Прокуратурата обвини 9 души за изборни престъпления

Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР.

© Надежда Чипева, Капитал

Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР.Избори 2022

Най-много досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в апелативните райони София и Бургас - по 24, Пловдив - 13; Варна - 11; Велико Търново - 4, съобщиха от прокуратурата. Повдигнати са обвинения на 9 души, сочат данните към 16 ч. на дежурното звено към Върховна касационна прокуратура, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация за извършени престъпления и нарушения, свързани с провеждането на изборите днес.


Най-важните новини от изборния ден следете в реално време в "Дневник", а от 18 ч. гледайте изборното студио с коментари и анализи на резултатите. Повече информация - тук.


От началото на предизборната кампания - до 16.00 часа на 11 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 919 преписки и 76 досъдебни производства. Te съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др.
Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактите, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за това има ли престъпление, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.


По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че само за последните 24 часа са образувани 167 нови преписки и 7 нови досъдебни производства. Работата по тях е започнала след постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР, съобщават от прокуратурата.


Повече за проблемите с машинното гласуване и сигналите за нарушения в изборния ден - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK