С подобрения и видеонаблюдение: втори опит за граждански контрол на изборите

С подобрения и видеонаблюдение: втори опит за граждански контрол на изборите

© Надежда Чипева, КапиталИнтересът към гражданския контрол на изборния процес чрез приложението "Ти броиш" е много по-голям в сравнение с вота през април, отчитат създателите на платформата. Амбицията им този път е показването на протоколите от секциите да се стане максимално бързо, а машинното гласуване и полицейските акции в страната срещу търговията с гласове ги карат да очакват по-спокойно предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Въпреки това застъпници са изпратени във всички рискови секции, а този път те ще могат да осъществят и видеоконтрол след края на изборния ден.


Предсрочните парламентарни избори на 11 юли: какво трябва да знаете.


Кампанията "Ти броиш" бе започната от политическото обединение "Демократична България" месеци преди редовните парламентарни избори на 4 април и целеше да осигури гражданско наблюдение на преброяването на подадените във вота гласове - както изпращането на застъпници в секциите, така и чрез незабавно разпространение на информацията, което да не позволи манипулации на данните в нито един етап от отчитането на резултатите. Тя продължава и в неделя, като се осъществява на доброволни начала и е възможна благодарение на съвременните технологии.


Подобренията във втората версия
"Интересът е по-голям, като регистриралите се доброволци са назначени предимно като членове на секционни избирателни комисии (СИК). Причината не е в 150-те лева, които ще получат за дейността си, а че ще имат много повече правомощия. Застъпниците обикновено ги слагат в един ъгъл и те нищо повече не могат да направят", обясни за "Дневник" Ивайло Мирчев, предприемач в областта на информационните технологии, един от създателите на платформата и кандидат за депутат на предстоящите избори от коалицията "Демократична България" ("Да, България", ДСБ, "Зелено движение").


Близо 12 хил. членове на секционни избирателни комисии и застъпници ще наблюдават как протича гласуването и при нарушения ще подават сигнали през платформата "Ти броиш", обобщават от обединението. Срокът за регистриране на застъпници изтича в деня преди вота, докато процедурата за членове на секционни комисии приключи. Сигналите ще се обработват от правния екип и ще се насочват към отговорните институции. Екипът ще съдейства с правна консултация и на членовете на комисии и застъпниците. След изборите на 4 април са възникнали огромен брой жалби от подадените над 2000 сигнала, отчитат от "Демократична България". Уточняват, че юридическият екип на обединението е бил ползван от всички партии, а сега е подсилен, за да може да обработи всички сигнали.


Според изборното законодателство членовете на секционните комисии следят за спазване на разпоредбите на Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК в изборното помещение, като осигуряват свободното протичане на гласуването. Застъпниците пък имат право да присъстват при броенето на бюлетините (хартиени бюлетини ще има във всички секции с под 300 избиратели в България, в част от секциите в чужбина, както и там, където възникне непреодолим проблем с машините) и да получат копие от протокола на изборната секция, което да снимат и качат в специално създаденото мобилно приложение "Ти броиш". Паралелен преброителен център ще обработва резултатите и ще ги качва в реално време на сайта www.tibroish.bg.


"Ти броиш" се превърна в институция, инициативата работи добре и много хора се включват


Ивайло Мирчев,

кандидат за депутат от


В секциите в чужбина законът не предвижда присъствието на застъпници, като единственият начин за контрол е чрез присъствие в секционната комисия, като голям е интересът за секциите в Гърция.


Мирчев заяви, че от обединението този път са по-спокойни, макар да е на мнение, че реален одит на софтуера на машините не е направен. "Доста по-спокойни сме за честността на самия процес основно заради намаляването на хартиените бюлетини и възможностите за фалшификации", каза Мирчев.


На изборите на 4 април целта беше до 3 ч. сутринта след изборния ден да бъдат показани поне 99% от протоколите. Това обаче не се осъществи. "Оказа се, че големият проблем не е броят на преброителите, а пристигането на протоколите. Това че има застъпник не означава, че ще има протоколи. Имаше невъзможност за качване на протоколите - бяха по много страници, сканирането им бе трудно. Не получихме никакво съдействие от останалите партии- 400 протокола ни бяха изпратени от застъпници на "Има такъв народ" и по 20-30 от другите партии, които се обявиха за опозиционни. Това намали ефективността на "Ти броиш", но инициативата имаше превантивен ефект. Сега се очаква да има подобрение, тъй като протоколът е много по-кратък и би трябвало да има само едно сканиране", обясни Мирчев.


Търсенето на адреналин в проблемна секция


Сред кандидатите за контрольори на вота е имало такива, които са държали да бъдат изпратени на конфликтни точки с цел максимален адреналин от преживяването. Такъв пример на изборите на 4 април бе популярната в социалните мрежи Елисавета Белобрадова, която сега е кандидат-депутат от обединението. Белобрадова отново ще е в Лом, организирала е специална група от членове на СИК, която ще обхване цялата община.


"Ще изпратим максимален брой хора от София в съмнителните секции. Мога да дам за пример Кърджали, обхванали сме целия град. Все пак очакваме да е доста по-спокойно заради мерките на полицията срещу купуване на гласове и жандармерията в ромските квартали. Много по-слабо ще бъде напрежението там, предният път в Лом беше брутално", каза за "Дневник" Ивайло Мирчев.


Според доклад на Антикорупционния фонд ГЕРБ изпреварва с малко ДПС по гласове, подадени в секции, определени като рискови за купен и контролиран вот на последните парламентарни избори през април 2021 г. В тези секции ГЕРБ е получил 31% от гласовете, а ДПС - 30%. На следващо място са БСП (12%), а за "Има такъв народ" - 7%. Това съотношение е било различно на изборите през 2017 г., когато първото място е било за ДПС, следвани от ГЕРБ. От организацията отчитат увеличение с около 5% на тези места в сравнение с изборите от 2017 г., или между между 1491 и 2101 секции.


Вече и с позволено от закона видео


45-ото Народно събрание направи промени в Изборния кодекс, според които заснемането с телефон на броенето на гласовете след края на изборния ден е позволено, след като предишният състав на ЦИК направи всичко възможно да не влезе в сила за изборите на 4 април.


Всеки защитник на вота може да заснема на видео и да излъчва процеса на установяване на резултатите от гласуването в секцията, в която се намира. Те могат да започнат след края на изборния ден, когато в секцията няма останали избиратели.


Законът допуска заснемането да се извършва единствено в изборното помещение и в помещението на районната избирателна комисия. Не може да се заснемат избирателните списъци.


Видеозаснемането и видеоизлъчването обхваща действията на СИК след приключване на изборния ден, процеса на разпечатване от машината за гласуване на протокола с резултатите, процеса на броене на хартиени бюлетини, в секциите, в които се гласува с хартиени бюлетини, преброяването на хартиените разписки в случаите, когато се налага това преброяване, съставянето на протокола от СИК, предаване и приемане на протоколите от СИК в РИК и въвеждане на данните от протоколите на СИК.


Видеонаблюдението ще бъде излъчвано на страницата на "Ти броиш".


Глeдайте "Кой ще управлява България" - изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 649 Неутрално

  За първи път няма да има никакъв контрол - какво ще отчете машината след края на гласуването никой няма да знае и никой няма да е в състояние да контролира. Въпрос на софтуер, ....но и на хакерски намеси, които пак никой няма да контролира!

 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Много приказки са излишни. Честни избори и да няма съмнения за манипулация на машинен вот..... трябва да се преброят по партии разписките в нутията и да се сравнят с разпечатката от машината, от която се пише протокола! В противен случай победител е този който държи софтуера!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#1] от "xso16686927":

  Аз поемам лично контрола за една секция. Избери си и ти една вместо да се ВАЙКАШ като вдовица.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":

  Досега го държеше ГЕРб.
  Значи ПРИЗНАВАШ, че сте мамили!!!
  Мерси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Много са умълча нещо. Фана та срам даже. Въй-въй, както казваме. Чудо. Правото си е право, но и кривото си е криво.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Поредният безсмислен разход...

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "С подобрения и видеонаблюдение: втори опит за граждански контрол на изборитe"

  Дано този път този граждански контрол на изборния процес се получи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#7] от "Иво":

  Опериращите със софтуера също са "граждани"...
  Спокойно, резултатите вече са известни...

 9. 9 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  10 години на власт са достатъчно. Дори принципен човек може да се корумпира за такъв период. Време е ГЕРБ да предадат щафетата и да видим следващите.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Кажи ги.Затова ли ваша боряна познаваше?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#1] от "xso16686927":

  " За първи път няма да има никакъв контрол - какво ще отчете машината след края на гласуването никой няма да знае и никой няма да е в състояние да контролира. Въпрос на софтуер, ....но и на хакерски намеси, които пак никой няма да контролира!"

  Друго си е да се разнасят чувалите по нощите, хората да припадат в горещините пред зала Арена Армеец, само и само да си свършат работата, а Мишо Константин от Информационно обслужване АД да ни обяснява кой колко процента ще имат партиите, математически изчислени де, не щото някой вече ги е заложил някъде и само чака формално да ги обяви...... ! Гаранциите досега бяха жеуезни !!!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  И всичко това, 30 години след т.нар. демократични промени. Не се е променило много .

 13. 13 Профил на knu201006282
  knu201006282
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Епиграма : Пари за избори , за Ц И К и Р И К , за пенсионерите - ритник . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията , военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK