В Спецпрокуратурата се води разследване по Барселонагейт, Борисов не е разпитван повторно

Испанският вестник "Ел Периодико" пръв съобщи през 2020 г. за разследване на Каталунската прокуратура на имотната сделка в Барселона със споменаване за връзка и на бившия премиер Борисов.

Испанският вестник "Ел Периодико" пръв съобщи през 2020 г. за разследване на Каталунската прокуратура на имотната сделка в Барселона със споменаване за връзка и на бившия премиер Борисов.По случая със закупената къща и магазин в Барселона, в който беше замесено името на бившия премиер Бойко Борисов, се води разследване в Специализираната прокуратура още от миналата година, но бившият премиер Бойко Борисов не е търсен за разпит след образуването на делото.


Това се разбра от отговорите на брифинга на ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя беше попитана за актуалното състояние на казуса след твърденията, че Каталунската прокуратура е прекратила разследването.


По т.нар. казус "Барселонагейт" миналата година има образувано досъдебно производство по което тече интензивно разследване, допусната е финансова експертиза за "събиране на доказателства за произхода на едни средства", каза Маджарова без да даде одробности чии средства се проверяват Делото е образувано за пране на пари, няма повдигнати обвинения, уточни в отговор на въпрос.
По случая първоначално е имало проверка, по която бившият премиер Бойко Борисов е дал обяснения, но след образуване на досъдебното производство не е разпитван, разбра се от отговорите . "В процесуално качество не е разпитван, но това е тактика на разследването", каза Маджарова.
Два дни преди изборите на 11 юли се появи платено съобщение в БТА на съпруга на Борислава Йовчева, от чиято къща и луксозен бутик в Барселона започна разследването в Испания, че испанското дело е прекратено без да бъдат повдигнати обвинения към никои български граждани.


Същия ден се оказа, че разследването на Каталунската прокуратура, в което е замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов във връзка с имотната сделка в Барселона, не е прекратено, а прехвърлено на българската проукратура, Това се разбра от писмо от 9 юли от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас до евродепутата Елена Йончева. Писмото, което Йончева публикува в оригинал, беше отговор на нейно питане за актуалното състояние на разследването по т.нар. случай "Барселонагейт".


От предоставения отговор на испанския прокурор става ясно, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура поради правилата на ЕС, валидни при разследване на едни и същи лица и факти в две страни членки на съюза., тоест


поради дублиране на юрисдикцията с българските власти


В писмото е посочен и номерът на българското дело (№ 5906/2019 на Върховната касационна прокуратура - ВКП), с уточнението: "Тъй като българското разследване е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването."


Още през 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая "Барселонагейт", след като журналистическо разследване в публикация в испански вестник информира за евентуално пране на пари чрез имотна сделка - закупена къща и луксозен бутик в Барселона, в която е замесено името на бившият премиер Бойко Борисов.


Сигнал до испанската и до българската прокуратура подаде и лидерът на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Той съобщи междувременно, че преписката, която се води в българската прокуратура по случая, е била прекратена.


От думите на прокурор Маджарова днес се разбира, че проверката е прераснала в досъдебно производство още от миналата година. Не е ясно докога ще продължи то и дали ще се стигне до привличане на обвиняеми. Не се разбра и дали делото, чийто номер цитира испанският прокурор, е воденото от Специализираната прокуратура, за което информира прокурор Маджарова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK