Четвърт от строителните работници не ползват предпазни средства, установи проверка

Четвърт от строителните работници не ползват предпазни средства, установи проверка

© Цветелина Белутова, КапиталИнспекцията по труда е установила, че една четвърт от строителните работници не ползват осигурените им от работодателите обезопасителни колани и маски. Традиционните проверки на строителни обекти са направени в периода 28 юни - 9 юли в София. При направени 300 проверки на 191 обекта са установени 380 работници в нарушение.


Отделно инспекторите са констатирали 307 нарушения, свързани с необезопасени конструктивни елементи и съоръжения на строителните обекти - стълбищни рамена и плочи, конструктивни и технологични отвори, контури на етажни плочи, скелета. Този вид нарушения увеличават риска от падане от височина, който е най-честата причина за тежки трудови инциденти в строителството, водещи до фатален изход, посочват от инспекцията.


Тя напомня на работодателите, че законодателят е вменил на тях цялата отговорност не само за осигуряването на здраве и безопасност при работа, но и за осигуряване на ефективен контрол, който да гарантира спазването на правилата за безопасност от страна на работниците. При проверките в столицата за две седмици са установени над 50 случая на работещи без трудов договор.
В рамките на кампанията са съставени 98 акта за установяване на административно нарушение. Приложени са и 61 акта за спиране на обекти, етажни нива и работно оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите.


Строителството е идентифицирано като един от най-рисковите сектори както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и за прилагане на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор, той традиционно е сред акцентите в контролната дейност на инспекцията, напомнят от там. За шестте месеца от началото на годината са направени общо 3151 проверки, което е 15% от всички. Установени са общо 15 339 нарушения, от които две трети са в сектора. Конкретно случаите на работа без трудов договор се установява сред 30% от заварените на обектите.


Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания ограничава правата им на социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка "Трудова злополука", както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK