Европейската комисия за медиите: Политическа намеса, липса на прозрачност и лоша среда

В доклада за 2021 година акцент се поставя на това, че все още е актуален въпрос е политическата намеса в медиите. Снимката е илюстративна.

© Велко Ангелов

В доклада за 2021 година акцент се поставя на това, че все още е актуален въпрос е политическата намеса в медиите. Снимката е илюстративна.Липсата на прозрачност на собствеността върху медиите, влошена работната среда, липса на безопасност на журналистите, липсата на яснота за това как са разпределяни държавни пари към определени медии са причините за безпокойство за Европейската комисия, които тя отбелязва в годишния Доклад за върховенство на закона, представен на 20 юли. В него акцент се поставя на това, че все още актуален въпрос е политическата намеса в медиите и липсата на законодателство, което да спира политици да притежават медии.


Документът, който прави оценка за всички държави в Европейския съюз, съдържа четири части: правосъдна система (независимост, качество и ефективност), борба с корупцията, плурализъм и свобода на медиите, взаимозависимост и взаимно ограничаване на институциите.


Основната констатация на доклада за България е, че безконтролността на главния прокурор Иван Гешев е притеснителна, изразява се и загриженост заради отсъствието на съдебен контрол над решенията на прокурор да откаже да започне разследване (повече за останалите констатации - тук). Докладът обхваща периода от публикуването на предишния документ (30 септември 2020 г.) до края на април 2020 г., т.е. последните месеци от живота на правителството на Бойко Борисов и 44-ото Народно събрание.
Какво пише в доклада в частта за медиите през 2020 година - тук


Европейската комисия акцентира върху няколко проблема, които будят "тревожност" или са "източник на притеснение":


- Липсата на прозрачност при медийните собственици;
- Липсата на гаранции и регулации за справедливо и прозрачно разпределяне на средствата за държавна реклама;
- Политическата намеса в медиите;
- Липсата на предприети мерки за директно подпомагане на медиите, засегнати от пандемията COVID-19;
- Работната среда и сигурността на журналистите.


Констатациите за медиите се припокриват с част от тези от миналата година (като това за липсата на прозрачност върху собствеността на медиите и отсъствието на правила за разпределяне на държавна реклама).
Прави впечатление, че в доклада се акцентира на промените в Закона за радио и телевизия, с които се транспонира директивата за аудио-визуални и медийни услуги.


Според евроекспертите с новите текстове "ще бъде подобрена независимостта на Съвета за електронни медии (СЕМ), особено като се гарантира, че тя ще следва обществения интерес, ще предприема действия за защита на свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги".


В доклада се обръща внимание, че правителството е увеличило бюджета на регулатора в отговор на притесненията, изразени в предходния доклад, че СЕМ няма необходимите ресурси за ефективно изпълнение на задачите си. "Въпреки че това е приветствано развитие, правителството намалява бюджета на регулатора. Нещо повече - остава да се види дали планираното увеличение ще бъде адекватно с оглед на допълнителни задачи, свързани с изпълнението на ревизираните правомощия", констатират от комисията.


За собствеността на медиите


"Собствеността на медиите все още не е напълно прозрачна въпреки редовни актуализации на публичния регистър на CEM", констатират от Европейската комисия. Хората, с които са говорили в България, са изразили опасения, че ситуацията може да бъде усложнена заради значителната концентрация на новинарски медии, състояла се през миналата година.


"Липсата на законодателство, което да пречи на политиците и партиите да притежават медии, изглежда сериозен проблем, като по-висок риск в това отношение е регистриран в телевизионния и вестникарския сектор. Въпреки че властите са поели ангажимент да предприемат стъпки, няма конкретни мерки за това", пише още в доклада.


От комисията отчитат като проблем и факта, че не е имало подкрепа за медийния сектор, пострадал от пандемията.


"Работната среда и безопасността на журналистите продължават да пораждат безпокойство. Достъп за публичната информация остава труден и журналистите продължават да са изправени пред политически натиск и автоцензура", отбелязват в доклада. От предишния документ са регистрирани шест нови сигнала за нападения и тормоз на журналисти в платформата на Съвета на Европа", отбелязват от комисията. В доклада, без да се назова конкретно, се споменава случая с журналиста Димитър Кенаров, който беше бит и задържан по време на антиправителствените протести, като прокуратурата отказа да разследва случая.


"Другите сигнали засягат нападения и тормоз на журналисти, както и съдебни дела. Освен това пандемията доведе до спиране на работата по пътната карта, изпратена през март 2020 г. до български власти от "Репортери без граници", с която трябваше да отговорят на проблемите на свободата на пресата в България, включително аспекти като безопасността на журналистите, достъпа до информация, разпределението на държавно финансиране за реклама и медии", е записано в доклада.


През 2020 година и 2021 година от международната организация "Репортери без граници", в чиято класация България е на 112-о място по свобода на медиите, отправяха призиви към българските власти да вземат мерки за проблемите с медийната среда. Преди изборите през април 2021 година те изпратиха 10 предложения, в които бяха засегнати отбелязаните и от Европейската комисия проблеми - за лошата среда, безопасността на журналистите и липсата на регулации при разпределянето на публични средства към медиите, с които да се подобри състоянието на медиите в България.


От организацията реагираха с пост в "Туитър" малко след публикуването на доклада, в който призовават новите управляващи да вземат спешно мерки за по-добра медийна среда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Утре Боко да прави пресконференция и да обяснява, защо продължава да се влошава средата.

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  САЩ някак си действа и по-умно и по-решително и въобще действа. ЕС никакви ги няма.

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Проблемът на ЕС е, че всичко което не е необолшевишко е лошо. Твърде познато от близкото минало, нали?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Дрън-дрън-дрън...
  Обяснението е просто - мисирки.
  "Виж ме мамо! Вече ме дават по телевизията!"

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Европейската комисия за медиите: Политическа намеса, липса на прозрачност и лоша среда
  ДЪЛГАТА РЪКА НА ВОЖДА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на weatherman
  weatherman
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Опасявам се, че доста от забележките са насочени към медии като "Дневник" и "Капитал", които също се използват за политическа бухалка.
  Славчо също може да се припознае в мнението на Европейската комисия.
  Не знам защо се правите на луди и все се опитвате да изкарате, че за всяка забележка на ЕК за състоянието на медиите бил виновен Боко. Еми не е така - много медии в България се държат от лица, които нямат нищо общо с Боко, и тези лица заливат пространството с материали, които са в тяхна полза.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  "Европейската комисия за медиите: Политическа намеса, липса на прозрачност и лоша среда"

  С една дума , ченгесарски , които обслужват мафията в България. Те са такива още от началото на прехода.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  С други думи, Бойко Борисов и кликата му се опитаха да превърнат България в умалено копие на Русия.

  Обаче на американците им писна и го опраскаха.

  Докато ЕС само “констатира”, те действат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник разбрахте ли….
  Дай България и тъй на татъка барабар с вожда Прокопи

 10. 10 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Опасявам се, че доста от забележките са насочени към медии като "Дневник" и "Капитал", които също се използват за политическа бухалка.Славчо също може да се припознае в мнението на Европейската комисия.Не знам защо се правите на луди и все се опитвате да изкарате, че за всяка забележка на ЕК за състоянието на медиите бил виновен Боко. Еми не е така - много медии в България се държат от лица, които нямат нищо общо с Боко, и тези лица заливат пространството с материали, които са в тяхна полза.
  —цитат от коментар 6 на weatherman


  Дай пример, хайде! Ако не са на Боко или приближените му (Шишита и тем подобни). Дай ЕДИН пример!

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Да си дойдем на думата - пари за медиите да има - подпомагане и пари на правилните медии. :)

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  "Европейската комисия за медиите: Политическа намеса, липса на прозрачност и лоша среда"

  Всяка година го констатират ЕС и в страната ни нищо не се случва при управлението на гражданина Борисов. Дано се променят сега нещата.

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Опасявам се, че доста от забележките са насочени към медии като "Дневник" и "Капитал", които също се използват за политическа бухалка.Славчо също може да се припознае в мнението на Европейската комисия.Не знам защо се правите на луди и все се опитвате да изкарате, че за всяка забележка на ЕК за състоянието на медиите бил виновен Боко. Еми не е така - много медии в България се държат от лица, които нямат нищо общо с Боко, и тези лица заливат пространството с материали, които са в тяхна полза.
  —цитат от коментар 6 на weatherman


  Изпуснал си да споменеш Фрог нюз!

  Понеже всеки ден четем статии, в които не се спазва основен критерии за обективана журналистика, а именно, че всяка новина трябва да бъде проверена чрез 2 независими източника преди да бъде публикувана!

  И затова сме на 112 място, въпреки че в България няма физически отстранени журналисти както е Словакия,която е около 30 в класацията!

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  С други думи, Бойко Борисов и кликата му се опитаха да превърнат България в умалено копие на Русия.Обаче на американците им писна и го опраскаха.Докато ЕС само “констатира”, те действат.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  И с какво са "опраскали" САЩ Борисов, Гранц?

  Ето, ти си жив пример как работят журналистите в България! Правят се неясни и неподплатени с доказателства изводи!

 15. 15 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  И накрая ще завърши, че зад всичко стои президента Радев! Интересно, но не е чел класическите автори (имам пред вид римските), а всяко изказване завършва като Сципион, който непрекъснато повтарял, че Картаген трябва да бъде разрушен. Това толкова омръзнало на римляните, че в края на краищата Картаген е разрушен. ББ явно таи плаха надежда, че като под път и над път изкарва президента Радев виновен за всичко, последният ще загуби изборите наесен. Само че не е познал, всичко ще има обратен ефект. Както е казал народа: "с твоите камъни, по твоята глава!"

 16. 16 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  От тотален противник вече съм 100 % фен на Орбан! Такива формулировки и такива комсомолски секретарки като В. Юрова могат да ме направят ...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK