"Ще се пропука ли ледът", или ще бъде ли спасен Гешев от съдебните кадровици

Главният прокурор Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван ГешевКаква ще бъде съдбата на внесения от министъра на правосъдието Янаки Стоилов доклад във Висшия съдебен съвет за нарушения и данни за престъпления на главния прокурор Иван Гешев с искане съветът да се произнесе за представените основания и да започне процедура за освобождаването от поста на първия обвинител? На този въпрос пленумът на ВСС ще отговори в четвъртък (22 юли), на заседанието, на което първа точка е внесеният от Стоилов доклад. Той е изготвен въз основа на представените от вътрешния министър Бойко Рашков 112 страници с описани нарушения на главния прокурор.


Основанията в докладите на двамата министри: системни нарушения на служебните задължения и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Тази формулировка е посочена и в Закона за съдебната власт, и в Конституцията, като самостоятелно основание за прекратяване на мандата. Но дали са налице тези основания - решава Пленумът на ВСС. Всички наблюдатели, с които разговаря "Дневник", са


скептични, че съставът на ВСС ще освободи Гешев, но допускат вариант за тупкане на топката за неопределено време
и изключват варианта той да подаде оставка.


Тупкането на топката се улеснява от липсата в закона на процедура за освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. В Закона за съдебната власт (чл. 175, ал. 5), е казано само, че "основанието за предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор СЕ УСТАНОВЯВА от пленума на Висшия съдебен съвет с решение", което се взема по реда на член. 173, тоест по реда на избирането им, като след решението на ВСС президентът издава указ съответно за назначаването или за освобождаването. Указите на президента не се обжалват съдебно.


А как, по какъв ред "се установява" от пленума дали основанията са налице, законът не казва, за разлика от дисциплинарните производства срещу редовите магистрати, при които съответната колегия на ВСС е длъжна да състави на случаен принцип дисциплинарен състав, който да разгледа сигнала и да докладва предложение.


Съдебните кадровици могат да си измислят процедура за случая, още повече че няма прецедент, който да им я подсказва, могат и да съставят дисциплинарна комисия, ако искат, законът не ги ограничава.


Няма срок, в който да се произнесат, задължени са само да изслушат Гешев


Дали той ще присъства на заседанието и дали ще пожелае да бъде изслушан? Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза пред "Дневник", че това е въпрос на негова преценка. Във вторник Гешев е изпратил писмо до ВСС като отговор-възражение на доклада на министрите Рашков и Стоилов с приложения от медийни публикации и съобщения на прокуратурата с искане писмото да бъде разгледано от пленума.


Защо никой еднозначно не вярва,че Гешев ще бъде отстранен


Обобщено, скептицизмът е от предрешения начин на избора му преди година и осем месеца. И от последователното поведение на безкритична и безрезервна поддръжка оттогава досега от цялата прокурорска колегия (11 души) плюс парламентарната квота на съдийската колегия от 6 души, което прави точно изискваното мнозинство от 17 души - както за избор, така и за свобождаване от поста.


Конкретно, скептицизмът е и от несигурност дали ще се събере кворум, тъй като в момента пленарният състав (от 25 кадровици) е непълен след напускането на двама членове на съдийската колегия и един от прокурорската. Намаленият състав понижава и вероятността не само да се съберат 17 души за отстраняване на Гешев, но и поставя под въпрос въобще кворума.


Защо има допускания, че кадровиците ще тупкат топката


Обобщено, заради променената конюнктура, която буди размисъл сред кадровиците за собствената им съдба. Да отбележат доклада само "за сведение" и да откажат разглеждане, би означавало ВСС да продължи да трупа обществен гняв - гражданските протести миналото лято започнаха именно с искане на оставката на главния прокурор, наред с тази на правителството. а това ще улесни политиците да предприемат радикални решения. Във вторник министър Янаки Стоилов го каза направо: "Ако тази процедура, която предстои във Висшия съдебен съвет, не приключи с резултат в съответствие с моето предложение, самият парламент трябва да се заеме с темата".


При такова изявление на правосъдния министър е логично мнозинството на ВСС да се поослуша и поизчака, с надежда за евентуално оттегляне на искането на Янаки Стоилов от следващия правосъден министър в редовното правителство.


Да се заеме парламентът с темата сега, означава - в контекста на думите на Стоилов, бързи промени в Закона за съдебната власт, които да дадат предпоставките за прекратяване на мандата на този ВСС и избор на нов, който да реши въпроса с Гешев. В това са убедени наблюдателите, конкретно тези, участвали в задълбочен разговор по темата пред "Дарик радио" във вторник, сред тях съдията Красимир Мазгалов от Съюза на съдиите и адвокатът от сдружение "Правосъдие за всеки" Емил Георгиев. Те допускат, че пленумът може да се измъкне от отговорност и с друг ход - под предлог, че съветът не е разследващ орган да прехвърли доклада на Инспектората, където да потъне в безрезултатни дирижирани проверки и мълчание. Както направи през 2017 г. по скандала "Цумгейт" с участието на предишния главен прокурор Сотир Цацаров заради негова среща с бизнесмена Георги Гергов и издателя Сашо Дончев, на когото е оказан натиск.


Защо никой не вярва, че Гешев ще подаде оставка


По същите причини, по които никой не вярва, че ще бъде отстранен днес: Той беше избран сред блокиран от полиция столичен център, без да бъде установено от кадровия орган, че притежава изискваните от конституцията високи професионални и нравствени качества, всъщност беше назначен, което показва, че мотивите са били други, припомни Емил Георгиев. Сега същите "други мотиви" не му позволяват да реши сам как да постъпи, той зависи от онези, които са го посочили въпреки отсъствието на качествата, които трябваше да има, коментират и наблюдатели от неправителствени организации, които следят отблизо отношенията и влиянието на главния прокурор във Висшия съдебен съвет.


Без значение какво ще реши ВСС


Гешев е в пълна институционална изолация и най-логичният му ход е да подаде оставка


Така анализира ситуацията бившият прокурор, сега експерт към "Антикорупционния фонд" Андрей Янкулов. Затова, по думите му, подаването на оставка би било най-логичното действие от страна на Гешев, ако имаше свободната воля да реши в ситуация, в която е поискано отстраняването му най-напред от президента, после от правителството в лицето на двамата министри, наред с това от парламентарните партии, с изключение на ДПС и ГЕРБ.


"Колкото и мощна да е властта и позицията на главния прокурор сред държавните органи, той не е сам за себе си, коментира Янкулов. Оглавява прокуратурата, която трябва да си взаимодейства с куп институции не може да бъде оставена като заложник за оцеляването на един човек на поста си, а формално съществуващата процедура за отстраняването му не може да бъде изпълнена поради собственото му влияние в органа, който трябва да я проведе." Според него изпадналият в пълна институционална изолация главен прокурор няма да има друг полезен ход освен да се оттегли, защото той не може да тръгне срещу абсолютно всички, дори срещу самите прокурори.


В дълбока заблуда е, който си мисли, че мнозинството от прокурорите не разбират това. Рано или късно дори този десетилетен лед ще започне да се пропуква.


Андрей Янкулов,

бивш прокурор


Това заяви още бившият прокурор, който напусна системата заради несъгласие с методите на ръководство. И дори прогнозира, че и политическата подкрепа от ГЕРБ и ДПС ще започне да се изпарява. Защото - както обобщи Янкулов, "ползата да имаш главен прокурор на бързо повикване не може да надмине вредата от загубата на обществена легитимност вследствие на позицията да защитаваш незащитимото".


При подаването на оставка обаче процедурата за избор на нов главен прокурор се открива веднага, обясняват експерти. Това е тяхно задължение по закон и ако откажат да приложат правото, това ще е сериозно нарушение от тяхна страна.


Което означава, че кадровиците, които избраха Гешев, може да изберат и наследника му. Ако парламентът не ги изпревари със свои решения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK