Кацаров срещу Балтов: какво (не) се разбра за диагнозата на здравната система

Кацаров срещу Балтов: какво (не) се разбра за диагнозата на здравната система

© ДневникИзбори 2022

Създаване на клинична пътека за лекуване на усложнения след прекаран COVID-19. Това искане се чу от протестиращи лекари едва на петия ден след поредицата взаимни медийни атаки между здравния министър Стойчо Кацаров и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.


В потока от двустранни обвинения в лъжи и фалшификации убегна зародишът на проблема - формално изражение на набор от процедури и изследвания (т. нар. клинична пътека), които да се правят на боледували тежко от COVID-19 като проследяващи състоянието им.


Досега обяснението винаги е било, че ако заради коронавируса са засегнати органи и системи в човешкото тяло, се прилагат вече формираните клинични пътеки.
Промяна не е инициирана от предишното правителство, а сегашното (дори и да се окаже, че иска) не може. Причината е, че за нова пътека трябва да има предвидени средства в бюджета, а той не може да бъде актуализиран без действащо Народно събрание.


Заради размяната на реплики през медиите пък стана трудно за широкия кръг хора да се ориентират в твърденията на здравния министър и на директора на "Пирогов". "Дневник" потърси мнението на юрист, специализиран в медицинското право и обобщава развоя на събитията около спешната болница. Редакцията разполага с документа за историята на заболяването на Кацаров, от който правят впечатление някои аспекти.


"Аз не съм лежал в болницата"


Проф. Асен Балтов бе отстранен от длъжност след проверка на здравната каса, която показала, че на "Пирогов" са изплатени пари за дейности, които не са извършени, както и че има фиктивни пациенти. Ден след началото на развоя на събитията здравният министър Стойчо Кацаров обяви в ефира на Би Ти Ви, че той е един от хората, които са хоспитализирани само по документи, и то с фалшива диагноза. Това се случва през януари, след като през декември Кацаров е бил изписан от "Пирогов" след лечение от COVID-19. Претенциите на Кацаров не са за лечението му в края на миналата година заради коронавируса.


"Диагнозата ми е чернодробна цироза, тежка декомпенсирана чернодробна цироза. Аз не съм лежал в болницата с такава диагноза, не съм лежал във времето, което е посочено", твърди Кацаров на 15 юли, като и през следващите дни повтаря тезата.


На следващия ден (16 юли) доц. Петър Атанасов, един от лекуващите лекари на Кацаров в "Пирогов", обяснява в ефира на Българската национална телевизия (БНТ), че думата "цироза" фигурира в заглавието на клиничната пътека, по която се прави диагностиката и лечението, но не е окончателната диагноза. Видно от историята на заболяването, окончателната диагноза на Кацаров от "Пирогов" (записана в епикризата при изписването на 27 януари) е "дифузен парехимен процес на черния дроб". Грубо казано, това е обща формулировка за възпаление в органа.


Защо въобще пътека за чернодробни проблеми


В изявлението си доц. Петър Атанасов дава следното обяснение защо Стойчо Кацаров фигурира в системата на "Пирогов" като пациент, при който са изследвани чернодробни проблеми: "Аз съм му обяснил, че го пускам, за да не заплаща изследвания, които са доста скъпички."


Не е изключение практиката (макар и формално да не е правилно) пациенти да бъдат зачислявани към дадена клинична пътека, защото иначе ще трябва да платят за изследвания. По пътека може обаче да се включват и други дейности, които на пациента не са извършвани (защото лекарят е преценил, че няма нужда), но са отчетени пред контролните органи, за да може да бъдат получени средствата.


В този контекст Кацаров твърди, че единствено му е взета кръв и му е направен скенер, и то само в един ден. В историята на заболяването са включени редица други изследвания, при това в рамките на пет дни. По документи е бил и хоспитализиран - от 23 януари до 27 февруари.


"Гледайки само документацията не можем да преценим дали всички симптоми в историята на заболяването са несъществуващи или е имало такива, които са изявени от пациента и това е наложило да му се извършат изследванията", коментира за "Дневник" адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.


Друга честа практика (отново, макар формално да не е редно) е настанени в болница пациенти да не лежат постоянно там, а да отиват за изследвания и манипулации. Дали и как е било това на практика, е въпрос на твърдения. Отвъд тях са документите: "Собственоръчно пред моите очи той подписа всички необходими подписи за хоспитализация", заявява пред медии на 18 юли д-р Христина Каменова от "Пирогов".


Подписът: фалшив или не


Твърдението на д-р Каменова идва след изказване на здравния министър по-рано през същия ден пред "Нова телевизия", че подписът му е фалшифициран. Той показва декларация за информираност и съгласие на пациента за източника на заплащане и твърди: "Според този документ аз съм информиран за източника на плащане. Подписът не е мой, той е фалшифициран."


Преглед в историята на заболяването на Кацаров действително показва, че подписът върху този документ се различава от останалите.


Наборът от документи в историята на заболяването включва още лист за преглед от спешния кабинет, декларация за предоставяне на лични документи, съгласие за извършване на лечебна дейност, съгласие за постъпване на лечение в болницата. На всички тях подписът изглежда да е на Стойчо Кацаров.


А друг начин има ли


"Всеки пациент, лежал в болницата, има право на два контролни прегледа и изследвания след своя престой", казва Стойчо Кацаров в ефира на БНТ на 16 юли. Тогава той не отбелязва, че включените прегледи и изследвания се полагат до един месец след изписването.


Пред "Нова телевизия" на 18 юли здравният министър потвърждава, че е изписан на 12 декември миналата година, следователно контролните прегледи могат да му бъдат направени до 12 януари. Кацаров отива до "Пирогов" след тази дата, като твърди, че е било по покана на лекуващия го доц. Петър Атанасов. Лекарят потвърждава, че инициативата е била негова заради близките му отношения със съпругата на Кацаров, която също е лекар. "Продаде ме за дребни политически дивиденти", е заключението на доц. Атанасов.


Пред "Нова телевизия" Кацаров твърди, че дори и извън срока от месец има право на преглед: "Аз като здравно осигурено лице имам право да го получа безплатно." Това е невярно изказване според адвокат Мария Шаркова. По думите ѝ Националният рамков договор (правилата, по които се работи в здравната система, сключва се между държавата и съсловните организации) не позволява болниците да получават средства от здравната каса, без да хоспитализира някого.


"Болницата не е изпълнител на извънболнична помощ и ако прави извънболнични иследвания, пациентът трябва да плати по ценоразпис", казва Шаркова. С други думи, ако човек не фигурира като настанен в болница, трябва или да си плати, или да си направи изследванията в някой диагностично-консултативен център (бившите поликлиники) или медицински център, след като е получил направление от личен лекар или от лекар специалист.


Досега от публичните изявления не е ставало ясно защо Кацаров не се е възползвал от прегледите в рамките на месец от изписването.


А сега накъде


Публичните заявки от "Пирогов" са, че ръководството на болницата ще обжалва заключенията от проверката на здравната каса, според които болницата трябва да върне около 1 млн. лв. за нарушенията (те не са само за случая на Стойчо Кацаров). Директорът проф. Асен Балтов каза пред "Нова телевизия", че ще съди ръководството на здравното министерство, за да изчисти името си.


Процедурата срещу заключенията от проверката на здравната каса може да отнеме и повече от две години, обяснява адвокат Шаркова - обжалването включва заседания на арбитражна комисия, а нейните решения могат да бъдат обжалвани и пред административен съд. Докато процедурата приключи, условията на работа между "Пирогов" и здравната каса остават непроменени.


В случай че се приеме, че възраженията на "Пирогов" не са основателни, следва болницата да не може да получава публични средства по дадена пътека.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK