Поредно лято къпалня "Мария Луиза" се пълни само с вода от дъждовете

Басейнът сега е пълен с вода от дъждовете.

© Георги Кожухаров

Басейнът сега е пълен с вода от дъждовете.Басейнът на запустялата от години къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина е пълен с вода, но дъждовна... Вече 15 лета любимият някога плаж на софиянци е затворен. Табела указва, че влизането е забранено, защото бил частна собственост, но това не е точно така. Столичната община има 41% от дружеството-собственик "Парк "Мария Луиза" АД, в което мажоритарният дял се държи от две фирми на Румен Гайтански-Вълка. Бъдещето на мястото продължава да бъде отлагано от местните власти, като в момента е обвързано с устройствения план за парка, чийто окончателен вариант трябва да е готов през този месец.


Куче и сега обикаля из къпалнята


Къпалнята с площ от 30 дка и е в средата на парка, където се разхождат майки с деца, но и след няколко инцидента продължава да се охранява от кучета, порода кане корсо, които могат да са много опасни. На 4 юни 2019 г. те убиха домашно куче, нападнаха влюбена двойка, седнала привечер в трибуните. На 8 март миналата година отскубнало се от стопанина си бордър коли се промушва през оградата за да си играе с тях и мигновено е умъртвено. Тогава Софийската районна прокуратура се сезира и разпореди проверка, но нищо не последва. Единствено на стопаните им от фирмата "Парк Мария Луиза" се наложи да регистрират двете кучета, което към онзи момент не са били направили.
И сега табела пред входа на къпалнята указва, че се охранява от "зли кучета". "А-а, сега е само едно и го пускаме само нощем. През деня е в клетка", обясни охранител на имота. Но е много здраво и силно, предупреди той.


Зли кучета за охрана в парк, където играят деца.

© Максим Караджов

Зли кучета за охрана в парк, където играят деца.


Ще има ли бъдеще плувният комплекс?


Двата басейна и теренът около тях бяха изцяло общински, докато Столичната община не ги апортира през 2003 г. като вноска в новосформираното дружество Парк "Мария Луиза" АД. То бе за създададено за съвместен бизнес между общинската "Софийски имоти" и фирма "Ейнджълс" на един от създателите на ВИС-2 Георги Илиев. След убийството му неговият дял от 59% бе купен от Румен Гайтански-Вълка чрез две негови фирми. Сега общината, макар да има 41% от къпалнята, няма дори свой представител в Съвета на директорите.


За общината спасението е в бъдещия план на Борисовата градина


През март 2020 г., кметът Йорданка Фандъкова заяви, че иска да направи всичко възможно къпалнята да бъде възстановена. "Ние сме категорични, че в рамките на този мандат искаме да видим, ако не пълното й завършване, то поне, че ще започне възстановяването на къпалнята", каза тя. Година и половина по-късно нищо не е помръднало.


"Дневник" отново попита ще предприеме ли някакви действия общината за възстановяване на плажа на софиянци. От екипа на Фандъкова обясниха, че надеждите им са свързани с изработването на подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Планът трябвало да бъде готов в окончателния си вариант през юли тази година, а през есента да се проведе ново обществено обсъждане.


"Изискването на Столична община е в плана да запази плувният комплекс "Мария Луиза" с неговите функции като плувен басейн и обслужваща инфраструктура. Целта на плана е да не допуска ново строителство, извън съществуващите строителни граници и обеми на обектите в комплекса", подчертаха от общината.


Надеждата им е, че ограниченията на ПУП-а ще обезсърчат мажоритарния собственик, защото няма да може да строи хотел и ресторант в парка и ще продаде на общината своя дял.


Така изглеждаше къпалнята до затварянето й през 2006 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Така изглеждаше къпалнята до затварянето й през 2006 г.


През есента е заключителното обсъждане на плана като очакванията са той да бъде приет от СОС до края на годината. В него за къпалнята е предвидено само възстановяване на съществуващите сгради.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK