Карадайъ поиска уважение и пожела успех на управляващите, без да коментира подкрепа

Карадайъ поиска уважение и пожела успех на управляващите, без да коментира подкрепа

© Юлия Лазарова



Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице при отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на изказването си от парламентарната трибуна след откриването на 46-ото Народно събрание. Макар да няма избрано правителство, той пожела успех на управляващите и каза, че реформите изискват по-голямо доверие, каквото не предполагат изборните резултати, но са възможни при консенсус между управляващи и опозиция.


По този начин от ДПС за пореден път не дадоха сигнал ще подкрепят ли правителство, предложено от "Има такъв народ".


"Моментът е исторически, мисията е историческа. Няма по-велико от това да промениш света, независимо дали си малцинство или не. Пожелаваме успех на управляващите, но ги предупреждаваме, че България не може да си позволи ново безвремие", каза Карадайъ.




Той започна словото си с отговор на "закачките" на председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, който говори преди него. От трибуната Иванов отправи остри критики към предишното управление и посочи, че България е в криза, която не се изразява в аритметичното съотношение на партиите в Народното събрание, а е породена от корупционния модел. По думите му този модел е в т.нар. Сарайски модел около ДПС и е имал своите проявления в управлението на Бойко Борисов.


"Ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която самият той е участвал. Разклащане на суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев, с корупционните им намерения. Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог и конструктивизъм", каза Карадайъ.


Той определи днешния ден като паметен в българската история заради конституирането на 46-ото Народно събрание.


"И докато някои размишляват, предполагат, коментират или открито твърдят кой или кои от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата или някоя друга партия има връзки с ДПС, ние работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата", посочи Карадайъ, като добави, че от партията не се занимават с предположения, не търсят и не създават интриги, не очакват и не искат власт заради самата власт.


"Знаем, че състоянието на нещата зависи от радикални реформи, ясна политическа и управленска програма. Трябва спешно да се справим с много задачи, за да сме на крачка от държавите - членки на ЕС. Изборите показаха - народът иска промяна и тя минава през диалог и необходимите компромиси. Тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение плюс експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката чакаме от телевизията какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето. Няма време, час по-скоро да се представят приоритетите и да се представи управленска програма с кратки срокове по всеки приоритет. Само това може да излекува нанесените поражения. Успехът изисква жертви и трябва да сме готови за това", каза Карадайъ.


Той поиска от медиите да очакват и изискват реформи, а не сензации, както и изпълнение на програми и отчетност. Според него хората са изтощени от избори, обещания и безпомощност, прикрита от арогантно поведение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK