Борисов даде показания в полицията и излезе жив и здрав

Бойко Борисов се яви в Главна дирекция "Национална полиция" с адвоката си Менко Менков, който от години защитава и бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов - сега политически опонент на Борисов.

© Велко Ангелов

Бойко Борисов се яви в Главна дирекция "Национална полиция" с адвоката си Менко Менков, който от години защитава и бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов - сега политически опонент на Борисов.Бившият премиер Бойко Борисов бе призован в полицията, където се яви за "снемане на сведения" с адвокат Менко Менков. Борисов пристигна малко преди 10 ч. сутринта, където вече го очакваха негови симпатизанти и поддръжници с плакати и призиви за оставка на президента Румен Радев и на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, и остана вътре около 45 минути, след което излезе жив и здрав от сградата на Главна дирекция "Национална полиция".

"Бойко Рашков гостува на "Евроком", тази класифицирана информация най-вероятно е по този случай. Не знам от Рашков какво мога да очаквам. Нещо трябва да ми направят, надявам се да изляза жив и въобще да изляза, може да ме задържат", коментира Борисов на брифинг преди няколко дни.

Сред поддръжниците на Борисов пред Главна дирекция "Национална полиция", които очакваха излизането на бившия премиер, се наредиха председателя на ММА федерацията Станислав Недков-Стъки, който още в сряда вечерта организира поддръжката с публикация във фейсбук, представители на агенция ПИК, които подкрепяха през последните години правителството на ГЕРБ, както и бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, който е избран за депутат от партията на Борисов.


Симпатизанти на Борисов и ГЕРБ очакваха както пристигането му, така и излизането му от сградата на полицията.

© Велко Ангелов

Симпатизанти на Борисов и ГЕРБ очакваха както пристигането му, така и излизането му от сградата на полицията.


С еуфорични възгласи "Давай, Бойко! С теб сме, Бойко!" и скандирания за оставка на президента, министър Рашков и БКП, привържениците на Борисов го посрещнаха и извървяха с него няколко метра до портала на сградата. Борисов игнорира охраната от НСО и сам се пазеше както от народната любов, така и от медиите, които опитаха да му зададат въпроси.
Полицейски кордон бе блокирал входа и вътре бе пропуснат само Борисов с адвокат Менков, който от години защитава бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, а сега политически опонент на Борисов и шеф на партия "Републиканци за България".


За какво е призовката


Официално няма информация за какво Борисов бе призован за сведения, но за призовката съобщи самият той на 13 юли на брифинг в централата на партията.


"Първо започвам с ЦИК, която с желанието си да ме унижава вчера ме остави депутат. Само че като депутат не могат да ме викнат тук и затова посред нощ си смениха решението", каза Борисов на излизане от полицията, където остана около 45 минути.


По думите му полицаите са показали изключително професионално отношение, а той самият ги нарече "колеги".

"За съжаление и по трите сигнала, за които давах сведения, всичките са, че някой нещо чул, че някой, като правил крос, нещо говорил. Това са сигнали от 2009 до 2012 г. Те са със заплаха, че някой ще го ям", разказа лаконично бившият премиер Бойко Борисов за повода за призоваването му днес.

Сагата с призоваването на Борисов на разпит започна след гостуване на вътрешния министър в предаването "Евродикоф" на 28 май. Тогава Рашков заяви, че ще сезира прокуратура за действия на бившия премиер. Пред "Евроком" той разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил. Според анонимния свидетел Борисов му казал: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо."Името на свидетеля тогава не бе съобщено, но поредица публични събития, коментари и намеци насочват вниманието към бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" от 2009 г. Светослав Симеонов, написа в свой материал "Свободна Европа".


Няколко дни по-късно Рашков допълни информацията. От обясненията му се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил "около 200 000 лева". Рашков каза, че свидетел по това дело е дал показания срещу министъра, но скоро след това е бил заплашен от Борисов с въпросната фраза. След заплахата свидетелят е променил показанията си. Това пък е довело до "смачкване на делото".


По традиция, Бойко Борисов сам шофираше автомобила, с който се придвижва.

© Велко Ангелов

По традиция, Бойко Борисов сам шофираше автомобила, с който се придвижва.


Няколко дни по-късно в МВР беше разпитан бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. А часове по-късно лидерът на ГЕРБ съобщи, че целта на "този цирк" (с разпита на Кокинов) е самият той, Бойко Борисов. Тази уж отделна история продължи с това, че властите обясниха по какъв въпрос е бил разпитван бившият градски прокурор Кокинов.


Според вътрешния министър поводът е бил един стар запис, изтекъл в медиите. Той съдържа разговор на Кокинов с двама души в къщата на премиера в Банкя. Този разговор навремето се прочу с това, че в него се обсъжда главният прокурор Сотир Цацаров и Кокинов казва на Борисов: "Ти си го избра." Разказана само по публичните изяви от последните седмици, тази история звучи несвързано и отвлечено. Тя обаче е добре познат сюжет от близкото минало, в който са намесени трима души - бившият премиер Борисов, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.


Посрещане и изпращане - с възторг, плакати и тениски с неговия лик


Днес на излизане от сградата на полицията Борисов бе посрещнат, а след това и изпратен с възторжени възгласи, а докато го очакваха, протестиращите настояваха за оставка на Бойко Рашков, когото нарекоха многократно "пияница". Те извадиха и дамаджана с течност, за която твърдяха, че е ракия, наречена от тях "рашковица".


Някои от привържениците на Борисов носеха тениски с неговия образ и надпис "Аз вярвам само на този човек". Сред очакващите бившия премиер пред сградата на полицията бяха бившият зам. външен министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев, бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, който е избран за депутат, и други.


Протестиращи нарекоха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков "пияница" и донесоха дамаджана с течност, за която твърдяха, че е ракия, наречена "рашковица".

© Велко Ангелов

Протестиращи нарекоха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков "пияница" и донесоха дамаджана с течност, за която твърдяха, че е ракия, наречена "рашковица".


Сред подкрепящите Борисов беше бившият депутат Спас Гърневски, който го окуражи с думите: "Кураж, шефе!"


Минути преди Борисов да се появи, имаше напрежение между феновете на лидера на ГЕРБ и жена, говореща на руски, която се представи като журналист от Беларус, работещ за "Ал Джазира". Тя попита на руски: "Защо журналистите не подкрепят своите колеги, над които ГЕРБ и Борисов оказват натиск." Спас Гърневски гневно поиска от жената да говори на български, а на отговора, че не знае езика, отговори: "Тогава какво правиш тука."

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK