"Вероятно ще излязат и други работи": зам.-министър прогнозира още нередности в "Пирогов" (допълнена)

Протест на служители в "Пирогов" срещу смяната на директора проф. Асен Балтов.

© Юлия Лазарова

Протест на служители в "Пирогов" срещу смяната на директора проф. Асен Балтов.



Болница "Пиргов" се управлява непрозрачно, от съвета на директорите е укривана информация, не се е предприемало нищо срещу натрупаните през годините 10 млн. лв. просрочени задължения на болницата. Тези допълнителни причини изброи зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров за решението за отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост.


Новите обвинения Петров отправи, след като тази сутрин (15 юли) в подкрепа на проф. Балтов се проведе протест, а следобед здравното министерство организира брифинг. На него стана известно, че "вероятно ще излязат и други работи" за лечебното заведение, но докато хирургът (ортопед-травматолог) е на поста, "фактите не могат да бъдат констатирани", смята зам.-министърът.


Още съмнения за нередности


От изказването на Димитър Петров все пак се разбра, че здравното министерство има подозрение и ще прави проверка за нередности при разпределението на парични стимули в "Пирогов". Петров обяви, че след встъпването в длъжност на новия съвет на директорите в болница "Лозенец" е установено, че "няколко човека са вземали огромни средства за дълготрайно материално стимулиране, става дума за стотици хиляди левове". Аналогична проверка за разпределението на финансовите стимули се правела и в болница "Александровска", чието ръководство също бе сменено.




Първоначално обявените официални мотиви за отстраняването на проф. Балтов бяха, че той не е упражнил контрол при отчитането на медицинска дейност, която обаче не е извършвана, както и при регистрирането на фиктивни пациенти. Данни за това бяха последно съобщени от здравната каса, като заради нарушенията спешната болница трябва да върне над 1 млн. лв., но обжалва констатациите.


Следобед в ефира на Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че той е сред хората, при които е отчетено фиктивно лечение при реално несъществуваща диагноза.


"Имаше един сценарий"


В интервю за Би Ти Ви досегашният директор на "Пирогов" твърди, че е научил за отстраняването от директорския пост от медиите, но нямало да търси разговор със здравното министерство. "Имаше един сценарий, който започна да се развива още в началото на управлението на Стойчо Кацаров", обяви Балтов. Той обобщи, че малко след като Кацаров застанал начело на здравното министерство, имало публикация на сайта на "Център за защита правата в здравеопазването" - неправителствена организация, на която Кацаров е председател.


В нея се твърдяло, че са "скрити" 1.5 млн. лв., отпуснати от Министерството на здравеопазването. "Беше ми изпратен репротер, който да докаже, че има такова нещо. Този репортер видя, че няма такова нещо", казва Балтов по телевизията и заключава, че "след това започнаха други атаки". Отхвърли информацията за злоупотреби.


Работещите в "Пирогов" възприемат обвиненията за злоупотреби в болницата като обида към труда им по време на COVID кризата.

© Юлия Лазарова

Работещите в "Пирогов" възприемат обвиненията за злоупотреби в болницата като обида към труда им по време на COVID кризата.


"Хвърлянето в пространството, че "Пирогов" е откраднал 1 млн. лв., е просто за да има ефект. Но ефектът скоро ще се разбере, че не е такъв", казва проф. Асен Балтов пред Би Ти Ви.


Позиция след позиция


Междувременно, в контекста на обвиненията за злоупотреби в "Пирогов" Столичната лекарска колегия (чийто председател е д-р Асен Меджидиев, началник на отделение в "Пирогов") поиска оставката на управителя на здравната каса проф. Петко Салчев. Позицията на столичната лекарска колегия бе подкрепена и от Българския лекарски съюз (в чието ръководство е проф. Николай Габровски, който е и зам.-директор на "Пирогов").


Съсловната организация припомня своята позиция, че "категорично се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението
на пациенти с COVID-19". Малко по-късно здравната каса също разпространи съобщение, че "винаги е държала на взаимното уважение между договорните партньори".


Нов министър, нов директор


Не е изключение новите здравни министри да сменят директорите на "Пирогов", като най-често решенията са съпроводени от протести. Припомняне на събитията през последните само девет години показва:

    • През 2012 г. Десислава Атанасова (ГЕРБ) сменя тогавашния директор на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски, а в негова подкрепа колеги заплашват с оставки. Назначен е д-р Стоян Миланов.
    • През 2014 г. Таня Андреева (министър в правителството "Орешарски") сменя Миланов с доц. Христо Цеков две седмици преди края на управлението й.
    • Малко по-късно през 2014 г. д-р Мирослав Ненков, здравен министър в служебно правителство (с указ на президента Росен Плевнелиев), връща Стоян Миланов.
    • През 2017 г. Илко Семерджиев, здравен министър в служебно правителство (с указ на президента Румен Радев), сменя Миланов с проф. Асен Балтов. Дни след назначаването му има протест срещу него.
    • През 2021 г. Стойчо Кацаров, здравен министър в служебно правителство (с указ на президента Румен Радев), сменя Балтов с проф. Иван Поромански.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK