"Пирогов" трябва да върне над 1 млн. лв. заради нарушения, смята Здравната каса

"Пирогов" трябва да върне над 1 млн. лв. заради нарушения, смята Здравната каса

© Велко АнгеловБолница "Пирогов" трябва да върне над 1 млн. лв. (1 104 742 лв.) на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след констатирани редица нарушения, сочи проверка на институцията. Тя е продължила повече от месец и е установила, че в лечебното заведение са:

- отчитани медицински дейности, които не са извършвани (т. нар. източване на Здравната каса)
- взимани допълнителни средства от пациенти, въпреки че лечението им се плаща от Касата
- отчетени пациенти, които не са били лекувани в болницата (т. нар. фиктивни пациенти)
- отчитани лекарства, които не са били отпускани от болничната аптека

Това са нарушенията, които Здравната каса обобщава в съобщение до медиите след проверката. В информацията не се съобщава при случаите на колко пациенти са установени нарушенията.


Твърди се, че са проверени 802 документа при хора, които са били регистрирани по клинични пътеки за цироза (чернодробно заболяване), бъбречна недостатъчност, операция на диабетно стъпало, остро протичащи заразни заболявания. Представител на пресслужбата на "Пирогов" обяви за "Дневник", че лечебното заведение ще обжалва резултатите и санкциите от проверката.


Още преди да е завършила проверката, установените на начален етап нарушения бяха съобщени от зам.-министъра на здравеопаването Димитър Петров. Той обяви, че злоупотребите са при пациенти, които са при пациенти, които са били лекувани от COVID-19 в "Пирогов" и са регистрирани да постъпват отново около месец след изписването си.


Така общественото внимание се насочи към началника на COVID отделението доц. Петър Атанасов, когото колеги и пациенти защитаваха с публикации във "Фейсбук". Той твърди, че повторно настаняваните пациенти са развили усложнения от заболяването в последствие (т. нар. дълъг COVID) и че няма фиктивни пациенти. Пред "Пирогов" бе организирано и събитие в подкрепа на доц. Атанасов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK