Президентът: Милиарди се харчеха на тъмно, а прокуратурата клеветеше неудобните на властта

Президентът Румен Радев преди срещата му с интелектуалци във Варна

© Спас Спасов

Президентът Румен Радев преди срещата му с интелектуалци във ВарнаСпоред президента Румен Радев евентуална оставка на главния прокурор Иван Гешев ще бъде "в полза на гражданското общество и на страната". Това каза той след днешната си среща с интелектуалци във Варна. "Поисканото прекратяване на правомощията на главния прокурор е закономерен резултат от всичко, което се случи до момента", каза още държавният глава.


"Оглушителното мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места във властта на държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта, дълбоко дискредитираха страната", каза още Румен Радев.


Премиерът: Усещането за справедливост трябва да се възстанови


Премиерът Стефан Янев, който беше в Балчик от своя страна обяви, че усещането за справедливост сред хората трябва да бъде възстановено. "Нека да видим как ще бъде мотивирано това искане. Запознат съм с тази част, която е сигналът на Бойко Рашков. Той има своите основания. Нека не влизам в правната тематика, в която юристите ще се произнесат как тези основания биха могли да бъдат придвижени в съответния законов ред", каза още той.


Гешев да избегне тази агония
По същата тема Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" изрази мнение, че Иван Гешев трябва сериозно да помисли дали да не избегне тази агония и вместо да се брани до последно, да не потърси сдаване на поста по цивилизован и възпитан начин", каза служебният министър - председател.


По-рано днес темата с оставката на Иван Гешев бе коментирана и от съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Искам да кажа "Браво!" на Бойко Рашков и Янаки Стоилов за сигналите срещу главния прокурор Иван Гешеви и това, което правят", каза той.


"Има конституционни и структурни ограничения, които ще ни попречат да отстраним Гешев. Кариерната зависимост е това, което ги държи. Прокурорската колегия е под каскета на Гешев. Да внесем общ конституционен проект. Това е много дълга процедура", допълни той, като на няколко пъти призова "Има такъв народ" да изразят своята позиция по темата.


Радев: Кабинетът успешно изпълнява поставените от мен задачи


Оценката на Румен Радев за работата на служебният кабинет е, че той успешно изпълнява задачата, която му е поставил - "начало на демонтажа на порочния модел и оздравяване на държавността". "Съставянето на успешен кабинет, който да се полза с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и ясни морални принципи", каза Румен Радев.


Според президента Румен Радев най-важната задача в момента пред партиите и страната е създаването на устойчиво, ефективно и работещо правителство. "Ако партиите, не съставят кабинет, естествено аз ще назнача служебно правителство. Мое право е да реша дали да продължи в този състав, или с някакви промени", каза Радев.


Президентът информира също, че възможно най-скоро ще започне консултации с парламентарно представените партии за създаване на правителство.


Защо се иска оставката на Гешев - тук


Какво смята правосъдният министър за казуса - тук


Какви са плановете на "Има такъв народ" за съставяне на правителство - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK