Кратки новини: Карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия отпада

Кратки новини: Карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия отпада

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия отпада


Отпада изискването за карантина за пристигащите от България в Англия и Шотландия, считано от 4 ч. на 19 юли, съобщиха от външното министерство. По информация на посолството ни в Лондон това става възможно, след като днес бяха обявени промени, които включват България в "зеления" списък. Това означава, че от 19 юли 2021 г. българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Англия са били или пътуват от държава, или територия на "зеления списък", няма да бъдат поставяни под 10-дневна карантина при пристигане в Англия.


Четири пъти съдът е отказал да впише новото ръководство на "Напоителни системи"


"Не е ясно какъв ефект се търси от г-жа Динева с непрекъснатите действия за спиране на регистърното производство по вписване на новия Съвет на директорите на "Напоителни системи" ЕАД и съответно това на изпълнителния директор на дружеството", коментира министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков по време на работно посещение в "Напоителни системи" ЕАД-клон Бургас. По думите му, прекият ефект от всичко това е един единствен - блокиране на дейността на дружеството. Той, за съжаление, води до загуби в особено големи размери за държавата.
На 25 юни Бозуков съобщи, че освободената шефка на "Напоителни системи" Снежина Динева саботира дейността на дружеството.


"До момента са подадени пет заявления за вписване в търговския регистър на новото ръководство. По четири от тях вече има актове за спиране на регистърното производство. "Всеки има право да потърси своите права, но казусът е за прекратяване на отношения по договор за управление", добави още проф. Бозуков.


Започва строителството на най-дългия железопътен тунел в България


От днес започва изграждането на най-дългия двутръбен железопътен тунел, строен досега в България и на Балканите, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, цитиран от Би Ти Ви.


Той даде старт на строителните дейности по проект за модернизация на железопътен участък Елин Пелин-Вакарел. Трасето е с дължина 20 км и е част от проекта "Модернизация на железопътен участък Елин Пелин - Костенец". В реконструкцията на 20-километровата отсечка ще бъдат инвестирани 498 млн. лв.


Дейностите включват изграждането на 7-километров двутръбен тунел. Проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч.


Агенцията по храните е с нов заместник изпълнителен директор


Д-р Борис Борисов е назначен на длъжността заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той поема ръководството на дейностите по отношение на здравеопазването на животните.

Кратки новини: Карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия отпада

© Пресцентър/Българска агенция по безопасност на храните


Д-р Борисов е дипломиран ветеринарен лекар от Тракийски университет - Стара Загора. През 2007 и 2012 година завършва следдипломни специализации - "Организация и управление на профилактиката и борбата със заразни и паразитни болести по животните", също в ТрУ - Стара Загора, и "Ветеринарно-санитарна експертиза на храни от животински произход" в Лесотехнически университет - София.


Борисов има над 20 години стаж в Националната ветеринарномедицинска служба, по-късно част от БАБХ, като заема различни длъжности. Между 2008 и 2009 година е директор на Регионална ветеринарномедицинска служба - София-област, за кратко през 2010/2011 година заема същата позиция, но в структурата в град Плевен. Повече от 9 години - от 2011 до 2020 година, ръководи дирекция "Контрол на ветеринарномедицинските продукти" в Централно управление на БАБХ.


Наскоро служебното правителство смени за втори път изпълнителния директор на БАБХ, като назначи Христо Вълчанов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK