Кабинетът завещава план за увеличение на пенсиите, синдикатите против преизчисление

Кабинетът завещава план за увеличение на пенсиите, синдикатите против преизчисление

© Георги КожухаровСлужебното правителство ще остави на следващия парламент няколко варианта, при които доходите на пенсионерите да станат по-адекватни. Това съобщи социалният министър Гълъб Донев на семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт".


Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г, обясни Донев. Той ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият вариант ще струва около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери.


Последните приети промени в Кодекса за социално осигуряване - тук.
Според Донев върху колкото по-големи доходи се осигуряват работещите, то ще имат правото на по-адекватен заместващ доход, когато придобият правото на пенсия. Той каза, че последното правителство на Бойко Борисов е отблъснало младите от осигуряване върху реалния доход. Това мнение сподели и Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт".


Конференцията откри председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че вижда заплаха в преизчислението на пенсиите, каквото планират "3-4 от партиите, които претендират за следващия парламент". Според него "замразеният" коефициент на годините стаж в пенсионната формула, който е 1.2, трябва да бъде "размразен" и да стигне 1.5. Той поиска минималната пенсия да расте изпреварващо и през 2022 г. да е над прага на бедността, както и въвеждане на директива за минималния доход. Поиска да отпадне и таванът на пенсиите. Според него с втората пенсия от частните фондове има проблем - трябва да се уеднакви моментът на придобиване на права за пенсия. Понастоящем частните дружества изплащат такава при навършена определена възраст, докато за пенсиониране държавата иска и трудов стаж.


Любомира Язаджиева, директор на дирекция "Пенсии" в НОИ, съобщи, че 24 хил. пенсионери са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд в държавното осигуряване от началото на годината. Презентациите на представителите на НОИ бяха насочени по-скоро върху проблемите на втория пенсионен стълб, което бе отбелязано от Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Гледайте "Кой ще управлява България", изборното студио на "Дневник", на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук

Тя отговори и на Димитров, като обясни, че не вижда проблем в това втората пенсия по възраст да изпревари тази за стаж от Държавното обществено осигуряване. Петкова подчерта, че натрупаната сума в партидата на всеки човек в частно дружество ще бъде изплатена минимум в размера, в който е внесена. Пенсионните дружества предлагат три различни продукта - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане и еднократно плащане.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK