Служители на "Пирогов" искат оставката на здравния министър

Служители на "Пирогов" искат оставката на здравния министър

© Юлия ЛазароваСлужители на "Пирогов" искат оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, съобщава пресцентърът на лечебното заведение. Повод стана твърдението на Кацаров от четвъртък (16 юли), че е един от фиктивните пациенти, отчетени от лечебното заведение.


В информацията от "Пирогов" се оборва твърдението на здравния министър, че през януари не е бил в болницата. Съобщава се, че "той е бил съвсем наясно, че за да се провери състоянието му след тежко преболедуван COVID-19 два месеца по-рано, трябва да си заплати изследванията или да постъпи в болница". Твърди се, че в базата данни на болницата има документи от редица изследвания, сред които скенер, електрокардиограма и клинико-лабораторни показатели.


Тази сутрин в изявление доц. Петър Атанасов (лекувал Стойчо Кацаров), началник на COVID отделението в "Пирогов", пред медиите обяви, че "за съжаление или за добро съм проявил много повече внимание към господин Кацаров, но то е било като за много близък човек, защото със семейството ме свързваше дългогодишно приятелство".
Атанасов обяснява, че Кацаров не е бил долекуван, след като вече е бил изписван, но лично е помолил съпругата му да го доведе за контролни прегледи. Лекарят твърди, че здравният министър манипулативно е обявил заглавието на клиничната пътека, че е за цироза, но не и вписаната диагноза - "диагнозата е остра или подостра чернодробна недостатъчност и това е работна диагноза, за да изключа усложнения, които да са свързани с черния му дроб, с белия му дроб", обяснява началникът на COVID отделението.


От думите му се разбира, че документите са съставени така, за да се спестят средства на пациента. С други думи, намерено е формално изражение на изследвания, които е било необходимо да се направят, но няма подходяща клинична пътека за това. "Насочваме вниманието на НЗОК, че пътека за грижа за пациенти с постковид усложнения все още няма", съобщава пресслужбата на "Пирогов".


Искането за оставката се твърди, че е изпратено до президента Румен Радев, защото служебното правителство е назначено с негов указ, както и до премиера Стефан Янев. Според пресслужбата на "Пирогов" искането е подкрепено от поне хиляда служители на болницата, като са подписали и декларация. В информацията не се посочва, но е логично да се предположи, че прессъобщението не е съгласувано с назначения за нов директор на "Пирогов" проф. Иван Поромански. Той засега формално не е и вписан на тази длъжност, а в Търговския регистър още фигурира името на досегашния - проф. Асен Балтов.


Твърденията на здравните власти за "Пирогов" четете тук и тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK