Кабинетът завещава план за увеличение на пенсиите, синдикатите против преизчисление

Кабинетът завещава план за увеличение на пенсиите, синдикатите против преизчисление

© Георги КожухаровСлужебното правителство ще остави на следващия парламент няколко варианта, при които доходите на пенсионерите да станат по-адекватни. Това съобщи социалният министър Гълъб Донев на семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт".


Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г, обясни Донев. Той ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият вариант ще струва около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери.


Последните приети промени в Кодекса за социално осигуряване - тук.
Според Донев върху колкото по-големи доходи се осигуряват работещите, то ще имат правото на по-адекватен заместващ доход, когато придобият правото на пенсия. Той каза, че последното правителство на Бойко Борисов е отблъснало младите от осигуряване върху реалния доход. Това мнение сподели и Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт".


Конференцията откри председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че вижда заплаха в преизчислението на пенсиите, каквото планират "3-4 от партиите, които претендират за следващия парламент". Според него "замразеният" коефициент на годините стаж в пенсионната формула, който е 1.2, трябва да бъде "размразен" и да стигне 1.5. Той поиска минималната пенсия да расте изпреварващо и през 2022 г. да е над прага на бедността, както и въвеждане на директива за минималния доход. Поиска да отпадне и таванът на пенсиите. Според него с втората пенсия от частните фондове има проблем - трябва да се уеднакви моментът на придобиване на права за пенсия. Понастоящем частните дружества изплащат такава при навършена определена възраст, докато за пенсиониране държавата иска и трудов стаж.


Любомира Язаджиева, директор на дирекция "Пенсии" в НОИ, съобщи, че 24 хил. пенсионери са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд в държавното осигуряване от началото на годината. Презентациите на представителите на НОИ бяха насочени по-скоро върху проблемите на втория пенсионен стълб, което бе отбелязано от Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Гледайте "Кой ще управлява България", изборното студио на "Дневник", на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук

Тя отговори и на Димитров, като обясни, че не вижда проблем в това втората пенсия по възраст да изпревари тази за стаж от Държавното обществено осигуряване. Петкова подчерта, че натрупаната сума в партидата на всеки човек в частно дружество ще бъде изплатена минимум в размера, в който е внесена. Пенсионните дружества предлагат три различни продукта - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане и еднократно плащане.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Ако БСП/БКП не бяха откраднали парите за пенсиите в червените куфарчета сега щеше да има пари за увеличение.

 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Тази фиксация върху минималната пенсия води до изравняване на пенсиите.

 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Той поиска минималната пенсия да расте изпреварващо

  Ами тя досега така расте! Изпревари нормалните пенсии. Колкото по-малко си работил, по-голяма пенсия вземаш.
  Ега ти синдикалиста! Забравил е ,че краткият парламент вече ПРИЕ на първо четене преизчисляване на пенсиите към нов осигурителен доход. Ако ДПС не не беше заинатило, сега пенсиите вече щяха да бъдат оправени на принципна основа.

 4. 4 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Вижте кой скочи първи, шефът на КНСБ, който е уж на страната на работещите и пенсионерите.
  Това показва само едно, че за тези 30 години т.н."синдикати" са били винаги на хранилката и по същество не са защитавали интересите на синдикалистите.
  Пародия на държава.

  кратък
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  А когато баце ти гепи сребърния фонд помниш ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Здрава им е семката на пенсионерите! На какъв ли геноцид не ги подлагаха, ама те са железни! Разказаха на внучетата за какво иде реч. И те им павярваха. А сега де! Какви ще ги дробите?

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Гневно

  Чии интереси защитават тези синдикати?
  Никой "не ги бръсне за слива".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ако БСП/БКП не бяха откраднали парите за пенсиите в червените куфарчета сега щеше да има пари за увеличение.
  —цитат от коментар 1 на kzj35678888


  Ако не се крадяха по 8 млрд лева всяка година последните годни, нямаше да го водим тоя разговор.

 9. 9 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Той поиска минималната пенсия да расте изпреварващо Ами тя досега така расте! Изпревари нормалните пенсии. Колкото по-малко си работил, по-голяма пенсия вземаш.Ега ти синдикалиста! Забравил е ,че краткият парламент вече ПРИЕ на първо четене преизчисляване на пенсиите към нов осигурителен доход. Ако ДПС не не беше заинатило, сега пенсиите вече щяха да бъдат оправени на принципна основа.
  —цитат от коментар 3 на ahasver


  Не само ДПС - Митева от ИТН и ДПС. На това заседание ИТН показаха що за стока са. Не разбирам защо нито една медия не го върти това денонщно да се знае що за иззедници са ИТН. Да не говорим, че Славчо днес е тръбил каква гад е Орбан, че нарушил правата на третопловите. Това са неща, които трябва да се знаят, а никой не ги казва!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":А когато баце ти гепи сребърния фонд помниш ли?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Глупости! Ваш'то ОФ, макар и срамежливо, призна, че ср. фонд не е пипнат - тук, в Дневник.
  И още

  Март 2021

  "Парите в Сребърния фонд достигнаха 3,329 млрд. лв."

  https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/parite-v-srebyrniia-fond-dostignaha-3329-mlrd-lv--325700/

  А синдикатите, както винаги, са неадекватни. Отново опитват да превърнат пенсионната система в социална, вместо сами да предложат:

  "Вторият вариант ще струва около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери."

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  Трябва да се коригират пенсиите, но не трябва да се бърза. Да се приеме механизъм за дълъг период от време.

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  А кога социалните плащания ще сеотделят от пенсионните и ще минат към социалното министерство?
  От 2 100 000 пенсионери около 850 000 са с пенсии , които са :
  -социални
  -за старост
  -пенсии по болест
  -инвалидни пенсии....
  И кога държавата ще плаща пълния размер на вноските за пенсия на държавните служители?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 14. 14 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Най-справедливо е - има Х пари за пенсии. У пари внаесени от лице (еди кое си). Според прогнозния живот му остават в години. Ако общо са събрани П пари за пенсии да се раздели Х на 12вБ и по толкова пари да му е пенсията. Пример - внесъсл съм (с учет на инфлацията) 240 000 лева за пенсии. Пенсионирал съм се на 65 години, а средно мъжете живеят 72 години. Ако са внесени общо 15 милиарда от всички пенсионери, а държавата дава за пенсии тази година 3 милиарда, то на мен ми се полагат за годината 0.2 по 240000
  което е 48 000 които се делят на 7 и получавам на година 6850 лева, което е по 570 лева на месец (разбира се тук числата са произволни). Ако съ живял на помощи, то тези помощи се изваждат от полагащите ми се за пенсия. Така минималната пенсия ще е 0 лева (ако не съм се осигурявал), а максималната може да стига и до 3000 (на месец). Пенсиите за полицаи, военни, държавни служители да са в дуг фонд.

  Иначе се филосовства - колко пари да откраднем от господин (примерно) Златев, за да ги дадем на потенциалния ми избирател (г-н Иванов

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#14] от "himler":

  Ами ако умре една година преди пенсиониране? Какво става с прогнозния му живот и вноските, които е внасял?
  А жените и майчинството?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Кабинетът завещава план за увеличаване на пенсиите, синдикатите против преизчисление.........ама кой ги пита тея синдикални нищожества....... кво общо имат те с пенсионерите......да и збърканяците.......

 17. 17 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Да, и кой ще плаща?
  Всички не бре хора. Той министърЪТ си го каза ще се увеличат процентите за осигуровки. А бре хора не виждате ли какво става Бъджетът е на излишък и искат още пари, защо?
  На всичкото отгоре, сега след тази информация всичко ще скочи минимум с 7-10%. И ние осигъряващите парите за бюджета и заплати от къде да ги вземем тези пари, откъде да взема пари за увеличение на заплати и осигуровки от клиентите си, ама ставам неконкурентно способен. И какво затворен кръг от глупости ...................

 18. 18 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#10] от "tbe461062459":

  Истинските противници са голяма част от сегашните пенсионери гласували за Рапона ( това му е мутренския прякор на един бивш премиер), крадеца от Мадрид, Сергей, червената чума БКП, Беров, абе и все такива едни хубавци. И сега като ги "оправиха" реват да изпапат и данъците на сега работещите.

 19. 19 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#15] от "mitko11":

  Баща ми почина 18 дни преди пенсиониране и трябваше да получи максимална пенсия...
  Какво се случи с осигуровките му за 41 години трудов стаж е много интересен въпрос.

 20. 20 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#14] от "himler":

  Столетниците ще ги убиваш ли ?

 21. 21 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Какви увеличени пенсии да чакаме, като председателката на 45тото НС спря гласуването за увеличение.
  Петдесетте лева на Борисов също ги спряха, щото са честни и против подкупването /както каза Нинова/
  И сега за пенсионерите ще има от двата по-дългия.

 22. 22 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Аз на този БСП кабинет да му го фукна в ....
  Писнало ми е от кретени, дето се канят да ми бъркат в джоба и да раздават от свое име

 23. 23 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  КМЕТЕ, ти май си бесепарче.

 24. 24 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 546 Гневно

  "Петкова подчерта, че натрупаната сума в партидата на всеки човек в частно дружество ще бъде изплатена минимум в размера, в който е внесена"

  Внесени минус таксите, които са огромни все още

  До коментар [#13] от "mitko11":

  Държавата трябва да вкара осигуровките в заплатата на хрантутниците и осигуровките да си вървят по общият ред. Да, трябва да им се увеличат заплатите зарди това, но така само ще се изравнят тези на хранилка и онези в частпрома. Защо трябва да има разлика?

 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#21] от "cpl40723722":

  Кой казва,че при преизчисление пенсиите ще се увеличат?
  "... Вторият вариант ще струва около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери."
  Това е чиста лъжа!!!
  Първо, половината пенсионери са по болест, инвалидни, социални пенсии ит.н. Тук за години трудов стаж въобще не можем да говорим.
  Второ. В момента на месец се отделят 105 милиона лева, за да се дадат по 50 лв.на пенсионер на месец.Така че предвидените 140 милиона лева ще стигнат за около 70 лв.на пенсионер за месец.
  Като се махнат 50-те лева, които сега се изплащат временно, остават 20 лв. увеличение на пенсионер на месец към настоящите пенсии......
  Хайде да видим с колко се вдигна месото и сиренето и дали тези 20 лв.могат да ги покрият....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мариана Кълвачева":Па нали жена му вземаше 30 000 лева заплата някъде из държавните структури !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK