Ниска активност и сред ромския вот: ГЕРБ и "Има такъв народ" си поделят софийските квартали

Квартал "Факултета" преди избори през април 2021 година

© Георги Кожухаров

Квартал "Факултета" преди избори през април 2021 годинаНиската избирателна активност, регистрирана на парламентарните избори на 11 юли, може да бъде отчетена и в софийските квартали, в които гласуват роми. За разлика от вота през април във "Факултета", "Филиповци" и "Христо Ботев" - в София, когато в отделните секции гласуваха стотици хора, до урните в неделя са стигнали десетки от записаните избиратели, показа проверка на "Дневник" в данните, публикувани в Централната избирателна комисия.


Какъв беше вотът в ромските квартали на изборите на 4 април - тук


Първа политическа сила сред гласувалите е ГЕРБ, но със значително по-малка подкрепа. На второ място се нарежда "Има такъв народ", следвана от БСП. Единични гласове имат националистическата формация "Възраждане" и партията на бизнесмена с 18 обвинения, живеещ в Дубай - Васил Божков, както и ДПС. Проверката показва, че в секции във "Факултета", в които на вота през април ГЕРБ са имали силна подкрепа, сега гласувалите за тях са значително по-малко, а разликата с партията на Слави Трифонов - незначителна.
В секциите в квартал "Христо Ботев" активността е значително по-ниска, като там бившите управляващи губят от "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов получава над 417 гласа, а на Бойко Борисов - 140 гласа.


В секции в страната, в които гласуват роми, също има някои размествания. В поне шест секции в Пловдив, които на последните избори през април са били спечелени от ГЕРБ, сега победител е или ДПС, или "Има такъв народ". Според данните, публикувани от ЦИК, в Пловдив-град победител с малка преднина е "Има такъв народ".


В ромския квартал "Максуда" във Варна ГЕРБ получава 265 гласа, които са със 188 по-малко от април. ДПС също губи 70 гласа, като за нея са гласували 115 души. "Има такъв народ" запазва резултата си от април с 325 гласа.


Една от причините активността в ромските секции да е по-ниска според наблюдатели е, че гласува с машини.
"Нe цeнзът, a тeхнoлoгиятa oгрaничaвa купeния вoт. Вотът ce oгрaничaвa имeннo зaщoтo липcвa мeхaнизмът c изнacянeтo нa прeдвaритeлнo пoпълнeни бюлeтини", коментира пред Би Ти Ви Алексей Пампоров, coциoлoг и aнтрoпoлoг oт Инcтитутa пo филocoфия и coциoлoгия към БAН.


Друго обяснение за ниската избирателна активност е и лятото - голяма част от ромите са в чужбина на работа и кварталите са обезлюдени. Пo думитe на Пампоров "Cтoлипинoвo" щe глacувa в Дюceлдoрф и Дoртмунд, зaщoтo eднa трeтa oт мaхaлaтa в мoмeнтa e в Гeрмaния. За тези избори МВР регистрира също няколко акции срещу купуването на гласове, част от които и в "Столипиново" и "Победа" в Бургас.


Всичко за ситуацията след вота - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK