Едва 11.5% от детските градини са провеждали занимания в електронна среда без проблеми

Едва 11.5% от детските градини са провеждали занимания в електронна среда без проблеми

© Анелия НиколоваЗначителен брой деца в предучилищна възраст са останали необхванати от образователната система по време на затварянето на детските градини заради пандемията, установява анализът на обучението от разстояние в електронна среда, подготвян от Министерството на образованието и науката (МОН).


Проучване сред директорите и учителите в детските заведения показва, че те са положили усилия да продължат да работят с децата по време на карантината, като са разчитали на подкрепа от родителите. Едва 11.5% от анкетираните обаче не са срещнали затруднения при заниманията от дистанция. Само в 16% от детските градини в дейностите от разстояние са се включили над 75% от децата. Петнадесет процента не са получили никаква помощ от родителите, а други 20% са срещали частични трудности.

В анкетата на МОН са се включили 5047 учители и 1141 директори от общо 1823 детски градини. Две трети от отговорилите са от градове.


На въпроса какво би ги подготвило по-добре за следваща година, при която се налага работа от дистанция, 46% от учителите отговарят, че имат нужда от допълнителна квалификация за организиране на обучение от разстояние в електронна среда, 34% - от осигуряване на технически средства/свързаност за родителите, 27% - от допълнителна квалификация за работа с родители, 26% - от осигуряване на избор от електронни ресурси. На фона на тези дефинирани потребности прави впечатление, че висок процент от учителите и директорите в детските градини не са преминавали обучения и не са получили подкрепа през изминалата година, отбелязва МОН.


Децата със специални потребности да учат дигитално само в краен случай
Сериозно пострадали от затварянето по време на пандемията са и децата и учениците със специални образователни потребности (СОП). Между 20 и 32% от центровете за подкрепа на процеса на приобщаващо образование (РЦПППО) и от регионалните управления на образованието (РУО) не са провеждали почти никакви групови дистанционни обучения с децата със СОП в детските градини.

В училищата картината е малко по-оптимистична - около половината РЦПППО и РУО са включили в колективни занимания от разстояние 75% от учениците със СОП.


В две трети от случаите педагогическите специалисти са предпочели индивидуалните занимания с деца и ученици със СОП чрез електронни устройства или на хартиен носител. При всички форми на обучение те са разчитали изключително много на образователните медиатори.


Повече за трудностите при обучението на деца със СОП по време на наложилото се електронно обучение от дистанция четете тук.


Детските градини и децата и учениците със СОП трябва да преминават на дистанционно обучение само в краен случай


Експертите от МОН

Експертите смятат, че детските заведения и Центровете за специална образователна подкрепа трябва да продължат да работят присъствено дори при високи нива на заболеваемост, при спазване на всички противоепидемични мерки и подкрепа за педагогическите и непедагогическите специалисти. В случай на наложително дистанционно обучение МОН се ангажира да положи усилия да осигури допълнителни видеоресурси за работа в домашна среда и технически помощни средства за учениците със СОП.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Значи, като е да ги унижаваме и омаловажаме, са "забавачници" и "лелки", а като е да си доказваме нашата си важност и значимост - изведнъж стават "детски градини", "детски учители", даже и за "учебен процес" се заговаря?

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Детска градина по компа? Пълна глупост. Ми децата си имат родители и ако не работят детските градини именно те са отговорни за децата си. Дори няма да повдигам въпросът, че точно това е нормалното положение.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  Тея пък смениха заглавието и част от текста. Много тъпо.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Спокойно, да изчакат още малко, чичко Трифонов ще им вземе таблетчета...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Аз като бях дете, целта на градината бе да те оставят вашите някъде, докато са на работа, каква е тая детска градина електронно?

 6. 6 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ми яслите? Те как работиха - електронно, електрически или по някакъв друг начин? Хора - схващате ли що за глупост говорите? Електронна детска градина? Ми да почнем от раждането да ги включваме децата в контакта и да се решава проблема ... Децата ходят на детска градина освен за да имат възможност родителите им да си вършат работата и за да се научат на разни умения. Най-важно от което е да общуват с други деца, също като тях, което от своя страна Няма, повтарям - Няма как да стане електронно!

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Че ги учат в градината - учат ги! Аз съм много доволен от градината. Но си признавам, че нямам време да чета от учебника на детето приказките, да му пускам песничките, да го карам да попълва задачките и да го изпитвам. Децата са целодневен ангажимент и трябва да се гледат от някой, който може цял ден да им обръща внимание. Дистанционно, в извънработно време - забрави...

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Какви детски градини са работили в електронна среда. Смях.

 9. 9 Профил на itj321066793
  itj321066793
  Рейтинг: 5 Неутрално

  И как работеха. Пускат по вайбър -нарисувайте цвете .И това се бройка за работа. Стига глупости.Хората са в неплатена,а в градините за едно изречение по вайбър се смята за цял работен ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK