Божков: Това е артефакт от колекцията ми, иззет от прокуратурата и откупен на черно

Васил Божков показа пред журналисти бронзова хидрия, за която твърди, че е иззета като част от колекцията му, но е била предлагана на черния пазар и откупена от него.

© Юлия Лазарова

Васил Божков показа пред журналисти бронзова хидрия, за която твърди, че е иззета като част от колекцията му, но е била предлагана на черния пазар и откупена от него.Васил Божков показа пред журналисти бронзова хидрия, за която твърди, че е иззета от прокуратурата като част от колекцията му, но е откупил културно-историческата ценност от черния пазар и е успял да я върне в България.


"Това е предмет на около 2300-2400 години. Не помня кога и откъде съм го купил, но беше отдавна. Знам, че беше в тежко състояние, реставрирахме го и е участвал на всички изложби. Хидрията е участвала във всички изложби, включително и на тази в Брюксел по повод присъединяването на България към европейската общност. Има паспорт в Министерството на културата", обясни на пресконференция Васил Божков във видеоразговор с медии.


По думите му, този предмет се е появил на черния пазар в Европа. "Като голям колекционер съм търсен и ми се предлага всичко, което се появи на пазара. Така стигнах до предмета, откупих го, донесоха го в България и мога да го покажа на всички вас", обясни пътя на артефакта Божков.
Той твърди, че човекът, от когото е купил хидрията, я е донесъл в България, без да е присъствал на сделката и без да бил в Европа. От повече от година и половина Божков живее в Дубай.


Колекционерът не пожела да каже на каква стойност е бил предлаган артефактът, както и колко е платил за него с обяснението, че това няма значение и тези предмети нямат цена.


"Между другото хората са ми подарявали много артефакти, без да ги плащам, защото ми имат доверие. Купил съм хидрията след проверка на състояние и автентичност на предмета. Той беше без документи на черния пазар. За мен не е проблем да получа който и да е артефакт от който и да е продавач на артефакти. Документите са пред вас", разказа Божков. На брифинга бе предствавен документ за експертна оценка от 2008 г. с придружаващи снимки и описание, както и регистрацията на културно-историческата ценност в министерството.


"Вашата работа е да разберете кога, как и защо е изчезнал", отговори Божков на въпрос на "Дневник" има ли информация кога е изчезнала хидрията - дали по време на изземването в началото на миналата година от офиса му на ул. "Московска", или от Националния исторически музей (НИМ), където се съхранява колекцията.


Той коментира и експертизата на колекцията му, която прокуратурата назначи с участието на международни експерти от Германия и Италия.


"Какво значи оценка на колекцията от чужди експерти? В какъв смисъл - финансова стойност, автентичност, каква оценка? Това са някакви глупости на прокуратурата и неща, които говорят, но самите те не разбират. Не бих искал да коментирам действията на прокуратурата. Разграбиха всичко - в чували, в кашони. Което както падне - кое описаха, кое не описахаВ България има по-добри експерти, защо са ни чужди експерти? В Германия например няма такива артефакти. Откъде ще имат експерти германците?", коментира със серия от въпроси Божков.


Той обясни и че след сигнала в ЮНЕСКО, който бе подаден чрез фондация "Тракия", която стопанисва колекцията, от там са се обърнали за съдействие към български служители в Министерството на културата.


Според представените документи предметът е официално регистриран в Министерството на културата,

© Юлия Лазарова

Според представените документи предметът е официално регистриран в Министерството на културата,


"Мислите ли, че те могат да бъдат обективни? Има заведени дела в съда в Лондон за разграбване и унищожаване на културни ценности. Те са материални и България пак трябва да плаща неустойки и обезщетения", предупреди бизнесменът.


Той посочи, че не е успял да купи ритона, за който миналата година обяви, че също е бил предлаган на черния пазар след като бе сред иззетите предмети от колекцията му.


От прокуратурата тогава публикуваха видео и снимки с предмети от колекцията му в НИМ, но днес Божков каза, че не е гледал нито видеото, нито снимките, които държавното обвинение разпространиха с иззетите предмети от колекцията му.


"На нашата прокуратура не вярвам. Не им гледам нито снимки, нито видеа, защото нямам никакво доверие, че тези предмети са автентични", каза Божков.


"Не успях да го купя и не можах да разбера върнат ли е в България, не е ли. Но истината рано или късно истината се разбира. Това културно наследство трудно може да бъде защитено - то беше разграбено след нарушаване на 3 закона", обясни Божков.


На въпрос дали е сигурен, че това са същите предмети той не бе категоричен и каза, че е възможно, но учените твърдят, че два еднакви антични предмета няма.


Попитан дали не очаква прокуратурата отново да изземе хидрията, той каза, че не очаква нищо. "Прокуратурата е добре дошла. Да си вземат специалисти, за да не го унищожат, да си вземат опаковка и да го изземат. Надявам се да не се налага да го купувам трети път", каза иронично бизнесменът.


На въпрос дали е подал официална жалба или сигнал в прокуратурата или Министерството на културата за изчезването на хидрията, придружени с документи за собственост и автентичност, Божков каза, че прокуратурата вече е виждала тези документи по време на обиските. "Да не мислите, че нямам документи и за другите предмети, които са в някакво насипно състояние в НИМ?", попита риторично той.


"Дневник" не успя да се свърже за въпроси и коментар с директора на Националния исторически музей Бони Петрунова. "Дневник" опита да отправи въпроси и към прокуратурата, но от там категорично отказаха да коментират. От Министерството на културата няма официално изявление по темата.


Ще влезем в парламента, след 11 юли ме очаквайте


Божков прогнозира по-голям успех на предстоящите парламентарни избори в неделя.
"На миналите избори въобще не съществувахме, а ни дадоха 3% и ни откраднаха още два пъти по толкова. Сега поне ни забелязаха и ние със сигурност ще влезем в парламента. Виждате какво се случва в момента. Ако разграбваха така само културно-историческо наследство нямаше да е такава беда, но разграбиха държавата", коментира обвиняемият бизнесмен от Дубай.


Той каза, че очаква изборите да бъдат много много по-честни, макар че "манипулациите на ГЕРБ не са за подценяване, защото плашат хората, купуват гласове и т.н."


Гледайте "Кой ще управлява България" изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук .


На въпрос на "Дневник" как се финансира предизборната кампания на "Българско лято" и на каква стойност е тя, той каза, че партията е нова и сега се учат. "Партията се финансира единствено от мен. Колко струва кампанията не мога да ви кажа, защото и аз не знам", каза бизнесменът и обяви, че след 11 може да се върне в България.


На въпрос дали има някакви притеснения, че соченият за негова дясна ръка бизнеспартньор Георги Попов, който вече е в България, може да стане свидетел на прокуратурата и да даде показания срещу него, Божков заяви, че не може да има никакви притеснения, защото не е извършил никакво престъпление.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK