Столичната община стоварва нови отговорности на "Софияплан"

Йорданка Фандъкова, Любо Георгиев, Здравко Здравков и Елен Герджиков.

© Надежда Чипева, Капитал

Йорданка Фандъкова, Любо Георгиев, Здравко Здравков и Елен Герджиков.Главният архитект на София Здравко Здравков предлага общинското предприятие "Софияплан" да носи нови отговорности. Директорът арх. Любо Георгиев и екипът му обаче не са съгласни с предложението на Здравков. Като "странно, нередно и непродуктивно" го определи Георгиев.


Идеята на Здравков е "Софияплан", освен с изготвянето на стратегическите планове за града като "Визия за София" до 2050 г., да се заеме и с координиране на изпълнението им. За целта ще се открие щат за нов заместник-директор, който да ръководи ново координационно звено от служители на "Софияплан". Докладът на главния архитект е включен в дневния ред на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, 22 юли.


Иво Божков: Слага се "опашка" на арх. Георгиев
Слага се "опашка" на арх. Георгиев и нещата не вървят на добре, определи откриването на длъжност зам.-директор на "Софияплан" общинският съветник Иво Божков от "Демократична България". Това е от малкото общински структури, които дават безпристрастно информация за реалното състояние на различните отрасли в София и сега ръководството на общината се опитва да спре това, смята той.


Реализирането на стратегия е пряка отговорност на кмета и на администрацията му и общинско предприятие като "Софияплан" няма правомощия да възлага задачи на зам.-кметове на общината, критикува и "Спаси София". Активистите на гражданската инициатива предлагат тази задача да се изпълнява от независимо звено, което да има административни правомощия.


"Софияплан": Новото звено да е на подчинение към Фандъкова


Екипът на "Софияплан" е съгласен с нуждата от "координационно звено", но то трябва да е на пряко подчинение на кмета Йорданка Фандъкова. Директорът арх. Любо Георгиев, както и колегите му архитекти, урбанисти, еколози и инженери са подписали становище, че създаването на стратегии и планове и тяхното прилагане трябва да се извършва от различни структури. "Само чрез авторитета и водещата позиция на кмета може да се постигне ангажирането на общински структури, които иначе не са склонни да си сътрудничат отвъд рутинните си административни задължния", се отбелязва в становището на "Софияплан".


За "Дневник" арх. Георгиев определи предложението на главния архитект на София като странно и нередно. "Предполагам, че то или ще замаже очите на тези, които наистина искат да направят нещо смислено, или са искали да замажат други очи. Не знам, но то в никакъв случай няма да е нещо продуктивно", прогнозира директорът на "Софияплан".


Арх.Здравков: Зам.-директорът ще координира администрацията


В мотивите си вносителят арх.Здравков заявява, че в приетия през септември 2020 г. нов Правилник за организация на дейността на "Софияплан" една от основните цели е именно подобряване на координацията при създаването на всички стратегии и пространствени планове. Сега той добавя и нова функция на предприятието.


"Предлагам да бъде разширена дейността на "Софияплан" за да започне да осъществява координационни функции при изпълнението на стратегическите документи и ключови за общината проекти между отделните направления в Столичната общинска администрация", отбелязва той.


От новия зам.-директор на предприятието Здравков иска да "координира прилагането на устройствените и стратегическите планови документи между отделните направления в администрацията на Столичната община".


Всички изпратени становища за промяната са против


Становища за въпросните промени в Правилника за организация на дейността на "Софияплан" бяха събрани в т.нар. месец на консултации - от 7 юни до 7 юли. Професионални съюзи, неправителствени организации и граждани изразиха позициите си по идеята на арх.Здравков.


Съюзът на урбанистите в България преценява, че целта на предлаганата промяна е "повече изнесени от кмета и администрацията отговорности към безопасно буферно пространство, което да поеме роли, присъщи на ръководния орган, общинския съвет, главния архитект и администрацията взети заедно".


Мартин Заимов, бивш подуправител на БНБ : Предложението на арх. Здравков за всеки външен наблюдател има неясна мотивация и цели, и което е по-лошо: изглежда прибързано и в противоречие със създадените с много труд и мотивация структура и екип на "Софияплан".


Магдалена Малеева, "Горичка": До момента имало ли е процес на координация и как и от кого се е извършвал? Това следва да бъде описано в доклада за предлаганата промяна. Предполагаме, че това е ангажимент на централната общинска администрация и при прехвърляне на функцията към "Софияплан" е добре да се изясни.


Доколко ролята на заместник-кметовете на Столичната община (осем на брой - бел.ред.) като координатори на политики и тяхното изпълнение е възможно да се случва под ръководството на общинско предприятие?


Защо в доклада не е направена оценка на капацитета на "Софияплан", която еднозначно да води до заключение, че е налице достатъчен капацитет като експертиза и брой служители?


Веселина Кавръкова, WWF-България: Силно сме притеснени от предложените промени в правилника за организацията на дейността на "Софияплан", целящи разширяване дейността на общинското предприятие и включване в отговорностите му на координационни функции при изпълнението на стратегическите документи и ключови за Столичната община проекти като се назначи зам.-директор без да се увеличи бюджетът на общинското предприятие.


Ричърд Розентал, управител на фирма за недвижими имоти: Считаме, че систематичното място на това (координационно) звено не е във функциите на Софияплан, чиято основна дейност е планирането. Считаме, че е много важно тези функции да бъдат ясно разграничени и да не се объркват и смесват отделните структури в общината. Ясната йерархичност е гаранция за самоконтрол и качество на работата на отделните функционални звена и смесването на планиране, координация, изпълнение и контрол ще доведе до липса на саморегулация между отделните функции на една система.


"Софияплан" изготвя стратегията за развитие на града


Екипът на "Софияплан" (бивше "Софпроект ОГП") се състои от 30 души архитекти, урбанисти, еколози, ландшафтни архитекти, инженери и др. Ключови проекти са "Визия за София" - дългосрочната стратегия за развитие на Столична община до 2050 г.), Планът на София - подготовката на изменението на действащия Общ устройствен план, както и Програма за София - интегриран план за развитие на общината до 2027 г., който конкретизира целите на "Визията".

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Ами просто Фандъчето и антуражът му искат да прехвърлят другиму отговорностите и накрая те да влязат целите в бяло.

  Ама изглежда, че няма да се получи.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  Освен създаването на "виновна" структура която да бъде "виновна" за всичко вместо кмета на софия да поема лична отговорност това е и начин за централизиране на целият контрол. Една институция да планира, разрешава и контролира?? А кой ще ги контролира тях? (ако го направят)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Търсят се изкупителни жертви като Иванчева за престъпленията на началниците в СО.
  АМА ВЕЧЕ НЯМА БАЛАМИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Най-много за секс се говори в затвора и в казармата (приказките заместват наличието). Любопитно, как Софияплан ще ремонтира 2 000 км тротоари, невидяли ремонт откакто са направени, някъде в следвоенните години

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Това за приказките и наличието беше чудесно попадение. Хубаво ще е да обърнем внимание кой и къде говори за свобода, демократични ценности, опазване на природата и прочее. Това са имбецили, сбъркани индивиди, просто обратни.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 6. 6 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Няма лошо София план да координира, те са най- запознати с проектите.
  Но защо нов заместник директор?
  Излишно и вредно.

 7. 7 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Е друго си е да даваш акъл без да носиш никаква отговорност. Може някой ден и министър на промяната да станеш като Стойчо.

 8. 8 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Щом всички са против, Данчето ще го приеме - тя си е стратег и интеукт по дифолт

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Идеята е много добра.

 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  то е ясно защо, ама никой не го казва.
  щото София план прави общия устройствен план
  на софия и мафиотите на борисов и пашата
  искат да лапат от терени, които са взели на безценица,
  а след това ще бъдат със сменена зона и с нова цена. това
  е врътка на боклуците около пеевски, самият боклук пеевскли
  и неговия изпълнител по пране на пари в имоти иван мирински,
  когато изскупуваха терени под южен поток, за да
  може да ги продадат/отчуждат на ебати

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  цените и като станма мяу
  ги продадоха на булгартрансгаз.
  ама гешев не разследва злоупотреба
  с държавни средства, които се харчат
  за така наречените резервни терени.
  боклук до боклука.

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "dokoro":

  обикновено заместник директорите
  се назначават от десе мафията
  да следят информация, процеси и пари.
  класика.

 13. 13 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мокрият сън на чиновника е да си прехвърли работата на друг. Арх. Здравков с последните промени в ЗУТ прехвърли строежите на улици на хората, които искат да си реализират собствеността. Сега нови блянове за рахат на гърба на едно от малкото смислени звена в Общината.

 14. 14 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Идеята е ясна - поредна паралелна административна единица, която да разводнява отговорността при кражби, мизерии и нарушения.

 15. 15 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Не е лошо да се поразрови и в Софинвест. На Гигов му е време да си вземе заслужена почивка.
  Ако не сега, наесен гербавите калинки ще бъдат изметени от общината и общинските предприятия, воглаве с кметицата си.

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "subsonic":

  оо и там си имат схемички.
  примерно как се дават поооръчки за
  сгради, които инвестира софинвест,
  ама се проектират без конкурс от
  аре да не казвам кои архитекти.

 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "subsonic":

  е то нали, щото знаят, че ще бъдат изметени
  заповат да правят назначения(капии им викат дестата)
  по ключови места. на фанъкя и е ясно, че
  завесата на краденето в колосални мащаби
  в София се вдига и ще лети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK