Църквата почита днес свети пророк Илия

Снимката на иконата е от <a href="http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/sv_prorok_Ilia/index.htm">специализирания сайт "Православие"</a>

Снимката на иконата е от специализирания сайт "Православие"Българската православна църква днес почита паметта на свети пророк Илия, смятан за най-големия библейски пророк и предвестник на истинната вяра. Църковният празник е популярен като Илинден.


Той е живял по времето на израилския цар Ахав и жена му Иезавел, които се кланяли на идоли и живеели нечестиво. Житието му разказва, че бащата на Илия имал за сина си странно видение - видял, че благообразни мъже беседват с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. Разтревожен, той разказал за видението на свещениците, а един от тях му отвърнал: "Не бой се от видението! На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му - угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън."


Според житието му пророкът извършил множество чудеса, с които обръщал хората към вярата в Бога. Името Илия значи "Крепост Господня". След смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.


Във фолклора: покровител на гръмотевиците


Образът на пророка е централен и за българския фолклор. Според народните вярвания при подялбата на света на св. Илия се паднали "летните гръмотевици, летните трескавици". Затова той е господар на летните небесни стихии и градушката. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не му казва кога е неговият празник - ако знае, би сторил чудеса на този ден. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Народното поверие гласи, че на Илинден морето взима най-много жертви. Вярването е останало от времето, когато празникът се е отбелязвал на 2 август. По това време по българското Черноморие обичайно се появява опасното мъртво вълнение.

Имен ден днес празнуват Илия, Илиян, Илияна.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1177 Неутрално
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Честит празник на всички именници!

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  Илинден е! Да са живи и здрави всички именници. Дълъг живот и късмет.

 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Илинден!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Време да сменим царя, разбира се пак ще е човек от чужбина ;-))

 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2521 Весело

  Да са живи и здрави всички с името Илия! И мислят преди да “треснат”!!! :)

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Честито на всички именници!

 8. 8 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  И друго поверие отстанало в бита ни - на този ден св. Илия намята кожуха и тръгва да търси зимата. А и мъртвото вълнение започва да се наблюдава все по рано. Да са живи и здрави именниците, че да посичат лошото.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  " 21 Тогава Илия дойде при всичките люде та рече: До кога ще се колебаете между две мнения? Иеова, ако е Бог, следвайте Го; но ако е Ваал, следвайте него. А людете не му отговориха ни дума.
  22 Тогава Илия рече на людете: Само аз останах Господен пророк; а Вааловите пророци са четиристотин и петдесет мъже.
  23 Те, прочее, нека ни дадат два юнеца; и нека изберат единия юнец за себе си, нека го разсекат и го турят на дървата, но огън да не турят отдолу; и аз ще приготвя другия юнец и ще го туря на дървата, но огън няма да туря отдолу.
  24 Тогава вие призовете името на вашия бог, и аз ще призова името на Господа; и оня бог, който отговори с огън, той нека е Бог. И всичките люде в отговор казаха: Добро е каквото си казал.
  25 И тъй, Илия каза на Вааловите пророци: Изберете си единия юнец та го пригответе вие първо, защото сте мнозина; и призовете името на бога си, огън обаче не туряйте отдолу.
  26 И те взеха юнеца, който им се даде, та го приготвиха, и призоваха името на Ваала от сутринта дори до пладне, като викаха: Послушай ни, Ваале! Но нямаше глас, нито кой да отговори; и те скачаха около жертвеника, който бяха издигнали.
  27 А около пладне Илия им се присмиваше като казваше: Викайте със силен глас, защото е бог! той или размишлява, или има някаква работа, или е на път, или - може би - спи и трябва да се събуди.
  28 И те викаха със силен глас и режеха се според обичая си с мечове и с ножове, догде бликна кръв от тях.
  29 И като мина пладне, те пророкуваха до часа на вечерния принос; но нямаше глас нито кой да отговори, нито кой да внимава.
  30 Тогава Илия каза на всичките люде: Приближете се при мене. И всичките люде се приближиха при него. И той поправи Господния олтар, който беше съборен;
  31 защото Илия взе дванадесет камъни, според числото на племената на синовете на Якова, към когото дойде Господното слово и рече: Израил ще бъде името ти.
  32 И с камъните издигна олтар в Господното име; и около олтара направи окоп, доволно голям да побира две сати семе.
  33 И като нареди дървета, насече юнеца на късове та го положи на дървата, и каза: Напълнете четири бъчви с вода, та излейте на всеизгарянето и на дървата.
  34 И рече: Повторете. И повториха. Рече още: Потретете. И потретиха.
  35 И водата обикаляше около олтара, още и окопът се напълни с вода.
  36 А в часа на вечерния принос, пророк Илия се приближи и каза: Господи, Боже Авраамов, Исаков и Израилев, нека стане известно днес, че Ти си Бог в Израиля, и аз Твой слуга, и че според Твоето слово аз сторих всички тия неща.
  37 Послушай ме, Господи, послушай ме, за да познаят тия люде, че Ти, Господи, си Бог, и че Ти си възвърнал сърцата им надире.
  38 Тогава огън от Господа падна та изгори всеизгарянето, дървата, камъните и пръстта, и облиза водата, която бе в окопа.
  39 И всичките люде, когато видяха това, паднаха на лицата си и рекоха: Иеова, Той е Бог; Иеова, Той е Бог.

  3 Царе, 18 глава.

  Пророк Илия е един от двамата светии, посочени от свещенното писание в Стария завет, който не умира, а бива взет от Бог в тяло при себе си ! Честито на всички именници за това велико име, което носят ! Нека да им напомня за вярата на този свят пророк !

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4797 Весело

  "Църквата почита днес свети пророк Илия"

  Честит светъл празник!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4797 Любопитно

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Точно така, ето защо пророк Илия е може би най-почитания старозаветен пророк в Християнството. Много е почитан и в исляма и юдеизма. Другия пророк, който не умира, а отива директно на небето е Енох. Те заедно ще се върнат отново в дните преди Съдния ден и ще загинат в битката срещу антихриста. Ето повече подробности:

  https://impressio.dir.bg/dusha/sveti-prorok-iliya-e-edinstveniyat-chovek-vaznesen-zhiv-na-nebeto

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  Вярвате ли си?

 13. 13 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Честито на именниците. Да са здрави и да почерпят.

 14. 14 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#12] от "Ριζοσπάστης":

  Все едно да се дразниш на тия къде гледат Game of Thrones... :)

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4797 Любопитно

  До коментар [#12] от "Ριζοσπάστης":

  Разбира се, че вярвам във Второто пришествие и Съдния ден. Всеки християнин би трябвало да вярва в това. И не само християни, сега се сещам, че в Съдния ден и второто пришествие на нашият Спасител Исус Христос вярват и мюсюлманите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Свети Илия е от старозаветните светци, може ли най-известният и най-почитаният от тази книга. Като цяло старозаветните светци и пророци не се радват на чак на такава почит от християнския свят. Имената на християните, потичащи тези светци, са незначителна част. Старият завет е предимно еврейски и се отличава с фантазия, присъща за детските приказки. Но никога не е бил политически "коректиран"от императори и монарси през последните 2000 години, както това масово се е случвало с Новия завет.

  За голяма част от описаните в Стария завет персонажи е спорно дали накога са съществували или са били плод на фантазията на поколения еврейски книжовнищи. Защото Новият завет, колкото и да е религиозно нагласен, съдържа сюжет в рамките на 20 години, а Старият завет започва от дълбока древност и стига почти до Христа - хиляди години. За този период библейските истории са се събирали от всички съседни митове, легенди и религии. Стотици поколения са си разказвали историите от уста н уста и са укпасявали всеки щрих.

  Като говорим за общоприетия с векове религиозен календар на българите, може да забележим, че той е нагласен точно с природните промени в климата. Най-много празници има в късната есен и зимата, когато не се е работело на нивите, било е време за почивка. А лятото като цяло е свободно от големи религиозни празници, защото през това време народът е жънел, орял и сял, пасял е животните, отглиждал е зеленчуци. Кипял е тежък труд, не е имало време за празници. Единственото значимо, което се е случвало през лятото, е било раждането на децата в семейството, заченати през студените зимни вечери. И в този работен период народът е обособил само 2 големи празника - на Илинден и на Дева Мария.

  Преди време четох значението на големите празници - На Димитровден започвала зимата, на Атанасовден пролетта, на Гергьовден лятото, а на един от септемврийските именни дни беше есента. Тук трябва да имаме предвид, че преди календарната реформа тези дати са били с две седмици по-късно от днешните.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  не ме вълнува какво почита Църквата

  аз съвсем атеистично поздравявам атеиста Илия Троянов

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Преди 100 години Свети Илия разпрегна конете си и над многострадалната ни земя се понесе тътенът на едно въстание, събрало в юмрук Македония и Одринско, духа на една идея, стремежа към една обща съдба, жаждата за свобода и независимост.
  И стана чудото – робът се бореше за свободата си, свободният – за съвършенство. Офицерите станаха войводи, поетите – четници, простите селяни – комити.
  От Грамос планина през Якубица, от Галичица до Огражден. От Пирин планина до Родопа и Ахъчелебийско, от Фере и Дедеагач до Граматиково, Странджа и Цикнихор…
  Срещу топовете, редовния аскер и башибозука се изправиха българите от Леринско, Воденско, Костурско, Охридско, Битолско, Гюмюрджинско, Одринско и поискаха свобода и обединение със свободна България!
  Малко повече от 30 000 въстаници се изправиха срещу повече от 400 000 турски войници, дадоха повече от 300 сражения. Горите станаха домове, домовете станаха пепелища.
  Повече от 15 000 хиляди български къщи в Македония и Одринско бяха опожарени. Обезлюдяха стотици села. Хиляди бяха изкланите, убитите, отвлечените, обезчестените…
  И керваните на бежанците потеглиха към България. Увитите в парцали копита на конете газеха водите на река Рилска, преминавайки границата и пресъхналите от плач очи се взираха назад към пожарите на Македония.
  Така почти във всеки български град се създаде по една македонска махала, по една тракийска махала…
  Болката и раната на България – болка и рана, която вече 100 години гори снагата й и буди паметта й, която събира вятъра на тревожните нощи и люлее люлката на синовете й, която приспива чедата й, а после ги води по бойните поля.! Защото пожарите на Илинден и Преображение, страшните слова на! клетват а на Смилево и Петрова нива поведоха българските полкове и оцелелите въстаници по урвите на Родопската Шипка, по склоновете на Каймакчалан и Беласица, по кървавите полета на Люлебургас, Бунархисар и Чаталджа…
  Погромът на едно въстание роди силата на една страна, вярата на един народ, стремежа към едно обединение…
  В стената на Рилската света обител е вграден скромен паметник от черен гранит – паметникът на загиналите поручици от Рилския випуск “паднали за свободата на брата роб в Македония”…
  В двора на селската църква “Св. Георги” в село Цапари, Битолско, в самото подножие на Пелистер, стоят забравени девет офицерски гроба на младши командири от бдинските полкове…
  По сипеите на Мокра планина и Галичица – от двете страни на Охридското езеро, протегнали ръце едни към други – из фронтовите окопи бродят сенките на едва навършилите двадесет години български синове…
  Нека запалим свещ за всички тях. Нека сведем глава. Защото това е Бъл! гария – руините на село Баница, запазили предсмъртните думи на Гоце, клетвата на смъртната чета на Радон Тодев, кървавите води на Преспанското езеро, лепкавата пръст по ръцете на оцелелите четници на Кондолов, пренесли костите му от Паспалевата могила…
  Това е България, която винаги ще ни връща при себе си, която ще ни вика и ще ни врича, ще ни дарява любовта и земята си…
  В белите августовски нощи Свети Илия разпрегнал конете си и над святата земя българска, отекнал тътенът на едно въстание, сбрало в едно Македония и Одринско…

  После…
  Рила и Пирин тръгнали, още Родопа Планина,
  Балкана стар да попитат:
  Чия е тази земя?

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Светъл християнски празник!
  Много здраве и късмет на имениците!
  "Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите."
  Да допълня - днес и пожарникарите почитат своя покровител Свети пророк Илия. Честит празник на достойните и съвестни пожарникари!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 20. 20 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#19] от "bramasole":

  Честит празник бих фопьлнил и на мюсюлманите.

 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gunners":

  Прав сте, разбира се.
  Честит Курбан Байрам, празникът на милосърдието и прошката, на всички мюсюлмани! С пожелания за здраве!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 22. 22 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 697 Неутрално
 23. 23 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Хубав празник. Честито.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  Честит празник на всички именници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK