БСП се обяви за диалог за стабилно правителство

БСП се обяви за диалог за стабилно правителство

© Юлия ЛазароваБългария се нуждае от политическа стабилност, диалог между държавници, разум, а на емоции, реализъм, а не популизъм, за да стигне новият парламент до решения с мисъл за хората. Така завърши речта си при откриването на 46-тото народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.


Според нея пред парламента има четири предизвикателства. "Избрани сме при най-ниската избирателна активност, откакто има избори. Нека да компенсираме ниската легитимност с много и смислена работа", очерта Нинова първото от тях.


Противопоставянето е грешка


Като второ предизвикателство лидерът на БСП вижда започването на диалог в един фрагментиран парламент. Диалогът предварително е миниран от противопоставянето на партиите на такива на протеста и на статуквото. "Това е грешка и тактическа и политическа", смяна Нинова.
Тя призова победителят в изборите "Има такъв народ" да спре да се приема като антисистемна партия. "Вече сте системна партия, защото вече два пъти сте част от политическата система", поясни лидерът на БСП.


За Нинова разделителната линия между партиите в новия парламент трябва да е това кой има воля да промени стария модел и кой иска да го запази.


Разграждане на стария модел


Третото предизвикателство пред 46-ото НС според лидера на БСП е съставянето на стабилно, надпартийно правителство, което работи за реализацията на национални приоритети. За Нинова трети избори в толкова кратък срок не са полезни за страната. Лидерът на БСП обяви, че ако третият мандат за съставяне на правителство бъде даден на левицата, то тя ще предложи приоритети, на които да стъпи бъдещ кабинет, като покани да останат като министри част от тези от служебния кабинет.


Като четвъртото и най-голямо предизвикателство Корнелия Нинова вижда разграждането на стария модел на управление и изграждане на нов, който да е по-справедлив. "Сега ще проличи имате ли воля да го направите. Проблем е контролът и отговорността и тук стои въпросът за промяна в съдебната система, като нашите приоритети са ясни - закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура, съдебен контрол над главния прокурор, нов закон за КПКОМПИ (антикорупционната комисия - б.а.) и нова структура на комисията", изброи лидерът на БСП.


Според нея в спешен порядък е нужно да се направи актуализацията на бюджета, а планът за възстановяване и устойчивост да бъде внесен в парламента за обсъждане, след което да бъде изпратен в Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK