"Три морета" приключи с декларация, че е инициатива, тясно свързана с ЕС

"Три морета" приключи с декларация, че е инициатива, тясно свързана с ЕС

© Bulgarian News Agency (BTA)/3SIЩе изпълняваме общите си дейности в пълен синхрон със стратегическия дневен ред на ЕС, (натикризисния фонд) Next Generation ЕU и трансатлантическото партньорство."


Този текст е записан в декларацията от София на 12-те страни от инициативата "Три морета" и това категорично заявява, че тя е европейска по духа и целите си. Членството в ЕС е вписано сред базовите принципи на участниците, а участниците обявяват, че изцяло следват принципите на Европейската зелена сделка и Трансевропеейските мрежи (TEN), както и че с действията си участничките в "Три морета" ще допринасят за единния европейски пазар.


Това като че ли не оставя съмнение за проевропеската ориентация и обвързаност на инициативата. Но остава въпросът как ще се финансират проектите, за които според МВФ намаляването на половината от инфраструктурните пропуски по оста Север-Юг на ЕС (бел.ред. - под това обикновено се има предвид конкретно SoNorA, т.е. нуждата от догонващо развитие в Централна Европа) до 2030 г. ще са необходими разходи, равни на между 3 и 8 процента от БВР годишно. Инвестиционният фонд на инициативата (Three Seas Initiative Investment Fund или 3SIIF), в който дори не участват всички страни членки, изрично е посочено, че ще има съфинансираща роля.
Друг ключов момент от декларацията е решението да се премине към някакъв вид постоянно действаща структура на инициативата. Става дума за т.нар. шерпа формат, под което се разбира събирането на национални координатори за изясняване и уточняване на позиции, подготовка на решения и документи, за да не се губи време на срещите на върха, провеждани веднъж годишно. Това може да се тълкува и като крачка към институционализиране на инициативата в постоянно действащ Секретарат с национални представители. Дали ще се стигне дотам, ще е ясно преди следващата среща на върха, на която домакин ще бъде Латвия.


"Три морета" приключи с декларация, че е инициатива, тясно свързана с ЕС

© Bulgarian News Agency (BTA)/3SI


На заключителната пресконференция нес се изтъкваха положителни примери как усилията на "Три морета" вече дават плодове. За румънския президент Клаус Йоханис това бе мрежата на търговските камари в региона. Президентът Румен Радев посочи договорено на срещата на върха партньорство между агенциите за иновации, защото "каквито и финансови инструменти и фондове да прилагаме за социално и икономическо сближаване в Източна Европа, тази цел не може да бъде постигната, ако не инвестираме в науката и образованието. А партньорската мрежа оттук нататък ще се разпростре и към университетите, за да отделим като приоритети задачите за нашите млади хора."


Думите им потвърдиха, че проблемът с липсата на средства остава. Попитан за финансовите източници за проекти като Via Carpathia (предложена мрежа от магистрали от Клайпеда в Литва до Солун в Гърция) Йоханис обясни: "Трябва да сме реалисти - самият фонд няма да финансира голяма инфраструктура. За такива проекти ни трябва специален подход - инвестициите да са не само наши, европейски, разбира се, но и от други фондове. Всичко това ще стане по-конкретно през следващата година." Какво ще стане с Via Carpathia, засяга пряко и България, защото участъкът Видин-Ботевград влиза в маршрута.


Освен това приоритетите на държавите в инициативата остават много различни. Латвийският президент Егилс Левитс, например, обърна внимание, че акцентът на започващото председателството на страната му ще е върху частните инвестиции. Малко след това Радев посочи ролята образованието, която бе и ключов момент в българското председателство.


"Три морета" приключи с декларация, че е инициатива, тясно свързана с ЕС

© Bulgarian News Agency (BTA)/3SI


Полският президент Анджей Дуда, чиято страна бе първият двигател на проекта заедно с Хърватия, многократно изтъкна ролята на "Три морета" в по-мащабна визия за Европа. Той даде да се разбере, че за него "Три морета" е изпреварила времето си, тъй като още преди коронавируса е очертала нуждата да се реши проблемът с веригите за доставки - "да ги върнем в Европа, за да я направим велика фабрика и самодостатъчна":

 • "Започнахме да действаме за това още преди коронавируса, с разбирането, че след Желязната завеса изоставахме в Източна Европа. Искахме да постигнем същото развитие като Западна Европа. (...) За мен "Три морета" е основен елемент от развитието на ЕС. В началото имаше гласове, които твърдяха, че целта е да се раздели ЕС. това бе погрешно разбиране. Като развиваме инфраструктурни вързки, развиваме цяла Европа.През 2015 г. инициативата ни още пълзеше - при първата среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Сега въпреки коронавируса тя процъфтява", каза Дуда.

Не на последно място, в обширното пространство от Естония, през Полша и Унгария, до България се очертават в последните години различни позиции в отношението към ценности, които ЕС е приел за основни - от върховенството на закона и борбата с корупцията до свободата на медиите. Въпреки че от идната година към "Трите морета" ще има и форум на гражданското общество и той ще се състои в Рига, президентът Левитс даде сигнал, че форумът не бива да се отклонява от основните си задачи - физическата и дигиталната свързаност.


Радев от своя страна припомни вчерашните думи на президента Джо Байдън (САЩ безспорно дават силен тласък на инициативата), че е нужно да се даде приоритет на състоянието на демокрацията. "Само искам да обърна внимание на речта на Байдън, който говори за укрепване на нашите демокрации и борба с корупцията... Трябва да утвърждаваме нашите демокрации и върховенството на правото, да създаваме условия за по-голяма свобода на медиите, защото е ясно, че там, където медиите са свободни, има и просперитет, и много по-ниско ниво на корупция. Така че това е и наш дълг като правителствени ръководители, взели участие в тази среща на върха." Подобен намек дойде и вчера от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който каза, че "Три морета" е важна за ЕС инициатива, ако е основана на фундаментални европейски ценности.


"Три морета" приключи с декларация, че е инициатива, тясно свързана с ЕС

© Bulgarian News Agency (BTA)/3SI


На един от днешните панели от бизнес форума на "Три морета" Асен Василев, министър на финансите обърна внимание на нещо важно след кризата, предизвикана от коронавируса. Всички се фокусират върху креативната част и никой върху деструктивната, когато се говори за т.анр. дестрактив криейшън, посочи той. А това означава, че някои компании ще умрат, за да отворят място за други и ако сте мениджър на такава, която се очертава да умре, няма да ви хареса тази перспектива.


Такива комании обаче контролират протоколите, по които работи бизнесът, имат лоби в парламента, техни бивши служители работят в регулатори, в банковата система, те са много добри в поставянето на прегради пред промените. Разликата между ЕС и САЩ е и по тази линия - в САЩ регулациите не блокират появата на нови компании на мястото на умиращите. Това обяснява защо в САЩ има толкова нови компании. В Европа не е така. В Европа има много компании, които успяват да пробият на пазара и веднага се местят в САЩ. Заради това, че се развиват в силно регулирани сектори, което прави невъзможен достъпът на стартъпи до тях.


Цялата регулаторна рамка в ЕС е съобрзена с големите утвърдени компании и малките са в позиция да бъдат техни доставчици. Не мисля, че мисленето как да се намерят преки пътища или да се заобикалят правилата е нещо, което ще работи, каза още Василев. "Имаме уникален шанс да променим правилата на играта, да позволим на малките да растат, да пишат регулациите и заедно с другите по линия на инициативата "Три морета", имаме достатъчно силен глад да позволим това да се случи и в Европа."

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Всички панели ли приключиха?
  Да не е останал някой несаниран?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Жалко, че не публикувате речта на полският президент Анджей Дуда, невероятен политик, говори без клишета, за разлика от всички останали, с примери, с конкретика, с визия, със наложащи решения. Късмет имат поляците с такъв президент.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Любопитно

  "Това като че ли не оставя съмнение за проевропеската ориентация и обвързаност на инициативата" - да де, ама за всеки случай отвъд Атлантика ще са като ментор. А това за "постоянна структура" ще е освен "стабилна" и по-сигурно контролирана. Частни инициативи като "самодостатъчна фабрика", но и образование, което едва ли ще е частно. КОЙ ще налива пари за "моретата" като ползите да се развиват ще са и за Китай? Ценности, но нещо със свободното придвижване на хора и капитали се закучи по сушата, та камо ли по море. Ентусиазмът винаги е в повече, особено нашия, нали сме най-добрите домакини, но пък е добре, че се шуми все повече и повече. Стиковането тепърва предстои, а банките и Кристалина ще дават пари.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Какво интересно е казал?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2275 Любопитно

  Каква по дяволите е целта на тази (ненужна) инициатива? Досега си мислих, че е опит за целящ да прекъсне естествените възки между Германия и Русия. Сега установявам, че авторите се потят без нужда.

  Сам съм, други няма...
 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Мощната българска икономика вече е в състояние сама да си модернизира държавните сектори.
  Стига държавата да харчи бързо.

 9. 9 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Пълни глупости , щели да връщат фабриките ..... И кой ще работи в тези фабрики, в България няма , не просто читави работници , а никакви за да се отвори фабрика или завод , трябва да се затвори работеща , в Полша също предвид , че приеха 3-4 милиона украинци да им бачкат....

 10. 10 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 544 Неутрално
 11. 11 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Падна му "сърце на место" да се дуе президента ни .
  Никой не го сефери за нищо .
  Не съм следила изявленията му , но при всички положение пак е сгафил .
  Гледам снимките с израженията на хората около него .
  Нямам думи .
  Нема такъв т .. който така да очерни институциите в държавата си. .

 12. 12 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  натикризисния
  Трансевропеейските
  нес
  ролята образованието
  т.анр.
  имаме достатъчно силен глад да позволим това да се случи и в Европа."
  Петър Карабоев
  Ангел Петров
  Татяна Димитрова
  Който си го познава- да го поправи.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 13. 13 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 512 Весело

  Другари, дайте да дадем... и те така седянката на трите гьола се разтури с една парафирана декларацийка и потупване по рамото от големия брат.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  За пръв път в историята ли Полша има "визия"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  айде, русофилите пак пикаят газ, даже нищо особено не се е случило...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Жалко, че не публикувате речта на полският президент Анджей Дуда, невероятен политик, говори без клишета, за разлика от всички останали, с примери, с конкретика, с визия, със наложащи решения. Късмет имат поляците с такъв президент.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Анджей Дуда бе един от най-върлите критици на Качински преди да разбере, че единственият начин да стане президент на Полша за втори мандат е подкрепата на правителството на Качински!

 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":За пръв път в историята ли Полша има "визия"?
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  Мисля че е за 24 ти път , но все пак пребройте ги и Вие ....дане съм сбъркал бройката.....

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  айде, русофилите пак пикаят газ, даже нищо особено не се е случило...
  —цитат от коментар 15 на Apophenia


  КОЙ КАКВОТО ИМА, ТОВА И ПИКАЕ. А ТИ КАКВО ПИКАЕШ? По-вяжното е, че и президентът ще си има дрънкалка. Много му беше дошло от този Балкански поток на Борисов.

 20. 20 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Другари, дайте да дадем... и те така седянката на трите гьола се разтури с една парафирана декларацийка и потупване по рамото от големия брат.
  —цитат от коментар 13 на Божикравов


  Другари дайте да дадете ..
  не беше ли така?
  Кефите ли му се на президента.
  Кефете му се.
  Ще ви продаде фифти фифти на американските корпорации .
  А там се бачка яко .
  Фалирахте народа си .
  Дойде време да фалирате и вие.
  Къде ще се денете по света с милионите си?
  А дали ще са милиони , да не ви изненадат стотинките в джоба ви за семки и бонбонки.

 21. 21 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Три морета в МеВеРе се превежда като три шишета

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Три морета в МеВеРе се превежда като три шишета
  —цитат от коментар 21 на diq55699032


  Ти си в МВР?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 220 Неутрално

  "Три морета" може да е единствено българска инициатива, но не съм сигурен какво ще кажат съюзниците ако нападнем едновременно и Гърция, и Албания...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 26. 26 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Три морета в Банкя се превежда като три шишета
  —цитат от коментар 21 на diq55699032


  При това Chivas Regal Royal Salute 21

 27. 27 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 922 Неутрално

  [quote#18:"Vesselin Velkov"]
  —цитат от коментар 22 на EU Citizen
  Ами четете, не се жалете. Ако чакате от 'Работническо дело' на Прокопиев да се осведомявате, все така ще задавате тъпи въпроси.[/quote]

  Ами сподели. Образовай ни. Пик не четем.

 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  баси , тея на кадрото олабили Мерките .
  пипат си ръчичките , без маски , без отстояние от метър и педесе ...
  инак сигур са се здрависвали с лакти преди тва.
  бахти смехорията, честно :)))

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Добре че свърши тая простотия. Тия хеликоптери дето громаха привечер бяха много дразнещи. Тия тъпаци нямаше ли кой да им обясни че в София живеят хора.

 30. 30 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1283 Весело

  До коментар [#11] от "oua58686497":

  Тежко на мъжа ви. Не го следите, ама сте сигурна, че е сгафил...

  От идиоти отговор не чакам
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "Ще изпълняваме общите си дейности в пълен синхрон със стратегическия дневен ред на ЕС....."
  "Пълен синхрон"!!!!? Колко пълен? Ако проектът е напълно синхронен, въобще нямаше да го има. Откъдето и да го погледнеш, изглежда сепаративен.
  Но правилно е да се направи поклон към Брюксел. Защото там явно са много обезпокоени. И не трябва да се дразнят, щото като се изнервят, може да направят беля. Участието на американците в проекта е още по-смущаващо, защото те си имат свои цели, даже не много ясни какви точно.
  Засега има само идеи и някои проекти. Пари няма и Брюксел няма да даде, щото и той няма. Американците ако пуснат нещо, ще е със стратегическа цел. И кои ще са инвеститорите? Ми то ясно - Русия, шейховете и разбира се Китай. Кой друг да е?

 32. 32 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Каква по дяволите е целта на тази (ненужна) инициатива? Досега си мислих, че е опит за целящ да прекъсне естествените възки между Германия и Русия. Сега установявам, че авторите се потят без нужда.
  —цитат от коментар 7 на MilliVanilli


  Приличана: "Дайте да дадем!" И ще, ще, щее.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Странна инициатива . Тия държави при най добро желание, ще се съберем след поне декада дипломатически усилия. В случая изглежда ,класният ръководител ни е събрал. Франция/Германия и останалите , надали са много щастливи.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Три морета е добре
  (стриктно повече от две).

  Че морета в тесна ЕС връзка...

  Две държави изостави домакин "иниициативен".
  Членките на НАТО Албания и Македония жадуващи ЕС!

  Как ще свържеш Две морета
  (Три без две остава..... клето),
  ако с Коридор не вържеш Адриатическо, и платноходното Черноморие,
  през (домакина) Българиия, СМакедония и Албания??

  Саботажна нотка май... в Инициативата.
  Без край

  ""Три морета" приключи с декларация, че е инициатива,
  тясно свързана с ЕС"

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мужик праведен под дресировка на в. Правда,
  имате ли билет пашпорт на "EU Citizen"?

  Издаден от коминтерньовско ВМРО или какво?

  До коментар [#22] от "EU Citizen":
  [quote#18:"Vesselin Velkov"][/quote]

  Ами четете, не се жалете.
  Ако чакате от 'Работническо дело'...

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Единство.
  Свързаност.

  Контрапункт срещу врагофили разконцентрирано дислоцирани на секи км ;)

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4230929.jpg

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Според советка Комунистическа ядка...

  А Габровци са пестеливци.
  Пословични... и работливци.

  С Шотланците обменят опит,
  как с бизнес Тruly self-sufficient
  печалба да родят "в излишък".

  Апи се гербер отзад ;)

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Мощната българска икономика вече е в състояние сама да си модернизира
  държавните сектори.

  Стига държавата да харчи бързо.

 38. 38 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Некадърните герберски коментатори дори не могат да разберат за какво става дума.
  Три морет обхваща над 100 милиона грждани а ЕС - вички източноевопейски членове плюс Австрия.
  Когато бе Г7 в Хамбург, Ъръмп първо се срещна в Полша с представителите на тези страни Немците бяха доста възбудени.
  Три морета е а държави с близки проблеми. Естествено , че има разлика между Естония и България.
  Но както в Естония, така и в България има много чужди концерни. Там са скандинавски и финландски, тук са немски, руски и други.
  Германия като лидер в ЕС подкрепя основно своите концерни. А така може да се създаде баланс в рамките на ЕС.
  В България вече има концерни от Три морета -австрийски, чешки, пщсега отваря верига супермаркети Т-маркет, които са литовски май.
  България трябва да създава свои концерни които да използват страните от Три морета за разширение.
  Трябва да има сътрудничество в научната сфера, създаване на нови компании.
  Много неща могат да се направят и с малко пари.

 39. 39 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Много неща могат да се направят и с малко пари.
  —цитат от коментар 38 на Binko Binev


  Кристалина Георгиева ни обеща златен дъжд от Специални права на тираж. Кофтито е, че трябва да увеличим участитето си в капитала на СБ.

  Сам съм, други няма...
 40. 41 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тази инициатива в момента изглежда като асамблеята "Знаме на мира". Пари нема, Радефф без смислени контакти във и извън протокола, но министъра е гвоздея на програмата - громи капитализъма в стил Мадуро и реве за пари.

 41. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Става дума за визия за конктретната инициатива, ясна визия.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 43 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Визията на Полша е Междуморжие на Пилсудски. Плюс още няколко страни , в перспектива и Беларус , и Украйна, и западните Балкани, което общо ще прави около половината ЕС.
  За американците това е санитарен коридор на изток.

 43. 44 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Аха. Добре. Подписвам декларация, че черното ми палто е бяло. И ще си я закача на палтото, щото то пак си е черно.

 44. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  седянката на трите гьола се разтури......дали ще наливаме пари мисля че трябва да реши следващият парламент през бюджета, а не министерски съвет на заседание да го смота на тъмно .... Самото наливане на пари във фонда Амбер през ББР мисля е порочно.........

 45. 47 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 548 Весело

  Резултатът е ясен: Пари нема действайте! Другари, дайте да дадем...
  "Три морета" може да е българска инициатива, но е инстигирана от САЩ. В същност стратегическата цел на въпросната инициатива е, да се създаден буферен изолационен пояс по западната граница на РФ, за да бъде ограничено нейното влияние в бившите сателити на СССР. Тогава това изглеждаше добре, но получилось как всегда. Тогава никой не можеше да предвиди развитието на Севморпуть, още по-малко пък сегашното му военно обезпечение. Транспортният коридор от Балтика до Средиземно море на практика работи най-вече в полза на РФ и КНР, защото скъсява с 2 седмици времето за контейнерния превоз от Китай. Особено това е очевидно предвид с двукратния скок на цените на морския транспорт.
  Няма да се учудя, ако при очевидната липса на финансиране за транспортната инфраструктура на инициативата, се появят китайски фирми да ги финансират и изграждат.
  Внимавайте – The Chinese are coming!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 46. 48 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Да видим проектите, оттам ще се разберат и намеренията.....

 47. 49 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  "Три морета" приключи с декларация, че е инициатива, тясно свързана с ЕС ..."

  а малкопо-надолу

  " ... вчерашните думи на президента Джо Байдън (САЩ безспорно дават силен тласък на инициативата) ..."

  Направо си е проект на НАТО, опакован в хартия от ЕС!

 48. 50 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Каква по дяволите е целта на тази (ненужна) инициатива? Досега си мислих, че е опит за целящ да прекъсне естествените възки между Германия и Русия. Сега установявам, че авторите се потят без нужда.
  —цитат от коментар 7 на MilliVanilli

  Пунта мара и тупане на нашто генералче в гърдите.

 49. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Лъха злоба в коментарите на русофилите, защото тази инициатива била против Русия. Българските безродни русофили не ги интересува каква полза може да има България от тази инициатива. Тях ги интересува само Русия. Загрижени са за Русия, че тя нямала да има изгода от инициативата.
  Още един път показаха , че русофилите у нас , може да имат българско потекло , но мисленето им е руско. Те са българи с руско самосъзнание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK