Доклад: Антикорупционните институции - все по-неефективни и с все повече проблеми

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева

Снимката е илюстративнаЕфективността на антикорупционните институции се понижава още повече през последната година, все така няма нито едно корупционно престъпление, което да е наказано с ефективно наказание и затвор, като масово разследванията, които стигат до съда, са по казуси, които не съставляват никакво престъпление. Доверието в антикорупционните институции също е ниско и продължава да пада, а проблемите на тези институции се задълбочават.


Това са част от изводите на втория доклад на Антикорупционния фонд "Антикорупционни институции - 2020 - проблемите се задълбочават". Анализът е продължение на започнатото от организацията миналата година ежегодно независимо гражданско наблюдение на случаи на (твърдения за) корупционни престъпления и конфликти на интереси по високите етажи на властта.


То включва: анализ на 45 знакови наказателни дела за периода 2014 - 2020 (за 2020 са добавени пет нови казуса и е проследено развитието на неприключилите от миналогодишното изследване) и оценка на решения по сигнали за конфликт на интереси на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за 2020 година. Анализът включва и 18 случаи на наказателно преследване за предполагаемо корупционно поведение по високите етажи на местната власт, които дават сходна картина с положението на централно ниво.
Резултатите от доклада за 2019 година - тук
Пълният текст на изследването за 2020 година -
тук


Според директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев докладът показва, че проблемите в антикорупционните институции се задълбочават все повече. "В България има една много по-извратена корупционна машина, в която се сливат интереси на политици, магистрати, на най-различни хора, заемали позиции в редица институции, на силоваци и мутри, на държавна администрация", коментира още Станкушев.


Обвинения за неща, които не са престъпления


"На пръв поглед липсата на осъдителни присъди изглежда като най-големия проблем на системата на наказателно правосъдие. Анализът на казусите, завършили с оправдателни присъди, обаче показва, че много по-голям проблем за върховенството на правото в България би имало, ако подобни обвинения постигаха осъдителни присъди. Окончателно завършили казуси вече има натрупани достатъчно, за да могат да се откроят много притеснителни тенденции, т.е. не става дума за единични случаи. В мнозинството си достигналите до съдебно разглеждане и приключили към момента казуси разкриват, че високопоставени длъжностни лица са предавани на съд преимуществено за поведение, което не съставлява никакво престъпление", пише в анализа на Антикорупционния фонд.


Според експертите има обвинения, в които се вижда превратно прилагане на норми от материалното наказателно право, отдавна изяснени в правната теория и практиката. "Наблюдават се и абсурдни логически конструкции при запълване в обвиненията на законовия състав на претендираното да е извършено престъпление с установената фактология по случая, особено що се касае до твърдените вследствие на инкриминираното поведение общественоопасни последици. След години на безплодно наказателно преследване накрая безпротиворечиво се установява, че такива всъщност няма никакви", констатира още докладът. "От изследваните 45 казуса в периода 2014 - 2020 имаме 21 окончателно приключили, от които 16 със съдебен акт, а пет са прекратени или въобще не е образувано наказателно производство. От тези 16 само три са приключили с осъдителни присъди. Това е огромна разлика спрямо останалите видове дела, когато става дума за борбата с най-значимата корупция", коментира един от авторите на доклада, адвокат Андрей Янкулов.


По думите му има едно много високо ниво на скрита корупция по високите етажи, която въобще не достига до съдебно преследване. Фактически огромна част от делата са такива, по които реално няма престъпление, но по тях нарочно се водят дела", заяви още адвокат Янкулов.


"На състоянието на наказателното преследване по обществено най-значимите корупционни казуси продължава да не се обръща никакво внимание от ръководството на прокуратурата или от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Няма изработени критерии за мониторинг на делата за корупционни престъпления от висок обществен интерес, което логично води до изгубване на едно дело с например твърдени злоупотреби от министри за милиони левове сред общата статистика на разследваните пътни полицаи или данъчни служители на ниско ниво. Не е ясно дали въобще се анализират причините за провала на значимите наказателни дела за корупция, тъй като често финалът им е обвит в пълно информационно затъмнение и отсъстват каквито и да е коментари на ръководството на прокуратурата, особено на фона на активното медийно начало", е констатирано още в доклада.


На този фон липсва и прозрачност в работата на прокуратурата или ако я има, тя е избирателна - без никакви критерии по едни случаи се предоставя информация на обществото, а по други - не, дори и след изрични запитвания. "И през 2020 г. продължи тенденцията на шумно начало на наказателните преследвания по корупционни казуси, касаещи високопоставени държавни служители. Арестът и постоянната мярка за неотклонение задържане под стража, взета спрямо действащия министър на околната среда и водите Нено Димов по обвинение за безстопанственост, считана да е довела до водната криза в гр. Перник, бяха отбелязани като голямо постижение от държавното обвинение", припомнят авторите на анализа.


В него е отчетен и двойният стандарт на прокуратурата по различните казуси - в годината на явно публично противопоставяне между президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев прокуратурата е започнала разследванията и е предявила обвинения срещу двама от президентските съветници за деяния, свързани със сигурността на информацията.


"Същевременно прокуратурата не откри достатъчно данни за престъпление при различни добили публичност източници на информация за предполагаемо корупционно поведение на министър-председателя Бойко Борисов и така и дори не започна официално разследване в нито един случай или поне не оповести такова. Решението да не бъде започнато разследване по процесуалния закон остава заключено в рамките на прокурорската институция и не подлежи на каквато и да е външна преценка за законосъобразност", пише още в изводите на доклада.


Частта от изследването, което е върху работата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и противодействие на конфликта на интереси, е с автор доц. д-р Наталия Киселова. Според анализа от близо 300 сигнала до антикорупционната комисия тя се е произнесла с решения за 122 от тях, като е установила конфликт на интереси при 30 от казусите. При 96 от сигналите става дума за местни управници - кметове, общински служители и други.


"Основната част от случаите, по които комисията се е произнесла, 96 на брой, са за лица, които заемат публична длъжност на сравнително ниско местно ниво - в системата на местното самоуправление, местната власт или в местната администрация. Решенията относно лица на публична длъжност на по-високо и централно ниво са едва 26. Продължава да прави впечатление формалният подход в случай на подадени сигнали или на изнасяне на случаи в медиите. Често липсва цялостно изследване на възможни свързаности, които водят до влияние и зависимости при осъществяване на правомощия по служба от лицата, заемащи публична длъжност", констатират още от Антикорупционния фонд.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Няма прокуратура ,няма Цацаратура - има само един слугинаж!

 2. 2 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Защото не са анти, а про-корупционни.

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  "То включва : анализ на 45 знакови наказателни дела за периода 2014-2020"

  Резонният въпрос тук е колко от тези "знакови" дела са довели до ефективни присъди?
  Когато отговора на този въпрос е примерно 50% то тогава може да се смята, че в Бг няма корупция

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Споко, чиччко слави и леля маяма -галева костинбродска ще оправят нещата!!!
  Всъщност много отдавна изобщо не е смешно!!!

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  докато има покупко-продажни отношения, докато съществува бюрокрация, докато налице е социално неравенство - корупцията е непобедима, защото е нормален режим на функциониране на държавността и капитализма

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  КПКОНПИ вижда корупция само на местно ниво. Цацата трябва да си смени диоптрите, късогледството му пречи да вижда наблизо, около себе си.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Това нали е доклад на частна фирма, защо го приемаме за истина!?

 8. 8 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Защото се оказа, че държавата редовно лъже и крие информация.

 9. 9 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 555 Неутрално

  При нито една мутра, вкарана в затвора, оправданието на кака Сийка и ко. всеки ден е, че атаката срещу тях е заради работата, която вършат. :)

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Весело

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов":

  А при соца нямаше корупция, само "връзки"....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Неправителствена организация спонсорирана от американското правителство и ЕС. Не е частна фирма и вади заключения, които се приемат за равни на докладите на държавните агенции на страните, които подкрепят проекта.

  Заради държавите зад проекта никой не посмя да пипне АКФ след осемте джудета и разследването с Бакалова. Ако бяха местна структура без външен гръб, досега Гешев да ги е разкостил като ама и терористите.

 12. 12 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#9] от "itwasalladream":

  Кака ти Сийка е права всъщност. Атаките по начало са за това как си вършат работата- избирателно и некадърно.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":


  Споко, чиччко слави и леля маяма -галева костинбродска ще оправят нещата!!!Всъщност много отдавна изобщо не е смешно!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Който и да е ,ще се справи по-добре от каскетите ,цаците и тиквите

 14. 14 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Някой може ли да ни припомни кога тези комисии са били ефективни?

 15. 15 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":
  —цитат от коментар 13 на hodounski


  "Който и да е ,ще се справи по-добре от каскетите ,цаците и тиквите..."

  Това са заблудите на всяка революция. И при нас изтрезняването ще дойде много бързо, още повече, че новите водачи са рожби на точно тази корупционна среда.

 16. 16 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 368 Весело

  Някой може ли да ни припомни кога тези комисии са били ефективни?
  —цитат от коментар 14 на Toshko Afrikanski


  А някой може ли да ми припомни кога прокурватурата е била ефективна? :):):) И е гот, когато някоя организация, фондация, НПО или каквото и да е, разкрие некадърността на нашата гешефтура, защото там нещата са плачевно жалки - корупция, некадърност, гъ.з.о.л.и.з.а.ч.е.с.т.в.о. и послушковщина, ефективност близка до нулата, трагикомедия с плиткоумни участници ... :):):):) То само като чуеш кака Сийка Зелената еуглена, прокурор Пръскачкова, брата на Петьо Еврото, който дели на 0, Ангел Франкенщайна Кънев, Франтишек побойника и най-вече КК - кухия каскет, какво може да очаква човек от Специализираната прокуратура, освен блато от корупция и некадърност ... :):):))

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Това нали е доклад на частна фирма, защо го приемаме за истина!?
  —цитат от коментар 7 на svoboden


  Не е частна фирма, а НПО! На тези не им вярвам, реверанси на спонсорите им правят!

 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Това нали е доклад на частна фирма, защо го приемаме за истина!?
  —цитат от коментар 7 на svoboden


  Не е частна фирма, а НПО! На тези не им вярвам, реверанси на спонсорите им правят!

 19. 19 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Визитка на главния Каскет и една тлъста цаца.

 20. 20 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Антикорупционният фонд е НПО за политически поръчки. Естествено, че такъв ще е докладът.

 21. 21 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Всичко антикорупционно е създадено да "замита", а не да разкрива

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  нямаше соц
  имаше държавен капитализъм
  дваж по-корумпиран

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#14] от "Toshko Afrikanski":

  никой не може

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#15] от "pepisky":

  къде виждаш революция?
  я дай адреса на магазина за оптика, където пазаруваш!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Защо въобще ги държим, само пари харчим за тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK