Заведенията не искат Кацаров за министър заради плана за ограничения

Заведенията не искат Кацаров за министър заради плана за ограничения

© Юлия ЛазароваДве асоциации на заведенията не искат Стойчо Кацаров да бъде министър на здравеопазването, обявяват те с позиция във "Фейсбук", а като причина посочват въведения план кога и какви ограничения да се въвеждат при влошаване на ситуацията с коронавируса.


Според организациите браншът "се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация", а в съобщение до медиите здравното министерство отговаря, че "планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми". Ведомството твърди, че този аспект вече е бил обсъждан на среща между бизнеса и институцията.


Недоволството на заведенията е срещу възможност, която се дава в плана за хора от персонала със сертификат за ваксинация или преболедуване и се свежда до това да не са длъжни да носят маски докато са на работа, както и до това докато заболеваемостта не се е увеличила прекалено, заведения със 100% ваксиниран и преболедувал персонал да работят на повече капацитет (50% вместо 30%). Облекчения да не се носят маски от служители има не само за заведенията, но и за работните места като цяло, ако са ваксинирани.
Реакцията на заведенията във "Фейсбук" имаше още ден след представянето на плана с критериите за въвеждането на ограничения, но тогава посланието на бранша бе по-скоро срещу това въобще да бъдат евентуално затваряни отново.


Този акцент е централен и в настоящата позиция, като заведенията наричат плана "безумен". "Предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения", се твърди в позицията.


Недоволството им е обяснимо, предвид че развлекателният бранш е най-засегнатият от коронавируса, но твърдението, че заведенията ще бъдат затваряни първи не е прецизно. Планът предполага при влошаване на COVID обстановката няколко паралелни мерки: при достигане на заболеваемост от 200 до 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни, се ограничават посещенията по домакинства, не следва да се провеждат конгреси и конференции на закрито, спират спортове за непрофесионалисти, спират културните събития и др.


В тази категория на ресторантите (но не и на нощните заведения) дори е разрешено да работят - на открито, с разстояния между масите, от 7 ч. до 22 ч. Само доставки са разрешени от следващия етап - при 14-дневна заболеваемост над 500 души на 100 хил. население.


"Пандемията от COVID-19 не е приключила", отговаря здравното министерство на заведенията чрез съобщение до медиите и припомня, че има риск от следваща вълна заради Делта варианта на коронавируса.


"Дебело подчертаваме, че повече няма да търпим ограничения в нормалното функциониране на нашите обекти и ще се борим докрай за правото ни на труд", завършват позицията си организациите на заведенията.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK