Шефът на фонд "Земеделие" има съмнения за корупция при забавянето на плащанията по проекти

Шефът на фонд "Земеделие" има съмнения за корупция при забавянето на плащанията по проекти

© Държавен фонд ЗемеделиеИзпълнителният директор на Разплащателната агенция Борис Михайлов изрази съмнения за корупция във фонда, след като новото му ръководство, назначено преди месец, е отчело, че над 2000 проекта за половин милиард лева са били забавени с месеци. Експертите, които обработват различните документи на кандидати за финансиране, вече няма да са анонимни, увери Михайлов на брифинг.


По думите му в структурата работят служители, които се държат "като феодали, а на земеделските стопани се гледа като на крепостни селяни". "От достоверни източници до фонда е достигала информация, че българи с румънски телефонни номера, които "играели ролята на телефонни измамници", са искали пари от стопани, за да получат определен процент. Във всички положения става въпрос за измама. Предполагам се представят като някакви посредници. Говорим за телефонни измами. Тези практики ще ги спрем по всякакъв начин", допълни Михайлов.


Той заяви, че при встъпването си в длъжност е заварил общо 2166 забавени проекта по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на обща стойност от близо 0.5 млрд. лв. (493 668 414 лв.). Забавянията са от по 20-30 месеца. Всички забавени проекти ще бъдат финализирани до края на годината, увери директорът на фонда.
За по-малко от месец са изплатени близо 50 млн. лв. на 215 бенефициента по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., информира Михайлов. Той добави, че на сайта на разплащателната агенция е публикувано "Ръководство на бенефициента", предназначено за кандидати с договорени проекти по програмата, и има за цел да ги улесни при изпълнение на техните инвестиции. В помощ на бенефициентите по програмата са открити и четири "горещи" телефонни линии. За две седмици на тях са постъпили общо 200 запитвания, на които е отговорено своевременно, подчерта изпълнителният директор на фонда.


"Докато съм начело на ДФ "Земеделие", институцията ще работи прозрачно и почтено, в полза на земеделците и на обществото. Ще бъда непримирим към всякакви форми на измами и корупция. Ще следвам тези принципи и ще изисквам същото както от работещите във фонда, така и от бенефициентите, и от консултантите, заяви той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK