Министерството ще плаща допълнителни прегледи за преболедувалите COVID-19 учители

Министерството ще плаща допълнителни прегледи за преболедувалите COVID-19 учители

© Георги КожухаровУчителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Това е заложено в Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която е публикувана за обществено обсъждане днес, съобщи пресцентърът на ведомството.


За прегледи на 12 хил. учители са предвидени 180 хил. лева. Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.


Прегледите ще се плащат от образователните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.
Предвидени са също 200 хил. лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.


Програмата обхваща заетите в системата на предучилищно и училищно образование учители, директори и други педагогически специалисти. Проекта на програмата можете да видите тук. Това е поредната мярка за подкрепа на учителите по време на пандемията, след като наскоро МОН даде по два дни допълнителен платен отпуск за учителите, които се ваксинират срещу COVID-19.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK