че положителния тест се появява около седмица след заразяването седмиците стават три и реакцията и в двете посоки - въвеждане на мерките или отмяната им се оказва закъсняла. По-добре беше да се взимат предвид случаите за една седмица, както се прави например в Германия или Великобритания.
  —цитат от коментар 43 на blagoj


  Да, преписали са плановете на Германия и Великобритания, но там случаите се отчитаха седмица за седмица и съответно и мерките или се утежняваха или олекотяваха. За Германия - по провинции. И често два съседни града бяха в различни зони.

 58. 58 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  тоа па и време.. 6 месеца.. ти кво искаш... бизнеса ли искаш да им секнеш ах гнидоо!

 59. 59 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иполит Матвеевич":

  "Предишните идиоти са заменени от актуални мегаидиоти!"

  Прозрение #1

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 60. 60 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Аз само да вметна, че Делта варианта в Индия мина и замина.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 61. 61 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 183 Неутрално

  "деца, чийто семейства"

 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#30] от "pariah":

  Хайде "докторе" отговори на простия въпрос в пост №1.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#58] от "cnu40695109":

  Моя сертификат на преболедувал е 6 месеца. Та затова питам за ваксините.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вие сте преболедували ковид?

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#64] от "Тsonkooo":

  Представи си!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Разстроено

  До коментар [#58] от "cnu40695109":

  Виноват!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Интересна е заглавната снимка, по-младите до един изглеждат спортно, докато всички възрастни са със сериозно наднормено тегло.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 68. 68 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  До коментар [#65] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тежко ли беше? Поне нямате нужда вече от ваксини и тестове.

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Разстроено

  До коментар [#68] от "Тsonkooo":

  Вчера разказах подробно. У дома, без антибиотици, колебания на температурата, диария, обща отпадналост, около седмица.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK