На живо

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Юлия ЛазароваЛидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов продължи да използва "Фейсбук", за да съобщава важни политически решения. Днес той обяви в страницата си в социалната мрежа, че оттегля кандидатурата на Николай Василев за премиер, като обеща и ревизиране на проектокабинета си. Решението му доведе до подигравателен коментар от ГЕРБ и разединение в "Изправи се! Мутри вън!". От другите парламентарно представени партии не коментираха действията на Трифонов.


Бившият премиер Бойко Борисов за пореден път няма да влезе в парламента, въпреки че е избран за депутат. В същото време, въпреки опасенията му, не влезе и в ареста, след като даде показания в дирекция на полицията. Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на местата в 46-ото Народно събрание.


Подробности вижте в хронологията!
Изборната комисия обяви официално имената на депутатите

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Юлия Лазарова


Централната избирателна комисия обяви кои са избраните депутати в 46-и парламент. На страницата си комисията публикува решение, с което обявява избраните за народни представители. 28 от новите депутати са избрани в два района и затова са длъжни в еднодневен срок след писменото им уведомяване да заявят в ЦИК в коя листа желаят да останат избрани. Еднодневният срок започва да тече от второто по ред публикуване на решението на ЦИК на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА.


Кои са избраните за депутати вижте тук,

Решението на Трифонов за ревизиране на кабинета разедини "Изправи се! Мутри вън"

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко Ангелов


Поведението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов все повече напомня на това на Бойко Борисов. С тези думи Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън" коментира пред БНР решението за ревизиране на проектокабинета и оттеглянето на Николай Василев като премиер. Така той изрази коренно различно мнение спрямо Мая Манолова, която е лидер на политическата сила, от която е избран за депутат. Малко по-рано през деня тя поздрави Трифонов за решението му.


"Ще има ново 20, което е като старото 20! Сега вождът ни е сърдит - такъв прекрасен кабинетен кабинет ни е събрал, пък ние не го щем! Ако искаш да си сериозен политик обаче, не постъпваш по този начин. За съжаление, приликите с политическото поведение на Борисов стават все по-видими. Още една прилика с поведението на Борисов е, че все някой друг му е виновен. Извинете, това не се прави така и не трябва да е така! Защото ние вече имахме един диктатор, втори такъв няма да допуснем", каза Хаджигенов

ГЕРБ: Това е първото правителство, което подава оставка, преди да е избрано

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко Ангелов


"Това е първото правителство в историята, което подава оставка, преди да е избрано". Така от партия ГЕРБ коментираха решението на Слави Трифонов да оттегли предложения от него за премиер Николай Василев, както и да ревизира проектокабинета си, съобщава Би Ти Ви.


"Колкото сериозно и отговорно беше представено това правителство, толкова отговорно и сериозно беше и прибрано. Това е първото правителство в историята, което подаде оставка, преди да е избрано", посочват в кратката си позиция от ГЕРБ.

Мая Манолова подкрепи Слави Трифонов за ревизирането на кабинета

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Председателят на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова подкрепи решението на Слави Трифонов да оттегли предложения от него за премиер Николай Василев, както и да ревизира част от състава на проектокабинета си. "Браво, Слави! Днес не беше добър ден за Борисов", написа в профила си във "Фейсбук" Манолова."Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце. Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи. Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват. И с персонален състав приемлив за широката общественост", пише още Манолова.

Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер и ще предложи ревизиран състав на кабинета

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви с пост във "Фейсбук", че оттегля кандидатурата на Николай Василев за премиер и ще предложи ревизиран състав на правителство.


"Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината. Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се "изчегърта" моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната", обяснява решението си Трифонов.


Той допълва, че партията съвсем скоро ще предложи новия министър председател и ревизиран състав на Министерски съвет. "И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на "Има такъв народ", заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти", анонсира Трифонов.


Подробности - тук.


Караянчева се оплака, че системата "Хеър-Ниймайер" ѝ откраднала депутатското място

Избирателната система "Хеър-Ниймайер" е откраднала депутатското място на ГЕРБ в Кърджали, каза днес пред БНР бившият председател на Народното събрание и водач на листата на партията на Борисов в града.
Тя няма да е депутат в новия парламент, като свои представители от Кърджали ще имат ДПС с четири депутатски места и "Има такъв народ" с едно.


След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Юлия Лазарова


Методът "Хеър-Ниймайер", използван при пропорционалната избирателна система, разпределя местата в парламента на принципа на най-големия остатък, в резултат на което има случаи партия с малко гласове в даден район да получи мандат от него. Той е благоприятен за по-малките политически играчи, за разлика от метода на най-високата средна стойност (Д`ондт), който дава повече места на големите партии.

Цветозар Томов: Неморално и незаконно е да се отказваш от депутатско място

Практиката избрани за депутати личности да отказват да влизат в парламента е незаконна и неморална. Неморална, защото легитимира една предизборна лъжа, коментира днес по "Нова телевизия" говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Поводът беше поредният отказ на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да стане народен представител.
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Георги Кожухаров


По време на среднощното заседание на ЦИК самият той е гласувал "против" заличаването на бившия премиер и на кмета на Благоевград Илко Стоянов от списъците с избрани за народни представители. Томов добави, че като цяло е против ЦИК да решава подобни казуси.


"Смятам, че тази практика трябва да бъде прекратена и тя не е насочена срещу конкретни депутати. За мен това е важен въпрос и няма да спра да го отстоявам", каза още Томов.

Избирателната комисия обяви окончателните резултати и мандати

Централната избирателна комисия публикува окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори и разпределението на мандатите в Народното събрание. Имената на народните представители в 46-тото Народно събрание ще бъдат оповестени на 18 юли.


Кандидатите, избрани в два многомандатни района, имат един ден да заявят в комисията от коя листа желаят да влязат в парламента.

Партиите, коалициите и инициативните комитети имат срок до до 18 юли да премахват поставените от тях агитационни материали.

Гласове в левицата за съюз с формациите на Христо Иванов и Мая Манолова

Коалиция "БСП за България" да предложи съюз с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", поиска днес във "Фейсбук" избраният за депутат от левицата Георги Кадиев. Според него това е единственият начин към днешна дата да няма нови избори.
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Няма значение кой формално е получателят на мандата - получава се заедно, целите се формулират заедно, правителството се предлага заедно, гласове в подкрепа се търсят заедно. Просто ще свършим това, което ИТН трябваше да свърши. Заедност и равностойно партньорство е ключово. Може да не се харесваме, но това е без значение. Не ни ли казахте точно това на изборите", попита той своите избиратели в социалната мрежа.


Такава коалиция обаче би имала 83 депутати. Ако се има предвид, че съюз с ГЕРБ не е приемлив, то останалите гласове до 121 трябва да се търсят от ДПС (29) и "Има такъв народ" (65).


В понеделник БСП обяви, че няма да подкрепи сглобения от Слави Трифонов кабинет, като се появи и идея, ако левицата получи мандат от президента, да предложи състава на служебното правителство за редовен кабинет.

Заради загубата на един депутатски мандат за БСП в Русе водачът на листата в региона Крум Зарков предлага на ръководството на местната структура да избере дали той или някой друг от кандидатите да бъде народен представител.
В отворено писмо до социалистите той казва: "Ако тези органи ми гласуват доверие, аз няма да пестя усилия, за да изпълним предизборните си обещания към региона и страната. Ако не - ще работя не по-малко усърдно, за да може друг от нашата русенска листа да го направи."

Борисов: Всички сигнали срещу мен са "Някой нещо чул"

По-малко от час от след влизането си в дирекцията на полицията Бойко Борисов излезе, като обясни, че са искали информация от него по три сигнала от 2009 до 2012 г. "Всичките са за това, че някой нещо чул, докато правил крос", поясни лидерът на ГЕРБ. "Те са за заплаха, че някой ще го ям", допълни той.
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко Ангелов


На 28 май в телевизионно интервю служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че ще сезира прокуратурата за действия на бившия премиер. Той разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил. Според анонимния свидетел Борисов му казал: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо."
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко Ангелов


"Започвам с ЦИК, която в желанието си да ме унижава, ме остави депутат. Но като такъв няма как да ме призоват тук и затова посред нощ си смениха решението", каза Борисов в началото на изявлението си.


Подробности тук

Борисов на излизане от полицията

Подкрепящите Борисов пред дирекция на полицията

Под възгласи на фенове Борисов влезе в Дирекция на полицията

Под възгласи "Бойко, Бойко!", "Рашков - позор", "Радев - позор" бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов влезе в сградата на дирекция на полицията днес сутринта за "снемане на сведения" малко преди 10 часа днес.
Още към 9.30 пред сградата се събраха десетки негови привърженици.


След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко Ангелов


Засега няма официална информация по какъв повод е изпратена призовката. Борисов сам разказа, че я е получил. На влизане в дирекция на полицията той не каза нищо, само помаха за поздрав на почитателите си.


След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко Ангелов


Сред подкрепящите Борисов беше бившият депутат Спас Гърневски, който го окуражи с думите: "Кураж, шефе!".


За момент се породи напрежение между феновете на лидера на ГЕРБ и жена, говореща на руски, която се представи като журналист от Беларус, работещ за "Ал Джазира". Тя попита на руски: "Защо журналистите не подкрепят своите колеги, над които ГЕРБ и Борисов оказват натиск". Спас Гърневски гневно поиска от жената да говори на български, а на отговора и, че не знае езика отговори: "Тогава какво правиш тука".


След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко Ангелов


Според Би Ти Ви събирането в подкрепа на Борисов е организирано от председателя на ММА федерацията Станислав Недков-Стъки. Сред присъстващите можеха да се видят също бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, бившият зам. външен министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и др.

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Велко АнгеловПодробности тук

Окончателно: Партията на Слави има 65 депутати, а ГЕРБ 63

Централната избирателна комисия обяви късно снощи разпределението на мандати за партиите и коалициите в 46-ия парламент. "Има такъв народ" ще има 65 народни представители, ГЕРБ-СДС - 63, "БСП за България" - 36, "Демократична България" - 34, ДПС - 29, а "Изправи се! Мутри вън!" - 13.
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Георги Кожухаров


На изборите са гласували 2 775 754 от общо 6 668 540 избиратели по списък. От тях с машини са гласували 2 477 943, а с бюлетини - 297 812. Недействителните гласове, т.е. недействителните бюлетини, са едва 9342. С "Не подкрепям никого" са гласували 35 201.


Според решението на комисията гласовете за "Има такъв народ" са 657 829, или 24.08%, а за ГЕРБ-СДС - 642 165, или 23.51%. За "БСП за България" са гласували 365 695 избиратели, или 13.39%, а за "Демократична България" - 345 331, или 12.64%. Гласовете за ДПС са 292 514, или 10.71%, а за "Изправи се! Мутри вън!" - 136 885, или 5.01%.

С 0.5% проблеми с машините за гласуване България поставила световен рекорд

Справихме се перфектно. Поставихме световен рекорд по нисък процент повреди на машините за гласуване, каза днес пред Би Ти Ви шефът на фирмата-доставчик "Сиела - Норма" Веселин Тодоров. Той посочи, че различни дефекти са показали 60 машини, или половин процент от всички. "Нормалното в световен мащаб е 2%", допълни Тодоров.
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Лили Тоушек


Най-често проблеми са показвали принтерите и четците на картите, но техниците по поддръжката са се справили о, каза още той. Тодоров така и не отговори на въпрос чия собственост са машините в момента и дали са платени. "Могат да ни глобят, защото изнасяме информация по договора. На този въпрос могат да ви отговорят от ЦИК", поясни директорът на "Сиела - Норма".

Избирателната комисия все пак разреши на Борисов да не е депутат

Централната избирателна комисия все пак реши да освободи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от задължението да бъде народен представител. Това се вижда от решение на ЦИК, публикувано на сайта й. Късно снощи членовете й първоначално отхвърлиха неговото заявление, но след това все пак са го прегласували. Няма да е депутат и избраният миналата седмица за кмет на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ". Неговото заявление беше отхвърлено покрай това на Борисов.
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Георги Кожухаров


В парламента по свое желание не влизат още Николай Колев от ДПС за район Стара Загора и Григор Горчев от ГЕРБ-СДС за район Плевен.


На брифинг тази сутрин ГЕРБ изрази възмущението си от действията на ЦИК. Тома Биков заподозря, че решението е преразгледано в късните часове на нощта, защото в казуса е замесен и представител на "Има такъв народ".

"Демократична България" иска диалог с парламентарната група на Трифонов

Демократична България" планира да разговаря с парламентарната група на "Има такъв народ" в желанието си да продължи усилията да се реализира първият мандат за съставянето на правителство. Това заяви пред БНР съпредседателят на коалицията Христо Иванов.


"Като се събере парламентът, ще поканим парламентарната група на "Има такъв народ" на дискусия по задачите и смятам, че може да има здрав разум и конструктивност, разговаряйки за задачите. Ако искат - публично, за да няма съмнения, че става дума за порции", поясни той.


"Демократична България" иска да дискутира по три въпроса - програмата на бъдещия кабинет, за елементи от персоналния му състав, сред когото вижда много читави хора, както и подхода. "Този подход, тази формула от отказване от създадени програмни очаквания и историята на част от хората е проблематична за "Демократична България", каза Иванов.

След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Дневник


Той допълни, че ако се стигне до разговори, обединението ще постави въпроса за лустрацията и така неминуемо ще се стигне до конкретните спорни фигури в проектокабинета, предложен от Слави Трифонов.


По думите на Иванов в 45-ия парламент е имало много добро взаимодействие между "Демократична България" и "Има такъв народ" и неговата формация се е опитала да пренесе това на по-високо лидерско ниво, но до разговори не се е стигнало. Дефектът, по думите му, обаче може да се превърне в ефект на ниво парламентарни контакти в следващото Народно събрание.


Повече подробности тук.

Познавам част от министрите, те не са зависими, каза Милен Велчев

"Дневник" следи политическата ситуация след парламентарните избори. Статията се обновява.
Познавам около половината от обявените кандидати за министри от Слави Трифонов и категорично не смятам, че те са зависими от нечии указания. Те са успешни професионалисти, които няма нужда в тази фаза на кариерата си да са марионетки на когото и да е", каза днес пред БНТ бившият финансов министър в правителството на НДСВ Милен Велчев.
След изборите: Трифонов оттегли Николай Василев и ще ревизира проектокабинета си (хронология)

© Георги Кожухаров


В отговор на въпрос, той каза, че предложеният за премиер Николай Василев е бил най-силният глас за твърда финансова политика в правителството на НДСВ.


Според Милен Велчев държавата няма нужда от държавна банка като Българската банка за развитие. Той изрази и мнение, че едва ли ще се намери сериозен инвеститор, който да иска да я купи, при положение че тя дори няма клонова мрежа.


Велчев е на мнение, че е необходима актуализация на на бюджета, макар че в миналото тази дума е станала синоним на провал или дефицит.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK