Мутациите на коронавируса в България: откриването им е сложно, дълго и много важно

Мутациите на коронавируса в България: откриването им е сложно, дълго и много важно

© Associated PressДокато България не дава дори признаци да преодолее последното място в Европа по ваксинация срещу COVID-19, други държави със значително по-добри постижения вече задължават определени групи от населението да се имунизират или връщат частично ограничения. Причината е бързо разпространяващият се Делта вариант на коронавируса (известен и като индийски), за който вече се знае, че е значително по-зара̀зен и затова се разпространява бързо сред незащитените хора.


Индийският вариант на коронавируса е в България от поне два месеца - това сочат изследванията на учените, които се занимават с доказването на мутациите. Правилата как те да получават проби за проучванията си пък са едва от няколко седмици, а допреди тях повечето изследвания са зависели от приятелските връзки и упоритостта на учените. Самото проучване е сложно, отнема много време, а резултатът му може да изглежда безнадеждно закъснял, но е от ключово значение за стратегията на държавата за борба с коронавируса. То дава своевременна информация за разпространението на мутациите, така че да се взимат решения за ограничения и намаляване на щетите за човешкото здраве, както и да се вадят изводи за ефикасността на ваксините. Важността му вероятно още повече ще се увеличи наесен, когато се очаква поредно увеличение на случаите на заболели.


Специфичното проучване, което доказва разпространението на различните варианти на коронавируса, се нарича целогеномно секвениране и представлява "разчитане" на всички генетични инструкции в дадена проба със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19). За секвенирането се използват проби, които са дали положителен резултат от PCR тестовете с достатъчно количество вирусни частици.


От пробата до резултата минава поне месец
Месец - месец и половина минава от регистрирането на положителна проба от PCR тест до съобщаването на резултатите от целогеномното ѝ секвениране. Според учени от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), с които "Дневник" разговаря, времето - макар да изглежда другояче на незапознатите - не е дълго, защото процесът е сложен от научна, финансова и организационна гледна точка.


За начало определените за изследване проби трябва да пристигат от всички райони на страната в националния център в София. Те обаче може да са изкарали дни преди това в лабораториите, където са взети, защото куриерите в повечето случаи ги доставят веднъж седмично в столицата, обяснява доц. Иван Иванов, молекулярен биолог от НЦЗПБ. После им се прави допълнителна проверка дали са годни за генетичното изследване. "Причината е, че по пътя вече може пробата да е деградирала", допълва доц. Ивайло Алексиев.


За да бъдат поставени в специализирания апарат за секвениране е необходимо да са се събрали поне 96 проби - това е минималният капацитет за работа на техниката. Преди материалите да стигнат до машината учените трябва да пречистят пробите от човешкия и бактериалния материал, така че да остане само вирусният. Има и редица лабораторни процедури по намножаване на вирусните геноми, геномно баркодиране, контрол след всяка стъпка. Тези процеси отнемат около седмица.


"Секвенаторът работи около 30 часа, генерира данни и ги налива в един сървър. Ние ги взимаме от сървъра и извършваме анализ със сециализиран биоинформационен софтуер. Информацията за предпоследните проби беше повече от 20 гигабайта", казва доц. Ивайло Алексиев за разчитането и анализирането на данните от машината за целогеномно секвениране.


Може да си представим тези гигабайти като стая, пълна с нарязани и разхвърляни страници. Ние трябва да направим от тях книги.


доц. Ивайло Алексиев, молекулярен биолог


Колко се секвенира


От значение е и спокойната ситуация с епидемията - при малко положителните проби от PCR тестове, малко са и допълнителните изследвания за мутации. Следователно, отнема време докато се натрупат достатъчно, така че да бъде запълнен капацитетът на специализираните машини. Капацитетът на апарата за целогеномно секвениране в НЦЗПБ е за до 200 изследвания.


Има и още една машина, която може да анализира до 400 проби, но тя ще се използва, "ако имаме достатъчно клинични проби, хора и реактиви". "Всичко е много скъпо, а за хората дори никой не пита, и то от години", обясняват микробиолозите Надяват се поне вбъдеще, ако не за изследване на SARS-CoV-2, да използват машината за други патогени научни проекти.


Засега, в случай че необходимостта от секвениране на проби нарасне, се разчита на договореност с Европейската комисия, която позволява седмично в Германия да се изпращат до 300 проби за секвениране без заплащане. Изследването им обаче зависи от количествата, изпратени от другите страни в Европейския съюз. Капацитетът на лабораторията в Германия е 6 хил. проби, резултатите излизат за три седмици, като транспортът отнема едва ден, обясняват микробиолозите.


Поне вече има правила


След като при установяването на първия случай на Делта варианта в България се разбра, че от излизането на положителния PCR тест до резултата от секвенирането са изминали около два месеца, Министерството на здравеопазването задължи лабораториите да изпращат поне 10% от положителните си проби, но не по-малко от една, от PCR тестове за допълнителни изследвания.


"Всичко беше на доброволен принцип и на приятелски начала, лично сме се обаждали на хора, които познаваме, да ги молим да изпращат", казва доц. Иван Иванов и твърди, че центърът за заразни и паразитни болести е настоявал за правила месеци преди да се въведат критерии кои проби са подходящи за секвениране, кои са задължителни, при какви условия следва да се транспортират и какви данни на пациента да се въвеждат. Сред изискванията, които вече са в сила, са:

 • Да се ползват проби с висок вирусен товар, но не взети с бързи тестове
 • Да се съхраняват при -20°С и транспортират при до 4°С
 • Да се изпращат положителни проби на хора, пристигнали от чужбина през последните 14 дни
 • Да се изпращат положителни проби на хора, проявили симптоми поне 14 дни след завършена ваксинация
 • Да се проверяват повторно заразени, като вторият положителен резултат е поне 60 дни след първия
Макар и наличието на правила за секвенирането да е добра предпоставка за проследяването на епидемията, микробиолозите заявяват, че друго е ключово за ограничаването ѝ.


Секвенирането дава само информация за вида на патогените, които циркулират, но епидемията се ограничава с ваксиниране


доц. Ивайло Алексиев, молекулярен биолог

"Има и ваксинирани"


Ситуацията с епидемията в страната е спокойна, но пък през последните три седмици Националният център по заразни и паразитни болести съобщи три пъти за установени проби с Делта варианта на коронарируса: първо бяха 7, после бяха вече шест пъти повече - 43 от общо изследвани 95, а в последната извадка бе съобщено за нови 22.


В обобщенията си Националният център по заразни и паразитни болести дава информация за протичането на заболяването - дали пациентите са на домашно лечение или в болница, дали са излекувани или починали. Досега в информацията е липсвало дали хората са ваксинирани, с колко дози, с коя ваксина и кога. Обяснението на двамата доценти от центъра по заразни и паразитни болести е, че самите те не разполагат с тези детайли, защото следва да им се изпращат от лабораториите в страната.


"Има и ваксинирани, но още сме в началото на проучването и събираме допълнителната информация", казва доц. Иван Иванов. Обобщаването на тези данни би било ценно не само от гледна точка на науката, но може да повлияе мотивиращо и за хората, които все още не са се ваксинирали. В редица държави вече от практиката е установено, че, въпреки че Делта вариантът намалява ефективността на препаратите, ваксинираните са защитени от тежко протичане на заболяването.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ЗВАЕТЕ МНОГО ДАБРЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ЗАРАЗЕНИ В НАЧАЛОТО НА 2019 АМА СЕ ПРАВИТЕ НА УЛАВИ ЕМИ ПРАВЕТЕ СЕ , НЕ ВИЧСО Е ПАРИ И ЛЪЖИ САМО ТОВА ЩЕ ВИ КАЖА

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  > откриването им е сложно, дълго и много важно

  А не е ли по-добре да се фокусираме върху лечението на болни - хора със симптоми ?

  Вместо да се вторачваме в някакви резултати дето излизат 30 дни след вземането на пробата, при условие че след 14 дни лицето дало пробата вече официално се води 'излекувано' ?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Да се откриват мутациите на ковид е сигурно много важно но аз като ваксиниран с две дози на пфайзер се интересувам при нова вълна колко такива като мен ваксинирани ще попаднат в болниците.

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  > Те обаче може да са изкарали дни преди това в лабораториите,
  > където са взети, защото куриерите в повечето случаи ги доставят
  > веднъж седмично в столицата

  Направо да се учуди човек как се справят другите браншове с изпращане на пратки и на какво се крепи съвременната електронна търговия.

  કટાક્ષ
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Genome sequencing = ДНК секвенция, а от там секвениране. Добре са го измислили. Няма лошо, по добре да ползваме английските думи, отколкото да се мъчим да мислим български еквиваленти и да раждаме какви ли не небивалици.

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  > се интересувам при нова вълна колко такива като мен ваксинирани ще попаднат в болниците

  Нали знаеш кога се броят пилците ?

  Тази изключително важна за теб информация ще е налична някъде към 2027-та. Да се надяваме и че ще е публична.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  > откриването им е сложно, дълго и много важно

  айде пак да ви пусна какво казва уважавания от мен проф Кантарджиев по повод вторачването в някакви безсмислени числа:

  https://www.facebook.com/yuri.tsvetkov.754/videos/936703253739337

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  "Да се откриват мутациите на ковид е сигурно много важно но аз като ваксиниран с две дози на пфайзер се интересувам при нова вълна колко такива като мен ваксинирани ще попаднат в болниците."

  Ами те точно затова следят мутациите. За да видят дали ще се появи мутация, която избягва ваксината. Хубавата новина е, че засега няма такива. Ковид 19 е сравнително сложен организъм и не мутира драстично, но колкото повече се разпространява толкова повече мутации, толкова по голяма вероятност някоя да избегне ваксината.

 10. 10 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Не виждаме отговори по най важните въпроси.
  1. Заразени с делта щам, как изкарват болестта, това ще даде информация ,толкоз ли е страшен или всичката пара отишла за свирката?
  2. Колко от новозаразените са ваксинирани?
  3. Има ли деца сред заразените с делта?
  Сигурно има още въпроси, но да допълнят и другите хора.
  И не е зле авторите на статиите да си четат коментарите, така ще получат обратна връзка с гражданите.

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#9] от "L Glassman":

  > колкото повече се разпространява толкова повече мутации

  Като обсъждаме професионално такива теми е добре да се запознаем първо с терминологията.

  Дори в уикипедия има достатъчно информация по темата - можеш да отидеш там и да провериш дали това 'делта' нещо дето го рекламират напоследък е 'мутация' или нещо друго.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#10] от "cfs34668776":

  > 1. Заразени с делта щам, как изкарват болестта,

  Няма информация. От 17 изпратени екипа които са изпратени на вземат проби от делта жертви нито един не се е върнал.

  કટાક્ષ
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  Докато "здравите сили" на др.РадеФ се борят за кокала...вирусът си се шири из нашенско....Ваксинациите намаляват,плебса се отдал на разгул и блее в тАлавизора...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#10] от "cfs34668776":

  > така ще получат обратна връзка с гражданите.

  А със селяните какво правим ?

  કટાક્ષ
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#16] от "tbe461062459":

  > А не е ли по-добре, неграмотните да не се обаждат?

  Съгласен, ама за съжаление двамата с вас не контролираме сайта и няма как да ги спрем.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#13] от "tbe461062459":

  не е бумър тоя, а зумър

 21. 21 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Едно е факт - този вирус наруши страхотно живота, който водехме преди появата му. Ето защо всеки от нас трябва да направи по нещичко, за да изчезне вирусът завинаги.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Не знам в България кое не е сложно?
  Да се носят маски в градският транспорт е сложно. Ромите са почти на 100 % без маски в рейсовете, трамваите и тролейбусите. И си кашлят в рейса и си се смеят и т. н. Отделно за тях е без пари. Запитвали ли сте се защо в метрото няма роми? Ами защото там трябва да се плаща. Защо да ползват платено метро като могат да ползват всички други превозни средства без пари?
  Като видиш 10 рома в рейса без маски и се запитваш въобще какъв е смисълът на всичко в България?

  ДБ=БКП
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#21] от "дедо Андро":

  > този вирус наруши страхотно живота, който водехме преди появата му

  Не е вирусът това дето наруши живота.

  >за да изчезне вирусът завинаги.

  Вирусът, заедно с неговите 300 000 братовчеди от другите видове вируси винаги е бил наоколо и ще продължи да бъде.

  Това не е мамут и като убиеш последната женска да си сигурен че с тоя вид е приключено.

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonimnii":

  > И си кашлят в рейса и си се смеят

  И после ги извозват на стадиона и ги изгарят на клади по 200 - 300 тела за да пресекат заразата?

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#23] от "tbe461062459":

  > Вас ви оставяме да се пържите в собствен сос, с други думи - неграмотност.

  Благодаря.

  И аз пожелавам лек ден изпълнен с положителни емоции.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonimnii":

  бате, има прясно изследване относно носенето на маски, което показва приемане на CO2 12 пъти над нормата при масколозите.

 28. 28 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Леко - полеко подготвят почвата, да пробват задължително - принудително ваксиниране. Няма да стане другари. Кога ваксинирате ромите и политиците, тогава и ние.

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonimnii":

  > Като видиш 10 рома в рейса без маски

  Хубаво де - щом не спазват Мерките, ще се заразят и ще умрат, нали така ? И ще заживеем е една по-хубава държава с по-малко роми.

  Според мен даже трябва да се задължат ромите да НЕ носят маски и да не им позволяват да се сертифицират, за да приключим по-бързо с този 'проблем'.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "България не дава дори признаци да преодолее последното място в Европа по ваксинация срещу COVID-19, други държави със значително по-добри постижения вече задължават определени групи от населението да се имунизират "

  Като гледам протестите във Франция, Гърция, Италия май голям % не са ваксинирани и не искат да се ваксинират

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#27] от "tev58650886":
  До коментар [#29] от "Ан Он":

  > което показва приемане на CO2 12 пъти над нормата при масколозите.

  В такъв случай оттеглям предложението си - ромите да са задължени да носят маски, другите - не.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#27] от "tev58650886":

  Идеята не сте схванал. Законите не важат за някои групи хора. Позитивната дискриминация започва да ми писва.

  ДБ=БКП
 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ан Он":

  Не знам на какви наркотици сте, но маските предпазват другите, не вас.

  ДБ=БКП
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonimnii":

  > Законите не важат за някои групи хора.

  Визираш ОПГ ГЕРБ ?

  Рибата нали помниш откъде се вмирисва ...

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonimnii":

  > но маските предпазват другите

  Колега, вие лично колко 'други' сте предпазил през последните 18 месеца ?

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#35] от "tbe461062459":

  > Не, ще се превърнат в резервоар за вируса, като така
  > ще му създадат условия да мутира, това ще стане.

  Ще се превърнат в 'резервоар за вируса' но няма да умрат?

  Лоша работа, ще трябва да измислим нещо друго.

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#27] от "tev58650886":Идеята не сте схванал. Законите не важат за някои групи хора. Позитивната дискриминация започва да ми писва.
  —цитат от коментар 33 на anonimnii


  Няма закон за маските освен този на валери симеонов от 2017г - 250лв глоба за маскиран.

  А в закон за здравето пише, че държавата трябва да ги осигури на населението заедно с всичко необходимо.

  Освен това нали знаеш, че всичко което Хитлер е направил е законно.

 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#30] от "ggot":

  > България не дава дори признаци да преодолее последното място
  > в Европа по ваксинация срещу COVID-19,

  Не че нещо ама до скоро ваксинация срещу сезонно ОРЗ се правеше есента, спрямо очакваните щамове за предстоящия сезон, а не през юли спрямо миналогодишния вариант.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ан Он":

  ДДТ, ако не работи - тогава може Циклон Б

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#30] от "ggot":

  Ей така работеше света преди пет години:

  -----

  https://rzi-sfo.bg/надзор-на-заразните-болести/информация-за-населението/грип/ваксинация-срещу-грип/

  Актуалните грипни щамове, препоръчани от СЗО за северното полукълбо за сезон 2016/2017 г., включени в състава на противогрипните ваксини са:

  А (Н1N1) Калифорния 2009
  А (Н3N2) Хонконг 2014
  Б (Бризбейн) 2008

  Имунитета срещу грипа се изгражда за около 20 дни . Трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца от поставяне на ваксината.

  Напомняме, че месеците октомври и ноември са най -подходящи за поставяне на противогрипна ваксина, по две причини:

  કટાક્ષ
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Аз се имунизирах преди две седмици и забелявам че сутрин съм доста по-хремав от обикновено. Отдавам го на реакция на имунитета срещу ваксината. Това е добре, значи че ваксината действа.

  Но иначе всичко е окей, освен повече хремав нос сутрин след събуждане само.

 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#43] от "tbe461062459":

  > на липсата ви на компетентност да коментирате темата

  Цитат:

  > като така ще му създадат условия да мутира, това ще стане

  Та значи тоя вирус е 'мутирал' необезпокояван последните 100 000 години, обаче ние като накараме циганите да носят маски ще спрем 'мутирането' му ?

  Няма смисъл да си губите времето в този форум - намерете съмишленици, започнете работа на терен, все още имате шанс да спасите света. Пожелавам успех!

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Весело

  До коментар [#27] от "tev58650886":приемане на CO2 12 пъти над нормата

  Превръщат ни във фикуси?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#46] от "дерибеев":

  да, и изследването е правено над деца

 48. 48 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ан Он":

  Дотук, 18 коментара?!?! За вторачването нещо искаше да кажеш тия дни! Страха е голямо шубе да знаеш! Важното е че си намерил начин да се успокояваш!

 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#48] от "Калиманата":

  > Страха е голямо шубе да знаеш! Важното е че си намерил начин да се успокояваш!

  Ниво -3.

  Проблемът е че запасите започнаха да намаляват (освен ракията де). Надявам се до 2025-та всичко да е приключило и да мога да изляза поне за малко на слънце.

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Много ми е добре след ваксината. Около 2 дена леко наболяваше рамото почти нищо, което е добър признак че ваксинатса работи на место. После малко хрема в мивката, пак добър признак че ваксината работи. 73% съм имунизиран още от първата доза на модерна според канадско изследване, а след две седмици вече и на 100% при втората.

  Имам и картонче си го нося в пормонето, че съм имунизиран. Анти-ваксърите ще загубят и ще се боцкат насила.

 51. 51 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#50] от "skw42563365":

  я покажи сертификата, че в днешно време интернет се доминира от платени списвачи и ботове.

 52. 52 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#50] от "skw42563365":

  > Много ми е добре след ваксината.

  Щом го отбелязваш, предполагам че преди ваксината предполагам не ти е било много добре ?

  Стан, ти ли си ?

  કટાક્ષ
 53. 53 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Всяка криза показва слабите места на дадена система. От менинджмънта зависи, дали ще си вземе поука. Когато е цветя и рози, дори хора като Бойко и Радев могат да управляват….
  Колко време мина, да се видят критичните точки и една по една да се елиминират. Забележете разликата между здравния министър, който се чуди кой да смени, а резултати нулеви и икономическия екип, който бръкне в гнездото на осите -ББР и за по- малко от месец определи проблема и се търси решение. Или ставаш, или не.

 54. 54 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#53] от "stoiank":

  който и да сложат за министър, хората не искат инжекции.

  Виж ако направят като в щатите поничка или ваучер от $3 за аптеката по избор може някой и да се хване. В щата джорджия намалят присъдите на затворниците ако се гмофицират.

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  Това не е мамут и като убиеш последната женска да си сигурен че с тоя вид е приключено.
  =======
  :).... Не е по темата, но с примера който си дал.....за пореден път доказваш че теорията на Дарвин е една илюзия.....

  На скоро руски учени откриха в Сибир многоклетъчни микро организми на 24 000 години.....'съживени' след затоплянията през последните години...

  https://arkeofili.com/sibiryada-24-000-yillik-cok-hucreli-canli-hayata-geri-dondu/

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#50] от "skw42563365":

  За носа - ясно. А как е работата с Виндовс- а? Не ти ли иде отвътре да го регистрираш? И моля, не се трупайте около 5G клетките! Ъпдейтите за делта варианта ще ги пуснат чак септември.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 57. 57 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Даже и трета ще си сложа ако кажат. То ми е безплатно. Напоследък безплатна медицина трудно се намира.

 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  > На скоро руски учени откриха в Сибир многоклетъчни микро организми на 24 000 години
  > 'съживени' след затоплянията през последните години...

  Хибернация май му се вика на това. Нали до Алфа Кентавър ще пътуваме така - поне в началото.

  Ама вирусите са 'нежива материя', тях студ не ги лови. Само седят и дебнат да се размразиш.

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 274 Весело

  Даже и трета ще си сложа ако кажат. То ми е безплатно. Напоследък безплатна медицина трудно се намира.
  —цитат от коментар 57 на skw42563365


  Третата щяла да е кожена. И да се поставя на две места - по избор.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 60. 60 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1659 Весело

  До коментар [#29] от "Ан Он":

  Един мой Приятел има Цех за дограма в Ромска нахала.
  Отиваме сутинта пред Вратата в калта седи цигане в най голямата Кал на около Три години и гали месните Помияри.
  Мръсно като Малаче не е вярно че Вирусите са невидими.
  Ясно се вижда как отскачат от него като Пинг понг.
  Баба казваше:
  Преди да дадеш Ябълка на Дете търкулни я по Земята.
  Май права е била.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 61. 61 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#60] от "dedoliben":

  Да си жив и здрав, права е била баба ти.

  Имунна система не се постига с маскиране и живот в стерилна среда.

  કટાક્ષ
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 63. 63 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Преди да дадеш Ябълка на Дете търкулни я по Земята.Май права е била.
  —цитат от коментар 60 на dedoliben


  Мъдра жена!

 64. 64 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#62] от "tbe461062459":

  > Науката се базира на факти

  Съгласен.

  Я кажи сега въз основа на какви точно факти науката е решила че затварянето на Витоша (денонощна охрана от милиционери) ще ни спаси от масово измиране от пандемия която се предава по въздушно капков път ?

  કટાક્ષ
 65. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  И така веднага се набиват на очи две големи глупости в статията
  1 докато в другите държави пак се заключват, България е на опашката по ваксиниране, силно заразният и бързо разпространяващ се вирус в у нас от поне два месеца и.....положителните проби са половин % :D :D
  Второ, 20 гигабайта бяха стая преди 15 години. В момента са максимум нощно шкафче. Алгоритъм с линейна сложност на един обикновен лаптоп ще ги сгъне в рамките на минути. Ако това работи 30 часа, или алгоритъма е некъв експоненциален брутфорс или желязото е беднадеждно дърто или и двете. Не казвайте, че обработвате 20 гигабайта 30 часа че ще ви се смеят

 66. 66 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#54] от "tev58650886":

  Така е, хората не искат наистина. Все пак, като слагаш някой начело ти излъчваш послание. Като слагаш антиваксър за министър накланяш везните срещу ваксините. Също Бойко като сложи военен начело на щаба, той му хрумва абсолютното малоумие да прави КПП-та. /Като цяло смятам, че щаба като екип се справи със задачите си./ Така че, за мен проблемите на битката с коронавируса/ваксиниране, изследвания, стратегии/ са заложени още от Радев с назначаването на министъра. Дано имаме нормален кабинет скоро, защото при един бум на заболелите това ще светне много сериозно.

 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#65] от "uq":

  > В момента са максимум нощно шкафче

  Със всичко друго съм съгласен, ама това намесване на нощните шкафчета не е политически коректно.

  કટાક્ષ
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 69. 69 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#53] от "stoiank":

  Полу си прав. Кризата показа слабите места и това е пълната несъстоятелност на съвременната медицина. Радев и Бойко в тази криза правиха това, което обикновено - нищо. Парадоксално е, че това се оказа най-правилнито, вместо безсмислени вечерни часове ходене до магазина с декларация както правиха останалите

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#53] от "stoiank":

  Полу си прав. Кризата показа слабите места и това е пълната несъстоятелност на съвременната медицина. Радев и Бойко в тази криза правиха това, което обикновено - нищо. Парадоксално е, че това се оказа най-правилнито, вместо безсмислени вечерни часове ходене до магазина с декларация както правиха останалите

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ан Он":

  след затоплянията през последните години...
  ======
  Става страшно докато си спомням.....колко време, пари и лъже наука се е разпространявало през последните десетилетия.....и стотици милиони по света вярват в нещо което няма нищо общо с истината.....
  Защото излиза че като фактор, живота е нещо много по сложно и объркано от това което до момента знаем за него.....

  Bukalemun
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 73. 73 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#9] от "L Glassman":

  "Ковид 19 е сравнително сложен организъм"

  Ко рече? Олеле! Организъм, с 5 кила мозък? Братчет, нидей така, че ще убиеш хората от смях.

  мурзилка
 74. 74 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Не, нямате право на мнение!
  —цитат от коментар 68 на tbe461062459


  млъкни бе професоре

 75. 75 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Много ги мързи анти-ваксърите да си сложат една ваксина за профилактика. Голям вътрешен тормоз изпитват. Ама като вдигнат температура да видиш как търчат по кабинети и спешни отделения. Изследване на САЩ показва че 99% от визитациите са на анти-ваксъри. Задръстиха болниците.

 76. 76 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#75] от "skw42563365":

  > Задръстиха болниците.

  Със стадионите каква е ситуацията ?

  કટાક્ષ
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  До коментар [#75] от "skw42563365":

  До два три месеца....добрата новина ще дойде от Германия.....
  Ще има ваксина реагираща на всички варианти + делта.

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#68] от "tbe461062459":

  Колега, и аз се опитвах преди време, но то да си анти-ваксър е по-зле от почти всякаква друга диагноза. Всеки стана експерт и всеки много му знае тъпата главЪ. Все едно да споря с гербавите тролове, с плоскоземците или с малки деца. Кауза пердута. Най-лошото е, че като знам къв инженер съм, да не говоря за лекарите, които се "образоват" от същите места - фейсбук групи и анонимни страници. Даже вече няколко пъти чета сентенции от сорта на "Даже Путин влезна във ваксърската конспирация". Ех, балъчета мили....

 79. 79 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#75] от "skw42563365":

  лъжеш!

  До коментар [#78] от "Ядосан Октопод":

  още един професор ...


 80. 80 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#79] от "tev58650886":

  Анонимчо, къде се намери в коментара ми? Че си анти-ваксър стана ясно, ама я бързо си признай: еволюция, хомеопатия, плоскоземство и гербавост. Къде се намери в тези категории?

 81. 81 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#78] от "Ядосан Октопод":

  > но то да си анти-ваксър е по-зле от почти всякаква друга диагноза

  Я кажи кви са тия анти-ваксъри и кво точно правят ? Че много често ги споменават напоследък, ама все не мога да разбера точно за какво става дума.

  કટાક્ષ
 82. 82 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ан Он":

  Отиди в банята, погледни по хоризонталната линия и намери огледалото.

 83. 83 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ядосан Октопод":

  Аз съм на ниво -3, за съжаление не мога да си позволя лукса да имам класическа баня.

  Тия анти-ваксъри човешки ембриони ли ядат ? Или си инжектират някакви дроги с неясен произход и после нападат бабички и им крадат пенсията ?

  કટાક્ષ
 84. 84 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ядосан Октопод":

  Постави се на мое място - напълни се с неаномни професори с претенции като тебе и инжектирани агитатори, които отказват да си покажат сертификата, а при толкова платени тролове и ботове не знам на кого да вярвам вече.

  Навсякъде уж авторитетни източници хвърлят взаимноизключващи се твърдения, инфодемия по учебник.

 85. 85 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#84] от "tev58650886":

  > които отказват да си покажат сертификата,

  По неведоми пътища ме наведе на една интересна идея къде може човек да си татуира КюрКода и колко ще е живописно показването му - поне при мъжете.

  કટાક્ષ
 86. 86 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#83] от "Ан Он":

  Жалките опити за ехиднечене не скриват факта, че си пълен илитерат. Поне става ясно, че ти е неудобно да признаеш на глас, че си анти-ваксър, затва бягаш по допирателната. "Имате право на собствено мнение, но не и на собствени факти." Точка, бегай да търсиш ръба на земята.

 87. 87 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#84] от "tev58650886":

  Обясних ясно и точно откъде си взимат информацията илитератите в дезинформационната кампания. Не е от медицинските журнали, а е от фейсбук групите и анонимните страници без автори. Да се опитва някой да приравнява такива два взаимноизключващи се източници на информация е признак на липса на всякакво критично мислене и МИСЛОВЕН ПРОЦЕС.

 88. 88 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ядосан Октопод":

  > че си пълен илитерат.

  Хвана ме.

  Я кажи сега какво точно правят литератите и как се борят срещу световната пандемия?

  Според мен с писане по форуми няма да стане, трябва си работа на терен. Да се съберете съмишленици и да почнете от врата на врата да обяснявате с прости думи на хората защо е нужно да извършат определени действия за да 'си върнат нормалния живот'.

  કટાક્ષ
 89. 89 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Да се откриват мутациите на ковид е сигурно много важно но аз като ваксиниран с две дози на пфайзер се интересувам при нова вълна колко такива като мен ваксинирани ще попаднат в болниците.
  —цитат от коментар 3 на chicago514


  Като процент досега е много малко. В САЩ например къмто 12 юли от напълно ваксинираните 5.492 са били в болница, оттях 1.063 гризнали дървото.
  https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/health-departments/breakthrough-cases.html
  Ти ако си навъртял вече повече от 6 седмици след втората доза, даже и директно да се капичнеш от усложнение от ваксина без да ловиш Ковидя, статистиката няма да те отчете.
  Какви други болести може да получиш като резултат от ваксинирането, ше се разбере чак 10 г по - късно (ако има кой да се захване). Тогава се мери статистика по здравен картон между ваксинирани / неваксинирани. По закона, че в Природата празно няма, с колкото ти е намалял шанса да хванеш Ковидя, с толкова се е увеличил да хванеш барем 5 други болести, някои даже по - гадни.

  Другари, с тея мутации шесемре (както е казал Кочо "невесто, виж настая сеч" и е ваксинирал и децата). Затова първа задача на новата власт заедно с подготовката на космонавтите следва да бъде обогатяване и профилиране на Сертификата. Сегашният е за пре- Алфа, която отдавна изчезна. Следва да се добавят колонки за бустери в съответствие с Буквите. Да се променят и Мерките съответно, примерно който е с Алфа да има право да влиза само в кебапчийница, а с експериментална Ламбда - в Есте
  https://news2.bg/2021/06/slavi-trifonov-na-tajna-vecherya-s-blondinka-v-restoranta-na-kiril-domuschiev/ . Също така напълно ваксиниран медицински персонал, който откаже бустер да се уволнява начаса, докато накрая остане само Дънкан Меклауд. На ученик с бустер за Делта автоматично да се повишават оценките с 1, а ако е за Капа - с 2. Да се въведе правило имащите по - висок ранг бустер да могат да пререждат тея с по - нисък на опашката пред Кауфланд.

 90. 90 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ядосан Октопод":

  > Не е от медицинските журнали,

  Виждам че си добре информиран, я обясни сега защо ако модерните напоследък елексири не са включени в имунизационния календар:

  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

  А срамежливо са описани след секцията 'Препоръчителни имунизации', като се набляга основно на това че са доброволни и безплатни.

  કટાક્ષ
 91. 91 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ядосан Октопод":

  професоре, понеже съм видял, че според вас да си обратен е повод за гордост и парадиране, защо дискриминирате антиваксърите и искате да ги е срам?

  фейсбук нямам, дайте линкове към медицинските журнали които четете.

 92. 92 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ан Он":

  Правителството се съобразява с илитератите, защото сте масовото мнозинство в проклетата ни държава. Приключвам губенето на времето си с вашите глупости. Мрете както го намерите за добре.

 93. 93 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#91] от "tev58650886":

  Не трябва да ви е срам, а да се скриете вдън земя вовеки веков!  Table of Contents

  1. CA-A Cancer Journal for Clinicians
  2. New England Journal of Medicine
  3. The Lancet Journal
  4. Journal of the American Medical Association
  5. Journal of Clinical Oncology
  6. Nature Medicine
  7. British Medical Journal
  8. Cancer Cell Journal
  9. European Heart Journal
  10. Annals of Internal Medicine
  11. European Urology Journal
  12. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
  13. American Journal of Psychiatry
  14. American Journal of Gastroenterology
  15. Annals of Surgery
  16. International Journal of Epidemiology
  17. American Journal of Kidney Diseases
  18. American Journal of Obstetrics and Gynaecology
  19. Journal of Pathology
  20. Journal of Pediatrics

 94. 94 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ан Он":Правителството се съобразява с илитератите, защото сте масовото мнозинство в проклетата ни държава. Приключвам губенето на времето си с вашите глупости. Мрете както го намерите за добре.
  —цитат от коментар 92 на Ядосан Октопод


  Мнозинство, я! Има- нема 80%

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 95. 95 Профил на tev58650886
  tev58650886
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#91] от "tev58650886":Не трябва да ви е срам, а да се скриете вдън земя вовеки веков!
  —цитат от коментар 93 на Ядосан Октопод


  От какво да ме е срам професоре, не съм обратен.

  Тоя копи-пейст списък не са линкове, дайте линкове към ковид изследванията които четете вместо фейсбук. И по-бързо, че започвате да губите авторитет.

 96. 96 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#92] от "Ядосан Октопод":

  > Правителството се съобразява с илитератите,

  А не трябва така.

  > Мрете както го намерите за добре.

  Благодаря, и на вас ви пожелавам прекрасен ден изпълнен с положителни емоции.

  કટાક્ષ
 97. 97 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#95] от "tev58650886":

  Нали искаше журнали бе литерате! Сега искаш изследвания?! А да ти повръщам сдъвкани червейчета в устата, гардже? Аз те предизвиквам да намериш ЕДИН рапорт в журналите в списъка, който да подкрепя простотиите ви. Един едничък. Ма нема. Приключвам губенето на времето си и с тебе, гардже.

 98. 98 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#92] от "Ядосан Октопод":

  > Правителството се съобразява с илитератите,

  Може ли само да обясните какви точно притеснения изпитват литератите които са се Сертифицирали ? Не би ли трябвало да са спасени от световната зараза и да могат да обикалят целия свят и посещават всички заведения за хранене и забавление без никакви грижи?

  કટાક્ષ
 99. 99 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#97] от "Ядосан Октопод":

  >който да подкрепя простотиите ви

  Тук ме заинтригува. Дай малко повече информация за тия 'простотии' ?

  કટાક્ષ
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK