Прокуратурата за евродоклада: Реалистичен и удовлетворяващ

Иван Гешев

© Цветелина Белутова

Иван ГешевЗа ръководството на прокуратурата Докладът за върховенството на правото на Европейската комисия, в който основен акцент е критиката към безконтролността на главния прокурор и неограничените му правомощия, е "реалистичен и удовлетворяващ". Подобна е и оценката на антикорупционната комисия КПКОНПИ, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, според която докладът е обективен, изчерпателен и точен.


Това се казва в позиция на държавното обвинение, разпространена малко след представянето на годишния доклад, който обхваща период от публикуването на предишния подобен документ (30 септември 2020 г.) до края на април 2020 г., т.е. последните месеци от живота на правителството на Бойко Борисов и 44-ото Народно събрание. Анализът излиза два дни преди Висшият съдебен съвет да обсъди предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.


Какви са констатациите в доклада на Европейската комисия - тук
Какви са констатации за медиите - тук
Какви са коментарите на юристите - тук
В позицията се изразява благодарност към работата на всички прокурори, както и убеденост, че "единствено конструктивното взаимодействие между всички отговорни институции може да осигури нужния консенсус за отговаряне на препоръките". В документа няма изрично написани препоръки, каквато беше практиката при мониторинговите доклади.


"Прокуратурата на Република България оценява Доклада на Европейската комисия (ЕК) относно върховенството на закона за 2021 г. като реалистичен. Дадената от Европейската комисия положителна оценка за наличието на "засилената дейност по разследване" е удовлетворяваща. Тя потвърждава приноса на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратура за увеличаване на делата по отношение противодействието на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Като положителна се приема и оценката за постигнатия напредък относно финансовото и кадрово обезпечаване на специализираното правосъдие", пише в позицията.


За държавното обвинение е положителен и фактът, че Европейската комисия не представя доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, защото това било "показателно за неотменимостта на постигнатия напредък от Република България в областта на реформата на правосъдието и противодействието на организираната престъпност и корупцията".


Прокуратурата вижда предизвикателство в извода, че "окончателните присъди по нашумели дела остават ниски и в това отношение остава да бъде създадена стабилна практика от окончателни присъди".


"Многократно българската прокуратура е споделяла експертни становища за необходимостта от законодателни промени, които биха ограничили тежкия формализъм в наказателния процес у нас, както и за нуждата от актуализиране съобразно новите реалности на наказателното законодателство", пише още в позицията на държавното обвинение.


Прокуратурата обещава да "продължи да дава своя принос за реформата в съдебната система, като същевременно ще отстоява независимостта й", завършва позицията.


Антикорупционната комисия видя доклада като обективен и точен


Малко след като прокуратурата реагира, антикорупционната комисия КПКОНПИ, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, също излезе със своя оценка на констатациите в доклада на ЕК и определя документа като "обективен, изчерпателен и точен".


"Представена е вярна картина на дейността на КПКОНПИ, като положителна е оценката за предприетите действия за укрепване на кадровия капацитет на администрацията, включително в дирекция "Противодействие на корупцията", за работата в областта на конфликта на интереси, публичния регистър и особено отнемането на незаконно придобито имущество (в годишен размер на 12 172 551,64 лв.). Докладът на ЕК в частта му относно работата на КПКОНПИ представлява и цялостна положителна оценка на проведената у нас законодателна реформа, в резултат на която е създадена и Комисията с настоящите й правомощия", посочват в позицията си от комисията.


От там представят и кратък отчет, в който посочват, че през 2020 г. комисията е извършила 21 587 проверки на декларации за имущество и интереси на лица, заемащи висши публични длъжности (в сравнение с 9 900 проверки през 2019 г.), включително на лица, участвали в местните избори.


Отчита се и по-добра организационна структура, реционализиране на финансовите ресурси, които бяха увеличени в началото на годината, увеличаване на броя на персонала и нови назначения на инспектори в дирекцията, която отговаря за борбата с корупцията.


"През 2020 г. Комисията за противодействие на корупцията отне незаконно придобито имущество на стойност 6,2 милиона евро (12 172 551,64 лв.), а 30 лица бяха санкционирани за конфликт на интереси. В сравнение с 2019 г. се наблюдава спад (от около 20 %) в броя на извършените проверки, както и на получените сигнали за предполагаеми нарушения, свързани с корупция", посочват от Антикорупционната комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Днес денят бе добър за България.
  Ще видим утре какъв ден ще бъде.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  Радвам се, че са удовлетворени.

  Работи се да им се осигури и оргазъм!
  Като гледам - май ще е множествен ...

 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  "Многократно българската прокуратура е споделяла експертни становища за необходимостта от законодателни промени, които биха ограничили тежкия формализъм в наказателния процес у нас, както и за нуждата от актуализиране съобразно новите реалности на наказателното законодателство" пише още в позицията на държавното обвинение."

  :-)

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Тъй, тъй.

  И санкциите по Магнитски бяха признание за отличното "взаимодействие" на американските служби и българската прокуратура.

  Като останаха такова признание цяла седмица, след което прокуратурата (явно газирана от Сарая) отправи официално запитване ЗАЩО са наложени.

  Ми ако вие не знаете, дето сте "взаимодействали", кой да знае?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  И в какво е удовлетворителен? Те го плюят той мисли , че дъжд го вали,

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Удовлетворяващ?!!!

  Дори само заради превръщането на прокуратурата в престъпна структура, ГЕРБ и Борисов заслужават затвор до живот!!!

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  "засилената дейност по разследване" е МНОГО точно. Отчитаме ДЕЙНОСТ

 8. 8 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  """"Прокуратурата за евродоклада: Реалистичен и удовлетворяващ"""" ми дааааа .... можеше вика да е много по лош.....удовлетворяващ е.....

 9. 9 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Докато САЩ не "намагнитят" Каскета, тези наглеци няма да спрат да четат докладите като дявола евенгелието.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#3] от "2.5":

  Какво се хилите? Не е ли вярно?
  Нали точно те си бяха спретнали за в Конституцията на Барню иновацията "Прокурорска съдебна система"!
  А Главният Каскет на РеСпубликата заяви ясно и високо кредото си както за разделението на Властите, така и за мястото, целите и задачите на Прокуратурата.

 11. 11 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Храчки летят към тях, те викат, "дъжд вали" и се усмихват докато ги трият от лицата си .... и на тия хора плащаме заплати и бонуси?!

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Направо е похвален. Отличници.

 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Расисти ни учат на снобизъм.

 14. 14 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 629 Весело
 15. 15 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Прокуратурата се изплю в лицето на безгръбначните брюкселски зелки за пореден път. Да хващат моливите бюрократчетата и да преписват за 15-ти път същия доклад и за догодина. Тази обществено полезна дейност на ЕК не трябва да спира! Това се нарича решителност и постоянство!

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Весело

  До коментар [#2] от "xm...":

  Мислех за същото :)) Мисля че парламента ще им направи оргазъм ...

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Само не разбрах ,гешефтурата ли ще плати наказанието за екстрадирания турски журналист ?

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "основен акцент е критиката към безконтролността на главния прокурор и неограничените му правомощия, е "реалистичен и удовлетворяващ".
  Щом е реалистичен, първо трябва да се ограничат правомощията и да се наложи контрол на гл. прокурор, а после и да бъде сменен, за да дойде по адекватен, независим и компетентен.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#9] от "Георги Христов":

  Мисля, че след излъчването на редовно правителство САЩ ще актуализират списъка по закона Магнитски и то НЕ само с името на действащия политик.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 167 Весело

  ГешефТ: Да, аз наистина съм безконтролна бухалка на мафията, реалистично и удовлетворяващо е това :))

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 21. 21 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Този човек е с много дебела кожа , но сега му точат ножа.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  "За ръководството на прокуратурата Докладът за върховенството на правото на Европейската комисия, в който основен акцент е критиката към безконтролността на главния прокурор и неограничените му правомощия, е "реалистичен и удовлетворяващ"."


  Казали от Гешефтурата и продължили с опраскването на нашето общество по сарайските указания !

 23. 23 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Какскет - оставка мутро безподобна!

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  В България доста групи от хора си живеят в своя реалност някаква.
  Действителната реалност май отсъства...

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 977 Весело

  Каскетът не ходи по тази земя, за пореден път го демонстрира. Каскетурата и ВСС са в паралелни на действителността Вселени, където спецправосъдието си било свършило отлично работата...Не ми е ясно как ще бъде изритан Геша, след като ВСС е на ДПС и Герб, а конституционно мнозинство за смяната му няма.

 26. 26 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 275 Весело

  До коментар [#9] от "Георги Христов":Мисля, че след излъчването на редовно правителство САЩ ще актуализират списъка по закона Магнитски и то НЕ само с името на действащия политик.
  —цитат от коментар 19 на КМЕТ В СЯНКА


  Абе, има за донамагнитване, не е като да няма... Сещам се за един бездомен и за един, дето спинка напреко на кревата...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 27. 27 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Те го плюят, той вика : роса ме роси. (стара българска поговорка)!

 28. 28 Профил на Хаджи Смион
  Хаджи Смион
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Те го плюят, той вика : роса ме роси. (стара българска поговорка)!
  —цитат от коментар 27 на iiu09354227


  Таман щях да го напиша. :) Гьонсурати, туйто.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  В такива случаи народът казва: "Ти го плюеш, то мисли че дъжд вали"....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK