Спецпрокуратурата обвини Васил Божков и за безредиците по време на протестите

Обвиненията срещу Васил Божков станаха 19.

© Дневник

Обвиненията срещу Васил Божков станаха 19.Обвинение за организиране на безредици по време на протестите срещу правителството и главния прокурор, започнали миналото лято, се добавиха към вече 18-те предявените към укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков, съобщиха от специализираната прокуратурата. Със събиране на доказателства по случая от там оправдават и подслушването на участници в протестите, за които последно Бойко Рашков говори в неделя.


Уточнява се, че на 13 юли срещу Божков е образувано досъдебно производство за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група. Към настоящия момент били събрани достатъчно доказателства за това, че бизнесменът с цел лична облага ръководил група, "чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително".


Събраните доказателства сочели, че Божков осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Целта била да ескалира напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад пред президентството.
"В хода на воденото разследване са приложени множество способи, целящи установяване на обективната истина, съпричастността на конкретни лица към престъпното деяние, както и установяване ръководителя на групата и начина й на функциониране. В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на гражданите, бе наложена и необходимостта от прилагане на множество специални разузнавателни средства", признават от прокуратурата.


В съобщението се уточнява, че подслушвания е имало само на лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. В неделя Бойко Рашков обаче говори за масови подслушвания, заради които службата, която прилага СРС, "е започнала да пуши от напрежение".


От прокуратурата днес твърдят, че част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността.


Новото обвинение дава на прокуратурата аргумент отново да поиска от Обединените арабски емирства екстрадирането на Васил Божков. Както е известно, предишните обвинения не се сториха достатъчно сериозни на властите там, за да го предадат на българското правосъдие.


Новото обвинение срещу Божков идва 11 дни след като той обвини прокуратурата, че предмети от иззетата му колекция от антики са се появили на черния пазар за антики.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK