Финансовият министър изисква собствен ресурс и публичност за фирмите при "ин хаус" поръчки

Финансовият министър изисква собствен ресурс и публичност за фирмите при "ин хаус" поръчки

© Надежда Чипева, КапиталПо разпореждане на министъра на финансите Асен Василев Агенцията по обществени поръчки е разработила методическо указание за прилагането на изключенията от Закона за обществените поръчки (ЗОП), касаещи вътрешното възлагане, познато още като "ин хаус" и неизискващо провеждане на обществена поръчка.


В методическото указание се подчертава, че за "ин хаус" поръчките е необходимо изпълнителят да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора (да предостави услугата, да изпълни строителството и т.н.). Ако прехвърли осъществяването на друго лице, на практика се стига до прикрито "превъзлагане" на обществена поръчка, т.е. до заобикаляне прилагането на ЗОП и по този начин - до ограничаване на конкуренцията.


За да се осигури публичност на поръчките, за които се прилагат разгледаните изключения, в закона е въведено задължение за възложителите да публикуват обявление за възлагане на поръчка, когато сключват договори по "ин хаус" метода. За тези със значителни стойности, със стратегическо значение или към които е налице сериозен обществен интерес, е препоръчително възложителите да обявят предварително намеренията си да сключат такъв договор, като публикуват обявление за доброволна прозрачност в Регистъра на обществените поръчки.


На 8 юли министърът на финансите съобщи, че за последните 2 години близо 8.5 млрд. лева са възложени без обществени поръчки (с т.нар. ин хаус процедури). За цитирания период най-големите крайни изпълнители на договори с обществен ресурс са "Обединение Консорциум Аркад", което работи по изграждането на българския участък на газопровода "Балкански поток" (2.587 млрд. лева), държавната "Автомагистрали "Хемус" АД (960 млн. лева) и "ДЗЗД Джен Дуй ЖП Елин Пелин" (599 млн. лева) и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK