Четвърт от строителните работници не ползват предпазни средства, установи проверка

Четвърт от строителните работници не ползват предпазни средства, установи проверка

© Цветелина Белутова, КапиталИнспекцията по труда е установила, че една четвърт от строителните работници не ползват осигурените им от работодателите обезопасителни колани и маски. Традиционните проверки на строителни обекти са направени в периода 28 юни - 9 юли в София. При направени 300 проверки на 191 обекта са установени 380 работници в нарушение.


Отделно инспекторите са констатирали 307 нарушения, свързани с необезопасени конструктивни елементи и съоръжения на строителните обекти - стълбищни рамена и плочи, конструктивни и технологични отвори, контури на етажни плочи, скелета. Този вид нарушения увеличават риска от падане от височина, който е най-честата причина за тежки трудови инциденти в строителството, водещи до фатален изход, посочват от инспекцията.


Тя напомня на работодателите, че законодателят е вменил на тях цялата отговорност не само за осигуряването на здраве и безопасност при работа, но и за осигуряване на ефективен контрол, който да гарантира спазването на правилата за безопасност от страна на работниците. При проверките в столицата за две седмици са установени над 50 случая на работещи без трудов договор.
В рамките на кампанията са съставени 98 акта за установяване на административно нарушение. Приложени са и 61 акта за спиране на обекти, етажни нива и работно оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите.


Строителството е идентифицирано като един от най-рисковите сектори както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и за прилагане на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор, той традиционно е сред акцентите в контролната дейност на инспекцията, напомнят от там. За шестте месеца от началото на годината са направени общо 3151 проверки, което е 15% от всички. Установени са общо 15 339 нарушения, от които две трети са в сектора. Конкретно случаите на работа без трудов договор се установява сред 30% от заварените на обектите.


Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания ограничава правата им на социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка "Трудова злополука", както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Който не ги ползва да няма право да работи на обекта.
  То не може недисциплинираните да решават кое как да бъде.

 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  Пълним бюджета с глоби ли?

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  Пълним бюджета с глоби ли?
  —цитат от коментар 2 на jazzdevil


  Не контролираме спазването на закони и правилници ли?

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Почти никой никъде не ползва предпазни средства, не само при строителите, а навсякъде.
  Пластмасова изкуствена фалшива държава. Никакви правила няма, а и да има не се спазват. Като ще идват проверки се знае и се прави един театър.
  Контролни органи реално няма, защото са корумпирани и си взимат подкупите и си тръгват. В България само като умре някой уж се започва да се загрижват някои за безопасността на работещите, но пак на ужким, защото реално нищо не се променя.
  Не заслужават работодателите 1 (един) български гражданин да остане на тази територия да им работи.
  Сега покрай пандемията мениджърите много се надуха пак, защото има безработица и хора завърнали се от чужбина, но и това време ще мине. И пак българинът ще бяга от тази мутро комунистическа държава.

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  А в Инспекцията по труда са са едни карикатури, като им се оплачеш и веднага се "пее" на работодателя и после те гонят от работа.
  И те си взимат "подаръците" след проверки и отбелязват, че всичко е наред.
  България е тотално в калта.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Важното е работниците да се разписват на инструктажите.Работодателите това ги интересува.

 7. 7 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "Четвърт ..." ?!?!?! Ама вие сериозно ли ??? Даже бегъл поглед по строежите в София показва, че поне 80% се размотават без каски.

 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Пълним бюджета с глоби ли?
  —цитат от коментар 2 на jazzdevil


  Не - грижим се задравето на работниците!

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Четвърт са след подкупи и предупреждения, че ще идват инспектори. В моя квартал в момента има доста строежи и досега не съм видял никой с каска по скелетата или етажите.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Не се разбира за кого са глобите, за тези без каски, или за началниците им?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Разбирам да проверяват имат ли работниците направена застраховка живот и здраве. Защото именно тя е дисциплиниращия фактор за ползването на предпазните средства. Ама да караш работодателя да изисква от работника да не грижи за здравето си е causa perduta. Товариш работодателя с разходите за лечение и болнични за всеки трудов инцидент, пък той да си преценява дали да сключва застраховка, дали да слага клауза в трудовия договор за предпазни средства или просто да си плаща "на черно" да не го гонят...

 12. 12 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Разстроено

  Инспекцията по труда - Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка "Трудова злополука"
  По този повод, в нечие чекмедже има (не пачки, не) граждански договори без дата, но с подписи и печати - за всеки случай.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 13. 13 Профил на mmb281066318
  mmb281066318
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Като човек работещ в сферата на безопасността за една от най-големите компании в България, където идват изпълнители от цялата страна, сблъсъка с документите, които им изискваме по ЗБУТ е, като удар в бетонова стена. Едно 90% от фирмите не знаят за основни документи, които се изискват съгласно българскато законодателство.

  По темата за носенето на Лични предпазни средства, по скоро на 25% от обектите се носят Лични предпазни средства. Неносенето на Лични предпазни средства, обаче не е най-големия проблем. По-скоро сериозният проблем е организацията на строителните обекти от към ЗБУТ. Лични предпазни средства все пак стоят най-ниско в йерархично в пирамидата, при предприемане на мерки за осигуряване на ЗБУТ.

 14. 14 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Хахаха!
  Инспекцията по труда си изкара заплатата!
  Тази констатация може да я направи всеки, който мине покрай строеж и погледне работниците.
  Друг е въпросът, че много работодатели не осигуряват дори елементарни гумирани ръкавици за 1,50лв, камо ли нещо по-сериозно.

  Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се.

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  А предпазен крем против изгаряне за брачàта сигани ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK