Училища, заведения, спорт, събирания: новите изисквания за COVID ограничения

Училища, заведения, спорт, събирания: новите изисквания за COVID ограничения

© Георги КожухаровЗдравното министерство публикува списък на ограниченията, които следва да се въвеждат при достигане на определени нива на заболеваемост, след като по-рано в четвъртък (8 юли) обяви, че около година и половина след първите случаи на COVID-19 в България вече ще има критерии кога и какви мерки да се предприемат.


Праговете на заболеваемост (брой нови заразени на 100 хил. население за две седмици) са четири и имат следните параметри:

- зелена: до 100 души на 100 хил. население или до 2500 настанени в болница
- жълта: от 100 до 200 души на 100 хил. население или от 2500 до 6 хил. настанени в болница
- червена: от 200 до 500 души на 100 хил. население или от 6 хил. до 9 хил. настанени в болница
- тъмночервена: над 500 души на 100 хил. население или над 9 хил. настанени в болница.

Някои от ограниченията са нови и досега не са били въвеждани - напр. да са разрешени домашни събирания само с членовете на дадено домакинство, но не и външни посетители, както и да бъдат затваряни търговски обекти, когато не са от първа необходимост. Това би включвало книжарници, фризьорски салони. Има и някои облекчения за ваксинирани. "Дневник" обобщава основните акценти, а пълния списък с ограниченията може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


В образованието
Детските градини, училищата, университетите, центровете и занималните извън училищата могат да водят присъствени обучения (с досегашните изисквания за маски, дистанция и дезинфекция), докато страната попада в жълтата зона на заболеваемостта - до 200 нови заразени на 100 хил. население.


В червената зона (от 200 до 500 нови заразени на 100 хил. население):

- детските градини са отворени
- училищата работят по график (досега разделението се е правило по класове)
- университетите преминават онлайн, с изключение на упражнения в някои специалности
- занимални, обучителни центрове, школи провеждат занятия онлайн.

В тъмночервената зона (над 500 души на 100 хил. население) детските градини са затворени, но има изключение:

Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чиито семейства също притежават такива сертификати.


Министерството на здравеопазването

Всички останали форми на обучение (с изключение на упражненията в някои университетски специалности) следва да се провеждат в електронна среда.


Събития на закрито


Докато ситуацията с епидемията от коронавирус поставя страната в зелената зона културни и развлекателни събития от всякакво естество може да се провеждат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, дистанция от 1.5 метра и носене на маски. В жълтата зона допустимият капацитет намалява на 30%.


В червената зона културни събития на закрито не може да се провеждат, с изключение на такива, "които могат да се мотивират и контролират". В документа на здравното министерство няма дефиниция или алгоритъм за организиране на подобно събитие. Ако разпространението на вируса достигне тъмночервената зона, културни събития на закрито въобще не е разрешено да се провеждат. В списъка не са представени условия за провеждането на културни събития на открито.


Допустимата заетост при конгресите и конференциите е аналогична на тази при културните събития, когато ситуацията с епидемията е в зелената или жълтата зона. При червената и тъмночервената събития на закрито е забранено да се провеждат.


Частни събития (вкъщи)


Докато страната е в зелената зона, са разрешени:

- до 20 посетители от 3 до 4 домакинства на домашни събирания
- до 100 души на открито и до 200 на открито за частни събития като кръщенета, сватби, погребения.

Докато страната е в жълтата зона, изискванията са:
- до 15 души от 2 до 3 домакинства или до 10 души от едно домакинство
- до 50 души на закрито и до 100 души на открито за частни събития като кръщенета, сватби, погребения.

Ако страната попада в червената зона се допускат:
- до 7 души от 2 домакинства или само членове на едно домакинство
- до 15 души на закрито и до 25 души на открито за частни събития като кръщенета, сватби, погребения.

Ако се достигнат стойностите на тъмночервената зона, където заболеваемостта е над 500 нови заразени на 100 хил. население за две седмици, изискванията гласят:
- Само членове на домакинството - без посетители
- Събирания извън дома не са позволени.

И преди е имало изисквания за събирания от частен характер, но ограничението бе само за брой хора (до 15 души), но не и от колко домакинства да са хората. Презумпцията при изискването за ограничени домакинства е, че в случай на заразяване при събиране, впоследствие ще са по-малко новите семейни огнища. Не се посочват облекчения за ваксинирани.


В спорта


Докато ситуацията с епидемията се числи към зелената зона, е позволено да се допуска публика на спортни състезания на закрито и открито на 50% от капацитета, като се спазва дистанция и се носят маски. Половината от възможните места следва да се използват и във фитнеси, спортни зали, басейни, спа центрове. Ако случаите се увеличат до жълтата зона, допустимият капацитет намалява до 30%


В червената зона (от 200 до 500 души на 100 хил. население за две седмици):

- на закрито се провеждат само професионални спортни събития; без публика
- на открито се провеждат спортни събития (и за любители); без публика
- фитнеси, зали, басейни са отворени само за "индивидуално ползване".

В тъмночервената зона (над 500 нови заразени на 100 хил. население):
- без мачове и други спортни събития на закрито и на открито
- затворени са фитнеси, спортни зали, басейни, спа-центрове.

За реакциите след успеха на Англия на полуфинала на Евро 2020 четете тук


Заведения


Нощни заведения, игрални зали и казина не следва да приемат клиенти, ако заболеваемостта в страната достигне 200 нови заразени на 100 хил. население или 6 хил. души с COVID-19, настанени в болници.


Кафенета и ресторанти, когато ситуацията с коронавируса е в червената зона, следва да:

- осигурят два метра между посетителите
- не настаняват повече от 6 човека на маса
- работят до 22 часа
- правят доставки.

На кафенета и ресторанти, когато ситуацията с коронавируса е в червената зона, е разрешено да правят единствено доставки по домовете.


Ако в страната COVID ситуацията е спокойна, заведенията от всякакво естество следва да:

- за зелената зона: да се използват не повече от 50% от капацитета, персоналът да носи маски
- за жълтата зона: да се използват не повече от 30% от капацитета, персоналът да носи маски, не повече от шест човека на една маса (от до 3 домакинства), работно време от 6 ч. до 23 ч.

И едно облекчение за ваксинирани и преболедували:

При персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни.


Министерството на здравеопазването


Търговци и услуги


Когато страната е в зелената зона, магазините и местата за предоставяне на услуги от всякакво естество (от разкрасителни до финансови) са отворени, като трябва да се спазват отдавна познатите условия за носене на маски и спазване на дистанция. Предпазни средства може да не се носят, когато персоналът е под десет души и хората имат сертификат за преболедуване (важи до шест месеца от датата на положителния PCR тест) или ваксинация.


Когато страната е в жълтата зона, магазините и местата за предоставяне на услуги да "работят при ограничен капацитет", но не се посочва какъв да е точно той. Когато персоналът е под десет души, хората може да не носят маски, ако имат валиден сертификат за преболедуване или ваксинация.


Когато страната достигне червената зона, в моловете и търговските центрове следва да работят само магазините за храна (за хора и животни), аптеки, оптики, дрогерии, офисите за финансови, застрахователни, пощенски, куриерски, телекомуникационни услуги.


За магазините, търговските обекти, места за услуги (извън моловете и търговските центрове) следва "да се въведе специален режим на работа", но здравното министерство не уточнява какво точно има предвид с това. Логично е все пак да се предположи, че не трябва да се допускат струпвания на хора.


Ако страната е в тъмночервената зона, Министерството на здравеопазването е определило:

Само ключови бизнеси - аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други бизнеси са затворени.​​​​​​​


Министерството на здравеопазването

Тъй като изключения не се посочват, следва да се заключи, че ако заболеваемостта в България надвиши 500 души на 100 хил. население за период от две седмици или настанените в болница са повече от 9 хил. души, то би следвало да затворят малките магазини, както и местата за предоставяне на услуги, които не са от първа необходимост.


Да откриеш зоната


До началото на май в официалния портал за коронавируса всекидневно се публикуваше информация за достигнатото ниво на заболеваемостта, но след 10 май данни липсват.


Всяка седмица Националният център по заразни и паразитни болести публикува данни за ситуацията с епидемията по области. Най-актуалната графика на сайта на институцията сочи, че към 4 юли заболеваемостта на 100 хил. население в страната е 14.8 нови заразени за период от 14 дни.


За справка на ситуацията по области в страната е важно да се обърне внимание, че макар и цветовете по скалата на заболеваемостта да са идентични, то стойностите към тях са различни за Министерството на здравеопазването и Националния център по заразни и паразитни болести. За да няма заблуда, човек следва да се ориентира за ситуацията с епидемията в областта си по цифровия, а не по цветовия показател.


В отговор на въпрос на "Дневник" здравният министър обясни, че ограниченията ще се въвеждат при достигането на стойностите на средно национално ниво, а не на всяка област поотделно.


Гледайте "Кой ще управлява България" - изборното студио на "Дневник", на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тукВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK