Разбрах от медиите, че съм уволнен, така и не ми казаха мотиви, посочи проф. Балтов

Разбрах от медиите, че съм уволнен, така и не ми казаха мотиви, посочи проф. Балтов

© Юлия ЛазароваРазбрах от медиите, че съм уволнен, така и не са ми дадени мотиви. Никой от администрацията не е бил уведомен за смяната, каза днес освободеният вчера директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Би Ти Ви. Междувременно днес започна протест на работещите в болницата, които стоят пред главния вход. Около 9.30 часа те спряха за кратко движението по бул. "Цар Борис III" в посока центъра.


Бившият директор отрече посочените в съобщението до медиите мотиви - нарушения, открити при проверки на здравната каса. През последните дни бе съобщено, че вследствие на откритите нередности спешната болница трябва да върне над 1 млн. лв., които е получила. Твърди се, че сред проблемите са отчитани медицински дейности, които не са извършвани, както и отчетени пациенти, които не са били лекувани в болницата.


"Фиктивен прием на пациенти не е имало, всички минали са лекувани, няма източване на касата. Ефектът не e точно такъв, какъвто се твърдиq и това ще се разбере скоро", посочи Балтов.
Според него "Пирогов" постоянно е получавал допълнително финансиране, но в рамките на правилата, като разходите са доказвани с документи. "Редовно имаме недофинансиране. Следната стойност на лечение за COVID-19 e 4000 лв. а клиничната пътека е 1200 лева, каза Балтов.


За него най-голямата обида е твърдението, че спешната болница е взимала пари от касата, а не е работила. "Пирогов" не е спирала да работи от 1951 годинd, посочи по този повод нейният директор в последните 4 години.


Той се закани, че ще обжалва освобождаването му, за да не се петни неговото име и това на "Пирогов".


"Очевидно влизаме в нов цикъл, свързан с напрежение. Не мога да кажа дали е политическо решение, или лично, но е такова, което е взето в пълно противоречие на принципите, които бяха декларирани за прозрачност, последователност и предвидимост. Едно решение, което е без никакви сериозни аргументи", каза по "Нова телевизия" зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.


Според него става въпрос за лично отношение. "Евентуално само към проф. Балтов. Той никога не е бил политическо лице и няма никакъв политически ангажимент, доколкото знам", добави още той.


По думите на Габровски, заключенията, направени от Здравната каса след проверката, са напълно оспорими от морална и законова гледна точка. Екипът на "Пирогов" е подготвял възражение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK