Изкоп за небостъргач без разрешение за строеж стесни ул. "Осми декември"

Изкопът е скрит зад оградата

© Юлия Лазарова

Изкопът е скрит зад оградатаОгромен изкоп е причина за стеснението на ул. "Осми декември" в Студентски град от 11 януари, когато тротоарът пропадна. Дълбаенето за бъдещ небостъргач до улицата предизвиква свличането. Повече от шест месеца коли и автобуси на градския транспорт са принудени да се движат в едната лента, защото южната може да пропадне в пропаст, дълбока 17 м. Решение на проблема скоро не се очертава, тъй като небостъргачът няма разрешение за строеж. По тази причина не се запълва изкопът с бетонните основи на конструкцията и улицата се руши.


РДНСК-София сезира прокуратурата за случая


Небостъргачът, който ще е 75 м висок, още няма разрешение за строеж, а само за "укрепване на изкоп и изкопни работи". Такова разрешение е в разрез със Закона за устройство на територията (ЗУТ) според Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в София и на 11 юни тя е сезирала Върховната административна прокуратура да иска от съда да се обявят за нищожни издадените разрешения за строеж от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), ръководено от главния архитект на София Здравко Здравков.
"Разрешаването на изкопи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва", аргументират се от РДНСК-София.


Небостъргачът, заради който е изкопът на ул. "Осми декември", визуализация

© Барокко

Небостъргачът, заради който е изкопът на ул. "Осми декември", визуализация


НАГ контрира: Изкопът е навлязъл в съседен имот


Въпросният изкоп е навлязъл в съседен имот, който е за спортни площадки, а не за сгради, както и в тротоара на ул. "Акад. Боян Петканчин". "Геодезично заснемане на "ГИС-София", проведено на 14 юни е установило, че са налице съществени отклонения от одобрените инвестиционни проекти за укрепване на изкопа", посочват от НАГ за "Дневник". В отговора си НАГ не коментира критиките на РДНСК-София, че издаденото разрешение противоречи на закона.


Сега в дълбокия 17 м изкоп работи тежка строителна техника и инвеститорът твърди, че пропадналият тротоар на ул. "Осми декември" вече е укрепен, а по улицата могат да минават дори камиони. Обратното обаче установи проверка, назначена от Столичната община и извършена от "Софинвест" ЕООД през юни. Заключението е, че "още не са налице основания за отваряне на улицата".


Откъде тръгва проблемът


В Общия устройствен план на София теренът е в зона, където е позволено строителство на сгради с височина до 26 м. Столичният общински съвет, обаче през 2010 г. е одобрил подробния план на Студентски град, в който е допуснал на това място да се строи без ограничение във височината, защото е ъглов имот с лице към две улици - по смисъла на чл.27, ал.3 от ЗУТ.


Инвеститорът Цветомир Владимиров, собственик на строителната компания "Барокко", има проект за сграда, висока 75 м, за която няма разрешение за строеж. През юли 2020 г. главният архитект на София Здравко Здравков му е разрешил само да укрепи изкопа. Защо е бил предварително изкопан за небостъргач, за който няма издадено разрешение?


"Позволили са му да строи толкова висока сграда и тя логично изисква издълбаване на голям изкоп. Изкопът обаче доведе до следващия проблем - улицата пропадна и трябваше да се затвори, за да се укрепи", очерта причините за Войслав Тодоров, бивш общински съветник, сега активист на "Изправи се! Мутри вън!". А за да укрепи ул. "Осми декември" инвеститорът Владимиров трябва да построи поне подземната част на сградата. Но няма право да строи, а само да копае и укрепва.


В котлована (изкопа) на строежа на ул. "Осми декември" сега се работи усилено.

© Юлия Лазарова

В котлована (изкопа) на строежа на ул. "Осми декември" сега се работи усилено.


Инвеститорът: Платих 950 хил.лева, но цяла година не ми издават разрешително


"Цяла година не ни издават разрешение за строеж! Платил съм държавната такса от 950 хил.лева, спазил съм всички условия по ЗУТ, но не ми го издават", заяви Владимиров за "Дневник".


"Ако днес ни издадат разрешение за строеж, до 7-8 месеца може да бъде отворен булевардът", обещава Владимиров. Тогава обаче проектът му ще се сблъска с изискването на ОУП на София - височината на сградата да се смали от 75 м на 26 м, тоест да е три пъти по-ниска.


Би ли получил разрешение без да се смалява височината на сградата? Ще се използва вратичка в ЗУТ, която позволява, ако теренът е на главен градски булевард, но "Осми декември" е улица от IV категория в ОУП на София и поради това не отговаря на това изискване, обясни Войслав Тодоров.


Пропадналият тротоар. Зад оградата е пропаст.

© Юлия Лазарова

Пропадналият тротоар. Зад оградата е пропаст.


Инвеститорът Владимиров обаче непрекъснато нарича "Осми декември" булевард, макар на всички карти на София тя да е обозначена като улица. Според кмета на район "Студентски" Петко Горанов това е "улица от първостепенната улична мрежа и по нея се движи масовият градски транспорт".


Община и инвеститор са в "клинч" и улицата ще пропадне


"И двете страни - общината и инвеститорът, сега образно казано са в клинч и заради това накрая ще пропадне цялата улица", опасява се юристът Борис Милчев, общински съветник от "Демократична България". Според него издаденото разрешение за строеж само на изкоп е абсурдно и на инвеститора трябва да се даде възможност да строи поне до нивото на земята, за да се укрепи наистина улицата.


На 9 юли кметът на район "Студентски" Петко Горанов за пореден път изпрати писма до НАГ и до РДНСК за да разбере кога най-сетне ще се пристъпи към реални действия, за да се отвори за движение южното платно на ул. "Осми декември", съобщи той за "Дневник".

В деня на изборите блогърът Любомир Жечев обърна внимание на проблема като застана с плакат зад лидери на партии.

© Дневник

В деня на изборите блогърът Любомир Жечев обърна внимание на проблема като застана с плакат зад лидери на партии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK