Прокуратурата се зае с изкопа на ул. "Осми декември"

Южното платно на ул. "Осми декември" е затворено заради срутване на тротоара.

© Юлия Лазарова

Южното платно на ул. "Осми декември" е затворено заради срутване на тротоара.Прокуратурата оспори разрешенията за строеж на ул. "Осми декември" в Студентски град и ги протестира в петък (16 юли) в Административния съд София град (АССГ). Документите са издадени от главния архитект Здравко Здравков през юли 2020 г. и позволяват само укрепването на изкоп, но не и за строителство на 75-метров небостъргач. Именно за него е издълбан 17-метров изкоп, който става причина на 11 януари да пропадне тротоарът и част от уличното платно на ул. "Осми декември". Вече седем месеца улицата, по която се движат и автобуси на градския транспорт е стеснена до една лента, заради риск от допълнително пропадане на южното платно.


Проверки на обекта от Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) София установяват, че няма издадено разрешение за строеж на сграда, а само за изкоп. По Общия устройствен план на София (ОУП) теренът е в зона, където е разрешена височина до 26 м на сградите. Бъдещият градеж на строителната компания "Барокко" обаче е 75 м. Въпреки това Столичният общински съвет през 2010 г. е одобрил подробен план на Студентски град, който позволява доста по-високи сгради.


На 11 юни РДНСК уведоми Върховна административна прокуратура (ВАП) с препоръка да протестира пред съда разрешенията за укрепване на изкоп да се обявят за нищожни. Мотивът е, че Законът за устройство на територията (ЗУТ) не позволява да се разрешава само издълбаване на изкоп без да се строи след това. ВАП препрати случая към Софийска градска прокуратура, която сега ще оспорва в АССГ и заповеди на главния архитект на София за допуснатите отклонения от одобрените инвестиционни проекти.
Инвеститор на обекта на ул. "Осми декември" е Цветомир Владимиров, собственик на строителната компания "Барокко", която е изградила много сгради, главно в Студентски град. Владимиров притежава и участва в 23 фирми.


Още по темата за изкопа и бъдещия строеж - четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK