Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народЛидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов съобщи в понеделник сутрин (12 юли), че партията му ще поеме самостоятелна отговорност, и представи проектосъстав на правителство. За премиер е предложен представител на известните някога като "царски юпита" Николай Василев, който заемаше министерски постове в правителството на НДСВ и на тройната коалиция. Името му беше често споменавано в последните дни в разговори в политическите и бизнес средите.


Изявлението на Трифонов беше очаквано с голям интерес, защото трябваше да покаже накъде ще се развие политическата ситуация през следващите седмици - към дълги преговори за някакъв коалиционен формат или към опит за правителство на малцинството. "Има такъв народ" заложи на втория сценарий в опит отново да демонстрира, че не иска да се обвързва официално с други политически сили и че няма да влиза в преговори. За прозрачни разговори настоя в изборната нощ лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.


От думите на Трифонов не се разбра дали все пак ще се водят някакви разговори откъде ще дойдат необходимите около 60 гласа, за да бъде гласувано правителството в парламента.


Предварително готов кабинет
Явно след коментарите, че след миналите избори "Има такъв народ" нямат потенциал да излъчат правителство, сега Трифонов демонстрира обратното - за първи път политическа сила, която все още няма финално потвърден резултат, че ще получи първа мандата - представя състав на цял кабинет часове след края на изборния ден.


Правителството е подготвено предварително. По информация на "Дневник" Василев е водил преговори с министри и през уикенда.


В проектокабинета липсва екоминистър и не бе обявено дали този ресор ще премине към друго министерство.


Трифонов обяви, че е предложил на трима министри от служебното правителство да влязат в кабинета - Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали.


За приоритетите на "Има такъв народ" от детските градини до НАСА четете тук
За амбициите на партията на Слави Трифонов в парламента четете тук


Жени и бизнес опит


Бърз поглед на състава показва липсата на министър на околната среда и водите, както и че няма някой, който ще отговаря за еврофондовете. В предложение кабинет влизат много жени, представители на бизнес средите и хора, които имат експертен опит или образование и кариера извън България, но нямат управленски такъв. С някои изключения.


Ето как Трифонов представи проектокабинета, както и допълнителни факти от биографиите на кандидатите:


Николай Василев - министър-председател. "На 51 г., говори седем езика. Икономист и финансист. Учил е в четири университета на три континента. Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт о т университета по икономически науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по бизнес администрация, финанси и икономика от Нюйоркския държавен университет. Завършил е и магистратура по "Международна икономика и финанси" в университета "Брендайс". Участва в обменна магистърска програма по данъчна политика, японска икономика и мениджмънт в университета Кейо в Токио. Сертифициран финансов аналитик и член на Управителния съвет на българската CFA организация. Животът и кариерата му са преминали през шест държави, като е живял, учил и работил в Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания. Бил е данъчен консултант в Coopers & Lybrand в Унгария. Работил е за швейцарската банка UBS, като асоцииран директор, анализатор в офисите на банката в Ню Йорк, Токио и Лондон. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets в Лондон. Участвал е в управлението на България в две правителства като вицепремиер и министър на икономиката от 2001 до 2003 г. , вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията от 2003 до 2005 г. и като министър на държавната администрация и административната реформа от 2005 до 2009 г."


Трифонов пропусна да каже, че Василев е вицепремиер в правителството на НДСВ, ДПС и "Новото време", а министър на държавната администрация и административната реформа е в правителството на БСП, ДПС и НДСВ.


В представянето той избра да наблегне на това, че говори седем езика, учил е в четири университета на три континента, като и кариерата му в чужби банки и компании преди завръщането в България, а не на министерската му кариера. В последните години Василев се занимава с "Експат капитал", представян във визитката си като "най-голямата независима компания за управление на активи в България". Той е управляващ партньор в "Експат капитал" и изпълнителен директор на "Експат асет мениджмънт"


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи. "На 65 години, говори четири езика. Представен като експерт по сигурността, завършил Академията на МВР и Военна академия "Г.С. Раковски". Придобил е допълнителна квалификация в САЩ и Великобритания. Доктор по философия и национална сигурност. С над 33 години опит в сектора на сигурността. Преподавател по национална и международна сигурност. Автор на множество публикации по темата."


Николай Радулов преподава в Нов български университет, където се развива неговата преподавателска и научна дейност, професор е от 2014 г. Автор е на пет книги и стотици статии на тема сигурност. Силно критичен е към управлението на националната сигурност от правителството на Бойко Борисов. Още при учредяването на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов го представи като експерт. Той бе избран за депутат в 45-ия парламент, но се отказа


Членувал е в експертната група на Министерски съвет за изготвяне на стратегия за национална сигурност 2007-2008.


Влиза в системата на вътрешното министерство през 1981 г. Работил е в началото като разузнавач към Софийско управление на МВР, поради което името му излезе в информацията на Комисията по досиетата за принадлежност към бившите структури на разузнаването. Известност получава през 1997 г. по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски, когато е назначен за главен секретар на МВР, но напуска през 1999 г. при правителството на Иван Костов. Но сега, по време на предизборната кампания, Иван Костов го посочи като способен да извърши необходимите радикални промени в службите за сигурност.


През 2013 г. Радулов направи опит да влезе в политиката - като кандидат на коалиция "Център - Свобода и достойнство" /с участие на НДСВ и "Лидер". На парламентарните избори през 2014 г. той беше кандидат за народен представител на колаицията, формирана около "България без цензура" на Николай Бареков.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Ради Найденов - вицепремиер и министър на външните работи. "На 58 г., говори четири езика. Министър на външните работи в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. Дипломат, дългогодишен посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. Ръководител на посолството в Берн. Учил "Международни отношения" в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ."


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Мария Бойчинова - министър на финансите. "На 34 години. Говори три езика. Икономист и финансист, завършила колежа Vassar ("Васар") в Ню Йорк. Учила в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална акредитация "сертифициран финансов аналитик". Започва кариерата си на Уолстрийт в компаниите "Мерил Линч" (Merrill Lynch) и "Джей Пи Морган" (J.P. Morgan)."


Мария Бойчинова е Завършила английската гимназия в Пловдив. Била е главен финансов анализатор и част от ръководството на управляваната от Николай Василев компания "Експат Асет Мениджмънт" - най-голямата независима компания за управление на активи в България. От март 2020 г. Бойчинова работи в "Комерцбанк" в Прага.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Любомир Дацов - министър на икономиката. "На 56 години, говори три езика. Бивш зам.-министър на финансите в два кабинета от 2003 г. до 2009 г., като е отговарял за изготвянето на държавния бюджет. Икономист и финансист. Магистър по "Планиране и прогнозиране на икономическите системи" от УНСС. Работил е в Министерството на финансите на позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра. Преподавал е публични финанси в Софийския университет "Св. Климент Охридски"."


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Наталия Митева - министър на образованието. "На 39 години, говори четири езика. Представена като експерт по образованието. Завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по "Публични политики" от Университета в Мериленд, САЩ. Допълнителни квалификации от Колумбийския университет и бизнес департамента на Университета в Оксфорд, Англия. С близо десетгодишен опит в сферата на образованието, иновациите, в преподаването. Активно работи с Колумбийския университет в Ню Йорк за ефективните технологии за преподаване."


Наталия Митева работи дълги години във Фондация "Америка за България", където е програмен директор на "Добро образование и работни умения". През 2020 година се присъединява към компанията "Телелинк"/ Специализирала е "Оценка на въздействието" към отдела за оценка на Световната банка (International Program for Development Evaluation Training). Част е международната инвеститорска общност за социално въздействие към департамента по бизнес на Оксфордския университет (Oxford Impact Investing Programme). Пред "24 часа" казва: "Целта ни е образованието да стане достъпно и ефективно, за да може всяко дете да постига образователни резултати и да има достоен живот".


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Красимир Ненов - министър на енергетиката. "На 52 години, говори четири езика. Икономист и финансист. Придобива бакалавърска степен по икономика в университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по "Стопанско управление" от университета "Корнел" (Cornell), САЩ, както и магистърска степен по "Бизнес администрация" от Университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор в големи енергийни компании в България и Русия. В момента е изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3"."


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Петър Илиев - министър на правосъдието. "На 43 г., говори четири езика. Юрист, завършил магистратура в Софийски университет "Св. Климент Охридски" с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право" и "Право на ЕС" в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по "Конституционно право" в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат на отличието Адвокат на годината."


Илиев е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски". Преподавател е също по "Организация на правозащитните институции" и "Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища". Има и специализации по "Правораздаване", "Публична администрация" и "Международно право и международни отношения". Той е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и партньoри". Почетен консул на Барбадос и ръководи консулството на Барбадос в България.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Теодора Генчовска - министър на отбраната. "На 50 години, владее два чужди езика. Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Тя е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата ѝ започва в генералния щаб на Българската армия. Преминава през всички нива и става началник на отдел "НАТО и ЕС" в министерството."


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Велислава Петрова - министър на здравеопазването. "На 31 години, говори три езика. Български учен, имунолог. Учила в Университета в Бристол и Университета в Кеймбридж. Получава докторска степен по "Биологични науки, вирусология и имунология". Старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и иунизации в Женева."


Велислава Петрова е консултант на ООН и Международния алианс за ваксини и имунизации (GAVI), преподавала е в Кингс Колидж (King's College). Живее и работи в Женева, Швейцария.


Номинацията на Петрова за министър на здравеопазването в предложеното от "Има такъв народ" правителство на пръв поглед е изненадваща не само заради впечатлението, че тя е добре реализирал се човек в чужбина, но най-вече заради отношението си към ключовата тема здравна тема през последната година и половина: COVID-19. Тя бе сред предпочитаните коментатори по медиите за епидемията.


Досега основна фигура на "Има такъв народ" за здравеопазването (и в частност за епидемията от COVID-19) изглеждаше да бъде имунологът от Българската академия на науките (БАН) проф. Андрей Чорбанов. Той е известен като COVID скептик заради изказванията си срещу необходимостта от ограничения, които да пречат на разпространението на коронавируса, както и заради отричането на необходимостта преболедувалите COVID-19 да бъдат ваксинирани.


В редица интервюта, които Велислава Петрова е имала през последната година и половина, е проличавало положителното ѝ отношение на Петрова към необходимостта от ограничения срещу разпространението на коронавируса, както и към ваксинирането, включително на преболедували.


Петрова не е била кандидат-депутат от "Има такъв народ" нито за изборите на 4 април, нито на предсрочните на 11 юли, нито е в списъка с експерти на партията на "Слави Трифонов" в сектор здравеопазване, изброени на сайта на формацията като "Хората зад Слави". Номинацията на на Велислава Петрова за министър на здравеопазването започва да изглежда последователна стъпка, когато се припомни участието ѝ през 2016 г. в учредяването на "Милениум клуб", обединяващ родените след 1 януари 1981 г. Домакин на учредяването бе Симеон Сакскобурготски в двореца Врана, а "Милениум клуб" подкрепи референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Още през 2016 г. учредителите на организацията са били питани за участие в политиката.


През 2016 г. в интервю за Би Ти Ви е цитирана да казва, че "завръщането в България е алтернатива, но не вижда как може да се случи на този етап".


Интервю на "Дневник" с Велислава Петрова от февруари тази година за ваксините срещу COVID-19 четете и гледайте тук.
Позицията на експерта за имунитета след преболедуване и след ваксиниране четете тук.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Ивайло Кожухаров - министър на туризма. "На 36 години, говори четири езика. Експерт по туризъм. Магистър по "Икономика" и "Маркетинг" с над 17 години професионален опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в "Албена" АД. Изпълнителен директор на хотелска верига "Тракийски хотелиери". Генерален мениджър на четиризвезден хотел в София, част от международен бранд."


Кожухаров е от Варна, завършил е езикова гимназия с немски и английски език. Има бакалавърска и магистърска степен по "Икономика и организация на туризма" от Икономическия университет във Варна и магистратура по "Маркетинг" в УНСС, гр. София. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел и по-късно става. Основател е на консултантската компания Hotel Experts BG. Член е и на управителния съвет и съучредител на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и член на контролния съвет към Националния борд по туризъм.


Дружеството "Тракийски хотелиери", на което Кожухаров е бил управител, е дъщерно дружество на най-голямата медодобивна фирма "Асарел-Медет" АД. През 2014 г. "Асарел Медет" е заподозряна за замърсяването на река Луда Яна в участъка на пазарджишките села Бъта и Баня. На 22 февруари 2016 панагюрският районен съд признава Борислав Сандов за виновен по обвинение за обида на председателя на надзорния съвет на Асарел-Медет Лъчезар Цоцорков, когото нарекъл "олигарх-отровител" в статус във Фейсбук. В същото решение съдът признава, че Сандов не излъгал за това, че мината два пъти е отровила река Луда Яна и че адвокатите на Цоцорков са използвали "процедурни хватки".


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Пламен Абровски - министър на земеделието, храните и горите. "На 41 г., говори три езика. Юрист, магистър по "Право" с над 17 години юридически опит, с експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от Министерството на земеделието и храните като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Говори три езика."


България има нужда от съвсем нов тип земеделие - в това вярва Пламен Абровски. Той е юрист по образование, но преди да се отдаде на адвокатството преди три години има сериозен опит в международни институции в сектора.


Работил е пет години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресори директни плащания, в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда". 41-годишният Абровски вярва, че модерното земеделие е индустрия, която не се различава по нищо от всички останали индустрии.


Приоритетите, които би имал като министър, са създаване на условия за запазване и развитие на средна класа земеделски производители и забавяне на процеса по концентрация на производствен ресурс. Абровски е недоволен и от начина, по който е структуриран приемът на документите за получаване на земеделски субсидии от Европа. "Той е изключително дискриминационен, вторият проблем е, че с този ресурс до голяма степен се лишава бъдещото управление на прави политика", казва номинираният за министър в интервю за БНР. Привърженик е на идеята, че реформите в сектора започват със смяната на шефове на ключови структури като Българската агенция за безопасност на храните и Държавен фонд "Земеделие".


За него най-голямата криза в земеделието е липсата на идеи. Според Абровски, за да бъде успешен един производител, той трябва да произвежда евтино достатъчно големи количества безопасна продукция. Недоволен е, че през последните 20 години селското стопанство става изключително зависимо от химическата индустрия, но не скрива, че няма как ситуацията да се промени с европейски директиви, като тази за въвеждане на новите екосхеми от 2023 година.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/Има такъв народ


Михаела Лашова - министър на регионалното развитие и благоустройството. "На 43 години, говори два езика. Финансист и мениджър. Притежава магистърска степен по "Финансов мениджмънт" от "Сити юнивърсити" (City University), Сиатъл, САЩ, и бакалавърска степен по "Финанси" от University of Illinois в Чикаго, САЩ. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик на кралската институция на оторизираните оценители за България, Македония и Сърбия."


Лашова е приела поканата, защото министерския пост бил предизвикателство, с което може да се справи, твърди в. "24 часа", позовавайки се на близки до Лашова. До този момент е изпълнителен директор на "Фортън АД" - консултантска компании в сферата на недвижимите имоти, а преди това е работила в Уникредит, където придобива опит като ръководител на отдела за големи корпоративни клиенти с дейности в недвижимите имоти, става известно от визитката на Лашова на сайта на "Фортън".


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Христо Алексиев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. "На 39 години, говори два езика. Бивш министър на транспорта в служебното правителство на Румен Радев от 2017 г. Магистър по "Икономика", бакалавър по "Политология", притежава редица допълнителни квалификации от "Импириъл колидж" (Imperial College), Лондон, Оксфордски университет, APMG. Икономически експерт и консултант, ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор."


Номинираният за министър на транспорта Христо Алексиев гради кариера в железниците в последните 16 години. Като служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков спира концесията на летище София с аргумента, че обявената по време на второто правителството на Бойко Борисов процедура не защитава държавния интерес, ще доведе до повишаване на летищните такси и до отлив на пътници и линии. Впоследствие третият кабинет Борисов завърши процедурата, въпреки че всички кандидати, освен спечелилия, обжалваха избора на победителя.


Иначе кариерата на Христо Алексиев в железниците започва при транспортния министър Петър Мутафчиев (БСП) в периода август 2005 - юли 2009, към кабинета на когото е експерт в продължение на две години.


От 2007 до 2010 г. е последователно заместник-генерален директор и съветник на Управителния съвет на Държавно предприятие "Национална Компания Железопътна инфраструктура". Покрай модернизацията на железопътните трасета постоянно има скандали, свързани с избора на изпълнители, но ангажиментът на Алексиев приключва с осигуряването на парите и те не го засягат.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Станислава Армутлиева - министър на културата. "На 50 г., говори три езика. Музикален продуцент. Завършила е НАТФИЗ. Има 30-годишен опит в мениджърстването на творчески продукти, авторски и сродни права. Председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на ПРОФОН. Член на УС на "Мюзикаутор" - организацията за управление на правата на автори и издатели в областта на музиката."


Армутлиева е управител на музикалната компания "Вирджиния рекърдс" от 1991 г. Била е член на жури в музикалния риалити формат "X-Factor", България. През 2015 г. след фалита на Корпоративна търговска банка става известно, че управляваният от Армутлиева оператор на авторски права за музика ПРОФОН има депозит от 10 млн. лв. в банката. Според Армутлиева парите са от непотърсени от артисти отчисления за авторски права. Темата предизвиква скандал между нея и певицата Рут Колева, която твърдеше, че продуцентката ограбва парите на българските музиканти, и поиска оставката ѝ. Към днешна дата Армутлиева все още е в управителния съвет на дружеството. "Предложението дойде изненадващо за мен. Не мога да коментирам в конкретика. Надявам се в следващите дни да говорим повече", заяви Армутлиева след номинацията си пред "Нова телевизия".


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Радостин Василев - министър на младежта и спорта. "На 36 г., говори четири езика. Юрист, завършил е право в Софийския университет. Адвокат в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта, на национално и международно ниво. Осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана, Швейцария."


Василев е свързан професионално с елитния спорт в България от повече от десетилетие. Той беше част от юридическия екип в някои от най-тежките години на ЦСКА след 2008 г. при управлението на Александър Томов и "Титан", когато срещу клуба се водеха десетки дела от бивши футболисти и други клубове. По това време всеки сезон основната задача пред червените беше получаването на лиценз. По-късно Василев за кратко помагаше на ЦСКА и под ръководството на Гриша Ганчев, но се отдели. В последните години адвокатът насочи усилията си към дейността на своята кантора "Василев енд ко консултинг", като участва в защитата на Федерацията по вдигане на тежести след тежкия допинг скандал - дело, приключило с глоба от 250 хил. долара за България. Защитавал е футболисти като Кирил Десподов, Спас Делев и Иван Иванов, както и бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви. През 2017 г. се включи дейно в работата около неуспешната кандидатура на Любослав Пенев за президент на БФС. Василев се присъедини към партията на Трифонов и беше водач на листата в Плевен. След изборите през април адвокатът оглави правната комисия и участва в създаването на новия Изборен кодекс.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Лилия Иванова - министър на труда, социалната и демографска политика. "На 52 години, говори четири езика. Юрист, завършила "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има много допълнителни квалификации в чужбина - по банково право в Линц, практика за адвокати в Бон, специализации в областта на административната реформа и устойчивото развитие в Мадрид, Лондон, Бирмингам, Барселона."


Трифонов пропусна да спомене, че Иванова е била началник на кабинета, а след това и заместник на икономическия министър Емил Караниколов в последното правителство на ГЕРБ. Борисов отстрани Караниколов заради подозрения за връзки с тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски (впоследствие попаднал под санкции от САЩ заради корупция). Заедно с Караниколов от министерството си тръгна и Иванова. В официалната й визитка, разпространена като зам.-министър, се изреждат следните стъпки в кариерата й: "от 1998 г. досега заема последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта".


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народ


Д-р Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси. "На 27 години, говори 4 езика. Лекар-анестезиолог. Завършила Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ и като лекар-специализант по анестезиология и интензивно лечение. Трифонов наблегна и на факта, че Валентинова е от ромски произход."


Валентинова е била здравен медиатор, родителите й работят в чужбина. "Образованието е в дъното на интеграцията. Няма как ти да се интегрираш и да се приобщиш към останалата част от обществото, ако не си образован. Това би било основната промяна. Затова правят толкова много програми и по този начин се стремят да насърчават децата да останат в училище, което е добре не само за ромите, но и за цялото общество. Това би могло да намали нетърпимостта към етносите", казва Антония Валентинова пред в. "Новинар" през 2015 година, когато е представена като студент по медицина.


Тогава твърди, че иска да се занимава с наследствени болести, невромускулни дистрофии и неврогенетика. "Още докато се подготвях за кандидатстудентските изпити, ми беше много интересно да чета за генетиката", разказва Антония Валентинова.


Тя споделя, че докато е била малка ученичка, е била дискриминирана от своите съученици и дори бита. Била е в училище, където е нямало други ромски деца. Когато попада в университета, отношението към нея се променя. "Не срещам никаква дискриминация в техните очи. Не мога да кажа същото за непознати хора и за предубежденията, които имат към мен. Замисляла съм се много пъти, че никой не харесва нашия етнос, постоянно прочитам в интернет всякакви обидни думи. Затова смятам, че ако някой не ме познава, не знае нищо за мен, вероятно би се отнесъл към мен, както с всеки човек от общността", коментира още Антония Валентинова в репортажа.


Слави Трифонов предложи бившия министър Николай Василев за премиер и кабинет от експерти

© Фейсбук/ Има такъв народВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK