Кратки новини: Излезе второто класиране за прием в гимназиите след 7-и клас

Кратки новини: Излезе второто класиране за прием в гимназиите след 7-и клас

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Починал е лейтенант, участвал в учението в Чешнегирово


"На 19 юли 2021 г. в района на полигон "Ново село" в спално помещение е намерен в безжизнено състояние с огнестрелна рана старши лейтенант Тодор Манчев. Пристигналият медицински екип от МБАЛ - Котел е констатирал смъртта му", съобщават от Министерството на отбраната. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура - Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател, като е образувано досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор.


От ведомството уточняват, че след проведена служебна проверка военната полиция в Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба заради случая в Чешнегирово. В края на май по време на учение войници влязоха погрешка в цех на частно предприятие в Чешнегирово, Пловдивско. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната. Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба "Военна полиция" заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.
Със заповеди на министъра на отбраната от 15 юли са освободени от военна служба директорът на "Военна полиция" - Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел "Контрол и охрана" майор Георги Мерджанов.


Продължава проверката на Служба "Военна полиция" за установяване и на други военнослужещи и длъжностни лица, имащи отношение към инцидента в Чешнегирово, както и разследването по случая на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.


Христо Мутафчиев се включи в протестите на медиците от "Пирогов"


И днес медици от "Пирогов" излязоха да протестират пред болницата, за да защитят уволнения директор проф. Асен Балтов и да поискат оставките на здравния министър и на управителя на Здравната каса, съобщава БНР.
Лекарите от "Пирогов" ще продължат да протестират, но от утре няма да бъдат пред болницата, за да не нарушават работния ритъм. Те се отказаха и от блокадата на бул. "Цар Борис III". Мястото на новия протест все още се уточнява, каза началникът на Първа клиника по ортопедична травматология проф. Диян Енчев:


"Протестите ще бъдат изместени от "Пирогов", видяхме, че никой не ни чува, че хората, от които зависи някакво решение, нищо не правят. Няма никакви постъпки за каквото и да е. Затова ние ще продължим да протестираме".


Актьорът Христо Мутафчиев дойде на протеста, за да подкрепи лекарите и проф. Асен Балтов: "Един проф. Балтов, ще търсим със свещ такива хора като него - личности, които са се изграждали на база професионализма си. Ние с лека ръка ги зачеркваме и унищожаваме", каза той.


Излезе второто класиране за гимназиите след седми клас


Публикувано е второто класиране за прием в гимназиите след седми клас. Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg.


На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 538 ученици, а по математика - 57 328. Средният успех по български език и литература е 53.86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък - 37.94 точки.


Кои са най-предпочитаните училища от кандидат-гимназистите в София - тук.


Президентът поздрави мюсюлманите за Курбан Байрам


Президентът Румен Радев поздравява българската мюсюлманска общност по повод празника Курбан Байрам, който настъпва днес. Държавният глава пожелава на мюсюлманите в България здраве и дни, изпълнени с искрено разбирателство, удовлетворение и успехи.


"Народът ни е показвал удивителната сила на своя дух, когато е поставял разбирателството между българите и обичта към България над кризите и различията, подчертава президентът. Доказаната мъдрост и нравствената сила на българския народ ще продължават да са енергия за националното единство, достойнство и просперитет", отбелязва още в приветствието си към българските мюсюлмани държавният глава Румен Радев.


Открита е епидемия от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас


От здравното министерство съобщават за констатиран епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас. Случаят се отнася за товарен кораб с екипаж от 20 души, филипински граждани.


Първият заболял е с оплаквания от 7 юли - отпадналост, кашлица, температура. На 14 юли е транспортиран до УМБАЛ "Бургас" за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за COVID-19, който е с положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 18 юли хоспитализираният е приведен в отделението по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Бургас", като на следващия ден е починал.


На 15 юли са взети проби от останалите 19 души от екипажа на кораба с PCR тестове. 11 от тях са с положителен резултат. Издадени са им предписания за изолация на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно. Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 19 юли друг човек от екипажа с положителен резултат за COVID-19 е със затруднено дишане и влошено общо състояние. След преглед от екип на спешната помощ в Бургас е хоспитализиран в УМБАЛ "Бургас".


В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ - Бургас, е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Той не се допуска до брега.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK