Здравният министър твърди, че е един от фиктивните пациенти, отчетени от "Пирогов"

Здравният министър твърди, че е един от фиктивните пациенти, отчетени от "Пирогов"

© Надежда Чипева, КапиталАз съм един от хората с такава диагноза - цироза, и не съм лежал в болницата с диагнозата, която е посочена", заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в ефира на Би Ти Ви по повод мотивите за освобождаването на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.


Кацаров заяви, че е лекуван в спешната болница от COVID-19 през ноември и е много благодарен на лекарите, които са му помогнали. Твърди, че след това не е бил настаняван в лечебното заведение, но има епикриза за чернодробното заболяване, издадена на негово име, от януари.


Здравният министър обвърза проблемите с фалшивите хоспитализации не само с изплащането на средства от Назионалната здравноосигурителна каса (НЗОК), но и с бъдещите последствия. Според Кацаров пациенти с тежка диагноза от ранга на цироза могат да си издадат пожизнен ТЕЛК, с който получават помощи.
Повод за отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост в "Пирогов" бе проверка на здравната каса за отчетено, но неизвършено лечение, отчетени, но неизползвани лекарства, както и за фиктивни пациенти, лекувани по клинични пътеки за бъбречни и чернодробни заболявания.


В подкрепа на освободения директор служители на болницата протестираха, като заявиха пред медиите, че възприемат обвиненията за злоупотреби в болницата като обида към труда им по време на COVID кризата. От ефира на Би Ти Ви Кацаров обяви, че решението не бива да се смята за оценка към труда на лекарите, а към контролните умения на досегашния директор. "Ако не освободя директора, означава да прикрия нарушенията", смята Кацаров.


За обвиненията за злоупотреби в "Пирогов" четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK