Кацаров срещу Балтов: какво (не) се разбра за диагнозата на здравната система

Кацаров срещу Балтов: какво (не) се разбра за диагнозата на здравната система

© ДневникСъздаване на клинична пътека за лекуване на усложнения след прекаран COVID-19. Това искане се чу от протестиращи лекари едва на петия ден след поредицата взаимни медийни атаки между здравния министър Стойчо Кацаров и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.


В потока от двустранни обвинения в лъжи и фалшификации убегна зародишът на проблема - формално изражение на набор от процедури и изследвания (т. нар. клинична пътека), които да се правят на боледували тежко от COVID-19 като проследяващи състоянието им.


Досега обяснението винаги е било, че ако заради коронавируса са засегнати органи и системи в човешкото тяло, се прилагат вече формираните клинични пътеки.
Промяна не е инициирана от предишното правителство, а сегашното (дори и да се окаже, че иска) не може. Причината е, че за нова пътека трябва да има предвидени средства в бюджета, а той не може да бъде актуализиран без действащо Народно събрание.


Заради размяната на реплики през медиите пък стана трудно за широкия кръг хора да се ориентират в твърденията на здравния министър и на директора на "Пирогов". "Дневник" потърси мнението на юрист, специализиран в медицинското право и обобщава развоя на събитията около спешната болница. Редакцията разполага с документа за историята на заболяването на Кацаров, от който правят впечатление някои аспекти.


"Аз не съм лежал в болницата"


Проф. Асен Балтов бе отстранен от длъжност след проверка на здравната каса, която показала, че на "Пирогов" са изплатени пари за дейности, които не са извършени, както и че има фиктивни пациенти. Ден след началото на развоя на събитията здравният министър Стойчо Кацаров обяви в ефира на Би Ти Ви, че той е един от хората, които са хоспитализирани само по документи, и то с фалшива диагноза. Това се случва през януари, след като през декември Кацаров е бил изписан от "Пирогов" след лечение от COVID-19. Претенциите на Кацаров не са за лечението му в края на миналата година заради коронавируса.


"Диагнозата ми е чернодробна цироза, тежка декомпенсирана чернодробна цироза. Аз не съм лежал в болницата с такава диагноза, не съм лежал във времето, което е посочено", твърди Кацаров на 15 юли, като и през следващите дни повтаря тезата.


На следващия ден (16 юли) доц. Петър Атанасов, един от лекуващите лекари на Кацаров в "Пирогов", обяснява в ефира на Българската национална телевизия (БНТ), че думата "цироза" фигурира в заглавието на клиничната пътека, по която се прави диагностиката и лечението, но не е окончателната диагноза. Видно от историята на заболяването, окончателната диагноза на Кацаров от "Пирогов" (записана в епикризата при изписването на 27 януари) е "дифузен парехимен процес на черния дроб". Грубо казано, това е обща формулировка за възпаление в органа.


Защо въобще пътека за чернодробни проблеми


В изявлението си доц. Петър Атанасов дава следното обяснение защо Стойчо Кацаров фигурира в системата на "Пирогов" като пациент, при който са изследвани чернодробни проблеми: "Аз съм му обяснил, че го пускам, за да не заплаща изследвания, които са доста скъпички."


Не е изключение практиката (макар и формално да не е правилно) пациенти да бъдат зачислявани към дадена клинична пътека, защото иначе ще трябва да платят за изследвания. По пътека може обаче да се включват и други дейности, които на пациента не са извършвани (защото лекарят е преценил, че няма нужда), но са отчетени пред контролните органи, за да може да бъдат получени средствата.


В този контекст Кацаров твърди, че единствено му е взета кръв и му е направен скенер, и то само в един ден. В историята на заболяването са включени редица други изследвания, при това в рамките на пет дни. По документи е бил и хоспитализиран - от 23 януари до 27 февруари.


"Гледайки само документацията не можем да преценим дали всички симптоми в историята на заболяването са несъществуващи или е имало такива, които са изявени от пациента и това е наложило да му се извършат изследванията", коментира за "Дневник" адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.


Друга честа практика (отново, макар формално да не е редно) е настанени в болница пациенти да не лежат постоянно там, а да отиват за изследвания и манипулации. Дали и как е било това на практика, е въпрос на твърдения. Отвъд тях са документите: "Собственоръчно пред моите очи той подписа всички необходими подписи за хоспитализация", заявява пред медии на 18 юли д-р Христина Каменова от "Пирогов".


Подписът: фалшив или не


Твърдението на д-р Каменова идва след изказване на здравния министър по-рано през същия ден пред "Нова телевизия", че подписът му е фалшифициран. Той показва декларация за информираност и съгласие на пациента за източника на заплащане и твърди: "Според този документ аз съм информиран за източника на плащане. Подписът не е мой, той е фалшифициран."


Преглед в историята на заболяването на Кацаров действително показва, че подписът върху този документ се различава от останалите.


Наборът от документи в историята на заболяването включва още лист за преглед от спешния кабинет, декларация за предоставяне на лични документи, съгласие за извършване на лечебна дейност, съгласие за постъпване на лечение в болницата. На всички тях подписът изглежда да е на Стойчо Кацаров.


А друг начин има ли


"Всеки пациент, лежал в болницата, има право на два контролни прегледа и изследвания след своя престой", казва Стойчо Кацаров в ефира на БНТ на 16 юли. Тогава той не отбелязва, че включените прегледи и изследвания се полагат до един месец след изписването.


Пред "Нова телевизия" на 18 юли здравният министър потвърждава, че е изписан на 12 декември миналата година, следователно контролните прегледи могат да му бъдат направени до 12 януари. Кацаров отива до "Пирогов" след тази дата, като твърди, че е било по покана на лекуващия го доц. Петър Атанасов. Лекарят потвърждава, че инициативата е била негова заради близките му отношения със съпругата на Кацаров, която също е лекар. "Продаде ме за дребни политически дивиденти", е заключението на доц. Атанасов.


Пред "Нова телевизия" Кацаров твърди, че дори и извън срока от месец има право на преглед: "Аз като здравно осигурено лице имам право да го получа безплатно." Това е невярно изказване според адвокат Мария Шаркова. По думите ѝ Националният рамков договор (правилата, по които се работи в здравната система, сключва се между държавата и съсловните организации) не позволява болниците да получават средства от здравната каса, без да хоспитализира някого.


"Болницата не е изпълнител на извънболнична помощ и ако прави извънболнични иследвания, пациентът трябва да плати по ценоразпис", казва Шаркова. С други думи, ако човек не фигурира като настанен в болница, трябва или да си плати, или да си направи изследванията в някой диагностично-консултативен център (бившите поликлиники) или медицински център, след като е получил направление от личен лекар или от лекар специалист.


Досега от публичните изявления не е ставало ясно защо Кацаров не се е възползвал от прегледите в рамките на месец от изписването.


А сега накъде


Публичните заявки от "Пирогов" са, че ръководството на болницата ще обжалва заключенията от проверката на здравната каса, според които болницата трябва да върне около 1 млн. лв. за нарушенията (те не са само за случая на Стойчо Кацаров). Директорът проф. Асен Балтов каза пред "Нова телевизия", че ще съди ръководството на здравното министерство, за да изчисти името си.


Процедурата срещу заключенията от проверката на здравната каса може да отнеме и повече от две години, обяснява адвокат Шаркова - обжалването включва заседания на арбитражна комисия, а нейните решения могат да бъдат обжалвани и пред административен съд. Докато процедурата приключи, условията на работа между "Пирогов" и здравната каса остават непроменени.


В случай че се приеме, че възраженията на "Пирогов" не са основателни, следва болницата да не може да получава публични средства по дадена пътека.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Пълна подкрепа за здравният министър! Самозабравилите се директори на болници и доктори, които гледат на пациентите, като на чужди овце, които да доят, стрижат и заколят, трябва да бъдат изхвърлени от здравната система!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Герболяка няма срама ! Крадене ,крадене и пак крадене ! Не ни гледайте в сметките , не ни гледайте заплатите ..- ние сме "героите" и заслужаваме много ,много пари .... Това с Пирогов е дреболия , навсякъде кипи един такъв труд да се прецака ЗК !! Не знам защо е тази ИДИОТИЯ , след като са могли да направят и клинични пътеки. Сега целият ГЕРБ елит се чочна да протестира срещу здравната каса !! ?? Харесвам министър Кацаров ,и някой трябваше да каже как изглежда "пазарното общество" в здравеопазването !! Изглежда отвратително ! Това че са лекари не им дава "някакви божествени права"

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  " Пред "Нова телевизия" Кацаров твърди, че дори и извън срока от месец има право на преглед: "Аз като здравно осигурено лице имам право да го получа безплатно". Това е невярно изказване според адвокат Мария Шаркова.
  Толкова за знанията и почтеността на Кацаров.

 6. 6 Профил на cdt39654451
  cdt39654451
  Рейтинг: 57 Весело

  Кацаров да внимава, че ша го отнесат като медик здравна каса.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  Разбра се, че здравната система е негодна и безполезна. И крадлива в същото време. И че е време да почне да се оправя.
  И има два начина:
  1. Тотална раздяла на държавното/общинското здравеопазване от частното. Държавата да си оцени силиците и да поеме дял според възможностите.
  2. Премахване изцяло на държавното здравеопазване и всички частни субекти да излизат на пазара с открито лице към пациента-клиент. Богатите да се лекуват в първокласни заведения. Бедните да си правят здравни застраховки според възможностите си.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5340 Неутрално

  Най-добре е в съда да се решат нещата

 9. 9 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 762 Неутрално

  И с просто око може да си види, че в сектора на здравеопазването се въртят милиарди. Дори и за неграмотните е ясно, че се вършат хиляди престъпления. Даже външни за системата хора могат да опишат примери за кражби на средства, които са натрупани от данъците и вноските на всеки един от нас. Безобразията са стигнали такива мащаби, че вече се считат за норма и който не ги приема е сочен като обществен враг. Въпроса е колко още може да се граби безогледно и да се нарушават законите, без никой да посмее да каже очевадното, да не говорим да бъде наложено наказание.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Няма лоша реклама. От всичко това Балтов може да стане един сериозен опонент на Радев наесен. Номерът на Кацаров мина в Лозенец, после Александровска, пенсионира Кантарджиев и ето при Пирогов стана засечка. Представям си, ако тръгне и срещу ВМА и Мутафчийски. Насила и него ще вкара в политиката, а това вече не е в полза на Радев. Толкова ли са опиянени от власта, че не го разбират ?


 12. 12 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#8] от "pet_fire":

  Това няма да реши напълно проблема, но ще помогне да озапти такива машинации.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7458 Неутрално

  Всички, които са лежали в болница, знаят как стоят нещата. Освен парите от здравната каса, си плащаш,без да знаеш защо, доста солидна сума. Така и не разбираш, защо се осигуряваш и кое , колко струва.

 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Диагнозата на здравната система я даде тази сутрин Мангъров в интервю по БНР: Всички точат от здравната каса.

 15. 15 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#11] от "pepisky":

  Ако влязат посочените в политика, ще трябва да обявят доходи и материално състояние. Не се знае дали ще искат това.

 16. 16 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Основното се разбра. Единият лъже, другият маже а третият си затваря очите.
  Има нещо много гнило в Дания.

 17. 17 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Здравната система е корумпирана.
  Това недоразумение, назначено за министър хем е корумпирано, хем е глупаво!
  Обаче от него се очакват подвизи, а то продължава да върши само глупости и няма време дори да го уволнят!

 18. 18 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Другите 402 случая като Кацаров лекари ли са?

 19. 19 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Балтов ми е симпатичен, но в крайна сметка той си сложи главата н торбата когато в най големия пик на ковида се качи в джипката да инспектира магистрали. И на практика се включи в предизборната кампания на Борисов.
  Иначе, че се източва касата с фалшиви хоспитализа;ии и манипулации, това е обществена тайна. Прави се масово и във всички болници.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Здравната система работи на принципа на социализЪма. А както знаем той рано или късно фалирва :)

  Има едно нещо дето се казва здравна каса и тя определя цените и тя казва кое колко ще струва. В което няма никаква логика и което води до едно единствено нещо, че рано или късно системата се скапва. Като преди това се почват сметки как да вземем пари от някои пътеки за да покрием други губещи пътеки.

  Е здравната каса казала че ковид пътеката е 2 седмици и струва 1200 лв. Ама ако лежиш 3 или повече седмици кой плаща?

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3103 Весело

  Кацаров отива до "Пирогов" след тази дата, като твърди, че е било по покана на лекуващия го доц. Петър Атанасов. Лекарят потвърждава, че инициативата е била негова заради близките му отношения със съпругата на Кацаров, която също е лекар."

  Какво ли не правят хората заради едната близост...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  До коментар [#8] от "pet_fire":

  Точно така и ще стане, но както писах преди часове, неизбежно ще стигнат до Върховен съд, което значи 5-7 год., когато почти никой няма да си спомня какво е станало. Друг е въпросът това да е началото на засилен контрол от НЗОК, но пък те нямат достатъчно кадри, вкл. специалисти, да извършват тази широкомащабна контролна дейност по болници и клиники.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  И съда ще отсъди в полза на касата, и Стойчо да си плати

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на yyk44592176
  yyk44592176
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Не ми харесва лицето Балтов, прилича ми на "селски хитрец", явно е такъв - няма да забравя плонжа, който публично направи пред генерал-губернатора за ваксините и возенето на жичката. Що е добър лекар, да не го мислим. Но като слагаш и хитрец да се маха. Отделно всеки знае за безобразията в Пирогов и пълната липса на ангажимент (институционален) към вече изписаните пациенти, освен ако не са публично познати лица. Цялата система е прогнила и хуманност няма никъде. Пациентите са просто касички за плащане. С две думи - на война с мафията с бели престилки!

 25. 25 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Разбрахме това което винаги се знаеше, БСП и младежкото БСП (ДееБъ) са огладнели до озверяване.

 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 753 Неутрално

  събираш даницу от бедните и с теф лекуваш правоимащите, че и краднеш!
  ВЪПРОС: ТЕЗ, ПРАВОНЯМАЩИТЕ, ЗАЩО СИ ДАВАТ ПАРИТЕ? Само смърт и страдания ше получат.

 27. 27 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#19] от "pafaka22":

  "Балтов ми е симпатичен, но в крайна сметка той си сложи главата н торбата когато в най големия пик на ковида се качи в джипката"

  Ето това е проблема на българите!!! Позволяват да бъдат много лесно манипулирани,и сульо и пульо да ги употребяват за да постигнат целите си. Значи Балтов може да е много добър специалист, много голям човек,но щом се е качил в джибката, значи край,не става. Късаме му всички дипломи,целия професионален опит,плюем на името му............
  Доста елементарно мислене!

 28. 28 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 451 Неутрално

  „ Аз като здравно осигурено лице имам право да го получа безплатно."
  Лъже! Или с направлениее от личния лекар, или плащаш!

 29. 29 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":
  Това има лесно решение, ама не искат.
  Премахва се ЛЕВА и се въвежда е-ЛЕВ. Всички операции/плащания се премахват. За една нощ сивият сектор ще изчезне. НАП ще си решат проблемите, просеците ще изчезнат, проституцията ще се документира. Докторът няма да ми иска 1000лева, които главната сестра в отделението събира. Най-много да иска да му копам на лозето.

 30. 30 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Както казах днес и другаде, подобен скандал беше неизбежен на фона на тоталната деградация на здравната система. Просто ГЕРБ досега всячески прикриваха провалите си, а това с което се хвалеха, не беше за гледане...

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Е, не знам, не вярвам Кацаров да им е интерес, за някаква мижава сума, плюс това парите са ги взели "Пирогов", при Кацаров случаят е от морална гледна точка, а и не само. Драмата е, че при подобно ощетяване на Касата от един договорен партньор, в такива размери, над 1 млн. лв., защото освен връщане на парите, има наказателни санкции, една от които в този случай става почти задължителна - прекратяване на договора от Касата с "Пирогов", което за болницата ще е огромна драма, а за хилядите пациенти - още по-голяма. Но, сигурно ще ги наместят нещата.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Благодаря на Дневник, че отново ни разяснява даден трудно смилаем на пръв поглед проблем или тема. Заедно с Капитал винаги напипват пулса на обществения интерес и подхождат професионално към него. Поздравления! И дано все повече медии да гонят това ниво.

 33. 33 Профил на Viki Viki
  Viki Viki
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Най-вероятно двата контролни прегледа на които има право след изписването да са включени в ковид пътеката , за която реват че е недостатъчна . Затова и лекаря го вика след изтичането на месеца , че и в събота , за да може да го прекара с направление от спешната помощ , иначе в работно време направлението трябва да е от личния лекар . Въпросът е знаел ли е Кацаров какво подписва и наясно ли е бил че ще се води "хоспитализиран"

 34. 34 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Доц. Спас Спасков го е обяснил пред Нова тв.

  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dots-spaskov-v-kazusa-pirogov-se-sblaskaha-choveshtinata-i-pravoviyat-red

  В казуса Пирогов се сблъскаха човещинката да се краде и правовия ред. Крадели в полза на пациента.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 35. 35 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Аз разбрах, че единият е лекувал другият по фалшива пътека за да му спести пари понеже му бил приятел, а фалшивата клинична пътека е платена .....с моите пари. Аз тва разбрах, лекуват се по риятелски с моите пари и са толкова тъп, че да си го признаят в ефир. ЗАТВОР!

 36. 36 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#33] от "Viki Viki":

  Кацаров нищо не е знаел, докато не му се обадили от НЗОК. Явно е подходил с доверие към "Пирогов". Като влизаш в болница, ти връчват 20-30 листа и ти казват къде да подпишеш. За да прочетеш всичко, трябва да си отидеш в къщи и да се върнеш след някой друг ден. Така че той е подписал без да гледа. Юридически ще си търпи последствията за това. Сега го обявиха за предател, защото казал истината.

 37. 37 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Преди няколко години имах подобна случка с майка ми, която си счупи двете ръце и носа. В Окръжна болница първо опитаха да я настанят в препълненото отделение, а по това време се вземаха пръстови отпечатъци и ми се наложи два пъти да я мъча за отпечатъци. На първия контролен преглед я писаха, че е настанена в същото препълнено отделение, така че да не се правят на луди това го практикуват от години и сега покрай КОВИД им дойде дюшеш, стига търговия време е за медицина.

 38. 38 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  Само да добавя. Всички да се готвят да плащат доста по-високи здравни осигуровки от досегашните. Това важи особено за държавните чиновници, съдии, военни, полиция и т. н. които в момента черпят с пълни шепи от здравеопазването, а държавата плаща за тях символични суми /вкл. и т. нар. Здравен министър/.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Пълна подкрепа за здравният министър! ...
  —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


  Тъй амчи как!

  Същински бай ганю!

  п.п. Да не плати 300 лв. за скенер!!!

  Дребна и подла душица ...

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 41. 41 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 555 Весело

  @ПлатисибеКацар
  —цитат от коментар 2 на diq55699032


  Да бе.

  Яйце бръснал ли си?

  : ))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 42. 42 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 555 Весело

  Герболяка няма срама ! ...?? Харесвам министър Кацаров ....
  —цитат от коментар 3 на dejmos


  Като се харесват младите - да се вземат!!!

  : )))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 43. 43 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  Прекратяване на договора с Пирогов? Вие сериозно ли?
  Който го направи само след една седмца улицата ще го насмете с камъни и тояги.
  Хората в Пирогов работят на макс и въобще не заслужават такова отношение. Въобще им се чудя защо стоят в тази лудница, особено при сегашното плюене по тях.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 44. 44 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 555 Весело

  Диагнозата на здравната система я даде тази сутрин Мангъров в интервю по БНР: Всички точат от здравната каса.
  —цитат от коментар 14 на volarok


  И мангъра тоже?

  : )))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 45. 45 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 555 Весело

  Разбрахме това което винаги се знаеше, БСП и младежкото БСП (ДееБъ) са огладнели до озверяване.
  —цитат от коментар 25 на smotlixx


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4213 Весело

  До коментар [#43] от "kvasimodo":
  От доста години, всяка година подписваме договор с НЗОК, и чета много внимателно наказателните процедури, защото договорните им партньори - ние, стоматолози, джипита и болници, имаме почти само задължения.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 555 Весело

  ..... Аз тва разбрах, лекуват се по риятелски с моите пари и са толкова тъп, че да си го признаят в ефир. ЗАТВОР!
  —цитат от коментар 35 на foure


  Това е истината!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  "Само да добавя. Всички да се готвят да плащат доста по-високи здравни осигуровки от досегашните."
  До коментар [#38] от "kvasimodo":

  Точно в "здравните осигуровки" е проблема. Каквито и да са, колкото и да са, ще бъдат източени. Без полза. Хиляди частни болници се пръкнаха с единствена цел да смучат от касата. Както осмукват и евросубсидиите. Години преди влизането на България в ЕС разни субекти се готвеха за голямото плюскане. И даже се наплюскаха. Моето предложение е изцяло частно здравеопазване за богатите и здравни застраховки за всички останали. Същото като за колите и недвижимото имущество. Държавни и общински болници за пенсионерите и държавните служители. Впоследствие държавата да поеме и детското и ученическо здравеопазване.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  "Какво ли не правят хората заради едната близост..."
  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Каквото и да правят, да се процедира по закон. Ако не е лежал в болница, значи касата не трябва да плаща.
  Впечатляващо е, че в този случай Здравната каса се държи като наблюдател. Достатъчна причина да бъде премахната.

 50. 50 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#49] от "Judjuk":

  Сигурно защото ще има съдебни процеси, сигурно хич не са малко.

 51. 51 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  Има здравни заведения които не работят с НЗОК по принцип.

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  До коментар [#51] от "mandzo":

  Естествено, че има, има и лекари, и аптеки, блазе им, но не и при този случай.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Никога в историята ни здравеопазването не е било така добре обезпечено с пари, както през последните години. Въпросът е, защо тогава преобладава недоволството от болничното лечение сред пациентите?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Добре, че тукашния 'лидер' не е изкарал някой семестър медицина.

  Щеше да е кандидат за шеф на Пирогов.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 57. 57 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Как така състоянието на болния изисква клинична пътека, а същевременно не изисква лечение в болница? Надявам се Балтов да ми обясни този извънреден парадокс.....

 58. 58 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Не само в Пирогов, повечето държавни и частни болници източват ЗК. Така, че трябва да искаме депутатите да изградят система, която предотвратява това.

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf":

  Системата е сбъркана ( с помощта и от преди години на д-р Стойчо)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Колко пъти излъга Стойчо Кацаров? Първо излъга, че въобще не е стъпвал в „Пирогов“ през януари. После излъга, че е бил на контролен преглед, после излъга, че не са му правени изследвания, после излъга, че подписът му бил фалшифициран. Сещайте се!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 61. 61 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3103 Любопитно

  До коментар [#25] от "smotlixx":

  Разбираш ли въобще къде е проблема?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3103 Любопитно

  До коментар [#28] от "serenalipuma":

  Плюсчетата далече не значат, че вдяваш казуса! С направление от личен лекар могат единствено да те хоспитализират фиктивно за да получиш нужните изследвания.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И кой е измислил и въвел цялата тази система с пътеки, болниците търговски дружества които трябва да ПЕЧЕЛЯТ? Не е ли Кацаров?? Странно е човека създал системата сега да не харесва резултата??? Ами заври си главата в.....пясъка и не се показвай повече.

 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#11] от "pepisky":

  Няма лоша реклама. От всичко това Балтов може да стане един сериозен опонент на Радев наесен. Номерът на Кацаров мина в Лозенец, после Александровска, пенсионира Кантарджиев и ето при Пирогов стана засечка. Представям си, ако тръгне и срещу ВМА и Мутафчийски. Насила и него ще вкара в политиката, а това вече не е в полза на Радев. Толкова ли са опиянени от власта, че не го разбират ?
  —цитат от коментар 11 на pepisky


  Балтов и Мутафчийски в политиката? Може - само ако нищо не са научили след Цачева и Караянчева.

 65. 65 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1122 Неутрално


  Доц. Атанас Мангъров: Играем на стражари и апаши с НЗОК

  “Всички тези магарии, които стават, за които се уволняват, назначават, причината е тази - за да изкарат лекарите своите възнаграждения, те трябва да правят всевъзможни фокуси, за да получат т. нар. клинични пътеки. Много често се получава така, че за да изкараме нашите мършави 100 лева, ние трябва да похарчим 1000 лева, защото трябва да напишем такива клинични пътеки”, каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров, началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София, по повод скандала в “Пирогов”.

  “За съжаление ние се варим в този сос от 20 и няколко години насам и за съжаление д-р Кацаров е един от тези, които са автори на тази глупост”, допълни той относно клиничните пътеки, цитиран от БНР.

  По думите му няма разделение на заплащането на медицинския труд и заплащането на стойността на лечението, заради което се получава игра на стражари и апаши с касата."" ""

 66. 66 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Ся. Тоя Балтов го назначи Семерджиев, който бил измислил касата! Вижда ми се логично ..(дори и без да беше женен за Чилова).. Що се отнася до пироговци - ами тез пичове и фтички и срещу Балтов протестираха със същия плам ..знаят откъде идват пирожките!

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Да сложа и аз мойте две стинки в заплетения казус.
  В стройното изложение на уважаваната Авторка има много детайли, но е убягнал един, който считам че е важен.
  Д-р Атанасов от Пиргов в изявлението си по БНТ си спомена, че от загриженост към ковид пациентите, те ги "прозвънявали" и поканвали за допълнителни прегледи ако нещо не е наред да ги прегледат.
  До тук добре, обаче естествено разбираемо е, че това прозвъняване често не се е случвало в едномесечния срок, който се покрива от НЗОК.
  Значи в Пиригов са вършили това системно, имат си списъци с контактите на пациентите, всеки ден има там някой върти телефоните на преминали през отделението им който си чувства някакъв дискомфорт - моля, заповядайте в Пирогов да ви направим изследванията.
  А, то минал месец - е ми тогава това струва едни 200-300-500 кинта, ама ние сме лекари, грижим се за вас и ако подпишете тук, и тук, и тук моля няма да да плащате.
  Тази мародерска схема (с извинение) се конкурира по наглост с онова дето го каза Балтов в медиите по време на пика на истерията когато затвори цял етаж от обществена болница за "служители на заведението".
  Толкоз за Пирогов
  Бягайте от там.

 68. 68 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Една година пандемия, и готово.
  Всичкото началник доктор стана ГЕРБ.
  Със замах и решителност действа Баце.
  Що ли грешна пара се е потрошила?

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#68] от "kimaf":

  Е, ми "Аз съм прост и вие сте прости - разбираме се".
  В Пирогов станали телефонни измамници от махалата да плашат бабите с пост-ковид синдроми, които се плащат от НЗОК.
  И малко кеш, ако са пропуснали едномесечния срок.
  500 кинта кеш всеки софийски старец ще ти ги ивади за скенерче, ако не е клошар.
  Ковид мародери!

 70. 70 Профил на sanyu
  sanyu
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Тука въпроса трябва да е:
  Каква присъда грози лекарите източвали здравната каса?

 71. 71 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Да, MilliVanilli е прав. Прибързах с първия си коментар по темата, а Стойчо Кацаров всъщност е едно голамо ла-но. Възползвал се е от това, че е колега на д-р Атанасов или както се казваше шефа на отделението, знаел е, че формално е приет в болницата за да му направят изследвания, които няма да плати, сам е поискал да не стои в болницата и досега е мълчал и накрая обяви по медиите, че има изготвени документи с невярно съдържание. Това ако и да е вярно е провокация от негова страна - както казах, възползвал се е от отношението на Атанасов към него. дали е само поради колегиалност или действително са били близки, няма значение. просто не е хубаво да се постъпва така, ако си се възползвал и не си настоявал да си платиш изследванията. И баба ми знае, че контролният преглед се прави в рамките на месец след изписването. След този месец, безплатни са само прегледите за онкологичните заболявания. Ако има такова, може без направление да ти направят изследвания, но пак те приемат на лечение в болницата, понеже такова е изискването по пътеката. Не казвам че така трябва да бъде, но очевидно е така заради погрешното финансиране и алгоритъм по тези глупави пътеки. В голяма част от случаите вероятната причина е да се свърши работа на пациента по най-безболезнения за него начин. Има и случаи на откровено мошеничество, но явно настоящия с Кацаров не е такъв и бурното шумене от негова страна е недостойно поведение. Вече не съм му фен.

 72. 72 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 603 Весело

  До коментар [#70] от "sanyu":

  Някой по-горе беше обяснил, прекратяване на договора по съответните пътеки в нарушение, връщане на парите (това е най-лошото, защото те са вече раздадени) и ощипване по оная работа. С две думи нищо, щом няма лежане в затвора. Ако беше някой бездомник, сигурно за 20 лева ще го вкарат в кауша.

 73. 73 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Нямат свършване палячовците в кабинета на чорапа. То не бяха харварди, дамаджани, ченгета, спецови, малкия Лилов и за капак - един полуолигофрен, който бил на ски когато му правили скенер. Извод: всяко друго правителство е по-добро от сбирщината на решетника.

 74. 74 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Интересно, на какво отношение от лекарското съсловие се надява абдал Стойчо след всичката помия, която изля. Аз силно се ндявам Бог да го пази, понеже хората имат едно на ум.

 75. 75 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Проблемът е кардинален и трябва да бъде решен, но за това са нужни топки. Пътеките отдавна се показват като неефективни. Ако примерно те приемат с пневмония, но имаш и сърдечен проблем, то трябва този месец да закърпят нещата с пневмонията и другия, ако си оцелял, да минеш за сърцето. От там идват куп врътки с пътеките.
  Но... В същото време с фалшиви хоспитализации има огромни далавери. Направиха се цели болници примерно за кардио. По документи имаше случаи цели села да се пишат с поставени стентове или други скъпи лечения.
  Болниците наистина се научиха да източват касата. И все пак никога не са протестирали за промяна, при която да се плаща за пълно лечение. Явно далаверата е по-важна.

 76. 76 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  Самозабравили се пациенти ,които смятат докторите за роби и изпълнители на всички желания ,при това в 70% от случаите пациентите нямат право на такива изследвания консулти ,а и нямат никакви реално внесени здравни осигуровки ,което прави всяка консумация на здравни услуги и лекарства от тях причина за ощетяване на останалите хора ,които си плащат реално здравните вноски и силно негодуват пак срещу докторите ,не срещу системата позволяващи едни да не плащат и да ползват безлимитно ,а други да плащат и да нямат никакви по големи права ,а точно обратното .Има инвалиди ,социални и цели групи от хиляди хора ,които никога не са внасяли нито лев данъци ,нито здравни осигуровки ,които ползват напълно безплатно всички здравни услуги ,платени с парите на данъкоплатеца ,те са и най недоволните и кресливи ,но срещу здравната система ,не срещу това ,че не дават никакви данъци,нещо ,което не се случва никъде по света .

 77. 77 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#75] от "атанас":

  Електронната карта ще оправи системата ,но лошото е ,че ще подскочат именно тези ,които реално източват системата ,а това за хронично болни хора и инвалиди ,които никога не са имали собствено платени данъци ,но ползват най скъпо лечение ,най безлимитно , не са спазвали никога никакви правила ,никаква профилактика ,дълги години не са си пазили здравето ,даже голяма част са били по 20 години неосигурени ,а накрая с едни 1000 лв здравна вноска им се дава пълен и безлимитен достъп до системата ,което пък устройва всички, които ги лекуват ,защото парите идват от такива запуснати пациенти ,което предполага ,че затова никой не ги закача .В реалните здраво охранителни системи ,където системата пази парите на данъкоплатеца ,ако нямаш профилактика или не изпълняваш предписанията точно ,бил си безотговорен ,нехаен ,не си си плащал здравни вноски ,нямаш право на безплатно лечение ,на ТЕЛК ,на социална осигуреност ,защото не си бил солидарен преди това , така системите им се развиват и са качествени ,има пари за лечение на реално осигурените хора ,пари за пенсионери и социални грижи ,а тук всеки точи ,диря няма ,а накрая държавата ,НЗОК и пациентите масово се солидализират срещу медиците и ги изкарват ,че те носят вината за лошите показатели на системата ,при все ,че никой не повдига въпроса ,защо работещите на първа линия медици са 20 пъти по слабо платени от същите хора в останалия свят ,при разлика в другите професии най много до 3-4 пъти и подобен стандарт на цените на услугите и разходите .

 78. 78 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#67] от "k_":

  А защо не поставите въпроса ,колко са реалните загуби на болница като Пирогов от изпълнението на ковид пътеки ,от това ,че загубиха от обслужване на другите пациенти , от това ,че пациента реално не си доплащат разходите за това ,което получават .В коя страна някой ще позволи това и кое е мародерството ,това ,че шефовете се стремят да повишат приходите на една декапитализирана болница ,работеща на загуба ,защото някой друг е решил ,че на пациентите трябва всичко да им е безплатно ,при това 80% от тях нямат и реално внесени здравни вноски , закачени са като здравно осигурени ,но не внасят нищо ,кой го реши ,кой реши ,че това трябва да е така ,кой е виновен ,работещите лекари в декапитализирана болница ,които си рискуват живота и здравето и ги плюха и храчиха за едни 1000 мизерни лева ,които сега ги и няма ,или социалистическата система ,позволяваща такива извращения ,доктора бил фалшифицирал и източвал ,не ,пациента източва тези пари и е крайно време на това да се сложи край .

 79. 79 Профил на sanyu
  sanyu
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Разбра се в какви мащаби лекарите крадат от нашите данъци!

 80. 80 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Осигурителната здравна система, каквато беше въведена в България 2000- 2003 г. сама по себе си е 100% частна. Дори бюджетно финансираните болница като военна и МВР- болниците имаха право да работят със здравно осигурителната каса. Частна здравно осигурителна система, но без свободата на свободния пазар и свободното ценообразуване. Точно обратното: ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА?! И ДОГОВАРЯНЕ ЗА ЦЕНИТЕ НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ НЕ МЕЖДУ ОТДЕЛНИЯ ЛЕКАР, УПРАВИТЕЛЯ НА ОТДЕЛНОТО ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ ИЛИ ДИРЕКТОРА НА БОЛНИЦИТЕ СЪС ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНАТА КАСА ИЛИ ДРУГИ ОСИГУРИТЕЛНИ И ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ АГЕНЦИИ, А ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ И ЗДРАВНАТА КАСА. Съсловните професионални организации като БЛС имат преди всички идеални функции да следят за висок професионализъм, следдипломната квалификация на лекарите и НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СВОБОДНОТО ДОГОВАРЯНЕ И ЦЕНООБРАЗУВАНЕ С ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР!

 81. 81 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Докато ни занимават със сапунен сериал, ваксинационният геноцид тече!
  Време е това да спре,
  утре, СРЯДА, елате пред Министерството на здравеопазването., в 18:30,
  ДА КАЖЕМ ЗАЕДНО НЕ на Ковид тормоза
  https://t.me/pLan_demia/4379

  дреалист
 82. 82 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Обръщение към лекарите, поддържащи Ковид измамата:
  След ШЕСТ години изучаване на медицина, ВИЕ:
  Не знаете какво е особено опасна инфекция,
  Не знаете кога се обявява епидемия,
  Не знаете какво е заразЕн човек (PCR(+) НЕ ПОКАЗВА наличие на живи вируси),
  Не правите разлика между вирусоносител и болен човек,
  Не знаете, че естествено придобитият имунитет е по-ефективен от ваксиналния,
  Не знаете, че ваксинирането на хора с естествен имунитет ги подлага на ИЗЛИШЕН РИСК за разболяване и смърт,
  Не знаете, че ваксинирането по време на епидемия селектира по-патогенни вируси,
  Не знаете как се диагностицира инфекциозна болест,
  Не знаете как се определя причина за смърт,
  Не знаете, че СЗО няма правомощия да си измисля нова медицина и да налага каквито и да е действия на суверенните държави,
  Не знаете, че вашето знание и съвест са над политическата власт,
  Не помните правило Номер Едно - първо не вреди...
  А ако знаете горните неща, а си мълчите - имате проблем с Морала!

  дреалист
 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Никога в историята ни здравеопазването не е било така добре обезпечено с пари, както през последните години. Въпросът е, защо тогава преобладава недоволството от болничното лечение сред пациентите?
  —цитат от коментар 53 на Kostadin Kolarov


  Предполагам щото тези дето ходят да ги лекуват без пари виждат с колко пари разполагат лекарите и почват да мрънкат че те са бедни и болни, а лекарите имат пари - което не е често по социалистически един вид. :)

 84. 84 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Съобщение за медиите:

  Правителството на България измами своя народ с Ковид 19
  и продължава да го мами!
  Измама 1 - PCR теста НЕ показва еднозначно Ковид заразеност, защото PCR теста НЕ ВИЖДА живи вируси, следователно НЕ ПОКАЗВА ЗАРАЗЕНОСТ.
  Измама 2 - PCR положителен - НЕ означава Ковид болен, обаче го отчитат като болен,
  Измама 2.1 - PCR не е призната от никого за диагностично средство, т.е. (+) резултат не е Ковид случай, но се отчита като такъв,
  Измама 2.2 - Другите 6 патогенни корона вируси и групата ГРИПНИ вируси - не са се анихилирали, но тяхната патология се приписва на К19,
  Измама 3 - при починалите с PCR плюс - причината НЕ Е задължително Ковид, обаче се отчита така,
  Измама 4 - Ковид статистиката, е фалшива във всяко число:
  Броят намерени (+) PCR - НЕ Е Ковид случаи, а брой хора с намерени в носоглътката частици от РНК, примерно, от кой и да е от още 6-те човешки корона вируси,

  дреалист
 85. 85 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Броят на заболели с грипоподобни симптоми не е задължително от Ковид случаи, но се отчита така.
  Броят на респираторно тежко болни в интензивните отделения - не е само от Ковид, но се отчита така,
  Броят починали с PCR(+) не означава починали задължително от Ковид…, но се отчитат така,
  ...
  Измама 4.1 - И - на основание ТАЗИ фалшива статистика правителството налага мерки НЕОСНОВАТЕЛНО,

  Измама 5 - обявяването на Епидемия - без да има епидемия (поне 200 БОЛНИ на 10 000), е медицинска безотговорност. Понеже няма медицински смисъл, това действие си е чист терор.
  Измама 5.1 - спуснатите от СЗО други числови критерии за епидемия, нямат епидемиологичен смисъл, а са техника за измамно внушение, че има епидемия, когато няма, с цел развързване на ръцете на правителствата за политически терор.
  Измама 6 - Ковид 19 бе включен в списъка на Особено Опасните Инфекции (чл. 61 от ЗЗ) - без този вирус да е ООИ, за да може да се приложат извънредниТЕ мерки, т.е. Политически терор .
  Измама 7 - позволението за масово инжектиране на биологично активни вещества, които не са одобрени като лечебно средство - няма медицинско оправдание, следователно е ТЕРОР,

  дреалист
 86. 86 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Измама 8 - мантрата, че Ползите от ваксините надвишавали вредата, е медицински и логически безсмислена, защото нито ползите са известни, нито вредата.
  Измама 9 - ваксините по принцип се слагат за да предпазват от последващо заразяване, но Ковид ваксините НЕ предпазват от последващо зазразяване, значи имат друга цел,
  Измама 10 - под формата на загриженост за опасност, която не съществува, медии и институциите на държавата ни подлагат на тотален натиск - за ваксиниране, което е по същество реклама на лекарствен продукт, забранена от закона.
  Формално нарушение няма, защото ваксините НЕ СА ОДОБРЕНИ, като лекарствен продукт. Обаче СЕ ПРИЛАГАТ, като такива.
  Измама 10.1. - ваксинирането с неодобрени ваксини е незаконно, защото отдавна - ЕПИДЕМИЯ НЯМА, съответно Отпадна основанието за Извънредно епидемиологично положение. През което, само, може да се заобикаля закона за лекарствените средства.
  Измама 102 - Извънредното епидемиологично положение е НЕЗАКОННО, защото епидемия НЯМА.

  дреалист
 87. 87 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  ЦАРСКА Измама 11 - Подписването на Информирано съгласие е ОГРОМНА измама!
  Това е подигравка с хората.
  Те са принудени да декларират, че знаят неща за възможните ефекти, които нито производителите на ваксината знаят, нито търговците, нито здравните министерства.
  Те НЕ МОГАТ ДА ЗНАЯТ тези неща, дори хипотетично, следователно те са принуждавани да лъжат.
  Българската държава принуждава гражданите, които се ваксинират, да правят документална измама.
  Де факто, с този подпис гражданите се съгласяват да участват в медицинския експеримент - тестване в трета фаза.
  От правна гледна точка те освобождават от отговорност държавата и производителите, но това става с измама.
  КЛЮЧОВА ДУМА на глобалното представление Ковид 19 е - ИЗМАМА.

  дреалист
 88. 88 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  ЗАЩИТЕТЕ СЕ!
  Иначе ни чака това -
  French Face 6 Months In Jail For Entering A Bar Or Restaurant Without A COVID Pass
  ...owners face a year in prison, €45,000 fine.
  JUST IN - England: Proof of full vaccination to be made mandatory for entry to nightclubs other venues where large crowds gather from the end of September. Negative tests will not be sufficient anymore.

  дреалист
 89. 89 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Събудете се, време е за действие!
  ПЕТИЦИЯ ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ТЕСТОВЕ И ВАКСИНИ ЗА COVID-19 В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ
  https://www.peticiq.com/covid?s=87838243

  дреалист
 90. 90 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 849 Неутрално

  И аз познавам много хора, вкл. мои близки, които като отидат в болницата лекарите сами им предлагат - това и това струва Х лева, ама я подпиши тука ако искаш уж че те приемаме, и ще ги получиш без пари.
  Човекът подписва и си отива доволен, че не е платил, а болницата после получава 3*Х по някаква пътека, за която човекът е подписал.
  Повечето мастити доктори само като ги видиш какви коли карат и ти става ясно.
  За съжаление, младите им колеги блъскат след завършване дълги години за 1000 лева, експлоатират ги на най-неблагодарната работа, но те търпят защото искат да вземат специалност и после да станат и те като маститите. Като постоят няколко години в системата научават тънкостите.
  Не знам и аз коя е най-добрата система... но като за начало може би достойно заплащане на младите специалисти, което да расте когато растат и в кариерата, за да не им се налага да правят фокуси като горните. А когото хванат в нешо такова - отнемане на лекарските права.

 91. 91 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 30 Неутрално

  "Не знам и аз коя е най-добрата система..."
  Не е много сложно. Просто заплащането за консумативи трябва да се раздели от заплащането за труда.
  Защото сега, за да вземе доктора 100 лв повече, трябва да изпише консумативи и процедури за примерно още 1000 лв ... Т.е. системата го принуждава да надписва.

  дреалист
 92. 92 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Докторите от Пирогов са полудели за нови здравни постковид синдром, и лонгковид синдром. Иначе щели да напускат Пирогов.
  Да напускат!
  Да внесем доктори от Украйна и Молдова, а нашите да отиват в Германия - там нали много плащали?

  https://www.mediapool.bg/pak-protest-v-pirogov-meditsi-zaplashvat-da-napusnat-news324363.html

 93. 93 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#91] от "дреалист":

  Е, иначе пък ше надписва часове. Ако те е лекувал 1 час, ще пише, че 3 часа те е лекувал. Кой ще го пита защо? А и да го питат, ще каже "много сложен случай беше".

 94. 94 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#62] от "дерибеев":
  К’ви плюсчета те патили, байно? Ти четеш ли, каквото пишеш? Това не е Пета детска градина, а форум за възрастни. По плюсчетата сигурно оценяват тролчетата. И ти ли си от тях? Да видим, те лесно се хващат, алгоритъмът е ясен. Ще те понаблюдавам, ако съм мотивирана, ама май не съм. Изброих вече достатъчно от тях и е време да мета, щото скука!

 95. 95 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#11] от "pepisky":Ако влязат посочените в политика, ще трябва да обявят доходи и материално състояние. Не се знае дали ще искат това.
  —цитат от коментар 15 на mandzo


  Всеки уволнен доктор - кандидат-президент!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK