Цирковият спектакъл, който цели да преобърне представите за климатичните промени

Цирковият спектакъл, който цели да преобърне представите за климатичните промени

© Michele LapiniКак изглеждат климатичните промени през призмата на цирковото изкуство? С какви предизвикателства се сблъскват артистите и какво послание цели да предаде спектакълът WeLand?


Отговори на тези въпроси дава Акиле Дзони - проджект мениджър и дългогодишен музикант в екипа на MagdaClan, чието изпълнение заема централно място в програмата на "Мини арт фест". Фестивалът ще се проведе на 23, 24, 25 юли на паркинга пред стадион "Академик" срещу парк "Гео Милев", като входът за всички дейности е свободен.


В трите дни от 17 до 22 ч. са предвидени множество спектакли, циркови работилници и арт инсталации. Темата тази година е насочена към връзката на хората с климатичните промени. WeLand e част от общоевропейското турне на MagdaClan за климата (#ClimateOfChange), като спектакълът We Land ще бъде игран на 24 юли от 20 ч. и на 25 юли от 20.45 ч.
Как се чувствате на старта на турнето, което започва от София?


- Много съм развълнуван! Малко се притеснявахме за дългия път дотук, защото това е най-далечната точка от Италия, до която трябваше да пристигнем с техниката и конструкциите за сцената. Но успяхме и сме тук.


Страхотно е да дойдем като част от този проект, но и винаги сме искали MagdaClan да има спектакъл на Балканите. Това е изключително приятен повод и се радваме много.


Как очаквате да реагира публиката?


- Изключително ми е интересно каква ще бъде реакцията на публиката. Подготвихме този спектакъл в Италия с помощта на хора от Северна Европа и съм любопитен да видя как хората от Източна Европа ще възприемат и реагират на шоуто. Това е и целта на този проект - да обедини различни култури от Европа и не само. Проектът има международен образ и наистина се надявам, че публиката ще го възприеме и ще разбере посланието.


Цирковият спектакъл, който цели да преобърне представите за климатичните промени

© Michele Lapini


Как се роди идеята за WeLand?


- След като бяхме избрани да направим това шоу и да бъдем част от #ClimatеOfChange, започнахме да мислим как циркът може да говори по тези въпроси. Обикновено, нашият начин на работа е първо да започнем с физическите и акробатични елементи, музиката, и след това намираме обединителна точка, която ни подсказва, че това е идеята и посланието.


С WeLand е точно обратното. Беше много интересно, защото ни накара да се адаптираме. Идеята се роди с много труд и упоритост. Как превеждаме концепция в изображение? Ние използваме думи, но това шоу ползва много повече от думи. Думите описват ситуации, дават обяснение на някои детайли, но това шоу говори чрез изображения.


Какви изображения създадохте, за да представите климатичния проблем?


- Нашият спектакъл не представя просто едно решение, ние не даваме решения. Ние искаме да представим климатичните проблеми такива каквито са, да говорим за проблемите и да покажем как хората по света реагират. Нашият начин да говорим за концепцията за климатичните промени и климатичната миграция е чрез спектакъла.


Разделихме героите в него в четири категории - хора от различни точки на света, които са повлияни от климатичните промени и трябва да мигрират. Имаме персонаж, който живее в близост до крайбрежие и когато нивото на водата се покачва, този човек трябва да се премести. Имаме персонаж, който живее в пустинен район и трябва да се премести. Имаме хора, които живеят в близост до гори с чести горски пожари. Последната категория са хора, които живеят в арктическите райони, където проблем е топенето на ледовете и промените в екосистемата.


Включили сме и пети образ, който показва "богатото" население на света, което смята, че всичко може да се реши с пари и също се опитва да изкара пари от проблемите на бедните хора. Този образ е малко по-тъмен. Това са петте персонажа, които сме обединили. В този спектакъл имаме шоу вътре в шоуто. Персонажите започват да се оформят по време на спектакъла - всички са циркови артисти в началото, но се трансформират постепенно в климатични мигранти.


Цирковият спектакъл, който цели да преобърне представите за климатичните промени

© Michele Lapini


Какви бяха трудностите при създаването на спектакъла?


- Определено беше предизвикателство. По принцип, за да се създаде такъв спектакъл, е нужно поне година и половина работа. Трябваше първо да изградим и да създадем сцената, след това да създадем спектакъла. Ние го направихме за четири месеца. Много се гордеем с това. Спектакълът се получи добре и реално говори за проблема, за който искаме да говори.


Кое е най-силното послание, което бихте искали да се запомни от публиката?


- Най-важното ни послание е, че реалността на този проблем е сложна и няма лесен начин за справяне с него. Когато гледах шоуто, бях учуден от нещо. Ние създадохме спектакъла с някаква ясна визия, но има части от спектакъла, които нямат конкретна цел, те са просто артистични решения. И бях впечатлен, че хора, които нe знаят каква е нашата визия, не знаят каква е идеята зад шоуто, видяха нещо, което не беше умишлено написано.


Видяха повече послания и различни, от тези, които ние съзнателно сме създали. Това ме наведе на мисълта, че ние имаме повече от едно решение на проблема, не е само едно единствено. Трябва да намерим начин да се обединим, да намерим единна визия за проблема, да уважаваме различията си и да ги използваме - това е начинът да постигнем промяната.


Фотогалерия: "Мини арт фест", или как се прави съвременен цирк в България >

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Цялата истерия с глобалното затопляне си е един цирк,така че много удачна е пропагандата с циркови изпълнения.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  В дългата история на Земята е имало поне
  НЯКОЛКО ЛЕДЕНИ ЕПОХИ и поне няколко
  СВРЪХ ГОРЕЩИ и с влажен климат епохи,
  като всичко това е ставало дори и във времената,
  когато НЕ Е ИМАЛО ХОРА !

  Климатичните промени ги е имало и ще ги има
  и причината за тях НЕ СА ХОРАТА

  Това, че някои мошеници искат да усвоят едни там милиарди
  плашейки цялото човечество с измислици вече е друг въпрос.

 3. 3 Профил на geokalev
  geokalev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  каквото такова, казвате. Но, климатичните промени ще променят идеята за живот, а дали ни наричате мошеници, няма значение нали? Ако не си изчистите къщата е мръсно, нали и с двора е така и с града и с всичко. Та за това иде реч, да си почистим ...

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Това не е нищо. Аз гледах един цирков спектакъл, който преобърна представите ми за демокрацията.

 5. 5 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#3] от "geokalev":

  Вие ЧервеноЛевите, с Червената семка в родословието, за малоумници ли смятате народонаселението, бе? Да не мислите още много време да му изпразвате джобовете в касите на глобалните корпорации, откъдето да се храните, за да протестирате ПРОФЕСИОНАЛНО по улиците... ха-ха-ха

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  симпатяги ми изглеждат, но се се хванали със защита на доста спорна кауза

  :(  (да поясня: под "спорна кауза" имам предвид нерешен научен проблем; глобалното затопляне не е безспорно установен природен факт, в смисъл че именно човешката дейност е ОСНОВНАТА причина, и че човешки усилия могат да обърнат нещата... а трябва ли да ги обръщат? едно заледяване би било далеч по-катастрофално, докато от затоплянето се вадят немалко ползи)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на geokalev
  geokalev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#5] от "ogp03622986":

  само да не сте оня огп0354545оф, но няма значка .. . не ми говорете за цветове и рода, а се погледнете в огледалото и вижте колко имена виждате. Тук говорим за представление а не за тор

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  климатичните промени ще променят идеята за живот
  —цитат от коментар 3 на geokalev

  вярно
  технологиите също променят "идеята за живот", каквото и да значи тази идея според вас
  социалните промени - и те

  и какво правим?

  не е ли разумно да се анализира ситуацията, да се видят перспективите и тогава да се действа?
  защото досега са видени само едни меркантилни перспективи и полезността от "мътна вода" по въпроса са причините, характера и последиците от "климатичните промени" - и някои определени среди се впуснаха да ожънат тези перспективи и да удържат мътността на водата колкото успеят

  честно, през изминалите пред очите ми 34 години, откакто бях се заинтересувал от "зелената идея", аз съм крайно слисан от това как тази идея бе прихваната и дресирана да служи на най-гадните и реални нейни врагове - печалбарите без задръжки

  и мисля че знам защо така се случи
  защото "зелената идея" се опита да бъде "аполитична"
  затова я гепиха и мутираха - и сега е много политична
  толкова политична, че все повече се съгласявам с етикета "зелен фашизъм"
  който е изгоден пак за същите "световни елити", които преди бяха антиекологични и в думите си, не само в делата
  сега на дела пак са почти същите, но смениха репертоара заблуждаващи песни
  (е, и не са всичките стари елити, има разкол; но вместо народите да се възползват от разкола между властниците, те се цепят на агитки, предвождани от чорбаджиите, а това е СРАМ за нас, неслучайно наричани "прости граждани"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на geokalev
  geokalev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  Имате право принципно, но не разбирам като отричате зелената переспектива, имате ли по приемлива алтернатива. Представлението WeLand няма никаква връзка с партийни глупости и конспирации. Спектакълът е зрелищен цирк и носи удоволствие, задава въпроси, прочетете интервюто то е от музикант. И ще се убедите, че споделя много от отговорите които търсите. Решението на проблема е много сложен и е, не решим, помислете вие къде сте като гражданин, и заповядайте да поговорим пак след спектакъла.

 10. 10 Профил на geokalev
  geokalev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  Имате право принципно, но не разбирам като отричате зелената переспектива, имате ли по приемлива алтернатива. Представлението WeLand няма никаква връзка с партийни глупости и конспирации. Спектакълът е зрелищен цирк и носи удоволствие, задава въпроси, прочетете интервюто то е от музикант. И ще се убедите, че споделя много от отговорите които търсите. Решението на проблема е много сложен и е, не решим, помислете вие къде сте като гражданин, и заповядайте да поговорим пак след спектакъла.

 11. 11 Профил на geokalev
  geokalev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  Имате право принципно, но не разбирам като отричате зелената переспектива, имате ли по приемлива алтернатива. Представлението WeLand няма никаква връзка с партийни глупости и конспирации. Спектакълът е зрелищен цирк и носи удоволствие, задава въпроси, прочетете интервюто то е от музикант. И ще се убедите, че споделя много от отговорите които търсите. Решението на проблема е много сложен и е, не решим, помислете вие къде сте като гражданин, и заповядайте да поговорим пак след спектакъла.

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#11] от "geokalev":

  не отричам "зелената перспектива", но я разбирам по-различно от яхналите я корпорации-печалбари и политически "дейци"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 589 Неутрално
 14. 14 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Да бъдем съпричастни и да се обърнем към наболелите проблеми чрез изкуство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK