Ива Митева оглави и 46-ото Народно събрание

Ива Митева оглави и 46-ото Народно събрание

© Юлия ЛазароваДепутатът от "Има такъв народ" Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Тя получи подкрепа от 137 народни представители - от "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". "Въздържал се" бяха от ГЕРБ, БСП и един депутат от "Демократична България ", а "против" беше един - от БСП.


За нейни заместници бяха гласувани Виктория Василева ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Муккадес Налбант (ДПС), Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!).


До последно от "Има такъв народ" не съобщиха каква ще е кандидатурата им, но в крайна сметка очаквано бе издигната Митева, която бе председател и на 45-ото Народно събрание.
Юристът Ива Митева Йорданова-Рупчева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в Министерството на правосъдието, а от 2000 г. работи в администрацията на парламента.


В последните години при управлението на ГЕРБ е директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. Участвала е и в писането на промени в Изборния кодекс, в т.ч. и в протоколите поотделно да се отбелязва преференция за всеки кандидат за депутат.


Ива Митева е избрана за депутат за първи път на 4 април т.г. от 23-ти избирателен район в София, като попада в листата на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" след участия в телевизията му. В 46-ия парламент избра да влезе от 24-ти МИР в София, като бе избрана и от Разград. Не е член на формацията.


Ива Митева е доктор по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН. Смесена избирателна система, при която 160 от народните представители се избират пропорционално, а останалите 80 - мажоритарно, предлага в докторската си дисертация Митева, която е основен юрист в екипа на "Има такъв народ" и вече е написала законопроект от 83 параграфа по научния си труд. Хоноруван преподавател е в Нов български университет, където преподава "Практическо нормотворчество".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK