Спецпрокуратурата призна: няма влезли в сила присъди за висока корупция

Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура

© Надежда Чипева, Капитал

Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратураПрез 2020 г. Специализираната прокуратура е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления, 56 са внесени в съда, постигнати са пет осъдителни присъди. Тази информация изнесе ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която заема поста от юни т.г., на брифинга, свикан по "актуални въпроси".


Влезли в сила присъди за корупция на високите властови етажи няма, но има потвърдени на втората инстанция осъждания - за бивш министър и кмет. Маджарова не ги посочи с имена, но, предполага се, става дума за бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, осъден за безстопанственост при концесията на мини "Бобов дол" през 2006 г., и за кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. И двете присъди чакат последната дума на Върховния касационен съд.


Делата за корупция са с изключителна правна и фактическа сложност, изискват специфични експертизи, отнемат много време на наблюдаващите прокурори да анализират събраните доказателства, включи се с коментар говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.
"Не сме нахлували в президентството,
наши прокурори влязоха с разрешение на съд


и бяха въведени от административния секретар на президента", заяви Маджарова в отговор на въпрос. "Президентството не е защитена сграда срещу законни действия", добави шефката на Спецпрокуратурата, потвърждавайки малко известния факт, че на 9 юли м.г. заедно с военни прокурори и следователи в президентството са влезли и прокурори от Специализираната прокуратура.


"Трудно ще редактирате обществената памет за нахлуването",


реагира президентството. Припомняйки "безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава" на 9 юли 2020 г. Няколко часа по-късно същия ден президентът поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и на правителството. В позицията е припомнено още, че "тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция". И че "по изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция". От президентството напомнят също, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация са междувременно обявени от съда за незаконни.


"Искането за отстраняване на главния прокурор не е основателно, това е личното ми мнение"


- с тези думи ръководителката на СпП защити върховния си шеф, запитана защо Спецпрокуратурата не е излязла досега с позиция по сигнала на министрите Рашков и Стоилов за преждевременно прекратяване на мандата на Иван Гешев. И направи уговорката, че изразява личното си мнение.


Що се отнася до искането на протестните партии и БСП за закриване на Спецпрокуратурата и спецсъда, Маджарова коментира, че атаките срещу нейната институция са "не защото не работи, а защото работи".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK