Изкоп за небостъргач без разрешение за строеж стесни ул. "Осми декември"

Изкопът е скрит зад оградата

© Юлия Лазарова

Изкопът е скрит зад оградатаОгромен изкоп е причина за стеснението на ул. "Осми декември" в Студентски град от 11 януари, когато тротоарът пропадна. Дълбаенето за бъдещ небостъргач до улицата предизвиква свличането. Повече от шест месеца коли и автобуси на градския транспорт са принудени да се движат в едната лента, защото южната може да пропадне в пропаст, дълбока 17 м. Решение на проблема скоро не се очертава, тъй като небостъргачът няма разрешение за строеж. По тази причина не се запълва изкопът с бетонните основи на конструкцията и улицата се руши.


РДНСК-София сезира прокуратурата за случая


Небостъргачът, който ще е 75 м висок, още няма разрешение за строеж, а само за "укрепване на изкоп и изкопни работи". Такова разрешение е в разрез със Закона за устройство на територията (ЗУТ) според Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в София и на 11 юни тя е сезирала Върховната административна прокуратура да иска от съда да се обявят за нищожни издадените разрешения за строеж от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), ръководено от главния архитект на София Здравко Здравков.
"Разрешаването на изкопи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва", аргументират се от РДНСК-София.


Небостъргачът, заради който е изкопът на ул. "Осми декември", визуализация

© Барокко

Небостъргачът, заради който е изкопът на ул. "Осми декември", визуализация


НАГ контрира: Изкопът е навлязъл в съседен имот


Въпросният изкоп е навлязъл в съседен имот, който е за спортни площадки, а не за сгради, както и в тротоара на ул. "Акад. Боян Петканчин". "Геодезично заснемане на "ГИС-София", проведено на 14 юни е установило, че са налице съществени отклонения от одобрените инвестиционни проекти за укрепване на изкопа", посочват от НАГ за "Дневник". В отговора си НАГ не коментира критиките на РДНСК-София, че издаденото разрешение противоречи на закона.


Сега в дълбокия 17 м изкоп работи тежка строителна техника и инвеститорът твърди, че пропадналият тротоар на ул. "Осми декември" вече е укрепен, а по улицата могат да минават дори камиони. Обратното обаче установи проверка, назначена от Столичната община и извършена от "Софинвест" ЕООД през юни. Заключението е, че "още не са налице основания за отваряне на улицата".


Откъде тръгва проблемът


В Общия устройствен план на София теренът е в зона, където е позволено строителство на сгради с височина до 26 м. Столичният общински съвет, обаче през 2010 г. е одобрил подробния план на Студентски град, в който е допуснал на това място да се строи без ограничение във височината, защото е ъглов имот с лице към две улици - по смисъла на чл.27, ал.3 от ЗУТ.


Инвеститорът Цветомир Владимиров, собственик на строителната компания "Барокко", има проект за сграда, висока 75 м, за която няма разрешение за строеж. През юли 2020 г. главният архитект на София Здравко Здравков му е разрешил само да укрепи изкопа. Защо е бил предварително изкопан за небостъргач, за който няма издадено разрешение?


"Позволили са му да строи толкова висока сграда и тя логично изисква издълбаване на голям изкоп. Изкопът обаче доведе до следващия проблем - улицата пропадна и трябваше да се затвори, за да се укрепи", очерта причините за Войслав Тодоров, бивш общински съветник, сега активист на "Изправи се! Мутри вън!". А за да укрепи ул. "Осми декември" инвеститорът Владимиров трябва да построи поне подземната част на сградата. Но няма право да строи, а само да копае и укрепва.


В котлована (изкопа) на строежа на ул. "Осми декември" сега се работи усилено.

© Юлия Лазарова

В котлована (изкопа) на строежа на ул. "Осми декември" сега се работи усилено.


Инвеститорът: Платих 950 хил.лева, но цяла година не ми издават разрешително


"Цяла година не ни издават разрешение за строеж! Платил съм държавната такса от 950 хил.лева, спазил съм всички условия по ЗУТ, но не ми го издават", заяви Владимиров за "Дневник".


"Ако днес ни издадат разрешение за строеж, до 7-8 месеца може да бъде отворен булевардът", обещава Владимиров. Тогава обаче проектът му ще се сблъска с изискването на ОУП на София - височината на сградата да се смали от 75 м на 26 м, тоест да е три пъти по-ниска.


Би ли получил разрешение без да се смалява височината на сградата? Ще се използва вратичка в ЗУТ, която позволява, ако теренът е на главен градски булевард, но "Осми декември" е улица от IV категория в ОУП на София и поради това не отговаря на това изискване, обясни Войслав Тодоров.


Пропадналият тротоар. Зад оградата е пропаст.

© Юлия Лазарова

Пропадналият тротоар. Зад оградата е пропаст.


Инвеститорът Владимиров обаче непрекъснато нарича "Осми декември" булевард, макар на всички карти на София тя да е обозначена като улица. Според кмета на район "Студентски" Петко Горанов това е "улица от първостепенната улична мрежа и по нея се движи масовият градски транспорт".


Община и инвеститор са в "клинч" и улицата ще пропадне


"И двете страни - общината и инвеститорът, сега образно казано са в клинч и заради това накрая ще пропадне цялата улица", опасява се юристът Борис Милчев, общински съветник от "Демократична България". Според него издаденото разрешение за строеж само на изкоп е абсурдно и на инвеститора трябва да се даде възможност да строи поне до нивото на земята, за да се укрепи наистина улицата.


На 9 юли кметът на район "Студентски" Петко Горанов за пореден път изпрати писма до НАГ и до РДНСК за да разбере кога най-сетне ще се пристъпи към реални действия, за да се отвори за движение южното платно на ул. "Осми декември", съобщи той за "Дневник".

В деня на изборите блогърът Любомир Жечев обърна внимание на проблема като застана с плакат зад лидери на партии.

© Дневник

В деня на изборите блогърът Любомир Жечев обърна внимание на проблема като застана с плакат зад лидери на партии.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!!!
  ВЪН ОТ СО!
  ОСТАВКИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Чудя се кога ще изчегъртаме фъндъците и калинките от СО ! София приличà на селски мегдан. Мъсно и разровено. Хубаво е ,но не е готово...

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  Абсурдна ситуация.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на uvr57524198
  uvr57524198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аман от вратитички в закона, една се затваря и веднага на нейно място се отваря друга. Старите жилищни квартали в София нямат необходимата инфраструктура за изграждане на небостъргачи - няма подходящи улици, отстояния, среда, да не говорим за детски градини и училища, паркиране, ел. захранване канализация и т.н. Не мога да разбера одобряващите инстанции, т.нар експерти, главни архитекти кога ще го разберат???

 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 734 Неутрално
 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Не му дали на човека разрешително, но той тръгнал да си строи, понеже така сметнал за справедливо. Манталитет на хора над закона и над останалите хора най-вече. А и с какъв лаком акъл ще строиш 75м жилищна срада точно там, където всичко е на 1/3 височина ? Оср@хте града от алчност. Мафия !

 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Студентски град е концептуално сбъркан. По-добре да се построят нови кампуси между северната тангента и оковръстното, където наистина да се учи и Библиотеката да не е име на дискотека.

 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1153 Весело

  Прибрали са едни пари и сега се чудят как да свършат работа на човека. Всички замесени трябва да седят закачени 24 часа за някой стълб край изкопа, включително кмет на район и инвеститор.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 10. 10 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#7] от "Индиана":

  Явно сметката му излиза при 75 метра.
  На 26м едва ли би направил 1/3 от печалбата, която планира от по-голямата сграда.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Весело

  "Инвеститорът: Платих 950 хил.лева, но цяла година не ми издават разрешително"

  Не е платил където и на когото трябва. Затова не му издават разрешителното.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  Закривай!
  —цитат от коментар 6 на parcaleste


  В случая е по-добре да се каже: заривай дупката! :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  На визуализацита, с тази вълнообразна фасада, сградата прилича като да е предназначена да бъде хотел на брега на морето. Не съобщават какви ще бъдат нейните функции, но постройка с такъв вид не пасва на околните сгради.

 14. 14 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Гневно

  Де що има кметове, общински архитекти, технически лица и т.н. са такива, за да свършат една работа за един Човек. Всички са с манталитета, че ден година храни и не се знае дали, кога и кой ще ги уволни и за това не им дреме за обществения интерес. Всички по веригата са взели кой повече - кой по-малко и сега трябва да измислят как хем да свършат работа на ЧовекО, хем да не ги уволнят, че са обещали по нещо на поне още десет. За съжаление съд и прокуратура едва ли ще могат да направят нещо, защото едни хора са написали едни закони с едни вратички, портички и кепенци и ако в края на деня човекО не си получи разрешителното за строеж, ще осъди и общината, и държавата, а масрафа пак ще го платим ние.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 15. 15 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Стига тая простотия юсъс сезиране на прокурватурата, пълни калинки навсякъде, да завеждат дел рнск за какво са пълни с номенклатулни безделни постове, анархия и липса на професионализъм и отговорност!

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 16. 16 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Инвеститорът Владимиров е дал милион официално и поне още два неофициално пък сега му правят проблеми. Е може ли?

  Свободата, Санчо...
 17. 17 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Да завеждат дела

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Този случай разкрива пълния хаос в Софийска община , създаден от некомпетентни и корумпирани служители, както и от закони , които позволяват да имат вратички за заобиколяване и превратно тълкуване.

 19. 19 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 322 Весело

  Чудя се кога ще изчегъртаме фъндъците и калинките от СО ! София приличà на селски мегдан. Мъсно и разровено. Хубаво е ,но не е готово...
  —цитат от коментар 2 на hodounski


  Корупция на всички нива... имаме ограничение ОУП, но калинките са гласували десетки вратички, та срещу дребна комисионна да могат да ти одобрят каквото пожелаеш. Било улица?! Няма проблем - една дребна сума и ще я прекръстим на булевард.

 20. 20 Профил на kfv061066281
  kfv061066281
  Рейтинг: 5 Гневно

  Е сети се някой да го провери...от половин година движението там е ужас, а сега е лято, не ми се мисли от септември като се върнат студентите. Но когато можеш просто да си затвориш софийски булевард "защото така!" и никой нищо да не ти каже, няма какво да коментираме.

 21. 21 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Тук е заровено кучето:
  "издадените разрешения за строеж от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), ръководено от главния архитект на София Здравко Здравков"

 22. 22 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1018 Весело

  Кака данче е невинна,районният кмет е виновен:)))

 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Няма разрешение, за това не се запълва изкопаният трап??
  Бахти логиката.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Гневно

  Да му връчат на инвеститора една лопата и собственоръчно да зарие дупката...

  Аман от мутри и дерибеи!!!

 25. 25 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#8] от "Калник":

  с чии пари да се строят камуси :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Бароко са навсякъде в Студентски. Най-много те строят. Основно инвестиционни кутийки за отдаване под наем на студенти.А читавите имотни агенти предупреждават клиентите си да не купуват от тях.

 27. 27 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Обикновено в такива ситуации някой не си е свършил работата. В случая никой не си е свършил работата. Някъде навън проблемът се решава бързо, у нас обаче е хубав повод за обществено шоу.
  Я какви шоумени имаме, пък и продължаваме да пропадаме...

  От идиоти отговор не чакам
 28. 28 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 339 Неутрално

  А те там от началото на годината продават апартаменти на зелено, бяха почнали от от 850 евро/кв.м, сега видях, че са дигнали на 950 евро. Ако някой от общината не разбира, че там се строи жилищна сграда значи е малоумен или добре подплатен.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  “"Ако днес ни издадат разрешение за строеж, до 7-8 месеца може да бъде отворен булевардът", обещава Владимиров.”

  Ама защо изобщо е бил увреждан булевардът!?
  Първо, глоба от един милион лева за идиота, подкопал булевардът и допренесъл за 17 ПТП заради стесняването от четири ленти на една и затваряне на кръстовище;
  Второ, възстановяване на щетите и пускане на булеварда без по него да се движи тежка строителна техника.
  Когато всичко е готово, може да се издаде разрешение за строеж на 26 метрова сграда без да се навлиза в съседни имоти и пипа прилижащата инфраструктура. Като иска да строи там, да си излива бетона с хеликоптери!
  Да таковам тоя комунизъм - все да се чопне от държавата или от чужд имот! Ама такъв идиотизъм и при комунизма нямаше- да се затварят булеварди и цели квартали, защото някакъв гащник имал проект и пари за препиране!

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  "Откъде тръгва проблемът"

  Питат в публикацията и дават погрешен отговор, макар той да се съдържа малко по-горе в статията:

  "Разрешаването на изкопи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва", аргументират се от РДНСК-София."

  От РДНСК- София са прави. Може да има само едно разрешение за строеж на сграда, което обхваща цялостното строителство от изкопа на основи до покрива. Евентуално за благоустрояването около постройката може да има друго разрешително , ако то не е включено в проекта на сградата.
  Не може да има строително разрешение само за изкопните работи.
  Който го е издал е за затвора. Инвеститорът може да го съди за претърпени загуби , които в случая са милиони.
  Ето , от тук идва проблема. От незаконно издаденото строително разрешение само за изкопа на сградата, без да има проект за изпълнение на сградата. Допускането на този абсурд говори много лошо за Софийска община. Там цари пълен хаос , създаден от некомпетентни и корумпирани служители.

 31. 31 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 996 Весело

  Хахах на какъв точно ъгъл е тази сграда идете да видите...тя ще си е по средата на улица или булевард, както иска да се казва all inвеститора.
  Влязъл е рязко в играта и сега играе ва банк.Интерсно е ако общината му е прибрала париците 950 хил. дали всичките са постъпили в общи/нския / бюджет??

 32. 32 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Не вАжиш бе, ПИКльо тролски... каква Комитова те гони, като тези казуси са от преди година, разрешенията са давани от още по отдавна и в таци каца с говна са набъркани ОС и архитекти и Фандък мома Ремонт на Ремонта, която направи София коптор на коптора...

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#5] от "uvr57524198":


  “Не мога да разбера одобряващите инстанции, т.нар експерти, главни архитекти кога ще го разберат???”

  Когато Столична община остане без ток и вода за шест месеца ... поради изкопни работи на Московска. Ама за там няма да издадат никакво разрешение за дупчене, че ще им се съсипе паркинга за личните им автомобили.

 34. 34 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 339 Неутрално

  И за капак на цялата ситуация, някой си изостави жълтия микробус в началото на улицата, вече седи там повече от 6 месеца, без номера, оставен напречно на улицата, на снимката се вижда даже горе в дясно. И никой не го е грижа, все едно не е София а Могадишу.

 35. 35 Профил на Dimitar Asenov
  Dimitar Asenov
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Последно като живеех в София на този терен имаше футболни игрища с изкуствена настилка, които постоянно се използваха и се играеше на тях. Но в обществен интерес е явно да има отново сграда след сграда, места за спорт, отдих, развлечение, култура за какво са ни. До кога ще продължи това презастрояване, какво е това търсене...

  А защо е започнал строежа или изкопаването му преди разрешително, сами се досещата - обещано му е че ще стане и ще е законно! Така както на ГБС на Алепу, на Вълка за хижа Искър и на други всевъзможни такива инидивиди.

 36. 36 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Весело

  Още не са започнали строежа, а пътят вече пропада :)
  Качество от Барокко :)))

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 37. 37 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Весело

  А защо е започнал строежа или изкопаването му преди разрешително, сами се досещата - обещано му е че ще стане и ще е законно! Така както на ГБС на Алепу, на Вълка за хижа Искър и на други всевъзможни такива инидивиди.
  —цитат от коментар 35 на Dimitar Asenov


  И както на Артекс на златни век :)

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 38. 38 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Всичко е много просто. Всички в район Студенски знаят, че ”Бароко” е гербава фирма - единствената, която строи в района от 8-9 години и получава разрешителни и акт 16. Двамата собственици - герберебята работят в комбина с архитекта и общинските съветници, както и със стария кмет.
  Повечето им обекти са построени върху бивши общински терени, детски площадки и зелени площи.
  Това е емблематичен случай на престъпно забогатяване в Тикволандия - от продавачи на пици на парче, в павилион в Младост, до 60 млн. годишен оборот, в рамките на 3 години. За автомобилния парк на арабски шейх на двамата новобогаташи, няма и да споменавам. ГЕРБ хич нямат нищо общо, прокуратурата пък изобщо не е запозната.

 39. 39 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Всичко е много просто. Всички в район Студенски знаят, че ”Бароко” е гербава фирма - единствената, която строи в района от 8-9 години и получава разрешителни и акт 16. Двамата собственици - герберебята работят в комбина с архитекта и общинските съветници, както и със стария кмет.
  Повечето им обекти са построени върху бивши общински терени, детски площадки и зелени площи.
  Това е емблематичен случай на престъпно забогатяване в Тикволандия - от продавачи на пици на парче, в павилион в Младост, до 60 млн. годишен оборот, в рамките на 3 години. За автомобилния парк на арабски шейх на двамата новобогаташи, няма и да споменавам. ГЕРБ хич нямат нищо общо, прокуратурата пък изобщо не е запозната.

 40. 40 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Любопитно

  Явно за разлика от Артекс, тези са фирма на "правилните хора" от новата власт, затова са така нагли.

  Евроатлантида
 41. 41 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 336 Весело

  И сега, какъв се пада Цветомир Владимиров и фирмите му Бароокко нещо си на главатар от Банкя!?!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 42. 42 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 602 Разстроено

  Барокко е човек на ГЕРБ, той до сега се е ползвал с всички вратички в законите, и са му давани общински, университетски и държавни имоти в Студентски град, за да строи. Около Зимния Дворец построи няколко огромни сгради с никаква инфраструктура около тях. В едната има над 800 апартамента, но паркоместата са не повече от 50. Сега навсякъде има паркирали автомобили - улици, градинки, тротоари. Истински ад е в квартала. А построените сгради са некачествени. Формира се стабилно бъдещо гето с одобрение на кмет и главен архитект.

  Последно му дадоха концесия и на единствения паркинг пред Студентската поликлиника. Пак от ГЕРБ.

  Жалко, че нямаме много добри разследващи журналисти, иначе в Студентски град е един от центровете на корупция в България. Един нарочно съсипван квартал, за да могат разни хора да си изперат криминалните доходи от корупция и наркотици. До скоро даже нямаше одобрена кадастрална карта.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#40] от "sa6":

  Коя е тази "нова" власт?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#41] от ".NET":

  вероятно е "съвпадение" някакво!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#40] от "sa6":Коя е тази "нова" власт?
  —цитат от коментар 43 на КМЕТ В СЯНКА


  тази, която сменя директори на болници, ДНСК и кадрува активно във всички институции. Повече жокери искаш ли?

  Евроатлантида
 46. 46 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Всеки Барокковец си копае или и си разиграва патриотичните хоца където си иска в държавата на пъдраря и клоуна. Може да мята кейове и подпорни стени в морето. Нищо не е забранено. Даже „патриотите” ще му пазаят морското и въздушното пространство.

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално


  И за капак на цялата ситуация, някой си изостави жълтия микробус в началото на улицата, вече седи там повече от 6 месеца, без номера, оставен напречно на улицата, на снимката се вижда даже горе в дясно. И никой не го е грижа, все едно не е София а Могадишу.
  —цитат от коментар 34 на nikolay.


  По начин на хаотично застрояване и безстопанственост на градската благоустройствена инфраструктура , София почва все повече да прилича на латиноамерикански или африкански мегаполис. Винаги така се получава , когато на власт в една държава е мафията, която гарантира беззаконие и произвол.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Въпроса с този казус е дали улицата ще е затоврена 5, 10 или 15 години докато институциите се натуткат да решат какво да правят. Те все не могат, все нямали права, все нещо им пречи. А двукраките обитатели за студентското гето да търпят безобразията на всеки тъпак решил, че точно за него законите не важат. И че точно тук ще си направи далаверката, защото видиш ли в Студентски град винаги ще си дадеш апартаментчето под наем. Сигурна инвестиция!

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#19] от "yp123":
  " Било улица?! Няма проблем - една дребна сума и ще я прекръстим на булевард."

  "Осми декември"(какво се е случило на тази дата, че да кръстят цала улци на нея , не се сещам), действително прилича на булеваррд , защото има две ленти за движение с тревна ивица между тях. Има далеч по -тесни улици , които ги водят за булеварди , като Симеоновското шосе , например. Не е ясен критерия за оценка на една улица каква категория има. Това трябва да е изяснето и определено като постоянна величина в транспортно комуникационния план на София , но актуализиран такъв няма , въпреки , че столицата нараства всяка година с нови квартали.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#45] от "sa6":

  И как точно го измисли това???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#45] от "sa6":И как точно го измисли това???
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  Ваште хора са, затова може. Иначе ДНСК да е измислило поредното абсурдно незаконосъобразно решение да го спре.

  Евроатлантида
 53. 53 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 407 Весело

  в Дневник доста свободно използват думата "небостъргач". 75м е висока сграда, не небостъргач.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ..... няма разрешение за строеж, а само за "укрепване на изкоп и изкопни работи". Такова разрешение е в разрез със Закона за устройство на територията (ЗУТ) ........... абсурдно е това, но пак ще е някой Гербер, който е свикнал да прави каквото му е кеф..... После разрешение за строеж на "подпорна стена" пак....и.....т.н

 55. 55 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1965 Любопитно

  в Дневник доста свободно използват думата "небостъргач". 75м е висока сграда, не небостъргач.
  —цитат от коментар 53 на KLINGON


  23-4 етажа щяла да е сградата. Съседните панелки са на по 18 етажа.
  Същата работа.

  Реално ни тротоар е пропадал, ни улица. Ама по-стряскащо звучи, че е пропаднало.
  Търси се сензацията.

  Освен това, странно как ту 8ми декември е улица като става въпрос за разрешение за висока сграда, не булевард, а в други, точно обратното, булевард било, когато става въпрос за стесняването и автобусите.

 56. 56 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dimitar Asenov":

  Правси за игрищата. По някаква причина оградите на тези игрища биваха целите накичени с транспаранти на ГЕРБ преди избори...

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Младите строителни предприемачи Цветомир Владимиров и неговият съдружник в редица дружества Ясен Яков са хора на Бойко Борисов !!!! младите му послушни лъвчета ......... в Студентски град беше разрушено едно от футболните игрища до УНСС. Тогава се оказа ,че имота на който ще се строи, е на фирмата „Барокко“, я тя го придобила от """собственици", които са реституирали имотите там.........

 58. 58 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тангра":

  Много филосовски разсъждения. По-добре обясни защо вие в Барокко строите без разрешение за строеж и защо сте паркирали този бус напреки на пътното платно? До кога ще тероризирате и съсипвате целия квартал?

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  https://frognews.bg/images2/Diana/barokko_pismo_dnsk.jpg """""ангажимент на Ралица Михайлова – директор общински строителен контрол в НАГ е боло да се погрижи да нямат проблеми момчетата"""........ https://frognews.bg/images2/Diana/barokko_obqva.jpg

 60. 60 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 818 Неутрално
 61. 61 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 588 Неутрално

  От край време е известно, че Барокото, които застроиха целия Студентски е гербаджийска фирма... Така всека и най-апетитните имоти там.

 62. 62 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 582 Неутрално

  не е разрешил СОС да се строи
  без ограничения. разрешил е
  да се строи едно 25 и едно 17 етажно тяло.
  ето и плана, кв. 170а.
  https://nag.sofia.bg/ServerFiles/Zoomify?url=esoft/planove/podrobni/2014/PRZ_Studentski_grad_2/
  проблемът е, че този пуп противоречи на ОУП-а на София.

 63. 63 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#38] от "Котаракът на Шрьодингер":

  със стария кмет и главен архитект от герб е бачкал тоя.
  инак по-големите сгради се одобряват от главния архитект
  на София, демек от петър диков са одобрявани повечето.
  сметай бойко борисов е получавал по 20на процента.

 64. 64 Профил на Христо Василев Василев
  Христо Василев Василев
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Няма нищо сложно в тая картинка...
  Няма разрешително за строеж, няма право на строеж (включително и изкопни дейности или укрепване на изкопа за които без разрешително за строеж не може да се започне каквито и да било дейности)
  Щом се е срутил тротоара занчи не направено "укрепване на изкопа", иначе нямаше да се срути! (това работя от 8 години и до момента (не във България))

  Дупката трябва да се запълни веднага (щом няма разрвшително за строеж) при първа възможност (да не се срути целия булдвард/улица при следващият дъжд, найлоните не са достатъчни) за сметка на инвеститора и всички щети причинени от неукрепването на изкопа!

 65. 65 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 383 Гневно

  В Студентски Град още от края на 90-те,когато живях там,всико е надолЕ - ВСИЧКО!Но както каза един колега по-горе - нямаме качествени журналсити да РАЗСЛЕДВАТ до милиметър!Генка, последно четох ,се занимавА с джиповете на Бойко?!Бенатова вчера й се караха на "митинга" НСС?Ахчиева снима за пчели и кошери,жабите защитават лекарите от "Пирогов".....Няма журналисти,има ЖУРНАЛЯ!

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Така е по- морето, така е по градовете, така е и в столицата. Законите не са за всички, а само за някои.

 67. 67 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 77 Любопитно

  Студентски град е концептуално сбъркан. По-добре да се построят нови кампуси между северната тангента и оковръстното, където наистина да се учи и Библиотеката да не е име на дискотека.
  —цитат от коментар 8 на Калник


  Имаше такава идея за кампус между Герман и Лозен ако не се лъжа.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 68. 68 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Ако за 100квм къща направиш изкопа преди да имаш РС или Акт2, ще те разкъсат, а надзорната фирма ще изгори много яко. Представям си какви рушвети са се раздавали, за да цъфне тази дупка преди разрешението за строеж.

  Сега би трябвало инвеститорът да я запълни на слоеве по 30см и да я трамбова за назидание на всички подобни “бизнесмени”.

  Фандъкова трябва да е на първа линия с лопатата.

 69. 69 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 286 Разстроено

  "Но когато можеш просто да си затвориш софийски булевард "защото така!" и никой нищо да не ти каже, няма какво да коментираме. [/quote]
  Маняче гледам коментираш, съответно явно си прочел статията, обаче констатирам, че явно не си... дет се вика пълна шизофрения. Та цитирам от статията:
  "...ако теренът е на главен градски булевард, но "Осми декември" е улица от IV категория в ОУП на София..."
  Подчертавам УЛИЦА, ама дебело.

 70. 70 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Корумпираният Петър Диков ще изглежда като пионерче пред Здравков.

  Какви са тия глупости - разрешение само за изкоп и укрепване. Може ли да има изкоп, дълбок 17м, без проект за укрепване? Ако единственият начин да го укрепят е да построят нещо, то тогава да премахнат тези разрешения за изкопи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK