Посредникът - как държавата е платила без търг и 400 млн. лв. за руски дълбачки

Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езеро

© Капитал

Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езероДружеството "ЕС Билд" ДЗЗД е било използвано от държавата при възлагането без търг на дейности за удълбочаване на "Пристанище Варна" на руската компания "Гидрострой". За тях до момента са платени 393 млн. лв. Това показаха резултатите от разследване на "Дневник".


Схемата, която е била приложена е следната: Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (част администрацията на транспортното министерство) е прехвърлило през миналата година 435 млн. лв. на собственото си търговско дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ("ТСВ" ЕАД). Това е т.нар. in-house модел (на бълг. - "вътрешни" поръчки), който позволява институциите да възлагат поръчки без търг на собствените си дружества.


Веднага след това обаче, "ТСВ" е превъзложило работата на външен подизпълнител. Така отново без търг, според анализ на финансовото министерство, публикуван на 8 юли т.г., държавната компания е платила 393 млн. лв. от осигуреното финансиране на частната - "ЕС Билд" ДЗЗД. Източници на "Дневник" твърдят, че в този случай Законът за обществените поръчки най-вероятно е заобиколен със сключването на договор не за извършване на услуга, а за доставка на материали, машини или съоръжения.


Кой е посредникът
Участници в "ЕС Билд" ДЗЗД са две компании - "ЕИС Строителна компания" АД и "СЕМ ремонт" ЕООД.


Първата от тях е свързвана с брататя Кирил и Георги Домусчиеви. Тя е регистрирана с капитал от 5 хил. лв. и е собственост на братята Евгени и Веселин Огнянови. Историята на компанията обаче пази данни за две прехвърляния на дружествени дялове между Евгени Огнянов и дружеството "БМФ Порт Бургас" през 2013 и 2016 г. То е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви през компанията им "Адванс пропъртис". Първи път дял от 300 лв. е прехвърлен От Огнянов на "БМФ Порт Бургас". Вторият - дяловете са върнати обратно. "ЕИС Строителна компания" прави част от ремонта на стадиона на "Лудогорец" през 2014, а според портфолиото й участва в стоителство и довършителни работи на други обекти, свързани с братя Домусчиеви като завода "Биовет" в Пещера, комплекс "Есте" (София). Сред клиентите й е посочен и самият порт Бургас.


Схема от презентация за капиталовите разходи на държавата, публикувана в сайта на финансовото министерство на 8 юли т. г.

Схема от презентация за капиталовите разходи на държавата, публикувана в сайта на финансовото министерство на 8 юли т. г.


Според справка в регистрите на Булстат "ЕИС Строителна компания" е регистрирана и като акредитиран представител на руската "Гидрострой". Четири кораба на "Гидрострой", на които тя е собственик или оператор през офшорни дружества, получиха през миналата година от правителството на Борисов достъп до вътрешните териториални води на България, за да работят по удълбочаването на плавателните канали в пристанището на Варна. Така без ясни критерии за избор, но и без обществена поръчка парите, отпуснати за тази дейност от националния бюджет, явно са стигнали до руското дружество, регистрирано в анклава Калининград.


Дълбоко пазената тайна


Начинът, по който е бил заобиколен Закона за обществените поръчки, сключените договори с частните дружества и условията, при които е било извършено плащането за удълбочаването, са дълбока тайна, която държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и 100% държавната компания "Транспортно строителство и възстановяване" пазят с всички средства вече повече от година.


Опитите на "Дневник", да получи по Закона за достъп до обществена информация параметрите на сделките между държавната "ТСВ", частната "ЕС Билд" и "Гидрострой", започнаха още през май м.г. Но, за да бъдат осуетени, случаят бе вкаран от структурите на Министерството на транспорта в серия от съдебно-административни дела. Това се случи, след като "Пристанищна инфраструктура" отмина с мълчание зададените въпроси, а "ТСВ" изпрати като отговор информация, която на практика не отговаряше на нито един от тях. Последваха обжалване на мълчаливия отказ и ново заявление за достъп до информация.


Сателитна снимка на двата плавателни канала и Варненското и Белославското езеро. Пристанището на ТЕЦ "Варна" е отбелязано в червено

© Google maps

Сателитна снимка на двата плавателни канала и Варненското и Белославското езеро. Пристанището на ТЕЦ "Варна" е отбелязано в червено


След едногодишна съдебна битка миналия вторник Варненския административен съд задължи директорът на "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов да се произнесе по заявлението на "Дневник. В превод от юридическия жаргон това означава, че той трябва да разреши официално предоставянето на исканата информация или да заяви ясно, че няма да го направи. Сходно съдебно решение, последва след жалба на "Дневник" и срещу отказ за достъп до информация от изпълнителният директор на "ТСВ" Божидар Джелебов. С новото си произнасяне той потвърди отказа да отговори на зададените въпроси, а това стана повод за нова жалба. Тя предстои да бъде разгледана от Варненския Административен съд в началото на септември.


С всички тези маневри обаче, държавата явно цели да протака даването на ясни отговори за това,


как пари от бюджета са харчени без търгове


и обществени поръчки, до последния възможен момент.


Какво е то, със сигурност знае служебният транспортен министър Георги Тодоров. Но всички опити липсващите парчета от пъзела с наемането на руските дълбачки за работа в Пристанище Варна, да бъдат получени от пресцентъра му, също удариха на камък. Едно от възможните обяснения за това може да бъде търсено в кариерното израстване на Тодоров.


В злополучния кабинет на Пламен Орешарски той бе заместник на бившия директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов, който купи от чешкото електроразпределително дружество "ЧЕЗ" ТЕЦ "Варна" и пристанището му, а година след това ги препродаде на Ахмед Доган. До назначаването си за служебен министър на транспорта Георги Тодоров беше председател на Управителния съвет на "Пристанищна инфраструктура", което мълчаливо отказа да отговори на въпросите за сделката на държавата с "ЕС Билд" ДЗЗД и "Гидрострой".


В петък (16 юли) беше съобщено, че Георги Тодоров е освободил Ангел Забуртов от поста генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и е обявил конкурс за назначаването на нов.


Проектът за удълбочаване на варненнското пристанище предвижда дългият около 4 км. Канал 1, който свързва морето с Варненското езеро да бъде удълбочен до близо 13 м. като ширина на дъното варира между 103 м. и 178 м. Канал 2 е между Варненското и Белославското езеро и през него минава водният път до пристанище "Варна-Запад".


До къде е стигнала реализацията на тези намерения в момента също е тайна на транспортното министерство. Но данните само от първите пет дни на август 2020г., отразени в системата на Marine Traffic, показаха, че първата задача на дълбачките на "Гидрострой" е била да разчистят водния път от входа на каналите във Варненското езеро до пристанището на Ахмед Доган в ТЕЦ "Варна".


Данни от платформата Marine Traffic, които показват, че удълбочаване на Варненското езеро се е извършвало единствено до мястото, където се намира пристанището на Ахмед Доган

Данни от платформата Marine Traffic, които показват, че удълбочаване на Варненското езеро се е извършвало единствено до мястото, където се намира пристанището на Ахмед Доган


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 891 Гневно

  400 млн лева!?!?!?!
  А ние събираме капачки за да помогнем на детското здравеопазване?!?!

 2. 2 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  то ако се сметнат сумарно с колко ни асвабаждават годишно, ще ни паднат капите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 3. 3 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Чакам някой герберски трол да се изкаже. Или някой от тез 20 процента дето са гласували за тех.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "Колкото аз съм откраднал, вие не можете да го опишете"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 526 Неутрално


  Абсолютна гавра с народа!

 7. 7 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 311 Весело

  И както каза Борисов "Мене никой не може да ме стигне в следващите 50 години". С тея откраднати милиони верно никой не може да го стигне... по кражби.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Бойко каза, че щом е за благото на Кремъл- МОЖЕ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Че дълбаем дъното и то не от сега, спор няма ! Въпросът е защо служебното правителство веднага не се намеси, за да спре тази корупционна афера ?

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Чакам някой герберски трол да се изкаже. Или някой от тез 20 процента дето са гласували за тех.
  —цитат от коментар 3 на dinko


  Ти за далаверите на Кацаров няма ли да се изкажеш?

 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 867 Неутрално

  И Баце с Киро Домуса са пуснали чалга хита - "Шума на парите, гали ми ушитее".
  Това е само усещане за корупция, всъщност всичко си е наред - чекмедженца, курвенца, футбол с дъх на чесън....По -голяма далавера от тази да сме член на ЕС за Баце и компания, надали има.
  Чакайте чалгата да изчегърта чалгата. Може, ама не им вервам. Това са като тия дето пият бира сутрин, за да изтрезнеят.
  В БГ политическата парцуца може да ти докара не само тежък махмурлък, а да те заведе направо в Бакърена фабрика. Мутри, милиционери, чалгаджиеии, майчице мила.

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Русската дълбачка -- най-дълбаещата на света!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ОТИДЕ В ЗАТВОРА!

  Но за целта трябва новодомецът да получи eviction order.

  И от Дом 5, и от прокуратурата.

  Докато това не стане, никаква промяна не е възможна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Припомнете си сигнатурата ми

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Види му се края на ГЕРБ!Скоро в България ше дълбаят само американски дълбачки!🥳👍

  Много съм прост
 17. 17 Профил на cvh501084513
  cvh501084513
  Рейтинг: 963 Неутрално

  ГЕРБ в действие. Работа, работа, такива! Менискус, менискус, менискус!

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#7] от "themtrx":

  “Икакто каза Борисов "Мене никой не може да ме стигне в следващите 50 години". “

  По кражби, злоупотреби и беззаконие - определено е недостижим.

  Трябва сегашният икономически екип на правителството да изкара пълен мандат, за да разрови всичките му далавери и безобразия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Напълнили са гушите, ама яко. В задачата се пита колко е чопнал курполентния?

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  Герб е основен политически противник на ДПС, нали така беше? Сега тук за някакви си 400 млн. лв. от парите на данъкоплатците се заяждат гадовете...

 21. 21 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Разстроено

  Гешеффф това не го знаеше, иначе можеше да го замотае много качествено.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#11] от "stedim":

  Разкажи ни ти. Разкажи ни и какво се е оправдавал бойко ти пред посолството.
  Разкажи ни и за Магнитски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1243 Весело

  Те ти булка... С един куршум четири заяка...

  От идиоти отговор не чакам
 24. 24 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#1] от "Локомотив":

  Все си мисля, че ако Доган беше инициирал събиране на капачки за да си удълбочи подхода за ТЕЦ-а нямаше да мине.

 25. 25 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#11:"stedim"][/quote]

  Коментирай темата , моля! Или още няма опорки?

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Види му се края на ГЕРБ!Скоро в България ше дълбаят само американски дълбачки!🥳👍
  —цитат от коментар 16 на Контрол на съзнанието


  И американски, и японски дълбачки да дълбаят

  СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ

  са потънали

  В РУСКИЯ БЮДЖЕТ

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  ,,Дружеството "ЕС Билд" ДЗЗД е било използвано от държавата при възлагането без търг на дейности за удълбочаване на "Пристанище Варна" на руската компания "Гидрострой". За тях до момента са платени 393 млн. лв.”


  Кой ще излиза сега да дава обяснения КАК И ЗАЩО СА СЕ ХАРЧИЛИ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ?

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  “Герб е основен политически противник на ДПС, нали така беше? Сега тук за някакви си 400 млн. лв. от парите на данъкоплатците се заяждат гадовете...”

  Бойко Методиев Борисов от Банкя е и основна преграда пред руската експанзия на Балканите, целяща поставянето на Европа в енергийна зависимост от Русия.

  Путински поток всъщност е на Костов, а ТЕЦ Варна - на Елена.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Любопитно

  [quote#11:"stedim"]
  —цитат от коментар 25 на Vesselin Velkov
  Коментирай темата , моля! Или още няма опорки? [/quote]

  Ами това е темата.

  ОТ КОЕ ПЕРО на БЮДЖЕТА са ИЗВАДЕНИ въпросните СТОТИЦИ МИЛИОНИ

  за да бъдат ПОДАРЕНИ НА РУСИЯ

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Любопитно

  До коментар [#20] от "boevbisser":“Герб е основен политически противник на ДПС, нали така беше? Сега тук за някакви си 400 млн. лв. от парите на данъкоплатците се заяждат гадовете...”Бойко Методиев Борисов от Банкя е и основна преграда пред руската експанзия на Балканите, целяща поставянето на Европа в енергийна зависимост от Русия.Путински поток всъщност е на Костов, а ТЕЦ Варна - на Елена.
  —цитат от коментар 28 на Norman Granz


  Аз бих попитал

  КОЛКО СА 20 % от 400 МИЛИОНА ?!?!

  И КАКВА ЧАСТ от едно НОШНО ШКАФЧЕ могат да запълнят ?!?!?!

 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Ама пък как Гешев им хвана шпионите на Русия, тия старци разбойници, дето снимат с телефон от екраните на компютрите... Ей, страшни лъжци и крадци. Като че ли електоратът им взе да схваща все пак за какво става дума, вярно, малко бавно, но сега 200 хил. по-малко, на следващи избори още толкова и така.

 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Поредните пушилки. Ако има нарушения да се санкционират тези, които са ги извършили. Ако няма си остава пушилката...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#32] от "svoboden":


  Е самият факт ме е нямало търг не е ли нарушение само по себе си?

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#7] от "themtrx":“Икакто каза Борисов "Мене никой не може да ме стигне в следващите 50 години". “По кражби, злоупотреби и беззаконие - определено е недостижим.Трябва сегашният икономически екип на правителството да изкара пълен мандат, за да разрови всичките му далавери и безобразия.
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Тези 393 милиона силно миришат на връщанка към руснаците за някоя услуга. Да си спомним за Варненската дупка и 44 милиона за Джоре Бърдоквата, дадени му от ГЕРБ и Доган да цепи БСП с тях. Варна се очертава като подходящ домакин на такива клирингови сделки за едри далавери. След внимателен анализ е доказано,че варненци са луди фенове на ГЕРБ и могат да простят всяка далавера.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Важните въпроси са два:
  1) ЗАЩО е било необходимо да се дълбае?
  2) ЗАЩО е трябвало да няма търг за фирмата изпълнител?….

 37. 37 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Спасе,Калининград не е анклав,а ексклав.Научете ги тези понятия бе!!

 38. 38 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Поредните пушилки. Ако има нарушения да се санкционират тези, които са ги извършили. Ако няма си остава пушилката...
  —цитат от коментар 32 на svoboden


  И кой да ги санкционира? Очевадно е , че прокуратурата работи избирателно.

 39. 39 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#32] от "svoboden":

  Кой да ги санкционира, гербер? Каскетът ли? Що за хора сте, при толкова кражби, да си затваряте очите, все едно не са и от вашия джоб.

 40. 40 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#39] от "gogo2011":


  Той може да е от тази група която ,,да се придържа че няма злоупотреби”…

 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Минчо Спасов (пре)разказа как Буци е "лансиран" в политиката. Г. Зюганов бил на посещение у нас. Обърнал се към Гоце (тогава лидер на БСП) "тук имаме едно момче". Първанов го завел при Бригадир Аспарухов, а той завел ББ при Цар0.

  На тази фона на тази история Турски пАток и това в статията са си напълно логични.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":

  “Ама пък как Гешев им хвана шпионите на Русия, тия старци разбойници, дето снимат с телефон от екраните на компютрите...”

  Циркови изпълнения за наивници.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  Дневник, това не може да бъде истина! Бойко Методиев Борисов от Банкя каза, че ГЕРБ е във война с ДПС! Аз вЕрвам на лицето Бойко Методиев Борисов от Банкя! Не моиже да е истина това, че при управлението на ГЕРБ държавата плаща без търг на руски дълбачки за удълбочаване на канала към пристанището на Доган! Първо - лицето Бойко Методиев Борисов от Банкя е евроатлантик и би платил на американски дълбачки, а не на руски! Второ - ГЕРБ е във война с ДПС!

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Русската дълбачка -- най-дълбаещата на света!
  —цитат от коментар 13 на Един вампир броди из Европа


  далаверта си е чисто българска :-)
  - обикновено "дълбачките" плаващи на вода се наричат "драги", а базраните на суша багери - "драглайн" - кофата се спуска или хвърля надалеч (до 60 метра) и се управлява с въжета = така по соца се чистеха коритата на реките в Н.Р.България за да няма наводнения.
  Та дълбачките само са копали и са си свършили работа . На който не му харесва, че са руски - да взема кирка и лопата и да си копа канала сам.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Герболяшката наглост и крадливост нямат предел . Проблемът не е руската фирма ( има такива примитивни постове), а в структурираната форма на кражби. Предполагам ,че за 150 милиона бихме могли да си купим дълбачка , и след това да си дълбаем във Варна и по р. Дунав. Иначе в ГЕРБ ДАЛАВЕРИ с удоволствие участват , и американски , и канадски , и германски фирми ,и ......по други сектори ! Но това е същността на капитализма :)) Да търси максимални печалби при снижаване на разходите.. Проблема е на този който ДАВА парите !!

 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#39] от "gogo2011":

  Няма как, ако си държавен служител - а подозирам, че повечето фенове на Герб във форума са такива, да разбереш какво означава правителството да взема пари от собствения ти джоб и да ги харчи без търг, закон и прочие досадни подробности за глупости. Чиновникът това не го схваща.

 47. 47 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#44] от "dark'star":

  1. А защо руска, като има българска дълбачка?
  2. Имали връзка между удълбочаването на канала и скъсването на фекалната тръба от Аспарухово за Тополи, която излива нечистотии?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 48. 48 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#46] от "boevbisser":

  Познавам няколко такива чинивници, залепени за държавна службица от 10-15 години. Изпитват панически страх при мисълта да излязат на свободния трудов пазар.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  И след всичко това "братушките" ни наричат нацисти и нехора...

  Имало едно време ссср...
 51. 51 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bornagain":

  Прав си. Теб не те интересува. Крали са нашите пари, от българи. Твоята родина може да е само на печалба.

 52. 52 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 998 Неутрално

  домуса е пуснал ръце навсякъде или поне хората зад,пред и край него:)))да не забравяме че изскочи и с паметна бележка с черепа:))много вероятно е и тази гидрострой да си е българска фирма

  та далавери симеонов също е някъде край домуса,в сагата с черепа беше ползван и захвърлен

  та здраво чегъртане е нужно

 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално  Руснаците в Русия ще се сблъскат челно с физическия глад и недоимъка

  в момента в който БЪЛГАРИЯ СПРЕ ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪК - РУСИЯ

  СПИРАНЕТО на ИЗТОЧВАНЕТО НА МИЛИАРДИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ в ПОСОКА-РУСИЯ

  означава ГЛАД и МИЗЕРИЯ в русия

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  “Строителен и Технически Флот” АД е специализирана фирма в хидротехническото строителство и разполага с експертни екипи и плаваща механизация със специално предназначение. Между тях са многокофени и смуконагнетни дълбачки, самоходни плаващи кранове, водолазно оборудване, самоходни и несамоходни шалани, мотозавозни и други.

  http://stf-bg.com/

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 55. 55 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#53] от "Hawaii":

  Викаш ние щото сме по-богати можем да подпомагане финансово руската федерация… 🤣… тъй ли?
  Че нещо бе схванах

 56. 56 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Весело

  Цирк Буш! А как държавата плати милиарди за хартиени щатски хвърчила, пренебрегвайки решението на собствения си парламент? Пардон, грешното място за такива въпроси.
  —цитат от коментар 9 на serenalipuma
  Ами то нали пак същата тази шайка го направи.За магистрала Хемус над милиард авансово плащане.Въобще много аванси и аванти.

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#53] от "Hawaii":

  Ние издържаме Русия !!? :)) Спасяваме ги от глад..??.:))

 58. 58 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  платили са за руска лапачка

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  "акво е то, със сигурност знае служебният транспортен министър Георги Тодоров. Но всички опити липсващите парчета от пъзела с наемането на руските дълбачки за работа в Пристанище Варна, да бъдат получени от пресцентъра му, също удариха на камък. Едно от възможните обяснения за това може да бъде търсено в кариерното израстване на Тодоров.


  В злополучния кабинет на Пламен Орешарски той бе заместник на бившия директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов, който купи от чешкото електроразпределително дружество "ЧЕЗ" ТЕЦ "Варна" и пристанището му, а година след това ги препродаде на Ахмед Доган. До назначаването си за служебен министър на транспорта Георги Тодоров беше председател на Управителния съвет на "Пристанищна инфраструктура", което мълчаливо отказа да отговори на въпросите за сделката на държавата с "ЕС Билд" ДЗЗД и "Гидрострой"."


  Този човек какво прави като министър в служебния кабинет, вместо да бъде привикан от прокуратура с повдигане на дузина обвинения, та да се види как свършва " кариерното израстване" на такива типове ! Уви, при сараите наистина само така прогресират калинките........

 60. 60 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  Ами разликата между 435 млн. лв и 393 млн. лв, онези близо 43 милки къде отиват?

  Сигурно за руските служби, че да благоволят да си вдигнат г.за и да дойдат тука под прикритие на дълбачката и да шпионират вътрешните ни териториални води, включително чувствителни обекти на отбраната ни?

 61. 61 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  не мое секи да е чист кат сълза
  кат Бобокови

 62. 62 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1666 Весело

  До коментар [#49] от "Bornagain":

  Доброе утра таваришч Снова ръждьоннъй. Да ти призная размечтах се днес, когато се освободим от американците, какъв живот ще падне, а ? Напр. наемаме , не една , а свободно още 10 руски дълбачки и с тях доближаваме центъра на земята. Пускаме няколко тръби и черпим безплатна топлина коолкото щеш... Само трябва да платим някакви си 4 милиарда за наема и за тръбите на Газпром , ноо вече имаме богат опит. Пък и след някакви си 20 г ще спечелим от преносни такси за към Сърбия... Ще падне такъв живот а?

 63. 63 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bornagain":

  Това за дълбачките нали го четохме вече няколко пъти. Журналистическото острие от източния фланг на НАТО е време да се хване с нещо китайско, примерно комунистическите китайски ресторанти във Варна тревожно се увеличават.
  —цитат от коментар 49 на Bornagain


  Проблемът не е в това, че дълбачките са руски, а в това, че са получили поръчка без търг.
  Но разбирам фрустрацията ти - при пазарни условия в некорупционна среда малко руски фирми биха могли да спечелят обществена (всъщност - каквато и да е) поръчка. Затова и не спирате да ни вменявате благодарност към Русия. Зер толкова сте изпаднали, че данък "асвабаждение" е важно перо в бюджета на РФ...

 64. 64 Профил на
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#30:"Hawaii"][/quote]

  Хубав въпрос и бързо се смята.
  80 млн. лева
  в купюри по 100лева са 8 000 пачки.
  Побират се в обем с размери метър на метър с височина 1.35 м.
  Нямат и два кубични метра.
  Може да се превозят и с джипка.

 65. 65 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bornagain":Но разбирам фрустрацията ти - при пазарни условия в некорупционна среда малко руски фирми биха могли да спечелят обществена (всъщност - каквато и да е) поръчка.
  —цитат от коментар 63 на pavian


  Викаш само американски могат да печелят. Въпросът е след като сме в пазарни условия в неккорупционна среда защо дори вносните ни домати не стават за нищо, да не говорим за друго, особено за прословутите Ф 16 дето човека взе парите и каза чакай малко и хвана самолета. А, да руснаците са винвни.

  Свободата, Санчо...
 66. 66 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Ехехеее 400 милки! В джобчето на някой мужик, с комисионничка на Доганя. После се чудете защо Христо трябва да прави десанти с надуваеми лодки. Защото нищо друго не ви привлича вниманието.

  Дето беше написал някой горе - 400 милиона а ние събираме капачки за детски линейки. Да ви го ******* в очите да ви го *******.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Добре че са братушките да ни освобождават от тези мръсни пари, къде европейски, къде от български данък плосък акъл...

 69. 69 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#67] от "viva13":

  говориш пълни глупости, но като игнорираме това, мислиш ли че написаното от теб оправдава данък асвеабадители :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 70. 70 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#65] от "Bornagain":

  Не се прави на ударен, пич. Ще те питам като трябва да бутнеш за да не оставят баба ти да умре в коридора на ИСУЛ.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 71. 71 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Правителството на фатмака става странно беззъбо, когато нещата опрат до ушанките.

  Двукнижникът беше тежко бреме, но не най-голямото.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Чакам някой герберски трол да се изкаже. Или някой от тез 20 процента дето са гласували за тех.
  —цитат от коментар 3 на dinko


  някой от тез 23.5%
  Георги Тодоров, безспорно е един от хората, които знаят всички тайни около сделката и СЛУЧАЙНО служебен МИНИСТЪР на транспорта.
  От такива "нови и неизцапани" ли чакаш отговор???

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 74. 74 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#65] от "Bornagain":Не се прави на ударен, пич. Ще те питам като трябва да бутнеш за да не оставят баба ти да умре в коридора на ИСУЛ.
  —цитат от коментар 70 на Gavril

  Пак ли руснаците са виновни? Или руските дълбачки?

  Свободата, Санчо...
 75. 75 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#36] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Необходимо е да се дълбае, защото покрай ТЕЦ Варна Доган взе и пристанището и иска да го направи контейнерен терминал

  За да могат да акостират големи контейнеровози трябва доста по-голяна дълбочина.

  Така че с тези 400 млн народна пара Боеко удари с един куршум 4 заека

  - прави услуга на Доган
  - захранва яко Домусите и Лудогорец
  - зарадва руснаците с копачката
  - допълва чекмеджетата

  Рабоата, работа, работа

 76. 76 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 612 Весело

  До коментар [#65] от "Bornagain":

  Викаш само американски могат да печелят. Въпросът е след като сме в пазарни условия в неккорупционна среда защо дори вносните ни домати не стават за нищо, да не говорим за друго, особено за прословутите Ф 16 дето човека взе парите и каза чакай малко и хвана самолета. А, да руснаците са винвни.
  —цитат от коментар 65 на Bornagain


  Там е работата, че средата ни е корупционна. С активното съдействие на задгранични интереси и местните им слуги. Ако "дълбачките", получили договор без обществена поръчка, бяха американски, проблемът щеше да е същият. Но не са американски, а руски...

  Колкото до "прословутите Ф16" - всички са наясно, че Борисов си купи индулгенция от Тръмп за услугите си в посока североизток. Което е жалко, защото Ф16 е добър самолет, който върши чудесна работа за отбранителната ни способност и ни е по възможностите. Друг въпрос е, че би било далеч по-далновидно да се включим в консорциум за разработка на европейско военно хвърчило, дори ако на пръв поглед това ни струва по-скъпо.

 77. 77 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Няма прокуратура за вашите кражби, проклетници!!!

  Когато държавният бюджет ти е бащиния...

  Това не са лев, не са два...

  Четиристотин милиона лева за кефа на едни разпасани и самозабравили се "управници"...

  Още стригане заслужава това стадо, допускащо случването на ей такива "красоти"!

  Още гласувайте за Буци...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 78. 78 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Въпросът е кой предложи Георги Тодоров за служебен министър на транспорта? Значи и в служебното министерство имало гнили ябълки. Май само около 5-ма са попаднали на място...

 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#7] от "themtrx":

  Милиони...? Какви милиони? Тук става въпрос за десетки милиарди...!

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Разстроено

  Нека не се обижда на " държавата ", защото става дума за частно предприятие.....

 81. 81 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  400 млн лева !? Няма проблем. Айде сега, всички работете за смешни заплати и събота и неделя, та да напълните кацата наново, че да има за още грабене. И междувременно да не забравите да си платите ипотеките, кредитите, ежедневните разходи,.... Ще има справедливост за кражбите на ПП ГРОБъ и Сарая.

 82. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#81] от "Индиана":

  400 милиона...! И това е само една от стотиците далавери в огромни размери. Стане ли обаче въпрос за заплати и пенсии и се започва едно мрънкане и мънкане и броене на жълти стотинки, докато се обяснява как нямало пари...!

  Бивш tww09306483.
 83. 83 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Чакам някой герберски трол да се изкаже. Или някой от тез 20 процента дето са гласували за тех.
  —цитат от коментар 3 на dinko


  Герберският трол е европеец, от западняците и Събота почива. А вие кремълските, скъсаните, трябва и днес да бачкате, че рублата още ще пада.

 84. 84 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  400 млн лева!?!?!?!А ние събираме капачки за да помогнем на детското здравеопазване?!?!
  —цитат от коментар 1 на Локомотив


  Докато се гласува за ГЕРБ, БСП и ДПС така е било и така ще остане!

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Те така Тиквоч мутрата ни 'пази' от Путлер и ДПС - замерва ги със стотици милиони.

 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Весело

  Такаааа, приложената карта с движението на дълбачките красноречиво показва че се удълбава само канала към пристанище Варна - Запад!!! Някъде да видяхте движение към пристанището на Доган???? Ако журналистите имаха елементарни познания по география, топография.... не биха написали горната глупост!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тази добре намазана филия, българските пристанища и цялото крайбрежие, са на компартията, рожба на РФ/СССР, с нейните червени мимикрии ДС, ДПС, масони.
  Борисов не може и да мечтае да пипа там. Но пък се опитваше да пречи.
  И не забравяйте, Доган е внедрен в българската „демокрация“ не от Буци, а от майката на Христо Иванов.

 89. 89 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Случаят е класическо изплащане на имперска рента от Сопола, Корпулентния и Тиквата към Кремълските им госсудари-помещици. Нагъл и безочлив грабеж, който не спира поне от 200 г. насам, само рубладжиите, методите и детайлите се сменят. Трябва да се отбележи, че това е само един единствен случай, сумарно през годините управление на ГЕРП десетки милиарди бяха източени в посока джобовете на Путьовите олигарси. Цацата и Гешев, съответно са със широко затворени очи. Отстраняването на Каскета е повече от наложително и ключово за прекъсване на руското мародерство на парите на БГ и ЕС данъкоплатците!

 90. 90 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Браво на г-н Бойко Борисов.
  Удълбал е с 350.

 91. 91 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Види му се края на ГЕРБ!Скоро в България ше дълбаят само американски дълбачки!🥳👍
  —цитат от коментар 16 на Контрол на съзнанието


  Хаха, доживяхме гербавите да станат открито русофилистици, може да се цунете с БСП.

 92. 92 Профил на sargus
  sargus
  Рейтинг: 21 Неутрално

  То че яко са се нагушили е ясно, ясно е че и най-вероятно държавата няма никакъв интерес да прокопава канал към ЧАСТНА централа независимо на кого е(в случая на най-неподходящия човек. ). Но аз се чудя каква ли е реалната цена на такава дейност и също колко ли струва един такъв кораб-дълбачка, може ли да буде произведен в БГ корабостроителница? 400 млн , могат да завъртят доата сериозно една таква слаба икономика като варненската.

 93. 93 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Спасе,Калининград не е анклав,а ексклав.Научете ги тези понятия бе!!
  —цитат от коментар 37 на K2doors


  Така е, ама още по-точното е:

  Ексклавът, който има излаз на море, се нарича полуексклав.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Ексклав

  Сам съм, други няма...
 94. 94 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Ами държавата плати без търг и изтребители за 4млрд. лв. но никой не се загрижи за тях, не е здравословно да се пита там, това са около 10 пъти повече пари от дълбачките!!! Освен това тези пари причиниха и смъртта на най-добрият ни пилот, поради недофинансирането на текущата ни техника и полети, за тези престъпления и други косвени щести за България, Каракачанов трябва да изгние в затвора.

 95. 95 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 457 Гневно

  Ами държавата плати без търг и изтребители за 4млрд. лв. но никой не се загрижи за тях, не е здравословно да се пита там, това са около 10 пъти повече пари от дълбачките!!! Освен това тези пари причиниха и смъртта на най-добрият ни пилот, поради недофинансирането на текущата ни техника и полети, за тези престъпления и други косвени щести за България, Каракачанов трябва да изгние в затвора.
  —цитат от коментар 94 на otrqdnik


  Главата ти бие на кухо. Какво е свършено за тези 400 млн. лева? Нищо. За тръга няма да коментирам, сръвнява ябълки с круши.

 96. 96 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Та дълбачките само са копали и са си свършили работа . На който не му харесва, че са руски - да взема кирка и лопата и да си копа канала сам.
  —цитат от коментар 44 на dark'star


  Другият път ще викаме некоя политкоректна дълбачка, например от САЩ!

  Нищо, че да я докараме от там дотук ще ни струва още няколко милиона на бюджета!

 97. 97 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Такаааа, приложената карта с движението на дълбачките красноречиво показва че се удълбава само канала към пристанище Варна - Запад!!! Някъде да видяхте движение към пристанището на Доган???? Ако журналистите имаха елементарни познания по география, топография.... не биха написали горната глупост!
  —цитат от коментар 87 на chichka


  Точно заради подобни статии, които преиначават истината, с цел постигане на някакъв кратковременнен пропаганден ефект, Репортери без граници са ни сложили на "престижното" 112 място!

 98. 98 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако ЕЦБ пуснат купюри по 1000 Юро, тогава да сиваш шкафчета....

 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  И после няма защо да се чудим, че Боко го е страх да влиза в полицията. Той е за съд и затвор ,и много добре го знае. Затова води кохорта от малоумници да го пазят.

 100. 100 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  А сега да пресметнем колко бг дебила са гласували за откровено проруските партии у нас: ГЕРБ, ДПС, БСП. Скоро ще научим и към групата дали да добавим ИТН?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK