В отговор на сигнала на Рашков: И Гешев прати на съдебния съвет публикации за прокуратурата

Иван Гешев

© Цветелина Белутова

Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев е изпратил до Висшия съдебен съвет (ВСС) "отговор" на сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, станал повод за искане за отстраняването му, в който се съдържат линкове към прессъобщения на държавното обвинение, както и статии за дейността на прокуратурата.


На 16 юли правосъдният министър Янаки Стоилов внесe искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор до Висшия съдебен съвет. Предложението се базира на сигнал на Бойко Рашков, в който се твърди, че Гешев е разгласявал данни от досъдебни производства, системно e нарушавал презумпцията за невиновност, не е спазвал принципа на разделение на властите и е допуснал намеса в принципа на случайно разпределение на делата. Сигналът е 11 страници, а към него има над 100 страници с линкове към статии, прессъобщения и други документи.


По искане на Гешев сигналът на Рашков беше публикуван на сайта на съдебния съвет, а още тогава официалната позиция на държавното обвинение гласеше, че това е пиар ход, който цели политически дивиденти. Досега Иван Гешев не е коментирал официално сигнала.
В писмото до ВСС той пише: "Аргументите в сигнала се основават само и единствено на медийни публикации и прессъобщения. Приложено изпращам допълнителни статии и прессъобщения, отразяващи дейността на прокуратурата", пише Гешев и моли приложенията да бъдат качени на сайта на съвета.


От документа се вижда, че освен прессъобщения за акциите на прокуратурата срещу бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков, както и няколко видеа от брифинги за акции срещу т.нар. руски шпиони Гешев е изпратил линкове към статии във в. "24 часа", закрития сайт "Правен свят", "Труд","Епицентър" и други - медии, които са известни с това, че поддържат редакционна линия в синхрон с политиката и тезите, налагани от прокуратурата. Сред заглавията, изпратени от Гешев, са: "Бюрото по защита, трън в петата или "най-важният проблем" на Републиката, интервю на Станислав Станев, адвокат, "Презумпцията за невиновност не може да бъде нарушена с публикуваните от прокуратурата материали", Магистрати и Гешев на протест срещу "лобисткото законодателство" (бел. ред. покрай обсъжданията от 45-ия парламент на идеята за закриване на специализирания съд и прокуратура), "Прокуратурата до ЕП: Атакуват ни Радев, Борисов, Нинова, Каракачанов, Иванов (обзор)" и други.


В приложенията, изпратени от главния прокурор, има и линкове към статии на английски.


Предложението за отстраняването на главния прокурор от поста заради уронване престижа на съдебната власт ще бъде разгледано на заседанието на пленума на 22 юли.

Пълният текст на сигнала на Рашков - тук
Как Рашков е събирал данните срещу Гешев - тук
Какво смята служебният правосъден министър - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK