След 11 години: делото "Октопод" приключи с две условни присъди

Алексей Петров

© Красимир Юскеселиев

Алексей ПетровС две условни присъди и три оправдателни присъди приключи проточилото се 11 години делото "Октопод", съобщи Defakto.bg. Сред оправданите е и бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.


Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд, след като прокуратурата не е протестирала на по-горна инстанция пред Върховния касационен съд. Срокът за това изтече миналата седмица.


Спецакцията на МВР и прокуратурата "Октопод" се проведе на 10 февруари 2010 г., ръководена от Цветан Цветанов, когато зрелищно бяха арестувани Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Същия ден разследващите нахлуха в "Голд лизинг" и "Кепитъл лизинг", които в този момент делят един офис, тъй като им предстои сливане. Иззети са всички компютри и актуалната документация на фирмите, която е събрана в чували.
Веднага след това бяха образувани три основни наказателни дела - за тежките икономически престъпления, за сводничество и проституция и за рекет и принуда. До съд стигна само последното.


Окончателно оправдани по него са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов. На 3 години условно и 4000 лв. глоба са осъдени Марчело Джотолов и Янко Попов. Двамата са признати за виновни единствено за това, че през 2007 г. били изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе 180 хил. лв. по сметка на Джотолов. През 2018 г. делото "Октопод" приключи на първа инстанция с 3 оправдателни и 2 условни присъди.


Делото започна през декември 2011 г. в Софийския градски съд. Малко преди края му, в началото на 2015 г., то бе прехвърлено в спецсъдa (създаден през 2012 г., поемайки делата срещу организирани престъпни групи), след като съдията, която го гледаше в продължение на повече от 3 години - Румяна Ченалова, беше уволнена. Основният свидетел Георги Цветанов загина при катастрофа, а друг - Пламен Угринов, пострада при съседски спор.


До този момент грешките по делото "Октопод" струват на българските данъкоплатци над 1.2 млн. лева. През 2016 г. съдът в Страсбург осъди България да плати 110 хил. евро на Алексей Петров, Антон Петров, Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, и семействата им заради акцията и приложените по нея силови арести, унижения и последвалите коментари на вътрешния министър Цветанов. Момчил Кръстев пък осъди прокуратурата и комисията за конфискация да му платят над 116 хил. лв. Над 400 хил. лв. обезщетение е присъдено на фирма, чиято документация е държана с години от разследващите. През февруари 2018 г. Петров бе оправдан и по второто дело срещу него - за пране на пари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK