Финансовата инспекция ремонтирала имот в Албена за парите, които ще вземе от 10-годишния му наем

Асен Василев смени директорът на АДФи, след като не

© Надежда Чипева, Капитал

Асен Василев смени директорът на АДФи, след като неНеобосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена обща наемна цена, надвишаване над три пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен период на действие на договора и неравноправно третиране на участниците в процедурата - това са основните констатации от разпореден от Асен Василев миналата седмица одит на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Проверката е извършена от Министерството на финансите (МФ), съобщи пресцентърът му.


Одитът е обхванал обхванал финансово-стопанската дейност на АДФИ, свързана с управлението на имот - частна държавна собственост. Става дума за почивен център на АДФИ в курортния комплекс Албена, както и сключения на 7 април 2021 г. договор за отдаването й под наем на сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експертите по финансов контрол в България" (АЕФКБ). Проверени са и започналите обществени поръчки, сключените договори и извършените разходи за ремонт и обзавеждане на учебната база за периода от 1 януари 2020 до 28 май 2021 година.


Общият размер на разходите за ремонт, оборудване и обзавеждане на учебната база е за над 200 хил. лв. без ДДС, от които 98.14% са направени след датата, на която е заявен интерес за наемане на базата от АЕФКБ, е разкрила проверката. Сумата представлява 96.95% от очаквания приход от наем за целия 10-годишен период на действие на договора с АЕФКБ.
Установени са и пропуски в дейността на комисията, определена от възложителя да разгледа, оцени и класира получените оферти. Участник в процедурата е отстранен на формално основание, като в същото време избраният изпълнител на обществената поръчка не е представил изисканата от комисията справка за декларирания оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката. В одитния доклад е посочено, че комисията е имала основание за неговото отстраняване, но не го е направила. Финансовият министър разпоредил проверката, след като опитал да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев но не успял, защото Начев е излязъл в болнични още с встъпването на Василев в длъжност на служебен министър на финансите. Болничният му лист е до 17 юни 2021 г., но не може да бъде открит на адресната си регистрация.


На 1 юли Асен Василев освободи от длъжност Георги Начев с мотив системно неизпълнение на задълженията по ръководство и контрол на дейността на АДФИ и постигане на защита на публичните финансови интереси. За директор на агенцията беше назначен Стефан Белчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK